Зефір під час грудного вигодовування – можна мамі, що годує

Чи можна зефір під час грудного вигодовування? Слід розібратися, що входить до складу цих ласощів, і чим загрожує молодій мамі і малюкові вживання в їжу даного кондитерського виробу.

Зефір – повітряний десерт, чудове ласощі, яке подобається дуже багатьом. Якщо приготувати його в домашніх умовах, то зефір може стати ще й приємною заміною цукеркам і тістечком сумнівного виробництва, якими рясніють полиці магазинів.

склад зефіру

  • основа цієї солодощі – збиті яєчні білки;
  • фруктове пюре (найчастіше яблучне);
  • агар-агар – витяжка з водоростей, природний загусник;
  • цукор (може використовуватися цукрозамінник);
  • ваніль;
  • смакові добавки.

користь ласощі

  • Яйце містить білок, який є будівельним матеріалом для організму.
  • Основа фруктового пюре – пектин, який сприяє нормалізації процесів травлення.
  • Агар-агар – желирующее речовина, зміцнює сполучні тканини, хрящі й кістки.
  • Цукрозамінник (наприклад, глюкоза) містить вуглеводи, які відповідають за процеси метаболізму в організмі.

Незважаючи на користь даного кондитерського виробу, в перший місяць життя немовляти мамі новонародженого не варто вживати солодощі в їжу. Після того як дитині виповниться 3 місяці можна спробувати зефір, виготовлений з натуральних продуктів.

види зефіру

Який зефір віддати перевагу при грудному вигодовуванні? Адже їх існує кілька видів:

  • Білий – найпростіший у виготовленні. Найчастіше в його склад входять тільки білки, яблучне пюре, цукор і ваніль. Можна не боятися штучних барвників, які зазвичай додають для забезпечення апетитного кольору кондитерського виробу.
  • Крем-брюле – має яскраво вираженим смаком відомого ласощі, має жовтуватий колір, як правило, включає штучну смакову добавку.
  • Рожевий – колір залежить від фруктового пюре, яке використовується в процесі приготування ласощів. Найчастіше це ягідна суміш, що включає журавлину або полуницю.
  • Шоколадний – білий або рожевий, покритий глазур’ю на основі какао або темного шоколаду.
  • Комбінований – може складатися з двох видів суміші або з двох різних частин, наприклад, біло-рожевий.

Зефір, до складу якого входять цукати або мармелад, навряд чи зашкодить матері і немовляті. Всі ці солодощі готуються на фруктових сиропах. Головне, щоб до складу кондитерського виробу не входили штучні барвники та консерванти.

У чому шкода десерту для матері-годувальниці

  • В першу чергу, такі ласощі строго протипоказано діабетикам. При цукровому діабеті можна вживати в їжу тільки той зефір, який готується на основі спеціального цукрозамінника.
  • У перші три місяці після народження малюка матері не рекомендується вживати в їжу ніяких солодощів, щоб не спровокувати у дитини спалах діатезу.
  • Крім того, солодощі впливають на скупчення газів, що може привести немовляти до кишкових колік.
  • Куплений в магазині зефір часом містить барвники, підсилювачі смаку та інші хімічні інгредієнти, які ніяк не підуть на користь немовляті. Дитина отримує з молоком матері все, що необхідно для його життєдіяльності, тому необхідно переглядати склади будь-якого уживаного в їжу продукту.
  • Слід пам’ятати, що все добре в міру. Якщо вже молода мати дозволила собі зефір при грудному вигодовуванні, слід поспостерігати за малюком – чи не позначиться це на його стані, не турбують його кольки, чи не змінився стілець.

Зефір їсти при ГВ можна лише в тому випадку, якщо ви повністю довіряєте виробнику або якщо приготували його самі.

калорійність зефіру

На 100 г продукту припадає приблизно 300 ккал., Тому велика кількість даної солодощі небажано їсти при надмірній вазі. Однак калорійність цього десерту не настільки висока в порівнянні з тортами, порожніх і цукерками. Наприклад, в одній шоколадній цукерці більше 500 ккал., А в заварний тістечку – понад 550.

Якісно приготований зефір в період грудного вигодовування можна віддати перевагу іншим ласощів, з огляду на те, що його основа – фруктове пюре.

Як правильно вибрати

  • Краще віддати перевагу білий зефір, оскільки в ньому відсутні барвники.
  • Ласощі в шоколадній глазурі має більш високу калорійність у порівнянні зі звичайним.
  • Прочитайте склад продукту. Якщо в нього входять тільки натуральні компоненти і відсутні барвники, штучні згущувачі і консерванти – сміливо купуйте. Таке кондитерський виріб в невеликих кількостях є до вживання в процесі грудного вигодовування.
  • Якщо дитина схильна до алергічних реакцій, приготуйте такі ласощі самі в домашніх умовах.

Медики про зефір при гв

Фахівці вважають, що трохи солодкого годувальниці корисно і навіть необхідно. Однак слід визначити, яка кількість солодощів можна з’їдати на етапі грудного вигодовування. У перший місяць годування, коли дитина адаптується до навколишнього середовища, слід вживати в їжу дієтичні продукти. Подібний режим харчування потрібен для того, щоб чутливий шлунок дитини звик до змін в харчуванні матері і спокійно реагував на будь-яке нововведення в раціоні.

Зефір при годуванні грудьми відноситься до тих виробам, які дозволені до вживання. Рекомендується лише стежити за кількістю включеного в раціон десерту. Якщо в період до трьох місяців життя малюка мамі, що годує дуже хочеться солодкого, одна зефірна цукерка в день, розділена на кілька частин, буде цілком доречна.

Як приготувати вдома

Існують безпечні способи для приготування даного ласощі на дому. Для виготовлення кондитерського виробу використовуються тільки натуральні продукти. Наприклад, існує рецепт зефіру по знаменитій дієті Дюка.

приготування:

  1. 1 ст. л. агар-агар розлучається холодною водою – досить 1 склянки.
  2. З половини лимона видавлюється сік і виливається в збиті білки.
  3. Агар-агар доводиться до кипіння і обережно вливається в білково-лимонну масу.
  4. Все збивається кілька хвилин і з кондитерського шприца відкидають маленькими порціями на деко.
  5. Випікається в духовій шафі.

Таке ласощі сподобається всій родині. Зефір мамі, що годує буде приємний і корисний, а дитині він не заподіє ніякої шкоди.

Хороша альтернатива даної солодощі – це пастила. Вона готується приблизно за тією ж технологією і часто включає натуральні інгредієнти, які не здатні вплинути негативно на здоров’я матері-годувальниці і малюка.

Є ще одне кондитерський виріб, яке схоже за складом на зефір і пастилу. Воно легко готується в домашніх умовах і називається маршмеллоу. На відміну від зефіру, ці ласощі не містить ні яєчних білків, ні фруктового пюре. Виготовляється воно на основі трав’яного сиропу. Але на смак дуже нагадує зефір. Є приємною добавкою до какао. Однак для матері-годувальниці може стати хорошою заміною цукеркам та печінкою.

Домашній рецепт справжнього зефіру: відео

Відповідь на питання, чи можна мамі, що годує зефір, часто хвилює молодих батьків. Справа в тому, що кожен випадок індивідуальний. Новонароджені реагують на різноманіття продуктів, які споживаються матір’ю, по-різному. Іноді суворі обмеження в харчуванні йдуть малюкові тільки на шкоду. А часом дієта необхідна, так як дитина дуже чутливий до багатьох продуктів і реагує змінами в стані здоров’я або шкірною реакцією. Важливо спостерігати за поведінкою малюка і вчасно звертатися за консультацією до фахівця.