Які авокадо краще купувати тим, хто сидить на дієті і піклується про здоров’я?

Цей фрукт з’явився у нас недавно, але швидко став досить популярним – не в останню чергу завдяки оздоровчим властивостям. Однак не всі плоди однакові. Яке авокадо краще, калорийнее, ситніше, корисніше?

Які авокадо більш жирні, що купувати?

Не так давно вчені повідомили, що люди, які їдять авокадо щодня, як правило, стрункішою всіх інших, тому що харчуються збалансовано. Все це вірно. Однак ми повинні бути уважними до того, які сорти вибираємо.

Які авокадо найкращі і менш калорійні, а значить, більш корисні для фігури?

Виявляється, фрукти з темною, грубуватою, шорсткою шкіркою більш калорійні порівняно з зеленими і гладкими. Але різниця між ними ще більша. Які авокадо більш жирні? Саме темніші.

Жирні, але дуже корисні – такою репутацією користується авокадо у дієтологів. Ацтеки називали цей плід «маслом Бога». Фахівці рекомендують його через вміст не тільки жирних ненасичених кислот, а й вітамінів і мінералів (вітамінів A, B1, B2, C, PP, K і H, пантотенової кислоти, а також кальцію, калію і фосфору). Однак, готуючи їжу, ми іноді, самі того не бажаючи, переборщуємо зі споживанням калорій в залежності від того, який різновид авокадо вибираємо.

Якщо ви любите плоди сорту Хасс (Hass) з темною, твердою шкіркою (тип «каліфорнійський»), то повинні бути обережні, тому що вони мають велику енергетичну цінність, ніж більші, світло-зелені, з блискучою шкіркою (наприклад, сорти Холл ), чиє походження пов’язане з Флоридою. Як це виглядає в цифрах? У першому випадку чашка подрібненого авокадо (темного) містить до 383 ккал, у другому – 275.

Ця різниця між сортами авокадо обумовлена ??кліматом. У Флориді переважає вологий тропічний, який сприяє дозріванню плодів з дуже високим вмістом води. А відомо, що чим більше води, тим менше калорій.

Через це на смак вони дещо інші в порівнянні з каліфорнійськими, мають більш кремову консистенцію, яка іноді визначається як водяниста. Більш темні авокадо, в свою чергу, містять менше води і більше жиру.

Авокадо для жінок і чоловіків: користь незалежно від сорту

Отже, ми розібралися, яке авокадо треба купувати і є. Якщо стоїть завдання заощадити на калоріях, то звертаємо увагу на світло-зелені, з гладкою блискучою шкіркою плоди, що володіють меншою кількістю жиру і меншою енергетичною цінністю.

Втім, і в разі темних – більш жирних – авокадо, ми маємо справу з так званими здоровими жирами – в основному мононенасиченими жирними кислотами.

Вони знижують рівень «поганого» холестерину, що закупорює артерії і підвищує ризик серцевих захворювань. Жирні кислоти в авокадо також дають відчуття ситості, сприяють збільшенню швидкості обміну речовин і зменшення маси тіла.

Дослідження вчених також показали, що авокадо для чоловіків корисно тим, що вживання в їжу цього фрукта ефективно знижує вдвічі ризик виникнення у сильної статі метаболічного синдрому (підвищений артеріальний тиск, високий рівень цукру в крові, низька концентрація «хорошого» холестерину HDL, надлишок жирової тканини ).

Завдяки великому вмісту вітаміну Е (Нейтралізуючого вільні радикали) авокадо є відмінним «паливом» для мозку. Цей дуже важливий орган також потребує регулярних поставках калію, який разом з хлором і натрієм утворює склад електролітів, що постачають поживні речовини всередину клітин і допомагають в позбавленні від непотрібних продуктів обміну речовин.
Ми знайдемо в авокадо дуже багато калію, збагачує киснем мозок, поліпшує концентрацію уваги і розумові процеси.

аналогічно працює тирозинамінокислота, що надходить в організм завдяки повноцінному і легкозасвоюваних білку, якого в авокадо міститься більше, ніж у коров’ячому молоці. Не дивно, що – як показали дослідження – вживання авокадо жінками і чоловіками може пригальмувати процес втрати пам’яті у людей, хворих на хворобу Альцгеймера.

Більш жирні і менш жирні авокадо також є багатим джерелом фолатів – сполук, які при попаданні в тонкий кишечник перетворюються в фолієву кислоту. Її позитивний вплив на організм важко переоцінити. Вона піклується про правильне протікання метаболічних процесів, бере участь в утворенні червоних кров’яних тілець, а також покращує функціонування травної системи. Без участі фолієвої кислоти організм не виробляє гормонів щастя – серотоніну і норадреналіну. Перший надає пом’якшувальну і заспокійливу дію, забезпечує здоровий сон. А норадреналін відповідає за активність і динаміку протягом дня.

Як показують останні дослідження, у близько 30% пацієнтів з психічними розладами та депресіями в значній мірі знижений рівень фолієвої кислоти в крові. Тому в їх меню повинно знайтися місце для авокадо.

Яким би не був відповідь на питання, який авокадо найсмачніший, який краще купувати і є, щоб зберегти фігуру, всі ці дивовижні плоди обдаровані потужної антиоксидантної силою. Так, авокадо поставляє нам також дуже велику дозу лютеїну, тобто природного пігменту, який захищає очі від багатьох захворювань, зокрема, катаракти і дегенерації макули – жовтої плями. Лютеїн – це тільки один з антиоксидантів, який багатий авокадо. Ще одна важлива для організму речовина з цієї групи – глутатіон, підтримує печінку і нервову систему, відповідальний за заповнення інших антиоксидантів. Авокадо є одним з небагатьох натуральних продуктів, які містять так багато глутатіону.

Яке авокадо найсмачніше – це питання індивідуальних смакових пристрастей. А ось на питання, яке авокадо більш жирне і калорійне, є цілком конкретна відповідь: це темніші (каліфорнійські) сорти. Але ці екзотичні плоди незалежно від різновиду, від того, які краще купувати і є, залишаються скарбницею найцінніших речовин.