зелені щи

Класичні зелений борщ з яловичиною і яйцем

Для зелених щей з яловичиною буде використовуватися класична заправка з сирого яйця з борошном. Завдяки цьому блюдо виходить ситне, незважаючи на невелику калорійність. Щавель для нього краще вибирати невеликий, молодий, тверді стебла можна відразу обрізати.

складові

  • 0,5 кг яловичини;
  • 2 головки цибулі;
  • 1 морква;
  • 130 г щавлю;
  • 400 г картоплі;
  • 2,5 л бульйону;
  • 2 яйця;
  • 1 пучок кропу;
  • 25 г борошна;
  • лавр, перець, сіль.

Покроковий рецепт класичних зелених щей

Крок 1:

Яловичину промити, покласти в каструлю, додати води трохи більше, ніж вказано в рецептурі, так як частина википить. Кидаємо до м’яса одну цибулину і варимо протягом двох годин бульйон, знімаючи пінку. Потім цибулю і шматок яловичини виловлюємо шумівкою.

Крок 2:

Кидаємо в бульйон порізану брусочками картоплю. Трохи солимо.

Крок 3:

Частину, що залишилася цибулину і морквину очистити, дрібно порізати, додати до картоплі через пару хвилин закипання. Перемішуємо овочі, варимо до м’якості. У миску відливаємо 70 мл бульйону, нехай охолоне.

Крок 4:

Щавель нарізаємо дрібно, закидаємо в каструлю. Розмішуємо, доводимо до кипіння.

Крок 5:

У бульйон додаємо борошно, розмішуємо і розбиваємо яйця. Солимо, збиваємо виделкою. Після закипання щавлю заливаємо цю заправку в киплячі щі, помішуючи, даємо яйцям згорнутися.

Крок 6:

Саме час спробувати на смак. Солимо ще, перчимо, закидаємо рубану зелень кропу, не забуваємо про лавровий лист. Як тільки все це закипить, відразу вимикаємо плиту і накриваємо каструлю.

Крок 7:

М’ясо, яке раніше вийняли з бульйону, нарізаємо шматочками, розкладаємо по тарілках. Заливаємо яловичину щами, подаємо блюдо до столу зі сметаною.

Якщо в цілому не подобається вид бульйону, наприклад, в ньому плаває піна, то краще перед додаванням картоплі та інших інгредієнтів процідити. Можна для цього використовувати сито або марлю.

Швидкий рецепт зелених щей з капусти

Для зелених щей з капустою використовується зварений м’ясний бульйон, але також готується пісне блюдо на воді. Загальний час варіння не перевищить півгодини, тому потрібно відразу ставити на плиту гарячу воду або набрати її з чайника. Зелень для заправки будь-яка.

складові

  • 400 г капусти;
  • 2 картоплини;
  • 2 пучка щавлю;
  • цибулина;
  • 1,5 літра бульйону;
  • морквина;
  • спеції і зелень.

Як швидко приготувати зелений борщ з капусти

Крок 1:

Очистити картоплю, нарізати соломкою, закинути в киплячий бульйон. Слідом покласти рубану цибулину, закинути терту моркву. Проварити овочі ще шість хвилин.

Крок 2:

Капусту нашаткувати, додати до овочів, посолити, продовжити варіння щей.

Крок 3:

Нарізати всю зелень, але щавель окремо. Як тільки овочі зваряться, його і додаємо першим, даємо закипіти. Іноді щавель варять 4-5 хвилин, але він тоді раскіпается, втрачається смак, краще цього не робити.

Крок 4:

Після закипання щавлю ввести зелень, це може бути петрушка або кріп, додати один лавровий листок, поперчити за смаком. І щі готові!

Якщо блюдо готується на воді, але воно не пісне, то для ситності в нього можна додати пару яєць. Попередньо їх відварюють і нарізають. Або просто збити виделкою і залити в кінці приготування щей відразу в каструлю.

Зелені щи на зиму в банках

Рецепт практичною заготовки для зелених щей на зиму. Для них не використовується щавель. В основі заготовки капуста, але важливі не тільки качани, але і зелені зовнішні листя, які зазвичай залишаються на грядках і йдуть у відходи. Їх потрібно перебрати, вибрати цілі і не зіпсовані екземпляри.

складові

  • 1 кг листя капусти;
  • 1 кг білокачанної капусти;
  • 500 г цибулі;
  • кілограм моркви;
  • 500 г помідорів;
  • 500 г перцю;
  • 70 г солі;
  • 0,3 літра олії;
  • пара коренів селери;
  • літр води;
  • 15 мл оцтової есенції.

Як приготувати

Крок 1:

Білокачанну капусту і зелене листя порубати соломкою. Цибулю і перець нарізати кубиками, невеликими шматочками покришити помідори, селера порубати дрібно. Морквину краще натерти, але за бажанням можна і порізати. Перекладаємо все овочі в каструлю, додаємо літр води.

Крок 2:

Відразу ж зводимо сіль, вливаємо олію і на маленькому вогні доводимо до кипіння. Після цього варимо рівно двадцять хвилин, періодично помішувати, піднімаємо заготовку з дна.

Крок 3:

В кінці заливаємо оцтову есенцію, розмішуємо, розкладаємо заготовку в стерильні банки.

Крок 4:

Ставимо наповнені баночки в каструлю, накидаємо кришки, наливаємо воду. Стерилізуємо літрові банки 15 хвилин після закипання рідини в каструлі.

Крок 5:

Акуратно виймаємо банки, щі закочує. Відразу перевертаємо, накриваємо ковдрою.

Якщо бентежить велика кількість моркви, то можна трохи прибрати. Щоб не перераховувати кількість спецій, просто додайте таку ж кількість зеленого листя капусти.

Квашені зелений борщ на зиму

Для квашених зелених щей також потрібні листя капусти. Ретельно їх промиваємо і добре просушують. Гострим ножем вирізаємо жорсткі жили, вони не потрібні. Кількість продуктів в рецепті не вказано, так як все робиться «на око».

складові

  • зелене листя капусти;
  • пухкі качани;
  • морква;
  • велика сіль.

покроковий рецепт

Крок 1:

Зелене листя капусти потрібно дрібно порубати. За старих часів це робили сапками в коритах, але зараз можна скористатися комбайном. Пересипати в таз.

Крок 2:

Пухку капусту натерти соломкою, додаємо половину або третину, в основі заготовки все ж зелене листя.

Крок 3:

Морквину натираємо. На 10 кг капустяної основи досить 300-400 грам. Пересипаємо до капусти.

Крок 4:

Тепер потрібна велика сіль. На 10 кг маси знадобиться одна велика жменю. Додаємо, починаємо м’яти овочі з сіллю.

Крок 5: Перекладаємо капусту у велику каструлю, в відро або в інший посуд для квашення. Ми залишаємо в теплі на 3 дні, потім прибираємо в підвал.

Необов’язково зберігати такі щі в загальній посуді, можна відразу розкласти по банках, але набиваємо щільно.

Зелені щи на зиму «кришиво»

Ще один старовинний спосіб заготівлі зелених капустяних листя для щей. Кришиво можна додавати в різні страви, готується воно з розсолом. Додатково знадобиться житнє борошно.

складові

  • кілограм листя;
  • 1 ч. Л. цукру;
  • 50 г солі;
  • 100 мл води;
  • 1 ст. л. житнього борошна.

Як приготувати

Крок 1:

Нашаткувати капустяне листя дуже дрібно або порізати маленькими кубиками. Пересипати в зручний таз, товкачем добре пом’яти, щоб з’явився сік.

Крок 2:

Воду змішати з сіллю і цукром, наскільки можливо все це буде розчинити. Залити зелене листя, пом’яти ще трохи.

Крок 3:

На дно чистих і сухих банок висипати житнє борошно, закласти кришиво. Прим’яти для щільності товкачем або торцем дерев’яної качалки.

Крок 4: Зверху горлечко банки обв’язати шматочком марлі, складеної в кілька шарів. Витримати пару днів в теплі, потім прибрати банки на холод. Через тиждень зняти марлю, надіти кришки.

Житнє борошно не повинна замінюватися іншими видами. Без неї нічого не вийде.

Зелені щи на зиму з капустою і щавлем

Рецепт чудовою заготовки, в яку входить і капуста, і листочки щавлю. З такою заправкою взимку можна дуже просто і швидко приготувати зелений борщ. Досить просто зварити бульйон з бажаними овочами, потім додати вміст з баночки.

складові

  • 1,5 кг капусти;
  • 300 г моркви;
  • ложка цукру;
  • 300 г цибулі;
  • 300 г щавлю;
  • 0,5 ст. води;
  • 60 мл олії;
  • 50 мл оцту;
  • 2 ложки солі.

Як приготувати

Крок 1:

Капусту нашаткувати соломкою, скласти в каструлю. Туди ж до неї додати порізану цибулю, натерту моркву. Але е також можна порізати.

Крок 2:

Влити воду, додати рослинне (краще нерафінована) масло, засипати рецептурну сіль, повну ложку цукрового піску. Поставити на плиту і після закипання проварити двадцять хвилин.

Крок 3:

Поки овочі готуються, перебираємо і промиваємо щавель. Його ріжемо не дуже дрібно, як зазвичай для супу. Засипаємо через двадцять хвилин кипіння капусти. Після закипання проварюємо три хвилини.

Крок 4:

Додаємо в каструлю оцет, розмішуємо добре, це вплине на збереження заготовки. І відразу ж починаємо розкладати зелений борщ по стерильним банкам, закочує ключем.

Якщо хочеться зробити зовсім зелену заготовку, то замість моркви можна використовувати болгарський перець відповідного кольору, кількість спецій при дотриманні пропорцій не змінюється.

Вегетаріанські зелений борщ з капустою і горошком

Дуже смачний варіант легких щей на воді. Якщо немає замороженого горошку, то використовуємо консервований продукт, але зливаємо воду.

складові

  • 300 г капусти;
  • 2 картоплини;
  • пучок щавлю;
  • стакан горошку;
  • цибулина;
  • маленька морквина;
  • кріп, спеції;
  • 1,4 літра води.

Як приготувати

Крок 1:

В окріп закинути порізану картоплю. Проварюємо 3-4 хвилини. Додаємо порізану дрібно цибулину. Морквину для таких щей краще нарізати, кришимо кубиками або акуратною соломкою, закидаємо слідом за цибулею.

Крок 2:

Овочі проварити близько семи хвилин, додати зелений горошок. Не потрібно його заздалегідь діставати з морозилки, закидаємо в замороженому вигляді. Якщо буде використовуватися консервований зелений горошок, то кладемо пізніше, тобто після капусти.

Крок 3:

Капусту шаткуємо звичайної соломкою, закидаємо після горошку, щі присолити. Варимо до м’якості всіх овочів.

Крок 4:

Великий пучок щавлю вимити, перебрати і дрібно порізати. Додаємо його майже в кінці варіння, коли капуста вже стала м’яка, картопля повністю зварився. Після його закипання кладемо додаткову зелень, кидаємо лавр, повторно пробуємо на сіль.

Крок 5:

Плиту вимикаємо і обов’язково даємо щам постояти, щоб щавель поділився кислотою з іншими інгредієнтами.

За таким же принципом можна готувати зелений борщ з квасолею, вийде смачно і ситно. А якщо замінити воду грибним бульйоном, то у супу буде приголомшливий аромат.