Зелений борщ рецепт з фото

Зелений борщ покроковий рецепт з фото

Смачне перша страва, яке асоціюється з початком весни – це зелений борщ. У ньому зібрані всі перші вітаміни – молода морква, цибуля і звичайно ж багато зелені, особливо щавлю. Варити зелений борщ треба вміти навіть, якщо ви не любите це робити. Повірте, такий корисний навик вам може стати в нагоді, та й смак зеленого борщу ні з чим не зрівняти.

Варити зелений борщ можна на будь-якому бульйоні – з курки, зі свинини, з яловичини. Ми вирішили, що наш бульйон буде зі свинячих реберець. Так само є варіант додати в суп – томатну пасту або сік, буряк, або не додавати «червоні» інгредієнти зовсім, щоб і колір першої страви відповідав назві.

Складові:

  • Вода – 3 літри;
  • Реберця свинячі – 300-400 г;
  • Картопля – 4-5 штук;
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • Морква – 1 штука;
  • Яйця – 4-5 штук;
  • Щавель – 2 пучка;
  • Кріп – 0,5 пучка;
  • Зелена цибуля – 0,5 пучка;
  • Сіль – 1 столова ложка;
  • Томатна паста – 1 столова ложка;

рецепт:

Якщо організувати процес правильно, то варити борщ «активно» всього-то 15-20 хвилин. Отже, найперше ставимо варитися бульйон. Реберця заливаємо холодною водою і ставимо на газ. Як тільки вода закипить, вогонь робимо менше, солимо, знімаємо піну якщо є і варимо 40-50 хвилин.

Відразу за бульйоном ставимо варитися яйця. Поки вони зваритися, ми підготуємо всі овочі.

Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками. Якщо ви любите більш рідкий бульйон, картоплі кладіть менше. Картоплю заливаємо водою, щоб вона не потемніла.

Чистимо цибулю і моркву і нарізаємо кубиками для засмажкою.

Ці овочі відразу відправляємо на сковороду і обсмажуємо хвилин 5 на рослинному маслі. Потім додаємо томатну пасту і Томім ще пару хвилин.

Поки обсмажуються овочі нарізаємо щавель і зелень. Щавель ретельно промиваємо, струшіваем воду. Нарізах щавель уздовж, а потім поперек. Кріп і зелена цибуля просто шаткуємо.

Озирніться на годинник? Скільки варитися м’ясо? Хвилин 20-30. Варимо його ще 10 хвилин. (Всього 40 хвилин). Закидаємо в бульйон картоплю.

Відразу закладаємо зажарку з цибулі і моркви. Варимо 15 хвилин, дістаємо м’ясо, нарізаємо його шматочками і відправляємо назад в каструлю.

Тепер кладемо щавель. Він відразу почне темніти.

Додаємо зелень. Варимо ще 5 хвилин.

Поки відбувається диво в каструлі, чистимо і ріжемо яйця кубиками (можна залишити одне яйце для прикраси). Закидаємо яйця в каструлю і вимикаємо газ. Пробуємо борщ на сіль. Накриваємо кришкою і даємо постояти буквально 5 хвилин.

Готовий зелений борщ розливаємо по тарілках, прикрашаємо його половинкою відвареного яйця. Насолоджуємося смаком.

Класичний рецепт зеленого борщу на грудинке

Зелені борщі корисні і смачні, мало хто в цьому засумнівається. А ще це чудове блюдо для тих, кому заважають пару кілограмів ваги – відвар нежирного м’яса і багатий набір зелені покращують травлення, живлять організм всім необхідним, але не перевантажують його.

  • Інгредієнти: теляча грудинка з кісточкою – кілограм;
  • п’ять невеликих картоплин;
  • салатна цибулина, середнього розміру;
  • лавровий листок;
  • два пишних пучка молодого щавлю;
  • за середнім пучку петрушки, молодого цибулі і кропу;
  • півдесятка варених яєць.

Покроковий рецепт зеленого борщу

Крок 1:

Розрубану і промиту грудинку опускаємо в три літри холодної води і ставимо на нагрів. За бажанням можна частину яловичини замінити свинячими реберцями, не змінивши загальну масу м’яса.

Крок 2:

Швидко довівши до кипіння, знімаємо шумівкою вар, ще в процесі розігріву опустіть у воду пару листочків лаврушки, пів-ложечки горошковий перцю і посоліть, але недосалівая до норми.

Крок 3:

Слабке кипіння – запорука прозорості бульйону, варіть його, нещільно прикривши кришкою, при помірному нагріванні. Через дві години, по готовності м’яса, вийміть його і цибулину, процідіть бульйон від спецій і осколків кісточок.

Крок 4:

Очищену картоплю промийте і наріжте сантиметровими або трохи більшого розміру кубиками, опустіть у знову розігрітий бульйон і варіть хвилин двадцять.

Крок 5:

Всю зелень ретельно промийте, зріжте ущільнення стебел, щавель наріжте «локшиною», решту порубаєте важким тесаком. Все разом покладіть в каструлю, коли звариться картопля.

Крок 6:

Проваривши не більше хвилини, додайте очищені яйця. Їх нарізають скибочками на свій розсуд, якщо вважаєте за краще перепелині, покладіть їх цілком. Після закладки яєць борщу залишиться варитися всього три хвилини.

Крок 7:

Готовий борщ досолюють, якщо щавель вам дістався дуже ніжний, можна трохи підкислити блюдо «лимонкою».

Зелений борщ з яйцем – швидкий рецепт

Швидше, ніж з курячими грудками з сирого м’яса бульйон НЕ зварити, недолік м’ясного жиру з лишком компенсується вершковим. Можна розбавити сметану маложирним йогуртом, щоб блюдо залишилося дієтичним.

Складові:

  • філе бройлерного курчати;
  • велика біла цибулина і несолодка морква;
  • чотири картоплини;
  • пучок кропиви і трохи більше – щавлю;
  • дві ложки соняшникової олії і одну хорошого густого томата;
  • одне добірне яйце;
  • стакан рубаною молодої зелені – порівну петрушки з кропом і трохи більше цибулі;
  • домашні застиглі вершки, або дуже жирна сметана.

Як швидко приготувати зелений борщ з яйцем

Крок 1:

Опустивши відразу в окріп, півгодини відварюємо курячу грудку, виймаємо м’ясо, солимо бульйон і опускаємо в нього картоплю, очищений і нарізаний у формі кубиків.

Крок 2:

Зажарку готуємо на всьому зазначеній кількості масла. Розігрів його в сковороді, кладемо дрібно нарізану цибулю обох видів і натерту моркву. Прогріваємо хвилин п’ять, і доливаємо трохи бульйону з каструлі, нагрів відключаємо. Чекаємо готовності картоплі і переливаємо зажарку в каструлю, разом з нею кладемо томат.

Крок 3:

Кропиву швидко обшпарюємо окропом і охолоджуємо проточною водою. Зрізаємо стебла з кропиви і щавлю, м’які частини ріжемо смужками, трохи крупніше капусти для червоного борщу. Цю зелень кладемо в борщ, проварити зажарку не менше п’яти хвилин.

Крок 5:

Розхитані яйце вливаємо при безперервному помішуванні, воно утворює симпатичні пластівці в страві. Нарізану курятину кладемо слідом, а останнім заходом додаємо решту зелень, дрібно її нарізавши.

Крок 6:

З моменту закладки щавлю до виключення нагріву має пройти не більше п’яти хвилин. Підсолений борщ можна відразу розливати по тарілках.

Великодній зелений борщ з буряком по-українськи

Борщі настільки улюблені, що існують навіть рецепти в особливих випадках: весільні, великодні. Від повсякденних вони відрізняються більш витонченим приготуванням і рідше – особливим набором продуктів.

Складові:

  • чотири картоплини – по ним і інші компоненти;
  • кілограм розрубаних свинячих ребер;
  • велика буряк;
  • пучок молодого щавлю;
  • два яйця;
  • з приправ – тільки запашний перець;
  • ложка рафінованого цукру;
  • ароматне масло;
  • середня ріпчаста цибулина і невелика морквина.

Як приготувати

Крок 1:

Реберця обполіскувати і просушують м’якою ганчіркою, розрізаємо по місцях розрубування і, трохи додавши масла, підрум’янюємо на швидкому вогні.

Крок 2:

Заливаємо м’ясо окропом, кладемо перець і варимо в закритій каструлі півтори години. Окропивши нарізану великими гуртками буряк, розведеним 1: 3 оцтом, залишаємо на весь час варіння бульйону.

Крок 3:

Зливаємо, але не викидаємо масло, що залишилося після смаження. Сковороду моєму, висушуємо на малому вогні і наливаємо масло назад. Натерши половину морквину і нарізавши цибулю, пріжаріваем їх до насиченого рум’янцю.

Крок 4:

Один шматочок буряка обполіскувати і пробуємо, якщо вона досить кисла – промиваємо і інші шматочки. Виймаємо м’ясо, знімаємо з кісток і нарізаємо шматками по числу порцій. Нарізаємо буряк тоненькою соломкою, кладемо в готовий бульйон, разом з другою частиною натертої сирої моркви і м’ясом.

Крок 5:

Проваривши не довше ніж п’яти хвилин, опускаємо в каструлю нарізану кубиками картоплю, відраховуємо чверть години.

Крок 6:

Натираємо зварені і охолоджені яйця у велику стружку, видаливши щільні частини, нарізаємо «локшиною» щавель. Кладемо в каструлю призуп зажарку, розмішавши, додаємо щавель, солимо, кладемо цукор.

Крок 7:

Доварювати борщ не потрібно, просто доведіть до кипіння, повільно помішуючи, настоюватися такому борщу бажано хвилин двадцять не просто під кришкою, а ще й накритого щільним рушником.

Грибний зелений борщ

Додаючи грибочки можна будь-який суп зробити більш ситним, на заході України часто використовують сушені лісові, але нам підійдуть і печериці. Особливу увагу приділіть картоплі і томату – вони повинні бути тільки відмінної якості.

Складові:

  • дрібні свіжі шампіньйони – 200 грамів;
  • по дві маленьких цибулини і моркви;
  • 5 ложок томату хорошої якості;
  • пучок щавлю;
  • 700 грамів свинячих реберець;
  • три відварені яйця;
  • соняшникова олія;
  • 300 грамів картоплі;
  • часник і зелень.

покроковий рецепт

Крок 1:

На трьох літрах води варимо звичайний бульйон з розрубаних і промитих ребер протягом півтори години. Солимо зовсім слабо, за бажанням опустіть кілька горошин перцю.

Крок 2:

У готовий бульйон, попередньо діставши з нього м’ясо, а рідина процідити, опускаємо нарізані красивими скибочками грибочки. Відраховуємо чверть години, тим часом чистимо і натираємо моркву, а цибулинки ріжемо дрібною соломкою.

Крок 3:

Підрум’янюємо на мінімумі масла цибулька, замінюємо його морквою, хвилин п’ять прогреваем її на малому вогні і додаємо томат з уже пасерованою цибулею. Тушкуємо недовго, щільно накривши кришкою.

Крок 4:

До зварити за цей час грибам опускаємо картопля, йому варитися теж 15 хвилин, а ми встигнемо нарізати зелень. Щавель, видаливши всі жорстким частини, саме наріжемо, а цибуля, кріп або петрушку краще дрібно порубати, часник натріть дрібної теркою або наріжте.

Крок 5:

До готового картоплі викладаємо зажарку, проварити три хвилини опускаємо часник і зелень, після закипання відразу вимикаємо.

Крок 6:

Відпускаємо порції, поклавши в тарілки по шматочку м’яса на кістці і ложці рубаних яєць. Сметану подають окремо, за бажанням яйця можна дрібно розрізати і покласти в борщ на попередньому кроці.

Пісний зелений борщ з рисом

Пісний борщ – це не порожній борщ! Якщо не використовується м’ясний бульйон, підвищити ситність можна додаванням крупи. Ми використовуємо рис, але він замінимо на пшоно в тій же кількості – вибирайте до смаку.

Складові:

  • півсклянки рису на 2,5 літра води;
  • дві морквини, невеликого розміру;
  • два пучка свіжого щавлю;
  • ложка густого томата;
  • велика цибулина;
  • сіль, лаврові листочки і чорний перець;
  • чотири розваристої картоплини;
  • п’ять ложок вимороженої масла.

Як приготувати

Крок 1:

Рис промиваємо кілька разів, опускаючи друшляк з крупою в воду, можна просто промити під напором, але решітка повинна бути дрібною, щоб не втрачати рисинки. Замочіть крупу на півгодини в останньому обсязі води.

Крок 2:

Картоплю очищаємо і нарізаємо довільно, але дрібно, разом з крупою опускаємо в кипляче воду

Крок 3:

Очищаємо, миємо й нарізаємо овочі та зелень. Щавель розпускаємо на вузькі смужки, цибулю і моркву – як для звичайного борщу, кубиками і соломкою, відповідно. Пір’я молодого цибулі рубаємо ножем і зсипали в каструлю до зварити продуктам.

Крок 4:

Цей борщ готується з засмажкою: морквину і ріпчасту цибулю підрум’янюємо на маслі, додаємо томат і, через хвилину, солимо, перчимо, вимикаємо нагрів.

Крок 5:

Проваривши зелену цибулю всього пару хвилин, кладемо в каструлю зажарку і лаврові листочки. Засипаємо щавель, перемішуємо, швидко пробуємо на сіль.

Крок 6:

Страва готова і після недовгого наполягання може подаватися до столу.

Зелений борщ з фрикадельками

Фрикадельки – не тільки хитрість, щоб змусити поїсти м’ясо маленьких непосид. Приготуйте зелений борщ з фрикадельками і порівняйте його смак з традиційним, багато господинь вважають за краще саме такий варіант.

Складові:

  • фарш з 400 грамів телятини;
  • пишний пучок щавлю;
  • два яйця;
  • 350 грамів картоплі;
  • чверть пачки вершкового масла;
  • одна солодка морквина;
  • неповна склянка молока;
  • дві невеликих ріпчасті цибулини;
  • сметана;
  • рубаний кріп і петрушка – трохи менше половини склянки.

покроковий рецепт

Крок 1:

Якщо у вас готове мелене м’ясо – подрібніть блендером або теркою і додайте в нього цибулину, посоліть, злегка поперчіть і вимішайте. Цілісний шматок обмийте, наріжте, видаляючи плівки, і розмели м’ясорубкою з середньою гратами. Фрикадельки форми вологими руками, намагайтеся зробити їх невеликими.

Крок 2:

Очищаємо овочі, обполіскувати, подрібнюємо. Картопля в формі брусків, морква дрібно трьом, друга цибулина нарізається кубиками.

Крок 3:

Яйця збиваємо з молоком, вимитий щавель нарізаємо крупно, а зелень подрібніше, або просто рубаємо.

Крок 4:

Лук з морквою пасеруємо, ледь зволоживши маслом сковорідку. У два літри окропу опускаємо фрикадельки, після закипання знімаємо піну і кладемо скибочки картоплі. Зменшивши температуру до слабкого кипіння, варимо п’ятнадцять хвилин, кладемо пасеровку і щавель.

Крок 5:

Проваривши борщ пару хвилин, робимо заключні штрихи: вливаємо при інтенсивному помішуванні молочно-яєчну масу, солимо, за смаком кладемо негострі не дуже пряні спеції. Відключивши плиту, кладемо зелень.

Легкий зелений борщ на щавлі і кропиві

Цей зелений борщ легкий і для кухаря, і для їдця – доступний, готується швидко, немає ніяких складних моментів. Єдине побажання – обов’язково виберіть хороший помидорчик відомого вам сорту, від нього залежить ніжний смак готового борщу.

Складові:

  • середній пучок кропиви і маленький кропу;
  • 350 грамів білого курячого м’яса;
  • по одній моркви, солодкого перцю і цибулині;
  • три великі картоплини;
  • великий стиглий помідор;
  • зелені пір’я часнику і петрушка – по невеликому пучку;
  • три ложки нерафінованої олії;
  • яйця, майонез і сіль.

Як приготувати

Крок 1:

Розрізаний навпіл шматок промитого курячого філе опустити в три літри скипіла води і варити 25 хвилин, вийняти, охолодити, розрізати по два шматочки на порцію.

Крок 2:

Кропиву ненадовго залишаємо, заливши окропом, обполіскувати проточною водою і разом з щавелём нарізаємо смужками, шириною до сантиметра. Очистивши цибулину і морквину, натираємо коренеплід среднеячеістой теркою, а цибулю ріжемо шматочками вдвічі більшими.

Крок 3:

У розігріте масло кладемо першої морква, а через хвилину і цибулю, пасеруємо. Перець звільняємо від серцевини і напором води вимиваємо насіння, нарізаємо дрібно, прямо в зажарку.

Крок 4:

Останніми кладемо в пассеровку кубики помідора, знімати з нього шкірку чи ні – справа смаку. Доводимо зажарку при повільному помішуванні 7 хвилин на помірному вогні.

Крок 5:

Нарізаний дрібно картопля опустити в киплячий бульйон, злегка присолити. Додати обсмажування і нарізаний щавель з кропивою. Швидко порубати промитий зелений часник і петрушку, розмішуючи, посипати борщ зеленню.

Крок 6:

Курятину покласти вже в порційні тарілки, так само вчинити і з половинками відварених яєць. Сметану кладемо кислу, якщо вважаєте за краще майонез – вибирайте жирний, без ароматизаторів.

Зелений борщ з щавлем і яйцем оригінальний рецепт

Складові:

  • 800 грам яловичини;
  • 6 картоплин;
  • 2 яйця;
  • 1 морква;
  • 1 цибуля;
  • 250 грам щавлю;
  • пучок зеленої цибулі;
  • 2 ст. ложки соняшникової олії.

Покроковий рецепт зеленого борщу з щавлем і яйцем

Крок 1:

М’ясо порізати і відварити в трилітровій каструлі, не забуваючи шумівкою прибирати піну, що утворюється.

Крок 2:

Зварити дрібно нашаткувати яйця.

Крок 3:

Порізати овочі та зелень.

Крок 4:

Картопля опустити в бульйон і варити двадцять хвилин.

Крок 5:

Обсмажити морква з цибулею на олії.

Крок 6:

Додати до м’яса і картоплі всі інгредієнти, варити п’ять хвилин.

Крок 7:

Поперчити, посолити і перемішати.

До зеленого борщу з щавлем і яйцем прийнято подавати чорний хліб і сметану. А щоб він був ще смачніше, потрібно обов’язково дати йому настоятися після приготування хоча б п’ятнадцять хвилин.

Швидкий рецепт зеленого борщу з щавлем і яйцем в мультиварці

Щавлевий суп готують навесні і влітку, коли вдосталь свіжої зелені. Варити можна як м’ясному або курячому бульйоні, так і зробити вегетаріанський варіант. Деякі додають в нього кропиву або навіть квасолю. У будь-якому випадку весь процес приготування пройде швидше і простіше, якщо використовувати мультиварку. За рахунок невеликої кількості масла при обсмажуванні моркви і цибулі, суп вийде ніжним і насправді весняному.

Складові:

  • 5 картоплин;
  • 1 цибуля;
  • пучок щавлю;
  • 4 яйця;
  • 1 морква;
  • 20 грам вершкового масла.

Як швидко приготувати зелений борщ з щавлем і яйцем

Крок 1:

Розтопити в мультиварці масло.

Крок 2:

Нашаткувати цибулю і моркву, готувати в мультварке чотири хвилини.

Крок 3:

Порізати і додати до інших овочів картопля, залити окропом, готувати півгодини на режимі «Варка».

Крок 4:

Відварити і порізати яйця.

Крок 5:

Нашаткувати зелень.

Крок 6:

Додати яйця і зелень в бульйон, готувати ще пару хвилин.

Борщ – одна з найнеобхідніших страв в раціоні будь-якої людини. У ньому ідеально збалансовані білки, жири, вуглеводи, ферменти і мінерали, це позитивно позначається на печінці і дає м’який жовчогінний ефект, а травна система відмінно працює. Овочі та приправи в складі насичують блюдо вітамінами, а відвар з м’яса покращує роботу судин і серця. До того ж борщ допомагає очистити організм від токсинів.

Якщо хочеться мати можливість є такий суп не тільки навесні і влітку, то щавель можна засушити. Для того потрібно зібрати його листя до періоду цвітіння, розкласти на папері в добре провітрюваному приміщенні і перевертати двічі в день. Після цього упакувати в звичайні паперові пакети. Щоб б засушити коріння, їх потрібно викопувати восени, промити і розрізати навпіл, а потім зав’ялити на свіжому повітрі і просушити в духовці. Вони можуть зберігатися всю зиму в звичайному тканинному мішечку. Перед варінням супу і листя і коріння потрібно ненадовго вимочити в воді.

Зелений борщ з щавлем, яйцем і томатом

З щавлю готують не тільки щі і борщі, але навіть картопляне пюре, яке завдяки йому виходить незвичайного кольору. Традиційно це блюдо готують без буряка, але саме він додасть смаку яскравий смак. Ця рослина їли ще древні римляни, вимочуючи листя у вині з перцем. У ньому міститься багато йоду корисного при профілактиці атеросклерозу, а магній знижує кров’яний тиск. Щоб буряк був смачніше його перед приготуванням потрібно ненадовго замочити в винному оцті.

Складові:

  • 5 картоплин;
  • 3 буряка;
  • 1 цибуля;
  • 5 пучків щавлю;
  • 4 яйця;
  • 250 мл томатного соку;

Покроковий рецепт:

Крок 1:

Порізати овочі, потерти буряк та морковь.Шаг 2:

У киплячу воду опустити буряк, варити до прозорості.

Крок 3:

Окремо відварити і порізати яйця.

Крок 4:

До буряку додати картоплю, варити п’ятнадцять хвилин.

Крок 5:

Обсмажити морква з цибулею, додати до неї буряк, залити все томатним соком, гасити десять хвилин.

Крок 6:

Нашаткувати щавель, опустити в каструлю разом яйцями і засмажкою.

Крок 7:

Посолити і дати настоятися двадцять хвилин.

Буряк містить багато вітаміну С, корисного при профілактиці простудних захворювань, але зловживати ним не варто. Свіже вичавлений сік з цієї рослини може стати причиною загострення гастриту і викликати нирковий коліки, до того ж не варто забувати, що буває індивідуальна непереносимість.

Зелений борщ з щавлем, яйцем і кропивою

Зробити борщ з щавлем і яйцем ще смачніше і корисніше допоможе кропива, в ній містяться вітаміни В, Е і К, С в десять разів більше ніж яблуках, а каротину, ніж моркви і обліпихи. Ця рослина має загальнозміцнюючі і протизапальними властивостями. Для того щоб зелень не втратила свого колір, її не потрібно варити, а додати в суп в самому кінці і дати настоятися.

Складові:

  • 0,4 кг яловичини;
  • 1 морква;
  • 75 грам квасолі;
  • 1 цибуля;
  • 5 картоплин;
  • По пучку щавлю та кропиви

Як приготувати:

Крок 1:

Яловичину залити водою, коли вона закипить додати квасолю, варити протягом години.

Крок 2:

Порізати овочі, картоплю додати в бульйон, варити півгодини.

Крок 3:

Обсмажити моркву і цибулю протягом семи хвилин.

Крок 4:

Додати зажарку, спеції і сіль в суп, варити десять хвилин.

Крок 5:

Відварити і порізати яйця, опустити в суп разом з щавлем, після того як закипить проварити пару хвилин.

Зелений борщ – джерело вітамінів, тому він повинен бути частим гостем на будь-якому столі, а з квасолею вона вийде ще більш поживні. Квасоля добре впливає на нормалізацію рівня цукру в крові і травну систему, стимулює синтез адреналіну і гемоглобіну. До того ж це блюдо містить мало калорій, тому сміливо можна вводити її в сою дієту і позбутися від декількох зайвих кілограмів ваги.

Холодний зелений борщ з щавлем і яйцем

Щоб урізноманітнити свій раціон, можна приготувати холодний борщ зелений, він прекрасно відновить сили і охолодить спекотного літнього дня, а організм отримає необхідну частку мікроелементів і вітамінів.

Основна перевага цього рецепта в тому, що він готуватися на овочевому, а не м’ясному бульйоні, тому він краще для людей, хворих на подагру, захворюваннями суглобом або мучаться від підвищеного холестерину. Такий борщ містить багато бетаїну – ліпотропної речовини, що допомагає виведенню і розщепленню жирів. А ось хворим на гастрит з підвищеною кислотністю, краще подрібнювати інгредієнти в блендері і не зловживати спеціями.

Складові:

  • 5 картоплин;
  • 400 грам щавлю;
  • 4 яйця;
  • 2 огірка;
  • 4 ст. ложки молока;
  • 4 ст. ложки сметани;
  • 50 грам зеленої цибулі.

Покроковий рецепт:

Крок 1: Відварити до готовності в підсоленій воді порізану картоплю

Крок 2:

Промити й нарізати щавель, додати в каструлю і варити п’ять хвилин.

Крок 3:

Збити одне яйце, змішати з молоком і чайною ложкою відвару з картоплі, влити в суп і дати йому охолонути.

Крок 4:

Решта яйця відварити окремо і дрібно порізати.

Крок 5:

Нашаткувати зелень і огірки, перемішати з відвареними яйцями і сметаною, покласти пару ложок в кожну порцію супу.

Щавель отримав титул «Весняний король», так саме він першим з’являтися навесні на грядках. Важко повірити, але він близький родич гречки, і так само як вона дуже корисний для здоров’я. Крім набору вітамінів, в ньому є всі необхідні мінеральні елементи, такі як фосфор, магній, залізо, кальцій. Його вживання допомагає при цинзі і відновленню рівня гемоглобіну в крові, а також при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Більшість лікарів дотримуються думки, що хворим на гастрит не варто їсти щавель, до того ж якщо його їсти у великих кількостях, то він здатний викликати утворення каменів в нирках. Але якщо не зловживати і правильно готувати, то ця рослина принесе організму тільки одну користь.