Запіканка з рисової каші – класичний рецепт
Головний інгредієнт запіканки – це рис. Вона може бути солодкою або підсоленій. У неї додають будь-які продукти: ягоди, фрукти, овочі, м’ясний і рибний фарш. Стануть в нагоді і спеції: перець, ванілін, кориця. За типом виготовлення вона поділяється на одношарову і багатошарову. Залежно від рецепта виріб називають пудингом або Крупник.
Історія запіканок з рисової каші починається з давніх часів. Прабабусі готували їх на чавунній сковороді в російській печі, яка топилася дровами. А зараз простіше готувати в мультиварці з програмою «Випічка», а іноді в духовці.
Корисні якості страви залежать від сорту злакових. Найкрасивіше страву виходить з білих великих і круглих зерен, зате в нешліфовані темному рисі максимальний вміст мікроелементів (магнію, калію, йоду, кальцію, заліза, селену, фосфору) і вітамінів (B, E, PP, H).
Розварений рис вважається дієтичним продуктом, так як він відмінно засвоюється організмом. Продукт є в меню дитячих і медичних установ. Його рекомендують після отруєнь для відновлення роботи травної системи.
Однакові правила для всіх видів запіканок:
Для приготування запіканки з рисової каші використовуйте мультиварку, пароварку, чавунний казан або металеву каструлю з товстими стінками. Деко або форму змастіть жиром і обсипте сухарями. Духова шафа підігрійте до 200 градусів, час запікання 40 хвилин.
Складові:
- Рис – 220 м
- Вода – 1,1 л.
- Сіль -10 р
- Цукор – 40 г.
- Яйця – 3 шт.
Процес приготування:
1. У киплячу воду поступово всипте крупу і розмішуйте від низу до верху. Коли зерна рівномірно набухнуть, вогонь зробіть менше, а ємність накрийте щільною кришкою.
2. Необхідна в’язка консистенція вийде через годину. У готовому вигляді її вага буде близько 1 кг.
3. Розбийте окремо кожне яйце, перевірте на якість, збийте і додайте в остигнула кашу.
4. Перекладіть рисову масу на деко і розрівняйте.
5. Запікайте.
Готовий виріб розділіть лопаткою на шматочки. Це класичний рецепт, який можна змінювати на свій розсуд. Наприклад, частина води замініть молоком, соком або бульйоном. До підсоленим шматочках подавайте м’ясо і кетчуп, а до сладкім- фрукти в сиропі. Як гарнір використовують акуратні геометричні порції, які поливають сметаною, маслом, соусом.
Запіканка з рисової каш з м’ясним фаршем
Здивуйте гостей на святковому вечорі запіканкою з рисової каші. Поставте блюдо в центр столу, нехай воно послужить прикрасою і символом. Рис означає достаток, душевність відносин і сонячну енергію, гриби щастя, довголіття і родючість, зелень-радість, помідори-вир подій і любов. М’ясний фарш як соковитою прошарку додасть гостям приємних смакових відчуттів. Опишіть містичні властивості страви в своїй вітальній промові.
Складові:
- В’язка рисова каша- 1 кг.
- Яйця-4 шт.
- Гриби- 0,3 кг.
- Фарш індейкі- 0, 5 кг.
- Помідори 0,3 кг.
- Зелень-50 м
- Сіль перець.
Спосіб приготування:
1. Додайте в кашу збиті яйця (3 шт.) І добре розмішайте.
2. Розділіть масу на дві частини.
3. Одну частину покладіть в форму.
4. Фарш з м’яса птиці обсмажте на сильному вогні.
5. Покладіть готовий фарш на шар каші.
6. Зверху покладіть ще шар каші.
7. Змастіть сирий виріб збитим яйцем і запікайте.
8. Наріжте шампіньйони і прожарьте.
9. Прикрасьте готову запіканку грибами, зеленню, червоними і жовтими помідорами.
Розділіть пиріг на квадратні шматки. М’ясо птиці приємно гармоніює з смаженими грибами. Якщо захочете використовувати свинячий фарш, то вам знадобляться і кільця цибулі в лимонному соці, а гриби приберіть. До страви підійде гранатовий і соєвий соус.
Десертна запіканка з в’язкою рисової каші
Приготуйте на сніданок солодку запіканку з рисової каші. Десерт обов’язково оцінять ваші близькі. В цей корисний і ситне блюдо додайте всі солодощі, які люблять у вашій родині.
Складові:
- В’язка рисова каша- 1 кг.
- Смородинове і абрикосове варення- по 100 г.
- Яйця-4 шт.
- Цукор 100 р
- Фундук- 100 м
- Слівкі- 100 м
Спосіб приготування:
1. Щоб зняти білки від жовтків.
2. Розітріть жовтки з цукром.
3. Збийте білки.
4. Додайте спочатку солодкі жовтки в готову рисову кашу, а потім білки.
5. Масу ретельно перемішайте і розділіть на 3 частини.
6. Викладіть одну третину каші в форму, а зверху смородинове варення.
7. Далі укладіть другу частину рису і абрикосове варення.
8. Покладіть третю частину каші і акуратно розрівняйте.
9. Помістіть виріб в гарячу духовку на 30 хвилин.
10. Змастіть поверхню збитим яйцем і посипати тертим фундуком.
11. Запікайте 10 хвилин.
Остигнуло виріб полийте теплими вершками. Прикрасьте порції мармеладними цукерками і полуницею.
Запіканка з рисової каші з овочами і в лаваші
За допомогою тонких лавашей у вас вийде найоригінальніша запіканка з рисової каші, яка відмінно просочиться овочевим соком, але при цьому буде тримати форму. У рецепті використовуються кабачки, але ви маєте право вибрати овочі на свій розсуд: болгарський перець, баклажани, патісони.
Складові:
- В’язка рисова каша- 1 кг.
- Кабачкі- 500 м
- Часник 50 м
- Курячі яйця-4 шт.
- Зелень-100 г.
- Помідори 200 р
- Майонез- 100 м
- Твердий сир-150 г.
- Спеції.
Спосіб приготування:
1. Збийте три яйця з сіллю і влийте в кашу.
2. простелена деко лавашем, щоб він злегка звисав з боків.
3. Покладіть рис і розрівняйте.
4. Очищені від шкірки і насіння кабачки наріжте тонкими пластинами і швидко обсмажте на сковороді.
5. Покладіть кабачки і змастіть майонезом.
6. Додайте шар томатів.
7. Надішліть виріб в духовку.
8. Посипте поверхню подрібненим часником, сиром, зеленню.
На красивий піднос перекладайте запіканку, підтримуючи її за краї лаваша. Але ви можете приготувати порції в невеликих формочках і подати кожному гостю до шашлику і люля. Фабричні лаваші мають зручну прямокутну форму, але вони дуже ніжні, їх доведеться укладати в два шари.
Спробуйте зробити запіканку, що нагадує пиріг. Для цього вміст упакуйте в тісто повністю. Зверху зробіть тонкі паралельні надрізи ножем.