Зелений чай матчу: користь і шкода, рецепти, як правильно пити і заварювати

На сьогоднішній день активно пропагується культ здорового способу життя. У це поняття входять фізичні навантаження, правильне харчування, відмова від шкідливих звичок і вживання корисних продуктів.

Так свою популярність почав завойовувати японський чай матчу, про який раніше чули далеко не всі.

Його воістину «магічні» властивості при грамотному споживанні дозволяють нормалізувати процеси в організмі, очистити від токсинів і інших шкідливих речовин. Крім того, його можна використовувати в приготуванні різних десертів та інших страв, адже крім поліпшення смакових і корисних якостей, він надає гарний окрас.

Що таке чай матчу і чим він відрізняється від інших сортів?

Матчу або маття є різновидом зеленого чаю, який перевершує багато інших. Його активно використовують в Японії ще з давніх часів, однак на пострадянському просторі про нього почали дізнаватися не так вже давно. Головною відмінною рисою чаю є зовнішній вигляд.

Зелений чай матчу є дрібний порошок яскраво-зеленого кольору з досить приємним ароматом. Його отримують з листя тенча, з яких роблять такі чаї, як ганпаудер і сенча.

Але різниця в тому, що останні два чаю вирощуються під прямими сонячними променями, а матчу ретельно ховається в тіні. На його листя надягають спеціальні сіточки, які дозволяють їм дихати і вбирати все необхідне, але при цьому ховають від сонця, щоб обмежити процес фотосинтезу.

Після того як листя зібрали, їх пропарюють для того, щоб збереглися антиоксиданти. Потім відбувається видалення стеблинок і висушування решти частин в добре провітрюваних приміщеннях.

Висушені листя подрібнюються до стану порошку в спеціальних кам’яних жорнах. Протягом всіх процесів максимально зберігаються корисні компоненти чаю і його соковитість.

Перевага заварювання порошкового чаю над цілісно листовим в тому, що таким чином людський організм вбирає всі важливі елементи.

Оскільки чай розчиняється в гарячій воді, то це сприяє збільшенню дози вітамінів і антиоксидантів в ньому. Випивши одну чашку завареного чаю матчу, можна вважати, що осушив чашок 10 звичайного зеленого чаю.

Для того щоб зрозуміти чи дійсно обраний порошок є справжнім, слід знати який смак у чаю матчу і запах. Він має солодкуватий смак і залишає ніжне післясмак. Відкривши упаковку відразу повинен відчуватися приємний легкий аромат без ноток гіркоти.

Корисні властивості натурального напою

Чай матчу сміливо заслуговує того, щоб йому співали дифірамби, оскільки він володіє такою кількістю корисних речей, яке навіть не снилося звичайним чаїв. Саме тому він так цінується тими, хто прагне зберегти хороше здоров’я і молодість якнайдовше.

Варто відзначити, що він досить часто вживається перед процесом медитації, оскільки дозволяє розслабити все тіло, але при цьому не втратити концентрацію уваги на важливих моментах. Корисні властивості чаю матчу значно перевершують корисний набір інших чайних напоїв.

Бути в тонусі після випитої чашки чаю можна завдяки кофеїну в його складі, причому в такій же кількості, як і в каві.

Але різниця в тому, що матчу містить ще один чимало важливий компонент – л-тіанін. Він пом’якшує дію кофеїну, завдяки чому виникає повне розслаблення, але при цьому не викликає відчуття сонливості. Крім того, активність, яку викликає чай, відрізняться від «кавовій» відсутністю нервозності і стресу.

Матчу здатний підвищувати витривалість майже на 25%, що дозволяє набагато легше переносити щоденні фізичні навантаження і міркувати набагато довше і продуктивніше. Крім того, він відновлює кислотно-лужний баланс, оскільки сам виступає лужним засобом, а велика частина споживаної людиною їжі – кислотна.

Даний зелений чай може похвалитися великою кількістю поліфенолів – катехін, які виступають стимулами для процесу зміцнення імунітету і посилення захисних функцій організму.

Крім того, він прискорює метаболізм, а тому одна випита чашка з ранку змусить організм спалювати калорії набагато швидше, особливо при рухомому способі життя.

Для жіночої половини населення матчу виступає еліксиром молодості і краси. Його «бойовий» склад змушує тіло бути стійким до негативного впливу навколишнього середовища. До всього іншого, шкіра стає менш чутливою до ультрафіолету, що в рази знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.

Додавши до його властивостей ще й нейтралізацію вільних радикалів, отримуємо ідеально засіб для збереження здорового та молодого організму, проте потрібно знати, як правильно заварювати чай матчу.

Способи приготування смачного чаю з різних рецептурах

Будь-чай слід грамотно заварювати з урахуванням всіх деталей. Японський зелений чай передбачає проведення повноцінної чайної церемонії, для якої необхідний певний набір інструментів.

Звичайно, якщо під рукою потрібних предметів не виявилося, їх можна замінити загальноприйнятими, однак все одно варто дотримуватися процедури заварювання і пропорції.

класичне заварювання

Спеціально для готування чаю матчу береться чашка під назвою матчу-дзяван і бамбукова паличка (віночок). Попередньо підігрів очищену воду до 80 градусів і дати трохи охолонути, її наливають в чашку і додають зеленого чайного порошку. Потім за допомогою бамбукового віночка ретельно розмішують до однорідної консистенції. При відсутності спеціальних предметів, підійде звичайна чашка і ложка.

Заварювати японський зелений чай можна двох видів – Койта і уступ.

  • Перший вважається міцним, а його стандартна доза становить близько 5 г на 80 мл води.
  • Другий, він же слабкий, передбачає вживання 2 г, розведених 50 мл води.

Варто зазначити, що в зв’язку унікальністю кожного організму, дозування підбирається індивідуально, а тому ці пропорції є скоріше рекомендованими, ніж обов’язковими.

З додаванням молока

Деяким сподобається поекспериментувати з порошком, додаючи в стандартний напій додаткових складових, наприклад, приготувати чай матчу з молоком. У цьому випадку, як власне і в інших, слід дотримуватися пропорції, адже зробивши занадто міцним сам чай і додавши туди молока, можна трохи зіпсувати собі самопочуття.

Рецепт чаю матчу латте полягає в додаванні гарячого молока, меду, цукру або іншого підсолоджувача за бажанням. Напій схожий з кавовим латте, однак характеризується набагато більшою користю. До обраним пропорціям заварювання чаю, слід додати приблизно? склянки гарячого молока. Потім можна все перемішати, а можна пити шарами.

Додавання в десерти та інші напої

Крім стандартного вживання чаю, існують і інші способи його приготування. Зелений порошок можна сміливо використовувати в кулінарії, особливо при готуванні десертів. Він надає їм приємну солодкість і красивий яскравий колір. А оскільки корисні властивості чаю матчу заслуговують окремої похвали, то він надає будь-якого десерту позитивних якостей.

Звичайні тістечка, пончики, печиво, морозиво або домашні цукерки також можна облагородити чаєм. Додавання поживних елементів буде особливо цінним, якщо блюдо готується для дітей. У чистому вигляді матчу може їм не сподобається, але ось яскравий зелений і смачний тортик точно не залишить байдужим.

Також його можна додавати в інші напої, але крім кави, оскільки це може виявитися забійної дозою кофеїну, яка може сильно нашкодити. Наприклад, не зайвим буде робити ранковий фруктовий смузі з додаванням порошку.

Звичайно, це не так просто, як приготувати матчу латте, проте заряд бадьорості, нормалізація процесів і порція вітамінів гарантована.

Чи існують протипоказання?

Перед тим, як пити чай матчу, слід дізнатися не тільки про його позитивні сторони, а й про недоліки, які можуть бути досить істотними.

Організми у всіх різні, а тому і рівні впливу на них відрізняються. Для кого-то кофеїн став ідеальним речовиною для активного життя, а для кого-то він може виявитися отрутою. Яким би чудовим не був би чай матчу, користь і шкода завжди знаходяться не далеко один від одного.

Головним недоліком чаю є його значний вміст свинцю. Під час росту і дозрівання його листки вбирають елементи з навколишнього середовища. Їх загальна маса складається як з життєво важливих компонентів, так і з шкідливих.

Як і будь-який інший чай, матчу також зібрав в собі свинець, але різниця в тому, що інші чаї заварюються цільнолистового і після того, як листя віддали свої корисні частинки, їх викидають, чому свинець практично не потрапляє в організм. Матчу ж повністю розчиняється при заварці, чому все його свинцеве зміст надходить всередину людини.

Вибравши для себе японський чай матчу, спосіб приготування і концентрацію, чітко переконавшись у відсутності особистого шкоди, можна сміливо омолоджуватися і зміцнювати своє здоров’я, піднімати настрій і покращувати самопочуття.