Заправка для борщу без буряка в банку

Класичний рецепт заправки для борщу без буряка в банку

Дуже багато господинь роблять влітку заготовки зі свіжих овочів, щоб в холодну пору року відкрити баночку і порадувати себе смачним салатом, соліннями і заготовками. Готова заправка для борщу – справжня виручалочка. Такий суп не зрівняється за своїми смаковими якостями з приготованим на готової заправці. Не всі люблять буряк, господині не завжди кладуть її в борщ. Ми приготуємо традиційну заправку для борщу без буряка.

Складові:

  • свіжа капуста – 1,5 кг;
  • томати – 0,5 кг;
  • морква – 0,5 кг;
  • цибуля. – 0,5 кг;
  • перець болг. – 0,5 кг;
  • олія. рафінуються. – 100 гр;
  • півсклянки цукру;
  • півсклянки столового оцту 9%;
  • зелень – 75 гр;
  • дві столові ложки солі.

Покроковий рецепт заправки для борщу без буряка в банку

Крок 1:

Беремо качан капусти, миємо й видаляємо мляві листя. Ображати овоч навколо підстави качана. Її можна викинути, а решту дрібно нашаткувати.

Крок 2:

Помідори промийте, видаліть підставу плодоніжки і наріжте на маленькі квадратики або на дольки. Тобто звичайну часточку потрібно ще нарізати поперек.

Крок 3:

Лук звільнити від лушпиння та дрібно нарізати.

Крок 4:

Зелень можна взяти на ваш розсуд, кріп або петрушку, її потрібно добре промити і подрібнити.

Крок 5:

Миту і очищену моркву треба натерти на тертці. Ви можете використовувати як велику, так і крейді в залежності від того, як ви звикли готувати.

Крок 6:

Перець миємо, видаляємо насіння і білі волокна і нарізаємо тонкою соломкою.

Крок 7:

Тепер є два варіанти подальших дій.

Перший варіант: перемішати всі овочі, посипати цукром і сіллю, витримати як мінімум півгодини, а краще два або три. Овочі дадуть свій сік і в ньому вже будемо варити їх в каструлі з додаванням олії.

Другий варіант: Перемішати і відразу гасити прямо в каструлі на слабкому вогні близько двадцяти хвилин. Потім посипати цукром і сіллю, влити олію і варити ще п’ять хвилин, постійно помішуючи.

Якщо слідувати другому варіанту, тобто можливість того, що вам не вистачить рідини для гасіння і доведеться трохи долити води. Тоді потрібно буде збільшити пропорції цукру і солі з маслом.

Крок 8:

Тепер пора влити оцет, добре перемішати і тушкувати не більш п’яти хвилин.

Важливо: Найкраще засікти час. Якщо оцет варити п’ять хвилин і довше, він починає втрачати свої властивості.

Крок 9:

Поки вариться заправка потрібно стерилізувати банки. Для цього наливаємо в каструлю воду, доводимо до кипіння і робимо маленький вогонь. Замість кришки кладемо спеціальний стерилізатор з отворами. Ставимо в них банки, повільно опускаючи, щоб ні не лопнули.

Крок 10:

У стерильні банки розкладіть гарячу заправку з гіркою, щоб при закритті кришки не залишалося повітря. Закрутіть кришки і відразу перевертайте.

Важливо: Як тільки ви перевернули заготовку уважно подивіться, чи не тече банку – добре чи закручена кришка.

Готові банки з заправкою укутати ковдрою і залишити до повного охолодження, як мінімум на дванадцять годин.

Коли будете перекладати в прохолодне місце, подивіться на кришки – вони повинні бути трохи увігнуті всередину.

Швидкий рецепт заправки для борщу без буряка в банку

Швидкий рецепт має на увазі заготівлю без капусти і без варіння всіх овочів з додаванням оцту і цукру. Така заправка буде не менш смачною, а часу ми витратимо менше. Рецепт розрахований на чотири півлітрові банки. Якщо ви хочете зробити більше заготовок, пропорційно збільште кількість продуктів.

Складові:

  • томати – 0,5 кг;
  • цибуля. – 0,5 кг;
  • морква – 0,5 кг;
  • перець болг. – 0,5 кг;
  • петрушка – 150 гр;
  • кріп – 150 гр;
  • сіль – 0,5 кг.

Як швидко приготувати заправку для борщу без буряка в банку

Крок 1:

Морква помити і почистити овощечисткой, натерти на тертці.

Крок 2:

Лук звільнити від лушпиння і нарізати тонкими четвертинками.

Крок 3:

Перець сполоснути, видалити насіння і нарізати тонкою соломкою.

Крок 4:

Томати ошпарьтеокропом і зніміть шкірку, наріжте на маленькі квадратики.

Крок 5:

Дрібно порубати ретельно промиту зелень.

Крок 6:

Тепер візьміть велику ємність, складіть всі інгредієнти, посоліть і ретельно перемішайте. Залиште овочі на чверть години, щоб вони дали сік.

Крок 7:

У стерильні банки розкладіть заправку і закрийте капроновими кришками.

Такі банки можна зберігати і при кімнатній температурі. Велика кількість солі забезпечить тривале зберігання. Важливо при готуванні борщу стежити за загальною кількістю солі в супі. Або не соліть, або додавайте зовсім небагато.

Заправка для борщу без буряка в банку з квасолею

Така заготовка підійде не тільки для борщу, а й для щей, овочевих рагу. Її можна подавати і на гарнір в якості салату. Доповнимо рецепт квасолею і використовуємо м’ясорубку для підготовки деяких інгредієнтів. Рецепт розрахований на дванадцять півлітрових банок.

Складові:

  • квасоля – 500 гр;
  • томати – 1,5 кг;
  • кілограм солодкого перцю;
  • кілограм моркви;
  • два кілограми білокачанної капусти;
  • масло рас. рафінуються. – 0,5 л;
  • три стіл. лож. солі;
  • цукор – 1,5 стіл. лож;
  • столовий оцет – 150 мл.

Як приготувати

Крок 1:

Спочатку займемося квасолею. Її потрібно промити і замочити в холодній воді на кілька годин або на ніч. Потім відваріть до повної готовності.

Порада: Не поспішайте виливати бульйон від квасолі. Якщо заправка вийде густий, її краще розбавити не водою, а бульйоном.

Крок 2:

У томатах потрібно вирізати тверду основу і пропустити їх через м’ясорубку.

Крок 3:

Очищену моркву натріть на тертці.

Крок 4:

Капусту помити і дрібно нашаткувати.

Крок 5:

У велику каструлю засипте все інгредієнти крім квасолі, посипте цукром, сіллю, залийте маслом, перемішайте.

Крок 6:

Ставимо каструлю на вогонь і варимо близько години. Важливо іноді перемішувати овочі.

Крок 7:

За чверть години до закінчення варіння введіть квасоля, перемішайте і млоїте ще п’ятнадцять хвилин.

Крок 8:

За три хвилини до готовності введіть оцет, добре перемішайте. Не мучте заправку з оцтом більше п’яти хвилин.

Крок 9:

Коли заправка буде готова, візьміть стерильні банки і розкладіть гарячу суміш, закрутіть і переверніть.

Укутайте вовняною ковдрою і залиште на дванадцять годин до повного охолодження.

Томатна заправка для борщу без буряка в банку

Цей рецепт має на увазі приготування борщу з томатною заправкою для борщу. Ніякі готові томатна паста не зрівняється з заготівлею їх свіжих стиглих помідорів з часником. Такі баночки можна використовувати і як соус для різних страв. Виходить дуже смачна і ароматна заправка.

Складові:

  • два кілограми помідорів;
  • голівка часнику;
  • пиху перців – за смаком;
  • сіль за смаком.

покроковий рецепт

Крок 1:

Томати гарненько промийте, видаліть підставу плодоніжки і ошпарьтеокропом.

Крок 2:

Зніміть з помідорів шкірку пропустіть їх через м’ясорубку.

Крок 3:

Часник очистити від лушпиння, пропустити через прес або дуже дрібно нашаткувати.

Крок 4:

Помістіть пюрірованние томати в каструлю і варіть близько півгодини.

Крок 5:

Додайте часник, засипте сіль і суміш перців за смаком. Заправка повинна бути в міру солоної і гострої. Проваріть ще п’ять хвилин.

Крок 6:

Розкладіть готову томатну заправку по банкам з гіркою, закрутіть кришки.

Загорніть перевернуті банки в ковдру і залиште на добу.

Гостра заправка для борщу без буряка в банку

Така заготовка сподобається любителям гострого. Вона чимось нагадує аджику і зробить ваш борщ дуже пікантним і смачним.

Складові:

  • три кілограми томатів;
  • три кілограми солодкого перцю;
  • цибуля. – 2 кг;
  • морква – 2 кг;
  • шість головок часнику;
  • чотири стручки гострого перцю;
  • олія. рафінуються. – дві склянки;
  • цукор – 1,5 склянки;
  • сіль – 5 стіл. лож;
  • оцет за бажанням – 50-100 гр за смаком.

Як приготувати

Крок 1:

Обшпарте миті томати окропом, зніміть з них шкірку і пропустіть через м’ясорубку. Також можна пюрировать блендером.

Крок 2:

Злийте в каструлю зайвий томатний сік, влийте масло. Відразу посоліть, поперчіть і дочекайтеся, коли все закипить.

Крок 3:

Поки томати закипає натріть на тертці або порізати соломкою чищену морква. Перець наріжте соломкою, цибулю порубати на четвертинки.

Тепер засипте все в каструлю і варіть чверть години.

Крок 4:

Гострий перець звільніть від насіння, часник очистіть від лушпиння і подрібніть блендером. Суміш додати до овочів в самому кінці і перемішати. Проваріть ще пару хвилин. В самому кінці за три хвилини до кінця можна за бажанням додати оцет.

Крок 5:

Розкладіть заготовку в стерильні банки, закрутіть кришками і переверніть. Навіщо ми ставимо банки догори дном? Щоб запобігти псуванню заправки.

Укутайте банки ковдрою на добу. До цього часу вони повністю охолонути. Приблизний час зберігання такої заготовки – півроку в холодному місці.