Чим корисні в’ялені томати і як їх приготувати в домашніх умовах?

Сушені (в’ялені) помідори виглядають не так ефектно, як свіжі, але перевершують їх в кількості корисного лікопіну. Вони мають багатий смак, містять багато поживних речовин і знаходять універсальне кулінарне застосування. Варто їх приготувати самостійно, в домашніх умовах, щоб мати можливість насолоджуватися всіма цими достоїнствами цілий рік.

Ідея сушити томати прибула в наші краї з Італії. Саме там помідори, звані римськими – маленькі, у формі яйця, із задоволенням нагрівають на сонці, щоб отримати більш насичений смак, нагадує такий у кетчупу. Не дивно, що шанувальники кулінарії придумали ще одну ідею використання помідорів – не тільки доступну і смачну, але і вельми корисну.

Сушені помідори: користь для здоров’я

  • Своїм гарним кольором томати зобов’язані лікопін – потужному антиоксиданту, нейтралізує вільні радикали і тому гальмуючого процеси старіння, який виявляє протипухлинну дію. Серед інших антиоксидантів, що містяться в підсушених плодах, варто виділити каротиноїди, зокрема, бета-каротин, який підтримує функціонування зору, що запобігає захворювання серця і знаходить застосування в косметиці (уповільнює фотостаріння шкіри).
  • Цікаво, що сушені помідори не втрачають своїх поживних властивостей в порівнянні зі свіжими, а навпаки – лікопін завдяки термічній обробці засвоюється значно краще.
  • В’ялені помідори корисні і тим, що містять вітамін Е, який разом з лікопіном відмінно діє на стан шкіри і очей. У сушених томатах також виявлений вітамін К, що відповідає за згортання крові, і вітамін В3, який регулює метаболізм цукру. Корисні властивості в’ялених помідорів визначаються і тим, що в них також є мікроелементи: кальцій, залізо, магній, калій.
  • Яку ще користь здоров’ю можуть принести такі плоди? В’ялені томати мають антисклеротичну властивостями і надають загальнозміцнюючу дію на кровоносну систему. Оскільки часто їх готують в оливковій олії, це покращує засвоєння вітамінів А, D, E і K, які розчиняються в жирах.

На замітку. Підсушені помідори (так само, як, наприклад, авокадо або горіхове масло) відносяться до повних поживних речовин, але при цьому калорійним продуктам: в 100 г – 258 ккал. Так що якщо стоїть завдання вживати поменше калорій, потрібні плоди з меншою кількістю жиру. Якщо ж ви вибираєте продукт в оливковій або іншому рослинному маслі, то краще за все томати від нього відцідити. Однак важливо пам’ятати, що жир збільшує біодоступність лікопіну, тому хоч невелика його кількість все ж необхідно.

Як приготувати сушені помідори в домашніх умовах, самостійно?


У продажу є сушені помідори saute (розфасовані, хоча на півдні Європи можете купити їх на вагу) і в оливковій олії, іноді з добавками, наприклад, травами, каперсами або журавлиною. У будь-якому випадку це досить дороге задоволення. Набагато дешевше вийдуть томати, приготовлені в будинку, навіть якщо до ціни плодів додати вартість електроенергії, тим більше що за один раз можна посушити 2 або 3 лотка.

Отже, як отримати в’ялені помідори в домашніх умовах? Для сушіння вибирають м’ясисті сорти (наприклад, довгасті, так звані Перцева), з найменшою насіннєвий камерою (її потрібно видалити), трохи менше розміром, тому що вони швидше висохнуть. Промиті, підсушені і порізані вздовж плоди укладають впритул на деко шкіркою вниз. Посипають їх сіллю, трохи – цукром, опціонально – прованськими травами і збризкують оливковим маслом. Деко ставлять в нагріту до 80 ° C духовку з термообдувом і сушать 4-6 годин при злегка прочинених дверцятах. Точний час залежить від сорту і розміру помідорів. Їх не можна сильно висушувати: краю повинні бути зморщеними, але в міру пружними і гнучкими.

Готові висушені плоди укладають в банки і заливають рапсовим або оливковою олією. Якщо ви збираєтеся зберігати їх довше, ніж кілька тижнів, масло повинне бути гарячим. Перед заливанням в банку його можна приправити сіллю, базиліком або орегано, прованськими травами або часником, гострим перцем, бальзамічним оцтом. Приготований таким чином в домашніх умовах делікатес додають потім до салатів, макаронів, запіканок і навіть до оселедця, але про те, як використовувати в’ялені помідори, докладніше поговоримо трохи пізніше.

Таким чином, сушені томати варто готувати в домашніх умовах самостійно, тим більше що цей захід, всупереч розхожій думці, забирає не дуже багато часу, адже всю «чорну роботу» виконує за нас духовка.

Як сушити помідори на сонці?
Якщо літо спекотне, то можна спробувати приготувати в’ялені помідори на сонці. Половинки плодів викладають на папері в сонячному і провітрюваному місці. Сушка при тридцятиградусну спеку займе близько 4 днів. На ніч майбутній делікатес забирають додому і накривають.

Сушені помідори: користь і шкода в залежності від заливки. Який продукт самий здоровий?

Висушені томати доступні в магазинах в різних зливках. Які з них здорові, а яких краще уникати?

  • Рапсове – це кращий вибір масла для заливки сушених овочів. Чому? З типовим європейським раціоном ми отримуємо дуже багато жирних кислот омега-6 і занадто мало омега-3 – приблизно в співвідношенні 20: 1, в той час як правильна пропорція – не більше 4: 1. Надлишок омега-6 може привести до ослаблення імунної системи і запальних процесів в організмі. У рапсовій олії пропорція омега-6 до омега-3 становить лише 2: 1. Погану славу принесло цього продукту великий вміст ерукової кислоти, що ушкоджує серце і печінку. Однак протягом останніх 20 років насіння ріпаку були позбавлені цієї шкідливої ??речовини.
  • Хороші пропорції вищезгаданих жирних кислот також притаманні соєвого масла (4,6: 1). Більш того – цей продукт містить 2,12% альфа-ліпоєвої кислоти (ALA), що є антиоксидантом і підтримуючої метаболізм. Соєва олія також знижує рівень «поганого» холестерину в організмі, і підвищує рівень «хорошого».
  • Що стосується оливкового масла, то воно характеризується несприятливою пропорцією жирних кислот омега-6 до омега-3 (9: 1), але його головний компонент – це мононенасичених кислота омега-9 (олеїнова), яка позитивно впливає на кровоносну систему.
  • Якщо говорити про те, чим корисні сушені помідори, то краще уникати делікатесу в заливці з соняшникової олії (співвідношення омега-6 до омега-3 – 136: 1), кукурудзяного (59: 1), з кісточок винограду (близько 130: 1)

Будьте уважні до змісту солі в сушених помідорах!

Щоб позбавити томати води, їх засипають сіллю. Це основне джерело натрію в щоденному раціоні, добова доза якого не повинна перевищувати 5 г, для немовлят – 0,12 г, а в разі дітей – 0,75 м Між тим, в 100 г сушених плодів міститься 0,11 г натрію, тому не варто солити страви, в які додають такі томати.

Сушені помідори: застосування в кулінарії

Отже, у вас в розпорядженні опинилися домашні або магазинні в’ялені помідори. З чим їх їдять, куди додати цей делікатес? Його можна купити в сухому вигляді, в пакетиках або в заливці, в баночці. Помідори з пакетиків мають найінтенсивніший смак, і їх можна використовувати великою кількістю способів. Так, можна додати їх в овочеві салати, в супи (наприклад, в рибний). Вони внесуть приємну різноманітність в томатний соус і спагетті.

Сушені помідори, вийняті з оливкової або іншої олії, відмінно зарекомендували себе в якості подаються окремо – як гарнір. Відціджені в’ялені томати можна використовувати як начинку для зварених круто яєць і як компонент основного обідньої страви – смаженої курки в соусі маскарпоне, запіканки з шпинатом.

Як ще використовувати сушені помідори? Можна приготувати курячі грудки з ними і з бататом, використовувати томати в якості доповнення до баклажанів, запеченим з сиром, каннеллони (італійським макаронів у формі трубочок) зі шпинатом або до кролику в сметані. З сушеними помідорами – у версії і в банкової, і в пакетованому – можна приготувати тости. Варто поекспериментувати і додати такі плоди в маффіни з оливками і сиром фета, паштет з буряка або до лосося у французькому тісті.

Рецепт салату з в’яленими томатами

Пропонуємо простий і смачний варіант того, що можна робити з сушеними помідорами – рецепт салату з сиром фета.

Складові:

  • сушені помідори в олії – 5 шт.
  • фета – 1 уп.
  • суміш салатів – 1 уп.
  • половинка червоної цибулі
  • жменю зелених оливок
  • жменю проростків редису

Спосіб приготування:

Спочатку промийте на ситі і відцідити салат і паростки редису. Потім наріжте цибулю кільцями, сир фета – кубиками, а сушені помідори – товсті смужками. Додайте до цього оливки, дві столові ложки олії від сушених помідорів і все перемішайте. Чи не соліть блюдо, тому що помідори, сир фета і оливки вже містять сіль. Такий салат найкраще подавати з хлібом.

Сушені томати – це потрапив на наші кухні з південних країв делікатес, який можна без особливих проблем приготувати в домашніх умовах, особливо якщо взяти до уваги не найдемократичніші ціни на магазинний продукт. Користь в’ялених помідорів, їх цікавий смак і можливість досить широкого використання в домашній кулінарії – все це робить сушку плодів гідним уваги і часу заходом.