Чим замінити вершкове масло в бутербродах, випічці та інших рецептах: 8 здорових альтернатив

Чим замінити вершкове масло? Рано чи пізно стикаються з необхідністю вирішити це питання багато господинь – хоча б з тієї банальної причини, що продукту в потрібний момент не виявилося під рукою. Шукаємо – і благополучно знаходимо заміну!

Протягом багатьох століть його використовують для смаження, випічки і намазування хліба. Однак сьогодні багато людей намагаються уникати вершкового масла – через алергію на молоко, непереносимість лактози або бажання обмежити кількість споживаних калорій. Звичайно, найпростіший варіант – можна замінити вершкове масло маргарином. Найпростіший – але не найкорисніший. А чим замінити вершкове масло, щоб було не тільки смачно, але ще й корисно?

1. Авокадо

Звичайно, у нашої людини в холодильнику з більшою ймовірністю знайдеться масло, ніж авокадо. Однак якщо мова йде про корисні альтернативи, то на нього безперечно варто звернути увагу. Ще ацтеки називали цей плід «маслом Бога», тому що 20-30% його складу є жири. Перш за все, це корисні для здоров’я ненасичені жирні кислоти, які, зокрема, знижують рівень «поганого» холестерину. Інші цінні інгредієнти авокадо – вітамін Е, Фоліа і численні антиоксиданти (зокрема лютеїн, відмінно впливає на зір) – теж допомагають запобігати серйозні захворювання.

Жирна м’якоть – це відмінний відповідь на питання, чим замінити вершкове масло в бутерброді і у випічці. У першому випадку для намазування хліба або батона авокадо варто приправити щіпкою солі і перцю.

Якщо ж фрукт стане альтернативою молочному продукту в випічці, треба мати на увазі, що в рецепті чайну ложку вершкового масла замінюють половиною чайної ложки м’якоті авокадо. А якщо є бажання уникнути фарбування випічки в зелений колір, то можна додати трохи шоколаду або какао.

2. Вершкове масло (масло ДХІ, ghee)

Це продукт, який споконвіку цінується в Індії, де він використовується, крім іншого, в сакральних цілях. Це не що інше, як пряжене масло, отримане в процесі тривалого витримування на маленькому вогні, під час якого видаляються всі домішки і відкладення.

Топлене масло може зберігатися протягом тривалого часу навіть не в холодильнику і ідеально підходить для смаження. Але на ньому можна гасити, піч з ним випічку або просто змащувати хліб замість вершкового масла, замінювати його в каші. Йому властивий дуже приємний, злегка горіховий смак. Топлене масло є куди кращим вибором, ніж маргарин і більшість рафінованих олій.

3. Хумус

Така відповідь на питання, чому допустимо замінити вершкове масло, особливо охоче дали б на Близькому Сході, де цей продукт цінується особливо високо. Хумус – це пюреподібна закуска з сочевиці, часнику, кунжутної пасти, оливкового масла і лимонного соку. Такий склад багатий триптофаном, тобто амінокислотою, потрібної організму для вироблення серотоніну, що сприяє «заспокоєння» нервової системи. Завдяки великому вмісту інших цінних компонентів (калію і вітамінів групи B) хумус покращує якість сну і настрій, тому на вечерю можна з’їсти намазаний їм бутерброд.

4. Кокосове масло

Воно утворюється в результаті пресування і нагріву копри, тобто м’якоті горіхів кокосової пальми. Цей кокосовий продукт – те, чим можна з успіхом замінити вершкове масло в різній випічці. Його потрібно використовувати в рецепті співвідношенні 1: 1, тобто додавати в тісто ту ж саму кількість, яке вказувалося для вершкового масла.

Однак потрібно пам’ятати, що нерафінований продукт має характерний аромат кокоса, який може «проникнути» і в підсумкове блюдо. Якщо потрібно уникнути такого ефекту, варто купувати рафінована олія.

Такий очищений продукт набагато універсальніше в застосуванні: він не робить ніякого впливу на смак страв, і на ньому, перш за все, варто смажити. Не тільки через запах, але і за рахунок більш високої температури горіння. А нерафінований добре виправдає в салатах, напоях, а також в якості альтернативи вершковому маслу – в рецептах, які передбачають гасіння або відварювання їжі при невисоких температурах.

5. Арахісове масло

Це чудове рішення питання, чим можна замінити вершкове масло, якщо мова йде про намазуванні хліба, печива, тостів, крекерів, але потрібно пам’ятати, що воно додасть тесту злегка горіховий смак.

Всупереч розхожій думці, горіхове масло – це не суперкалорійний делікатес. Зате це джерело ненасичених жирних кислот, які сприяють спалюванню жирової тканини. Арахіс – основний компонент цього продукту – є джерелом вітамінів і мінералів, необхідних для нормального функціонування організму. Містить, зокрема, ніацин, відповідальний за ефективну роботу травної та нервової систем.

6. Оливкова олія

Чи припустимо замінити вершкове масло рослинним? У багатьох рецептах – так, особливо якщо це популярний у всьому світі продукт, одержуваний в результаті процесу пресування м’якоті плодів оливкового дерева. Це відмінний замінник «молочного» масла в різній випічці: хлібі, пирогах, мафіни і т.п.

Рекомендується використовувати його в такому співвідношенні: якщо рецепт вимагає, наприклад, 1 чашки м’якого вершкового масла, то потрібно замінити на 3/4 чашки оливкової; 150 г вершкового в рецепті =? склянки рослинного; 200 г – це? склянки.

Особливо добре виправдовує себе додавання оливкової олії в основні страви, наприклад в пюре.

Оливковий продукт (особливо першого холодного віджиму, званий extra vergine) містить багато ненасичених жирних кислот і вітаміну Е, завдяки чому має антиоксидантні властивості і сприяє очищенню організму від токсинів. Крім того, він знижує рівень «поганого» холестерину і підтримує втрату ваги.

Якщо мова йде про солодкі рецептах, наприклад, пирогах, печива і т.п., вершкове масло можна заміняти іншими рослинними продуктами – соняшниковою, рисовим, кукурудзяним.

7. Банани

Важко перерахувати всі достоїнства цього фрукта – джерела клітковини, калію і вітамінів групи B. Пюре з стиглих бананів може з успіхом замінити вершкове масло в різній випічці. Крім того, натуральна солодкість робить їх відмінним замінником цукру, що теж має величезне значення для нашого здоров’я. Тісто з додаванням бананів слід запікати трохи менше, ніж блюдо з вершковим продуктом (рекомендований час скоротити приблизно на чверть), а також при більш низькій температурі. Завдяки цьому страви з тесту не пересохне.

У такій же ролі можна використовувати пюре з яблук.

8. Сир або рикотта

Вершкове масло, особливо в бутербродах, варто замінювати звичайним сиром – джерелом повноцінного білка, тобто важливого будівельного матеріалу тканин, кісток, необхідного і для виробництва ферментів, гормонів та імунних тел. Сирний сир поставляє в тіло вітаміни (особливо А, D і Е) і найважливіші мінерали, перш за все, магній і калій.

Замість масла хліб можна змастити італійської рикоттой, одержуваної з сироватки після виробництва сичужного сиру з молока кіз, корів або овець. Такий бутерброд прекрасно поєднується як з джемом і свіжими фруктами, так і з помідорами і зеленню.

Таким чином, відповідь на питання, чим замінити вершкове масло, можна вирішити часом досить несподіваним чином. В результаті можна отримати цікаві смакові і запахові нюанси, а також додаткову користь. Так що експериментуйте на здоров’я!