З яких кухлів і чашок небезпечно пити?

Як вибрати кружку або чашку? Навряд чи хтось серйозно «зависає» над цим простим питанням. Була б відповідного обсягу та приємного вигляду! Мало хто думає, що на прилавках магазинів нас може чекати небезпечна посуд. Як разом з чаєм або кавою не відправити в організм шкідливі речовини?

Небезпечна посуд: яку загрозу таять прості гуртки?

Попиваючи з «неправильних» керамічних або скляних кухлів, ми мимоволі вводимо в свій організм справжня отрута. Вони можуть містити кадмій або свинець, тобто важкі метали, присутність яких в посуді дуже шкідливо для нашого здоров’я. Такі накопичуються в організмі, що через кілька років може привести до серйозних пошкоджень різних органів. Давайте познайомимося з ними ближче.

Кадмій в посуді

Кадмій є дуже токсичною речовиною. Відкладається він, як правило, в печінці та нирках. Щоб його концентрація зменшилася до половини початкового значення, знадобиться 15 років! І це за умови припинення його надходження. А якщо ми не перестанемо «годувати» кадмієм своє тіло, то накопичення може призвести, зокрема, до анемії, розладу нюху, ураження нирок і захворювань мозку.

Свинець в посуді

Свинець – ще один отрута для нашого організму. Токсичний ефект, який він викликає, називається сатурнізм. Він характеризується, зокрема, слабкістю, порушенням зору, відсутністю апетиту, ураженням нирок і печінки. У нашому організмі цей шкідливий важкий метал відкладається в м’яких тканинах (де може перебувати близько 30 днів) і в кістках (в яких може залишатися протягом 40-90 років). Сатурнізму – одне з найбільш часто зустрічаються отруєнь важкими металами. Свинець в посуді – далеко не єдиний і не найпоширеніший джерело зла, але ми контактуємо з ним в цьому випадку часто і безпосередньо.

Як виходить, що гуртки і чашки стають небезпечними?

Як в XXI столітті в магазини можуть надходити такі небезпечні для здоров’я гуртки? Це зазвичай пов’язано з економічними чинниками. Свинець допомагає знизити температуру випалу кераміки, завдяки чому знижується вартість її виробництва. Кадмій в компанії зі свинцем часто задіюється під час глазурування, тому що завдяки цим речовинам можна отримати гарні кольори. А це вірний шлях збільшити продажі виробів.

Контролюючі органи в різних країнах знають про це в розробляють спеціальні норми. Зокрема, Американське Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA) визначає максимально допустиму кількість небезпечних елементів, які можуть перебувати в посуді. Найсуворіші обмеження встановлено саме для чашок і кухлів, тому що напій знаходиться в них, як правило, досить довго. Це посилює виділення шкідливих компонентів з твердих матеріалів в рідини.

Однак стримати фінансові апетити деяких виробників складно. Крім того, важко перевірити всі доступні на ринку гуртки, тому що дослідження в цьому напрямку дуже дороги. Тому FDA застерігає, перш за все, від покупки продуктів з Китаю і Мексики, а також з не вказані джерел.

В останні роки в ЗМІ періодично з’являються повідомлення про шкоду партій посуду. Наприклад, в одному з них йшлося йшла про китайських скляних гуртках об’ємом 200 мл, прикрашених білими, синіми і бірюзовими квітами. На їх поверхні було виявлено перевищення допустимого ліміту міграції кадмію і свинцю. У зв’язку з цим підприємці, що торгували небезпечної посудом, були зобов’язані вилучити їх з продажу, проінформувати споживачів про загрозу і закликати до повернення кухлів в магазин.

Те ж саме було з кольоровими гуртками з написом «Капучино Латте» обсягом 220 мл. У них теж виявилися великі кількості свинцю і кадмію. Тоді в руки покупців, що спокусилися дешевизною, потрапило близько 80 тисяч цих чашок.

Як вибрати кружку або чашку, щоб посуд не виявилася небезпечною?

  • Гуртки, прикрашені в середині, виглядають симпатично і привабливо. Але вони можуть бути небезпечні: у використовуваних для декору фарбах можуть міститися важкі метали. Звичайно, це не означає, що доведеться повністю відмовитися від вживання напоїв з кухлів і чашок. Потрібно просто не купувати дешевих імпортних виробів (особливо привезених з Китаю або Мексики) або ж посуду з сумнівних, не до кінця зазначених джерел. Саме такого типу гуртки зазвичай містять шкідливі для здоров’я сполуки.
  • З чого можна пити? Краще відмовитися від чашок, розфарбованих в місцях зіткнення з губами. Поверхня, з якою контактує рот, повинна бути абсолютно гладкою, позбавленої будь-яких візерунків.
  • Скляний і керамічний посуд сама по собі, як правило, безпечна. Просто потрібно користуватися сучасною, бажано нещодавно виробленої посудом.
  • Потенційно менш небезпечними вважаються гуртки, які можна купити в магазинах. Вони повинні мати відповідні сертифікати, щоб бути допущеними в продаж. Однак і це не завжди захищає нас від покупки, хоча, безумовно, знижує ризик придбання небезпечної посуду.

Свинець в посуді, так само як і кадмій, небажаний і небезпечний гість. Але якщо знати, як вибирати гуртки та чашки для чаю і кави, орієнтуючись не тільки на красу, то можна знизити ризик зустрічі з важкими металами.