Запіканка з рисової каші

Запіканка з рисової каші – класичний рецепт

Головний інгредієнт запіканки – це рис. Вона може бути солодкою або підсоленій. У неї додають будь-які продукти: ягоди, фрукти, овочі, м’ясний і рибний фарш. Стануть в нагоді і спеції: перець, ванілін, кориця. За типом виготовлення вона поділяється на одношарову і багатошарову. Залежно від рецепта виріб називають пудингом або Крупник.

Історія запіканок з рисової каші починається з давніх часів. Прабабусі готували їх на чавунній сковороді в російській печі, яка топилася дровами. А зараз простіше готувати в мультиварці з програмою «Випічка», а іноді в духовці.

Корисні якості страви залежать від сорту злакових. Найкрасивіше страву виходить з білих великих і круглих зерен, зате в нешліфовані темному рисі максимальний вміст мікроелементів (магнію, калію, йоду, кальцію, заліза, селену, фосфору) і вітамінів (B, E, PP, H).

Розварений рис вважається дієтичним продуктом, так як він відмінно засвоюється організмом. Продукт є в меню дитячих і медичних установ. Його рекомендують після отруєнь для відновлення роботи травної системи.

Однакові правила для всіх видів запіканок:

Для приготування запіканки з рисової каші використовуйте мультиварку, пароварку, чавунний казан або металеву каструлю з товстими стінками. Деко або форму змастіть жиром і обсипте сухарями. Духова шафа підігрійте до 200 градусів, час запікання 40 хвилин.

Складові:

  • Рис – 220 м
  • Вода – 1,1 л.
  • Сіль -10 р
  • Цукор – 40 г.
  • Яйця – 3 шт.

Процес приготування:

1. У киплячу воду поступово всипте крупу і розмішуйте від низу до верху. Коли зерна рівномірно набухнуть, вогонь зробіть менше, а ємність накрийте щільною кришкою.

2. Необхідна в’язка консистенція вийде через годину. У готовому вигляді її вага буде близько 1 кг.

3. Розбийте окремо кожне яйце, перевірте на якість, збийте і додайте в остигнула кашу.

4. Перекладіть рисову масу на деко і розрівняйте.

5. Запікайте.

Готовий виріб розділіть лопаткою на шматочки. Це класичний рецепт, який можна змінювати на свій розсуд. Наприклад, частина води замініть молоком, соком або бульйоном. До підсоленим шматочках подавайте м’ясо і кетчуп, а до сладкім- фрукти в сиропі. Як гарнір використовують акуратні геометричні порції, які поливають сметаною, маслом, соусом.

Запіканка з рисової каш з м’ясним фаршем

Здивуйте гостей на святковому вечорі запіканкою з рисової каші. Поставте блюдо в центр столу, нехай воно послужить прикрасою і символом. Рис означає достаток, душевність відносин і сонячну енергію, гриби щастя, довголіття і родючість, зелень-радість, помідори-вир подій і любов. М’ясний фарш як соковитою прошарку додасть гостям приємних смакових відчуттів. Опишіть містичні властивості страви в своїй вітальній промові.

Складові:

  • В’язка рисова каша- 1 кг.
  • Яйця-4 шт.
  • Гриби- 0,3 кг.
  • Фарш індейкі- 0, 5 кг.
  • Помідори 0,3 кг.
  • Зелень-50 м
  • Сіль перець.

Спосіб приготування:

1. Додайте в кашу збиті яйця (3 шт.) І добре розмішайте.

2. Розділіть масу на дві частини.

3. Одну частину покладіть в форму.

4. Фарш з м’яса птиці обсмажте на сильному вогні.

5. Покладіть готовий фарш на шар каші.

6. Зверху покладіть ще шар каші.

7. Змастіть сирий виріб збитим яйцем і запікайте.

8. Наріжте шампіньйони і прожарьте.

9. Прикрасьте готову запіканку грибами, зеленню, червоними і жовтими помідорами.

Розділіть пиріг на квадратні шматки. М’ясо птиці приємно гармоніює з смаженими грибами. Якщо захочете використовувати свинячий фарш, то вам знадобляться і кільця цибулі в лимонному соці, а гриби приберіть. До страви підійде гранатовий і соєвий соус.

Десертна запіканка з в’язкою рисової каші

Приготуйте на сніданок солодку запіканку з рисової каші. Десерт обов’язково оцінять ваші близькі. В цей корисний і ситне блюдо додайте всі солодощі, які люблять у вашій родині.

Складові:

  • В’язка рисова каша- 1 кг.
  • Смородинове і абрикосове варення- по 100 г.
  • Яйця-4 шт.
  • Цукор 100 р
  • Фундук- 100 м
  • Слівкі- 100 м

Спосіб приготування:

1. Щоб зняти білки від жовтків.

2. Розітріть жовтки з цукром.

3. Збийте білки.

4. Додайте спочатку солодкі жовтки в готову рисову кашу, а потім білки.

5. Масу ретельно перемішайте і розділіть на 3 частини.

6. Викладіть одну третину каші в форму, а зверху смородинове варення.

7. Далі укладіть другу частину рису і абрикосове варення.

8. Покладіть третю частину каші і акуратно розрівняйте.

9. Помістіть виріб в гарячу духовку на 30 хвилин.

10. Змастіть поверхню збитим яйцем і посипати тертим фундуком.

11. Запікайте 10 хвилин.

Остигнуло виріб полийте теплими вершками. Прикрасьте порції мармеладними цукерками і полуницею.

Запіканка з рисової каші з овочами і в лаваші

За допомогою тонких лавашей у вас вийде найоригінальніша запіканка з рисової каші, яка відмінно просочиться овочевим соком, але при цьому буде тримати форму. У рецепті використовуються кабачки, але ви маєте право вибрати овочі на свій розсуд: болгарський перець, баклажани, патісони.

Складові:

  • В’язка рисова каша- 1 кг.
  • Кабачкі- 500 м
  • Часник 50 м
  • Курячі яйця-4 шт.
  • Зелень-100 г.
  • Помідори 200 р
  • Майонез- 100 м
  • Твердий сир-150 г.
  • Спеції.

Спосіб приготування:

1. Збийте три яйця з сіллю і влийте в кашу.

2. простелена деко лавашем, щоб він злегка звисав з боків.

3. Покладіть рис і розрівняйте.

4. Очищені від шкірки і насіння кабачки наріжте тонкими пластинами і швидко обсмажте на сковороді.

5. Покладіть кабачки і змастіть майонезом.

6. Додайте шар томатів.

7. Надішліть виріб в духовку.

8. Посипте поверхню подрібненим часником, сиром, зеленню.

На красивий піднос перекладайте запіканку, підтримуючи її за краї лаваша. Але ви можете приготувати порції в невеликих формочках і подати кожному гостю до шашлику і люля. Фабричні лаваші мають зручну прямокутну форму, але вони дуже ніжні, їх доведеться укладати в два шари.

Спробуйте зробити запіканку, що нагадує пиріг. Для цього вміст упакуйте в тісто повністю. Зверху зробіть тонкі паралельні надрізи ножем.