Які банани корисніше – зелені або стиглі, недозрілі або перезрілі?

Банани давно перестали бути для вітчизняних споживачів екзотикою. Але чи означає це, що ми знаємо про них все? Наприклад, те, які банани корисніше – зелені або стиглі, недозрілі або перезрілі? Давайте придивимося до нашим старим знайомим ближче!

На обличчя жахливі, смачні всередині

Всі фрукти, і банани в тому числі, мають кращий смак і засвоюються організмом оптимально, якщо є їх зрілими. Це начебто цілком логічна думка, але … Якби зрілі банани вміли відчувати, то напевно були б розчаровані ставленням до себе багатьох людей, які щодня відвідують фруктово-овочевий відділ і не звертають на нього ніякої уваги. Покупці в більшості своїй вважають, що такий стиглий банан, повний точок і коричневих плям на шкірці, знаходиться в завершальній стадії свого життя, і толку від нього ніякого не буде. Це велика помилка! Такий підхід свідчить лише про те, що споживачі не знають, як виглядають по-справжньому стиглі плоди, а значить, і не можуть в повній мірі насолодитися їх смаком.

Вибираючи в магазинах, складно знайти по-справжньому стиглі, гарні, найсолодші банани, а якщо вони і є, то найчастіше лежать на полиці зі зниженими в ціні товарами. Більшість покупців проходить повз них байдуже, не удостаівая навіть поглядом. Бідний стиглий банан несправедливо засуджений до вічного сусідству з іншими продуктами, у яких термін придатності добігає до самого кінця. Чому так? Коричневі плями на плодах, як правило, асоціюються з псуванням, тому їх зазвичай уникають.
Як виглядає стиглий банан? Шкірка такого фрукта сповнена коричневих точок і цяток. Виглядає це не дуже симпатично. Але навіть якщо гроно бананів стане зовсім коричневої, то, незважаючи на неприємний зовнішній вигляд, всередині виявиться цілком придатна до вживання м’якоть. Більш того – він обдарує неймовірно інтенсивним смаком. З таких фруктів виходять дуже смачні коктейлі.

Чому питання, які банани корисніше, вимагає відповіді на користь стиглих, чому плід «в горошок» перевершує своїх жовто-зелених молодших «колег»? Кожен такий фрукт з віком стає більш потворним зовні, але прекрасніше всередині. Причому гідності його зростають відразу «по декількох напрямках».

По перше, зрілі банани смачніше, набагато солодший своїх незрілих, більш борошняних на смак одноплемінників. Зелені фрукти містять багато важко перетравного крохмалю, який в процесі дозрівання в результаті складних реакцій перетворюється в прості цукри, або глюкозу, сахарозу або фруктозу. Звідси і солодкий смак стиглих бананів.

Плід, на якому красується багато коричневих плям, – це банан який безперечно варто їсти. Він відмінно підходить для різних смузі і коктейлів, в якості бази для домашнього морозива.

По-друге, крім візуальних і смакових змін, стиглий банан набуває велику харчову цінність. Він являє собою справжню бомбу поживних речовин. Ось чому питання, які банани корисніше – недозрілі або перезрілі, вирішується на користь останніх. Саме вони є лідерами серед свіжих фруктів, якщо мова йде про кількість вуглеводів: в 100 г продукту його до 20-24 грамів. Тому так часто на них зупиняють вибір спортсмени. Такий банан дає миттєвий заряд енергії. Завдяки збільшенню рівня глюкози в крові він є прекрасною їжею перед посиленим фізичною працею. А після тренування тропічний фрукт дозволить поповнити поживні речовини, які загубилися разом з потом.
Крім того, дуже стиглі банани корисніше тим, що вони характеризуються дуже низьким вмісту жиру, а список корисних компонентів, які сприятливо впливають на наш організм, дійсно вражає. Зрілі фрукти містять велику кількість цінних мікроелементів, серед яких вітаміни С, В1, В2, калій, магній, фосфор, залізо, натрій, і бета-каротин.

Що робити, якщо вам доступні тільки недостиглі банани?

Якщо в магазині смачні і корисні стиглі екземпляри відсутні як клас, то ще нічого не втрачено. Ці фрукти можуть дозріти до кондиції у вас вдома. Купіть зв’язку недозрілих плодів і покладіть їх в сухому, позбавленому сонячного світла місці. Кращим буде полку десь на увазі, тому що тоді ви не пропустіть появи на своїх «вихованців» коричневих плям.

Знаючи, які банани корисніше – стиглі, зрілі або зелені, ви тепер будете дивитися на ці фрукти зовсім іншими очима і бачити в коричневих плямах не ознака гнилі, а добрий знак того, що перед вами плоди, готові щедро поділитися прекрасним солодким смаком і великим запасом корисних речовин.