Здобний пиріг з капустою

Варіант 1. Класичний рецепт здобного пирога з капустою

Домашня випічка завжди виходить пишною і ароматною. Начинка з капусти робить пиріг соковитим. Крім капусти в начинку додають варені яйця, гриби та інші овочі. Капусту можна використовувати свіжу або квашену.

Складові:

  • стакан 2,5% кефіру;
  • цибулина;
  • 20 г живих дріжджів;
  • 50 г зеленої цибулі;
  • 25 г цукру;
  • морквина;
  • 5 г кухонної солі;
  • 250 г білокачанної капусти;
  • 100 мл соняшникової рафінованої олії;
  • 450 г борошна високої якості.

Покроковий рецепт здобного пирога з капустою

Крок 1:

Кефір виливаємо в глибокий посуд і прогріваємо його на водяній бані до теплого стану. Додаємо в нього дріжджі і цукор і перемішуємо. Ми залишаємо на десть хвилин, щоб дріжджі активізувалися.

Крок 2:

Солимо, поступово всипаємо просіяне борошно і вимішуємо еластичне м’яке тісто. Накриваємо його рушником і залишаємо на годину в теплі.

Крок 3:

Поки тісто піднімається, готуємо начинку для пирога. Очищену цибулину і моркву моєму і дрібно кришимо. Капусту шаткуємо тонкими смужками. Овочі викладаємо в розігріту сковороду з рафінованою олією, вливаємо трохи питної води, накриваємо кришкою і тушкуємо, помішуючи, мінут15. Додаємо в тушковані овочі нарізаний дрібними кільцями зелена цибуля і перемішуємо.

Крок 4:

Ділимо тісто на дві нерівні частини. Одну розгортаємо в пласт і викладаємо у форму. На тісто викладаємо остигнула начинку. Накриваємо її другим шаром тіста і щільно скріплюємо краю. Зверху робимо невеликий отвір. Ми залишаємо пиріг на расстойку хвилин на 20. Випікаємо 40 хвилин при 175 С.

Живі дріжджі можете замінити сухими активними, але в цьому випадку скоротіть їх кількість вполовину. Молоду капусту тушкувати не потрібно, вона сама по собі досить ніжна.

Варіант 2. Швидкий рецепт здобного пирога з капустою в мультиварці

Приготувати пиріг з капустою в мультиварці не складе особливих труднощів, до того ж немає необхідності постійно контролювати процес випікання. При цьому випічка виходить ніжною, пишною і неймовірно смачною.

Складові:

  • 4 г дріжджів;
  • мелений перець;
  • 20 мл олії;
  • 60 г ріпчастої цибулі;
  • 80 г моркви;
  • кухонна сіль;
  • невеликий пучок зелені;
  • 35 г масла слив .;
  • 250 г борошна;
  • 5 г пасти томатної;
  • 250 г капусти;
  • 7 г білого цукру;
  • 175 мл молока домашнього.

Як швидко приготувати здобний пиріг з капустою

Крок 1:

Молоко підігріваємо, додаємо в нього сіль, дріжджі, цукор. Розмішуємо і залишаємо, щоб на поверхні з’явилася піна. Борошно просіваємо. Масло розтоплюємо, охолоджуємо і вливаємо в молоко. Поступово підсипає борошно і вимішуємо м’яке тісто. Прибираємо його на годину в тепло.

Крок 2:

Овочі чистимо, промиваємо і дрібно кришимо. Капусту зачищаємо від верхніх листочків і шаткуємо тонкими смужками. Включаємо прилад в режим «жарка». У каструлю вливаємо олію і кладемо подрібнені цибулю і моркву. Смажимо, помішуючи, хвилин п’ять. Додаємо капусту, вливаємо трохи питної води, переводимо мультиварку в режим «гасіння» і готуємо 20 хвилин. Додаємо дрібно посічену зелень, спеції і пасту томатну. Перемішуємо. Перекладаємо в тарілку, а чашу моєму і обсушуємо.

Крок 3:

З дріжджового тіста робимо два пласти, один більше, інший менше. Великий пласт викладаємо в змащену маслом чашу, сформувавши бортики. Викладаємо на нього охолоджену начинку, розрівнюємо, вкриваємо меншим пластом. У центрі робимо невеликий отвір.

Крок 4:

Ми залишаємо пиріг в режимі «підігрів» на деякий час. Потім включаємо програму «випічка» і готуємо 45 хвилин, перевертаємо і випікаємо ще чверть години.

Томатну пасту можете замінити свіжими помідорами. Для цього обдайте їх окропом, зніміть тонку шкірку, а м’якоть томата наріжте невеликими шматочками.

Варіант 3. Здобний пиріг з капустою і яйцями

Тісто на дріжджах виходить пишним і м’яким. У начинку з капусти додають дрібно нарубані варені яйця, що робить її ситніше.

Складові:

  • дві цибулини;
  • 70 мл рослинного масла;
  • півкілограма капусти;
  • 5 г дріжджів;
  • 600 г борошна;
  • шість яєць;
  • жовток;
  • 75 г цукру;
  • 5 г соди;
  • 300 мл окропу;
  • 30 г майонезу;
  • 30 г маргарину.

Як приготувати

Крок 1:

Цукор висипаємо в чашку, додаємо до нього розтоплений маргарин, дріжджі, сіль, п’ять ложок рослинного масла, окріп і майонез. Ретельно розмішуємо. Підсипає просіяне борошно і вимішуємо дріжджове тісто. Накриваємо чашку серветкою і залишаємо в теплі.

Крок 2:

Капусту дрібно шаткуємо, викладаємо в сковороду, солимо і ставимо на вогонь. Додаємо нарізану півкільцями цибулю, перемішуємо і тушкуємо на слабкому вогні до м’якості. Окремо відварюємо круто яйця, охолоджуємо їх, чистимо і кришимо дрібними кубиками. Додаємо до овочів, перемішуємо і охолоджуємо.

Крок 3:

Ділимо тісто на дві нерівні частини. Велику розгортаємо і викладаємо у форму, зробивши борту. Викладаємо в заготовку начинку, розрівнюємо і прикриваємо розкатаної меншою частиною. Щільно скріплюємо краю в формі косички.

Крок 4:

Відправляємо пиріг в розігріту до 180 ° С духовку. Випікаємо сорок хвилин. Приблизно через півгодини змащуємо поверхню пирога жовтком, розведеним водою.

Перед випіканням залиште пиріг на расстойку, щоб випічка вийшла пишною. Зверху можете посипати насінням кунжуту. Готовий пиріг перекладіть на решітку, накрийте чистим рушником і остудіть, так корочка буде м’якою.

Варіант 4. Здобний пиріг з капустою і грибами

За рахунок заливки пиріг виходить неймовірно ніжним і соковитим. Гриби можете використовувати будь-які, але особливо ароматною випічка вийде з білими.

Складові:

  • морквина;
  • 25 г цукру;
  • кухонна сіль;
  • 30 г дріжджів живих;
  • 300 г лісових грибів;
  • два лаврові листки;
  • 75 г кетчупу;
  • 50 мл олії рослинного;
  • дві цибулини;
  • скл. питної води;
  • прянощі;
  • 200 мл сметани;
  • два яйця;
  • 2,5 скл. борошна;
  • 400 г капусти.

покроковий рецепт

Крок 1:

Додаємо в теплу питну воду дріжджі і три ложки рослинної олії, солимо і кладемо цукор. Розмішуємо. Підсипаючи просіяне борошно, вимішуємо м’яке еластичне тісто. Збираємо його в кулю, кладемо в чашку, накриваємо рушником і залишаємо на расстойку в теплі.

Крок 2:

Очищені моркву і цибулю моєму. Подрібнюємо цибулю кубиком, а моркву крупно трьом. Капусту тонко шаткуємо смужками. Перемішуємо овочі, викладаємо в сковороду і тушкуємо на повільному вогні, вливши трохи води. Кладемо в тушковані овочі лавровий лист і кетчуп. Перчимо, перемішуємо, тушкуємо три хвилини, перекладаємо в тарілку і охолоджуємо.

Крок 4:

Гриби чистимо, миємо, відварюємо і відкидаємо на сито. Нарізаємо скибочками і обсмажуємо до рум’яності.

Крок 5:

Сметану з’єднуємо з яйцями, заправляємо спеціями і збовтуємо віночком. Тісто розгортаємо в коло, товщиною в сантиметр. Перекладаємо його в форму, формуючи високі борта. Першим шаром викладаємо в заготовку тушковані овочі, потім кладемо гриби. Поливаємо сметаною заливкою.

Крок 6:

Ставимо пиріг в духову шафу і випікаємо сорок хвилин. Температура повинна бути 180 С.

Тісто для пирога можете замішувати на воді, молоці або кефірі. Бажано перед обробленням обминути його пару раз.

Варіант 5. Відкритий здобний пиріг з капустою з вершковою заливкою

Особливість пирога у використанні заливки, яку готують на вершках. Завдяки їй випічка виходить неймовірно ніжною і має м’який вершковий смак.

Складові:

  • три гілочки чебрецю;
  • крупномолотий перець;
  • яйце;
  • морквина;
  • 30 мл рослинного масла;
  • головка цибулі;
  • 100 л жирних вершків;
  • 400 г капусти білоголової;
  • 5 г соди;
  • 300 г дріжджового тіста.

Як приготувати

Крок 1:

Замішуємо дріжджове тісто на вашу улюбленим рецептом. Накриваємо його чистою серветкою і залишаємо в теплі на расстойку.

Крок 2:

Овочі чистимо, миємо й подрібнюємо: цибуля – дрібними кубиками, моркву – крупною стружкою, капусту – тонкими смужками. Розігріваємо сковороду, вливаємо олію. Викладаємо цибулю, смажимо його до прозорості, потім додаємо моркву і продовжуємо обсмажувати до м’якості. Останньою закладаємо капусту, солимо, перчимо, перемішуємо, накриваємо кришкою, вогонь зменшуємо. Зверху розкладаємо гілочки чебрецю. Вливаємо вершки, прикриваємо кришкою і тушкуємо ще півгодини. Остужаем.

Крок 3:

Тісто розгортаємо і викладаємо у форму, робимо високі бортики. Викладаємо в заготовку начинку, розрівнюємо. Яйце збовтуємо виделкою і поливаємо їм начинку. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо 35 хвилин.

Замість вершків можна використовувати сметану. Пиріг ставте тільки в розігріту духовку.