Як зробити смак овочів краще: 7 трюків

Зізнаємося собі чесно: в поєдинку піца vs брокколі для більшості з нас виграє італійський делікатес. Буває, відраза до овочів йде корінням в травмуючі події дитинства, коли малюків примушували до поїдання у всіх сенсах непривабливих овочів. Але навіть у людей, які люблять такі дари природи, часто не вистачає ідей страв, що складаються тільки з них. Тим, хто хотів би їсти більше «зелені», ми представляємо 7 простих способів «апгрейдити» смак овочів без зайвих калорій.

Чи часто ви відмовляєтеся від дарів городів, вважаючи, що овочі несмачні? Ось 7 відповідей на питання, як приготувати смачні овочі, зробити їх більш яскравими і виразними.

1. Купуйте сезонні овочі

Ви хочете ніколи більше не вимовляти фразу «Не люблю овочі»? Завжди купуйте сезонні дари природи, які мають більше смаку і цінності для здоров’я. Якщо ви будете вибирати саме такі, то відчуєте їх смак, аромат і текстуру. Свіжі сезонні овочі дуже смачні – соковиті, запашні і повні аромату. Завдяки цьому вони вам сподобаються, і ви захочете їх з’їсти навіть «соло», без будь-яких добавок. Якщо ви не знаєте, коли настає сезон на певні овочі, то ви можете просто піти на місцевий ринок. Продавці завжди пропонують там недавно зібраний урожай.

2. Підвищіть градус

Не любите брюссельську капусту? Для багатьох людей це овоч – як кошмар з дитинства: варений, з «мильним» смаком, неприємним запахом і не менш малопривабливою консистенцією. Спробуйте інший спосіб приготування – страви з овочів, приготовані в духовці, набувають зовсім інший смак. Висока температура дозволяє вивільнити з овочів натуральний цукор, завдяки чому вони стають золотистими і добре пахнуть. Як приготувати овочі в духовці, щоб таким чином? Досить вибрати кілька видів дарів природи (наприклад, цвітну капусту, болгарський перець, морква, брюссельську капусту, квасолю), полити їх оливковою олією і приправити морською сіллю і свіжомеленим перцем. Після кількох десятків хвилин запікання в духовці ви отримаєте смачне і корисне блюдо з овочів, яке може бути доповненням до обіду або навіть його основою.

3. Додайте цитруси

Смак овочів здається вам трохи прісним і нецікавим? Приправте їх соком цитрусових. Кисла добавка поліпшить овочевий смак і зроблять його справді вишуканими. Крім того, лимонний сік (або винний оцет) злегка маскує гіркий смак деяких плодів.

4. Не бійтеся спецій

Страви з овочів легкі і низькокалорійні – за умови, що ви не додаєте в них занадто багато масла, майонезу та інших полнять добавок. Але як зробити смак овочів краще, яскравіше без таких?

Відмінний спосіб «розігнати» його без зайвих калорій є трави і спеції. Базилік, петрушка, коріандр, чебрець, орегано, чабер, розмарин, м’ята – це те, що перетворить звичайний салат в неповторне блюдо. Смак овочів поліпшить і пожвавить також щіпка спецій: чилі, кориці, мускатного горіха, куркуми.

5. Їжте овочі з діпамі

Найбільше вітамінів, мінералів і антиоксидантів знаходиться в сирих овочах. Під час термічної обробки частина мікроелементів руйнується, тому так важливо використовувати природні дари в якомога менше обробленої формі. На вибір у нас є багато варіантів, але, якщо вам набридли салати, спробуйте їсти овочі з діпамі – їх смак стане набагато яскравіше! Для вечірнього сеансу перед телевізором можна приготувати цілий піднос «овочевого задоволення» .Морковь, перець, селера, броколі наріжте на «стовпчики» і подайте до німнесколько різних діпов.

Найпростіший – йогуртовий, з додаванням свіжих трав (і невеликої кількості соку лимона). Варто приготувати також близькосхідну класику, тобто хумус.

Знайдіть, як готується арабська паста баба гануш (бабагануш) – дип на базі баклажана. А якщо ви любите грецьку кухню, то напевно отримаєте задоволення від дзадзики (цацики). Спробуйте також поліпшити смак овощейс допомогою гострої мексиканської сальси і гуакамоле (на основі авокадо), які навіть звичайні плоди перетворять на чудову закуску.

6. Не любите овочі є? Так … пийте їх!

Як часто вам вдається з’їсти за день рекомендовану дозу – 5 порцій овочів і фруктів? Якщо у вас з цим проблеми, спробуйте частіше пити овочевий сік. Один стакан свіжого напою – це потужна доза вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів.

Для приготування соку потрібно досить багато овочів – їх поїдання зайняло б у вас напевно, кілька днів. А ось завдяки соковижималці (або натирання на тертці) ви можете подати це ж кількість у вигляді однієї порції.

Які плоди можна використовувати? На вибір у нас є дуже багато видів: помідори, буряк, шпинат, селера і моркву ідеально підійдуть для цих цілей. Щоб зробити смак соку з овочів краще, яскравіше, приємніше, в нього можна додати:

  • фрукти (наприклад, яблука);
  • трохи спецій (свіжий корінь імбиру);
  • сік лимона або апельсина.

    7. Готуйте супи

Колись суп був обов’язковим елементом обіду. Але сьогодні ми часто ігноруємо багатокомпонентні трапези, і супи в багатьох сім’ях повільно, але вірно йдуть в небитіе.Ето помилка, тому що тарілка овочевого відвару прекрасно втамовує голод, постачає тіло вітамінами і стимулює роботу травної системи.

Крім того, готуючи найперше, можна використовувати багато різних овочів. Не обмежуйте себе звичними щами та розсольник – спробуйте супи з різних країн світу і використовуйте оригінальні продукти. Напевно перші страви стануть гостювати у вашому поведневном раціоні.

Смак овочів здається прісним, бляклим, несмачним, ви його не любите? Спробуйте скористатися запропонованими способами – і напевно ваше уявлення про цей вид дарів природи зміниться.