Заправка для борщу на зиму з буряком в банку

Класична рецептура заправки для борщу на зиму з буряком в банку

У цьому варіанті заправки крім буряка потрібні і інші овочі. Особливо впливають на кінцевий результат помідори. Потрібно вибирати стиглі і м’ясисті томати, які облагородять смак, допоможуть взимку приготувати шикарний борщ. Цю заготовку можна використовувати у вигляді звичайної закуски, мазати на хліб, доповнювати зеленню і вживати в якості овочевого салату, ікри.

Складові:

  • кілограм перцю;
  • кілограм буряка;
  • кілограм моркви;
  • кілограм цибулі;
  • 150 грам масла (нерафіновану соняшникову);
  • 50 грам солі;
  • три кілограми томатів.

Покроковий рецепт класичної заправки

Крок 1:

Всі наведені в рецепті овочі для заправки вимити, деякі потрібно очистити, зайве зрізати, у перцю вийняти насіння і все інше всередині. Лук ріжемо звичайним ножем або подрібнюємо комбайном з відповідною насадкою, щоб вийшли невеликі шматочки. Розігріваємо в великому казані масло, викладаємо овоч, обсмажуємо п’ять хвилин, вводимо натерту моркву. Готуємо ще трохи, часто помішувати.

Крок 2:

Все решту складових спочатку ріжемо шматками, потім пропускаємо через м’ясорубку. З’єднуємо з першими овочами в каструлі або в казані, якщо обсяг дозволяє це зробити. Ставимо варитися, після закипання засікаємо рівно 35 хвилин.

Крок 3:

Солимо за своїм смаком, близько двох ложок, оцет в цьому рецепті не використовується, досить кислоти томатів. Кип’ятимо ще 5-7 хвилин. Розливаємо заправку з буряком по невеликих стерильним банкам, закручуємо.

Можна не обсмажувати окремо цибулю з морквою, а просто проварити все разом. Але в цьому варіанті масло все одно додається, воно заливається в загальну овочеву масу.

Швидкий рецепт заправки з буряком для борщу на зиму

Цей варіант стане в нагоді тим господиням, які просто не хочуть витрачати багато часу на консервацію. Можна все приготувати і закатати баночки за годину. При використанні електричної м’ясорубки трудовитрати мінімальні.

складові

  • два кіло буряка;
  • два кіло помідорів;
  • пів кіло цибулі;
  • 20 мл оцту 6%;
  • 100 мл соняшникової. масла.

Як швидко приготувати заправку на зиму

Крок 1:

Свіжу буряк очистити. У помідорів зрізати плодоніжки, з лука зняти лушпиння. Все це нарізати шматками, прогнати через м’ясорубку. Або прокручуємо в комбайні.

Крок 2:

Перекладаємо овочі в каструлю, кип’ятимо 25 хвилин. Додаємо сіль, а потім і масло. Прокип’ятити чверть години.

Крок 3:

Заливаємо оцет, розмішуємо і розкладаємо заправку в банки. Укутуємо відразу, поки маса гаряча.

Спеції, зелень і інші ароматні добавки можна сміливо використовувати в зимових заготовках, але їх потрібно проварювати в загальній масі. В іншому випадку заправка просто не буде стояти, швидко закисне.

Заправка для борщу на зиму з буряком в банку (з капустою)

Заправка з додаванням капусти виглядає, як повноцінний салат і дуже зручна у використанні. Досить додати приготовлену масу в каструлю з бульйоном і картоплею, проварити 5-10 хвилин, заправити страву зеленню.

складові

  • 500 грамів моркви;
  • 1000 грамів буряка;
  • 1000 грамів капусти;
  • 45 грамів оцту;
  • 500 грамів помідорів;
  • 70 грамів цукру;
  • пара ложок солі (приблизно 45граммов);
  • 100 мл води;
  • 110 грамів масла.

покроковий рецепт

Крок 1:

У каструлю наливаємо половину склянки олії, ставимо на плиту, нехай повільно нагрівається. Натираємо моркву, викладаємо першим шаром.

Крок 2:

Очищаємо і натираємо буряк, викладаємо зверху. Шаткуємо капусту, робимо новий шар.

Крок 3:

Помідори вимити. Їх можна порізати або прімолоть. Викладаємо на капусту. Змішуємо воду з цукром і сіллю, поливаємо зверху томати. Закриваємо каструлю, тушкуємо заправку під кришкою хвилин 40.

Крок 4:

Тепер відкриваємо, добре розмішуємо шари, проварюємо близько п’яти хвилин, вливаємо оцет. Розмішуємо повторно і розкладаємо по стерильним банкам. Можна в кінці спробувати і при необхідності додати ще сіль, поперчити.

Стерилізація посуду, а зокрема банок, не завжди приємне заняття, часто воно псує настрій. Але є маса спрощених способів: в мікрохвильовій печі, в духовці, з використанням спеціального кільця на каструлю. Кожна господиня може підібрати оптимальний для себе спосіб.

Заправка для борщу на зиму з буряком в банку (з використанням мультиварки)

Мультиварка може не тільки варити борщ, а й заготовлювати його про запас. Простий рецепт заправки на зиму в банках за участю кухонної помічниці. Для приготування знадобиться всього два інгредієнти.

складові

  • 1500 грамів помідорів;
  • 1500 грамів буряка;
  • сіль.

покроковий рецепт

Крок 1:

Заливаємо вимиті помідори окропом, залишаємо хвилин на п’ять, обполіскувати під краном, знімаючи шкірку, вирізаємо місце у плодоніжки, подрібнюємо. Можна використовувати м’ясорубку, комбайн. Відразу виливаємо в мультиварку.

Крок 2:

Очищаємо буряк, натираємо крупно, відправляємо до томатів. Солимо до смаку. Закриваємо, відправляємо гаситися, встановивши даний режим, готуємо 90 хвилин.

Крок 3:

Розмішуємо масу. Якщо томати солодкі, то додаємо ложку оцту. Гарячу масу розкладаємо по банках, закатати. Витримуємо бурякову заправку до охолодження в перевернутому вигляді.

З дитинства всі пам’ятають перевернуті баночки з консервацією під купою ковдр і шуб. Заготовки укутують і витримувалися кілька днів до повного охолодження, проходила самостерілізаціі, але не завжди вона потрібна. Якщо в стерильний посуд розкладається кипляча маса, то досить просто перевернути банки і остудити, утеплювати нічого не потрібно.

Заправка для борщу на зиму з буряком в банку (з часником і помідорами)

Рецептура дуже смачною і корисною заправки в банках для борщу з буряком, часником, перцем і стиглими помідорами. Приготування не займе багато часу, особливо при використанні електричної м’ясорубки.

Складові:

  • два кілограми помідорів;
  • кілограм перцю;
  • два кілограми буряків;
  • склянка олії;
  • дві головки часнику;
  • дві ложки оцту.

Як приготувати

Крок 1:

Натираємо крупно буряк. Греєм масло в будь-якій зручній для смаження і подальшої варіння посуді. Закладаємо буряк і починаємо пасерувати. На середньому вогні готуємо близько десяти хвилин, обов’язково помішувати.

Крок 2:

Перець звільняємо від насіння, чистимо часник, ріжемо помідори і все це перекручуємо через м’ясорубку. Заливаємо буряк.

Крок 3:

Розмішуємо майбутню заправку, відразу в неї кладемо сіль, додаємо на свій смак, розмішуємо і варимо близько півгодини. Накривати не потрібно, нехай зайвий сік від помідорів випаровується, а й занадто активно вирувати заготівлі небажано.

Крок 4:

Через півгодини додаємо в бурякову масу оцет, беремо 9%, розмішуємо і відразу ж розкладаємо в баночки. Їх потрібно заздалегідь підготувати. Наповнюємо практично по вінця, накидаємо стерильну кришку, закочує або закручуємо.

Оцет – найпоширеніший консервант в домашніх заготовках і потрібно вміти ним користуватися. Економні господині зазвичай використовують есенцію, яку розводять самостійно згідно із зазначеною в рецепті концентрації. А пропорції можна знайти на зворотному боці пляшки.

Заправка для борщу на зиму з буряком в банку (з відвареної червоної квасолею)

У цій рецептурі вказана вага сухої червоної квасолі. Після розмочування і варіння її буде значно більше. Готувати квасолю потрібно окремо, так як відвар потрібно буде зливати.

Складові:

  • 1100 грамів буряка;
  • 500 грамів квасолі;
  • 500 грамів цибулі;
  • 3000 грамів помідорів;
  • 10 горошків перцю;
  • 190 мл олії;
  • 75 мл оцту 6%;
  • 70 грамів цукру;
  • пара гвоздик.

Як приготувати

Крок 1:

Квасоля для заправки потрібно готувати заздалегідь, заливаємо водою напередодні ввечері, вимочуємо 8 годин, воду міняємо, варимо продукт до готовності.

Крок 2:

Порізані головки цибулі пасеруємо в розпеченому маслі, додаємо буряк. Смажимо все разом чверть години, вогонь помірний.

Крок 3:

Перекручуємо помідори, заливаємо буряк, кип’ятити чверть години, вводимо квасоля, кидаємо горошки перцю, цукор, солимо, додаємо гвоздику. Варимо все разом ще півгодини.

Крок 4:

Вводимо оцет і поламаний на дрібні шматочки лавровий листок, розмішуємо і через хвилинку розкладаємо заправку з буряком по банках.

Квасоля потрібно зварити до готовності, але важливо не перетримувати, боби не повинні розм’якнути і полопатися, так як ще будуть готуватися в загальній масі.

Подрібнена заправка для борщу на зиму з буряком в банку

Ця універсальна бурякова заправка може стати соусом для будь-яких страв, підлив, відмінно підходить для варіння не тільки борщу. Рецепт з трьох простих інгредієнтів. Спеції можна класти на смак, тут вказана тільки сіль.

складові

  • 1800 грамів помідорів (або перекручений томат);
  • 1500 грамів буряка;
  • 1200 грамів перцю (краще червоного);
  • сіль (приблизно 50 грамів).

Як приготувати

Крок 1:

Очищені овочі та буряк проганяє через м’ясорубку. Ставимо на плиту, варимо рівно 40 хвилин, маса повинна зменшитися на третину.

Крок 2:

Додаємо сіль, розмішуємо і проварюємо ще чуть-чуть.

Крок 3:

Розмішуємо і заправка готова! Швидко розливаємо киплячі овочі в банки. Закочує.

При закипанні томатів і овочів з ними зверху завжди з’являється піна, це нормально, але бажано все зібрати ложкою і прибрати.

Заправка для борщу на зиму з буряком в банку (з картоплею і капустою)

Незвичайний рецепт справжнісінькою заправки для борщу, яку потрібно тільки розбавити бульйоном, прокип’ятити. Додавання капусти не є чимось дивовижним, а картоплю кладуть в подібні заготовки вкрай рідко. Важливо строго дотримуватися пропорції і технологію, нічого не упускати.

складові

  • 0,5 капустини (близько кілограма);
  • 250 мл олії;
  • 1,5 кг томатів;
  • 5 штук. лука;
  • 5 штук. перцю
  • 400 грамів буряка;
  • 50 грамів солі;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 400 грамів моркви;
  • 50 грамів оцту 9%.

Як приготувати

Крок 1:

У каструлю виливаємо відразу все масло, кидаємо нарізану цибулю. Смажимо овоч до прозорості. Трьом морквину і буряк, засипаємо їх разом до цибулі. Перемішуємо, накриваємо, залишаємо на десять хвилин.

Крок 2:

Томати перекручуємо, заливаємо овочі в каструльці. На сильному вогні доводимо до кипіння, знімаємо пінку.

Крок 3:

Закладаємо перець, порізану капусту, знову даємо закипіти. Картоплю кришимо дрібними кубиками, додаємо в овочеву масу. Накриваємо, тушкуємо овочі годину.

Крок 4:

Закладаємо сіль, цукор, можна поперчити. Проварюємо ще трохи для розчинення спецій.

Крок 5:

За правилами оцет закладається в самому кінці, заливаємо і дуже добре розмішуємо. Важливо, щоб кислота розподілилася рівномірно, це вплине на збереження заготовки і смак. Розливаємо заправку по банкам, закочує.

Замість звичайних помідорів можна відразу взяти перекручений томат, який заготовлений на зиму або використовувати трохи уварений сік.

Заправка для борщу на зиму з буряком в банку «Борщівка»

Ще одна рецептура заправки, але це досить гострий варіант. Для приготування знадобляться гострі перчини. Очищати від насіння їх не потрібно, тільки зрізаємо зелену частину. Цибулі та моркви в цьому варіанті додається німого, вони тільки для смаку, за бажанням можна навіть щось виключити.

складові

  • 2,8 кг томатів;
  • 2,5 кг буряка;
  • 0,5 кг перцю солодкого;
  • дві морквини;
  • пара цибулин;
  • три гострих стручка;
  • 10 часточок часнику;
  • лавр, сіль;
  • дві ложки оцту;
  • 0,2 л олії.

Як приготувати

Крок 1:

Греєм масло, кладемо цибулю і моркву. Нарізаємо і натираємо довільно. Овочі трохи обсмажуємо, помішувати, вони подарують заправці приємний смак.

Крок 2:

Очищений буряк натираємо, додаємо, накриваємо і тушкуємо на невеликому вогні чверть години.

Крок 3:

Поки основна маса готується, робимо заливку. Просто перекручуємо все стручки перцю і помідори. Додаємо сіль, лавр, розмішуємо.

Крок 4:

Заливаємо томатної масою овочі, готуємо ще чверть години. Додаємо подрібнений часник, проварюємо ще чверть години.

Крок 5:

Розмішуємо приготовлену «Борщівка», пробуємо на сіль, додаємо оцет, розмішуємо. Якщо ж томати кислі, то можна насипати пару ложок цукру. Розкладаємо заправку чистим ополоником в стерильні банки, закупорюють.

Гострий перець, як і болгарські стручки, часник, лавр можна додавати в будь-які види заправок для борщу. Але не потрібно забувати, що при варінні самого блюда ми звикли все закладати в кінці безпосередньо в каструлю, тому важливо у всьому знати міру і не переборщити.