Заправка для борщу на зиму з капустою в банку

Класичний рецепт заправки для борщу на зиму з капустою в банку

У холодну пору організм отримує менше вітамінів через подорожчання овочів. Щоб хоча б трошки поліпшити ситуацію, закатати влітку банки з ароматною заправкою для борщу. У ній все овочі зберігають свої корисні властивості, крім того, це суттєво економить час на приготування «першого». Набагато простіше витратити пару літніх днів, ніж стояти біля плити щотижня взимку.

Складові:

  • Буряк – 1 кг;
  • Капуста – 1 кг;
  • Морквина – 0.5 кг;
  • Томати – 0.5 кг;
  • 4 цибулини;
  • Масло – 100 мл;
  • Оцет – 50 мл;
  • Сіль, цукор – по 20 г.

Покроковий рецепт заправки для борщу на зиму з капустою в банку

Крок 1:

Промийте всі овочі під теплою водою. За допомогою щіточки почистіть коренеплоди, потім очистіть їх. Відріжте зайве, подрібніть буряк і морква на тертці.

Крок 2:

Видаліть зіпсовані листя з капусти, виріжте качан. Дрібно наріжте овоч.

Крок 3:

Почистіть цибулю, наріжте його півкільцями. Помідори порубаєте кубиками.

Крок 4:

Наповніть велику каструлю водою, додайте рослинне масло. Туди ж викладіть всі підготовлені продукти, посоліть, насипте цукор. Перемішайте вміст каструлі, варіть до м’якості овочів.

Крок 5:

Влийте в каструльку оцет, тушкуйте ще пару хвилин. Не забувайте регулярно помішувати заправку.

Крок 6:

Простерилизуйте банки будь-яким зручним способом. Насипте в кожну з них по кілька ложок гарячої заготовки для борщу, утрамбуйте ложкою.

Крок 7:

Засукайте банки, остудіть їх під пледом або ковдрою. Коли заправка охолоне, можна перемістити її в темне сухе місце, захищене від дітей. Не обов’язково зберігати консервацію в холодильнику, можна обійтися звичайним шафою або погребом.

Кожен з інгредієнтів виконує певну функцію. Цукор потрібен, щоб зробити смак яскравіше і прискорити приготування буряка. Оцет використовується як консервант. Для збалансованого смаку можна додати зовсім трошки лимонної кислоти.

Швидкий рецепт заправки для борщу на зиму з капустою в банку

У цьому варіанті приготування овочі гасяться в томатному соку. Завдяки цьому вони виходять ще смачніше і ароматні. Можна купити готовий сік, але краще видавити його самостійно. Якщо не хочеться витрачати час на чистку помідорів, просто перекрутити їх через м’ясорубку.

Складові:

  • Буряк – 2 кг;
  • Морквина – 0.5 кг;
  • Три цибулини;
  • Сік з помідорів – 500 мл;
  • Перець солодкий – 500 г;
  • Масло – 175 мл;
  • Цукор, сіль.

Як швидко приготувати заправку для борщу на зиму з капустою в баночці

Крок 1:

Очистіть всі овочі, наріжте їх приблизно однаковими за розміром шматочками.

Крок 2:

Налийте в каструлю томатний сік, доведіть до кипіння.

Крок 3:

Посоліть овочі. Коли томатний сік закипить, опустіть в каструлю буряк, цибулю і перець. Додайте рослинне масло і трохи цукру.

Крок 4:

Гасіть овочеву заправку протягом години. Потім загорніть її в простерилізовані банки, остудіть при кімнатній температурі.

Найкраще закочувати борщ в невеликі ємності об’ємом по півлітра. В цьому випадку весь вміст банки використовується за один раз, нічого не зіпсується. Крім того, не потрібно класти в заготовку занадто багато моркви. Вона не дуже впливає на смак страви, а ось колір може погіршити.

Пікантна заправка для борщу на зиму з перчиком і капустою в банку

Любителям гострих страв припаде до душі заправка з часничком, спеціями і перцем. Всі овочі попередньо обсмажуються, завдяки цьому з’являється особливий пікантний смак.

Складові:

  • Буряк – 1 кг;
  • Морквина – 1 кг;
  • Гострі перчики – 2 шт .;
  • Помідори – 1 кг;
  • Цибуля – 1 кг;
  • Цукор – 40 г;
  • Масло – 80 мл;
  • Зелень – 75 г;
  • Оцет – 100 мл;
  • Вода – 600 мл;
  • Чотири зубчики часнику;
  • Сіль, гвоздика, суміш перців, лавровий лист.

покроковий рецепт

Крок 1:

Обполосніть все овочі прохолодною водою, змийте з них бруд. Почистіть, наріжте цибулю, помідори і перці кубиками. Морква і буряк можна нашаткувати тонкими смужками або натерти.

Крок 2:

На сковороді з розпеченим маслом пасеруйте цибулю. Поступово він пом’якшиться, поміняє свій колір. Тоді потрібно буде додати моркву.

Крок 3:

Капусту дрібно наріжте, додайте її на сковорідку і перемішайте.

Крок 4:

Коли овочі приготуються (стануть повністю м’якими), перекладіть їх зі сковороди на тарілку. Обсмажте тертий буряк до готовності.

Крок 5:

У толстодонную каструлю налийте олію. Видавіть туди часник, додайте сіль, гострий перець і всі спеції. Відразу ж після цього викладіть в каструлю нарізані томати і інші овочі.

Крок 6:

Коли помідори злегка обсмажити, налийте в каструльку воду. Перемішайте гарненько все інгредієнти, тушкуйте ще чверть години.

Крок 7:

Додайте в заправку нарізану зелень, доведіть до кипіння і знімайте з вогню. Розкладіть блюдо по стерильним банкам.

Не потрібно смажити овочі на сильному вогні. Вони повинні повільно пасерувати в олії, поступово набуваючи м’якість і золотистий відтінок. Тільки в цьому випадку смак кожного з продуктів буде яскраво вираженим і гармонійним.

Заправка для пісного борщу на зиму з капустою в банку

Їсти таку заправку можна не тільки в складі борщу, а й як самостійну страву. Додайте до неї трохи пахучої олії і улюблених прянощів, щоб отримати прекрасний живильний салат. Також можна протушкувати овочі зі сметанним або томатним соусом, а потім подати до м’яса.

Складові:

  • Квасоля – 500 г;
  • Перець – 1 кг;
  • Капуста – 2 кг;
  • Масло – 300 мл;
  • Морква – 1 кг;
  • Томати – 2 кг;
  • Оцет – 150 мл;
  • Цукор, сіль.

Як приготувати

Крок 1:

Краще з вечора замочити квасолю в холодній воді. Нехай постоїть там кілька годин. Потім воду потрібно злити.

Крок 2:

Обшпарте помідори окропом, щоб було легше зняти з них шкірку. Подрібніть томати блендером.

Крок 3:

Капусту, моркву і перчик наріжте тонкими слайсами.

Крок 4:

У велику каструлю налийте трохи води і масла, додайте сіль і цукор. Туди ж висипте нарізані овочі, перемішайте і готуйте ще годину.

Крок 5:

Покладіть в каструлю розбухлу квасоля. Через 15 хвилин додайте оцет. Перемішайте, проваріть ще три хвилини все разом, потім вимкніть вогонь.

Гасити овочі потрібно виключно у відкритих ємностях, кришкою накривати не можна. В іншому випадку колір готового блюда стане бляклим і неяскравим, їсти його буде вже не так приємно.

Заправка для борщу і щей на зиму з капустою в банку

Щоб блюдо стало ще красивішим і ароматним, правильно підбирайте овочі. Буряк краще купувати молоду, оскільки в ній міститься найбільше кольору. Крім того, цей коренеплід додасть борщу необхідний присмак і густоту. А ось морквину краще брати стару, інакше вона буде несмачною. Заправка, приготована за цим рецептом, підійде для борщу або щей.

Складові:

  • Капуста – 1 кг;
  • Лук – 200 г;
  • Морква – 100 г;
  • Паста або пюре з томатів – 50 мл;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • Перець – 1 шт .;
  • Сіль, цукор, зелень.

покроковий рецепт

Крок 1:

Промийте капусту, зріжте зіпсовані і брудні листя. Наріжте її.

Крок 2:

Зніміть з цибулі та часнику лушпиння, наріжте кубиками. Часник можна видавити через прес. Зелень також потрібно промити і нарубати.

Крок 3:

На гарячу сковорідку викладіть цибулю, пасеруйте його.

Крок 4:

Почистіть і натріть моркву. Додайте її до цибулі.

Крок 5:

Приберіть насіння з перцю, розріжте його на кілька частин. Покладіть по 1-2 шматочки на дно кожної чистої банки.

Крок 6:

Додайте капусту на сковороду до цибулі і моркви. Туди ж вилийте томатну пасту, посоліть і насипте цукор. Додайте трохи води, тушкуйте до готовності.

Крок 7:

Коли овочі на сковорідці будуть майже готові, додайте до них зелень і часник. Перемішайте, протушкувати ще 3-5 хвилин і прибирайте з вогню. Готову заправку можна відразу ж розкладати по банках, де вже лежать шматочки перцю і спеції.

Готувати борщ або щі з такою заправкою дуже просто. Вам потрібно буде лише розігріти м’ясний бульйон, покласти в нього нарізану картоплю і овочеву заготівлю. Подавати таку страву рекомендується зі сметаною і свіжою зеленню.