Їжте на здоров’я: в чому користь мандаринів для організму людини?

Якщо ви любите і часто їсте мандарини, користь від такої пристрасті, безсумнівно, буде. Тому що цей невеликий фрукт, який став у нас символом Нового року, містить масу цінних речовин, готових послужити організму добру службу. У чому конкретно полягає користь мандаринів для організму людини?

Познайомимося ближче?

Мандарини – це осінньо-зимові фрукти, період збору врожаю яких доводиться з жовтня по лютий. Саме тому ми маємо можливість з їх запахом і смаком асоціювати Новий рік і Різдво. З біологічної точки зору це вид багаторічної рослини сімейства рутових. Залежно від сорту плоди ростуть на вічнозелених, дуже колючих кущах або ж деревах, що досягають у висоту до 8 метрів.

Батьківщиною таких фруктів є Південний Китай і Індокитай. Там їх почали культивувати ще більше 4000 років тому. Мандарини з Китаю були привезені в Європу в XIX столітті. У Піднебесній ці плоди і по сей день є символом достатку і щастя.

Що стосується їх назви, існує кілька версій. Одна з них, наприклад, говорить, що плід отримав його на честь одного поважного китайського мандарина, що носить одяг кольору саме цього фрукта. А є версія, що в основу лягло назва острова Маврикій в Індійському океані, який колись називали «Мандара».

Втім, яка б з численних теорій не була правильною, для нас головне, що ми просто обожнюємо цей фрукт за його солодкий смак, соковитість і «святковий» аромат. А якщо знати, яку мандарини приносять користь, ми полюбимо їх ще більше!

Що приховують мандарини: користь складу

Ці фрукти вважаються молодшими братами апельсинів. Вони не тільки менше, але і солодше, а також простіше в очищенні і поділі на дольки. Однак від апельсинів та інших цитрусових ці плоди відрізняються і вмістом вітамінів та інших поживних речовин. Так, тільки мандарини корисні тим, що в їх складі є нобілетін – флавоноїди, який допомагає боротися з ожирінням, запобігти діабету типу 2 і атеросклероз судин. До нобілетіну ми ще повернемося, а зараз з’ясуємо, чим багатий склад наших «новорічних» фруктів. Це дозволить дати відповідь на питання, в чому полягає користь мандаринів для організму, для підтримки здоров’я

  • Мандарини, як і всі його «родичі» цитрусові, є багатим джерелом вітаміну C (26,7 мг / 100 г, т. Е. 38% добової потреби). Він не тільки зміцнює імунну систему і захищає організм від хвороботворних мікробів. Вітамін C – це антиоксидант, який пригнічує розмноження вільних радикалів, відповідальних за процес пошкодження і старіння клітин організму.
  • Це один з найбагатших вітаміном А цитрусів (681 МО / 100 г). За цим параметром за ним не можуть наздогнати апельсини (247 МО / 100 г), лимон (22 МО / 100 г) або помело (8 МО / 100 г). З точки зору змісту такого речовини мандарини своєю користю поступаються тільки грейпфрута (1150 МО / 100 г).
  • Плоди містять багато органічних кислот, зокрема, лимонну і яблучну, які допомагають позбутися від токсичних речовин.
  • Якщо є мандарини, користь для організму буде полягати ще й у тому, що він отримає чималу кількість вітамінів B1, B6, фолієвої кислоти і мінеральних речовин: калію, магнію, кальцію.

Користь мандаринів для здоров’я людини

Якщо перераховувати «таланти» стали звичними для нас фруктів, список вийде на подив значним.

Мандарини допомагають боротися з ожирінням, запобігають хворобам серця і цукровий діабет 2 типу

Чому ці різні проблеми згадані разом? Їх об’єднує нобілетін, тип флавоноїду. Як пояснюють дослідники, це речовина запобігає в організмі процеси, які призводять до вищевказаних захворювань, зокрема, відкладення жирів в печінці – шляхом стимуляції генів, що відповідають за спалювання і блокування генів, в свою чергу, провокують їх накопичення.

Важливо знати, що корисний нобілетін присутній, перш за все, в шкірці.

Мандарини і рак

Користь мандаринів (а точніше, знову ж таки, їх корок) полягає в їх здатності протистояти раку, можливості використовувати в протипухлинної профілактиці. За словами вчених з Leicester School of Pharmacy, з’єднання, одержувані з мандариновою шкірки, мають здатність руйнувати певні типи ракових клітин, в тому числі відповідальних за онкологічне ураження печінки. Це сальвестрол Q40 – тип фитоалексинов, речовин, які використовуються рослинами для відлякування шкідників (наприклад, комах). За словами дослідників, це з’єднання перетворюється всередині ракових клітин в отруйну речовину і призводить до їх розкладанню, не зачіпаючи при цьому здорові клітини.

Мандарини і схуднення

Користь мандаринів для схуднення безсумнівна. Вони більш ніж на 85% складаються з води. Калорійність мандаринів невисока: на 100 грамів припадає близько 53 ккал, калорійність одного мандарина (вагою близько 65 г) складає всього 34 ккал. Від цих фруктів, незважаючи на те, що вони солодкі, не повніють. Вміщені в них органічні кислоти (лимонна і яблучна) прискорюють процес очищення організму від токсинів і покращують травлення. У зв’язку з цим мандарини рекомендуються не тільки для схуднення людям, які борються із зайвою вагою і ожирінням, а й тим, які хочуть скинути кілька кілограмів і очистити організм від шлаків і токсинів.

«Молодші брати» апельсинів і діабет

Ці фрукти можуть вживати не тільки здорові люди для профілактики цукрового діабету 2 типу, а й самі діабетики. Плоди характеризуються середньою кількістю вуглеводів і загальною низькою енергетичною цінністю. Тому глікемічний індекс мандаринів досить низький – 30. У зв’язку з цим вони безпечні для хворих на цукровий діабет (мандарини користь принесуть тільки за умови розумного споживання, звичайно).

інші достоїнства

  • Дослідження показують, що вживання в їжу цього виду цитрусових може зменшити ризик раку печінки, а також знімає дискомфорт, який є результатом хронічного вірусного гепатиту.
  • Користь мандаринів для організму полягає і в тому, що вони здатні зменшувати шкідливу для нього закислення, оскільки є яскраво вираженими лужними продуктами.
  • Фрукт захищає від розвитку захворювань очей, в тому числі глаукоми і катаракти.
  • Як і всі цитрусові, багаті вітаміном С, мандарини зміцнюють імунну систему, підтримують організм в період застуд і уповільнюють процес старіння.
  • Присутня в плодах фенолікової амінокислота допомагає боротися з мокротою і набряками при бронхіті та астмі.
  • Рекомендуються людям, страждаючим захворюваннями сечовивідних шляхів.
  • Допомагають при запорах.
  • Для жінок мандарин приносить ще й таку користь, як захист шкіру від УФ-променів, що провокують зморшки, і поліпшення її стану.

Мандарини: не тільки користь, але і шкоду

У вживанні цього природного ласощі потрібно дотримуватися помірності, інакше солодкі мандаринки виявляться шкідливі і обдарують симптомами «передозу» – висипом, проносом і т.п.

З цими цитрусовими не варто водити дружбу людям з:

  • виразкою шлунка і 12-палої кишки, запаленнями ШКТ, гастрит з підвищеною кислотністю;
  • великими каменями в нирках: через такого ласощі вони можуть почати «подорож», завдаючи сильного болю і доставляючи інші неприємності;
  • проблемами алергічної природи: псоріаз, дерматит, поліноз, бронхіальну астму. У таких випадках слід дотримуватися обережності, тому що мандарини – сильні алергени;
  • холециститом, гепатитом, нефритом.

Користь мандаринів при вагітності безсумнівна – при такому-то чудовому складі! Але, як і всі цитрусові, вони можуть викликати алергію, тому вагітні жінки повинні їсти їх в невеликих кількостях, щоб звести до мінімуму ризик її виникнення.

Важливо: якщо ви виношуєте дитини, перед вживанням мандаринів ретельно їх помийте (найкраще потріть зубною щіткою під гарячою водою), так як хімікати, якими вони покриті, можуть бути шкідливі для дитини.

Види мандаринів і вибір

Яка користь від мандаринів, ми з’ясували. Залишилося зорієнтуватися у фруктовому різноманітті, яке нам пропонують магазини. Ось найпоширеніші види.

  • Є безліч сортів мандаринів, однак найбільш популярними є клементини – гібрид мандарина з гірким апельсином родом з Алжиру і названий по імені члена французького ордена. «Клементінка» містить невелику кількість насіння, має солодку, з приємною кислинкою і ароматом м’якоть і легко прибирається шкірку.
  • Сатсума. Існує більше 100 різновидів мандаринів сатсума, що відрізняються один від одного часом дозрівання, формою і ароматом. Чагарники ростуть на територіях з тропічним кліматом, але краще розвиваються в кліматі субтропічному. Сатсума дозріває раніше, ніж плоди інших мандаринів, не має кісточок.
  • Добре відома також різновид танжело – результат схрещування мандарина з грейпфрутом. Це мандарини дуже солодкі і соковиті, але з гірким присмаком. Шкірка дуже легко відстає від м’якоті.
  • мандарини танжерин. Цей різновид родом з Лаосу і Китаю. Для неї характерна відстає від м’якоті червонуватого кольору шкірка. За зовнішнім виглядом нагадує плоди сатсума, але на відміну від них, тут є насіння. Шкірка їх тонше, м’якоть червона, а смак більш терпкий. Вони мають різні розміри – від маленького, як горіх, до великого, як апельсин.

Як купувати мандарини, щоб вони принесли користь?

Найбільшими виробниками цих цитрусових в світі є Китай, Іспанія, Бразилія, Японія, Туреччина, Італія і Єгипет. Незалежно від того, якого виробника і який сорт ви виберете, пам’ятайте, що про хорошу якість і свіжість мандаринів свідчить їх насичений аромат. При виборі плодів керуйтеся і їх зовнішнім виглядом – завжди вибирайте насичено-помаранчеві, м’якувата, але без порожніх місць під шкіркою (такий мандарин буде підсохлим). М’якоть у несвіжих фруктів суха, а шкірка – зморшкувата. Свіжі плоди мандаринів можуть бути легко очищені. Ці фрукти можна зберігати як при кімнатній температурі, так і в холодильнику.

Знаючи, в чому користь мандаринів для здоров’я організму людини, в чому переваги цих смачних фруктів, варто ласувати ними протягом усього сезону. Цитрусові можна їсти не тільки просто так, а й збагачувати ними інші страви, яким вони надають цікаві смакові ноти. Плоди можуть бути використані для всіх видів салатів, фруктових або фруктово-овочевих соків, десертів, соусів, основних страв. У будь-якому вигляді мандарини – це суцільна користь і тільки трохи шкоди, і то лише для окремих категорій споживачів. Не пропустіть сезон!