Як почати їсти менше солодкого: 8 ефективних підказок

Як їсти менше солодкого або – що ще більш радикально – як перестати їсти солодке взагалі? Про шкідливий вплив цукру говорять дуже часто, але чи робимо ми хоч що-небудь, щоб виключити його зі свого раціону? Як вирішити цю дуже непросту для ласунів завдання?

«Нецукровий» перспективи ласунів

Цукор – продукт, який надає надзвичайно деструктивний вплив на організм, який грає ключову роль в розвитку вельми небезпечних захворювань, наприклад, хвороб серця, раку та цукрового діабету. Наш організм потребує тільки в кількостях слідів його кількостях для нормального функціонування. Але, на жаль, ми їмо його дуже, недозволено багато: середньостатистичної західний європеєць – близько 25 чайних ложок в день. Ось чому важливо виробляти в собі звичку їсти менше солодкого, особливо при схудненні, під час вагітності, багатьох хвороб, адже в таких станах цей продукт стає особливо несприятливо чинним і тому небажаним.

Ось 8 способів, як виключити цукор з раціону харчування або, щонайменше, істотно зменшити вживане кількість.

Як їсти менше солодкого: кроки до більш здорового раціону

1. Навчіться читати етикетки

Дуже важливо уважно читати етикетки купуються продуктів. На жаль, дуже часто виявляється, що продукт, що здається здоровим, насправді напханий шкідливими речовинами, включаючи цукор.

Зверніть також увагу на довжину списку інгредієнтів: чим вона більше, тим для нас гірше. Це означає, що продукт відносяться до високо обробленим і, швидше за все, в ньому є багато цукру. Вибирайте продукти без нього або містять мало речовини (майте на увазі, що 1 чайна ложка цукру дорівнює приблизно 4 грамам).

Розберіться з «цукрової термінологією», і ви зрозумієте, що цукор – це ще і агава, кукурудзяний сироп, кукурудзяний цукор, фруктоза, сахароза, глюкоза, мед, тростинний цукор, кристали цукрового очерету, концентрати фруктових соків, патока, турбінадо і коричневий цукор . Це все потрібно знати і пам’ятати, так як прибрати цукор з раціону, не знаючи його інших іпостасей, неможливо.

2. Їжте регулярно

Їжте 3 прийому їжі і 2 перекусу або 5 невеликих прийомів їжі в день. Причому тут виняток цукру з раціону? Через нерегулярного харчування падає рівень цукру в крові – ми відчуваємо себе голодними і відчуваємо сильне бажання з’їсти що-небудь солодке.

3. Вибирайте необроблені продукти

Чим менше оброблені продукти, тим менше в них нашого «антигероя». Продовольство в своїй натуральній формі (в тому числі фрукти та овочі) зазвичай не містять великої кількості небезпечного для нас цукру, а їх вживання не викликає різких підйомів і падінь глюкози. Це дозволяє дотримуватися принципу регулярності прийомів їжі і зменшує ризик виникнення нападів вовчого голоду.

4. Контролюйте свій апетит

Як вибудувати раціон без цукру правильно? На сніданок вибирайте продукти і страви, які поставлять вашому тілу потрібну кількість білка, жиру, вітамінів і мінералів. Ідеально тут «працюють» коктейлі. Сніданок, що містить багато цукрів і вуглеводів, – це найгірший з варіантів, оскільки стимулює хороший апетит на весь день. А правильний сніданок, в свою чергу, призведе до того, що ви довгий час не будете відчувати бажання перекусити чимось солодким.

Білок і жир – це дуже важливі компоненти кожного прийому їжі. Намагайтеся, щоб у вашому меню не виникало їх дефіциту. Завдяки цьому вам буде легше контролювати рівень цукру в своєму організмі.

Якщо все-таки потрібно підсолодити страви, намагайтеся використовувати добавки, які не містять цукру, але можуть натуральним чином підсолодити їжу. Спробуйте коріандр, корицю, мускатний горіх, гвоздику і кардамон.

5. Дбайте про своє тіло і розум

Питання, як перестати їсти багато солодкого, не наважується виключно в площині харчування – потрібен більш масштабний підхід. Рухайтеся, виконуйте вправи, танцюйте, запишіться на йогу. Незалежно від того, який вид руху вам подобається, фізичні вправи завжди допомагають зменшити стрес, підвищити рівень енергії і знизити потребу в цукрі.

Відпочиньте: коли втомлюєтеся, ви змушені часто вдаватися до солоденького, щоб додати собі енергії і протистояти втомі.

Не бійтеся говорити про свої труднощі: цукор дуже часто призводить до справжньої залежності. Якщо ви відчуваєте, що ця проблема стосується і вас, не соромтеся звертатися за допомогою, говорите про це зі своїми близькими і лікарем (можливо, вам буде потрібна кваліфікована допомога).

6. Просто не купуйте солодощі

Важко з’їсти продукти, яких немає! Тому намагайтеся просто не купувати солодощі. Вибудовуючи раціон харчування без цукру, що не звикайте також до штучних підсолоджувачів: вони не замінять вам «втрату», а тільки розбудують – через обмеження в вашому раціоні.

7. Уникайте простих вуглеводів

Розмова про те, як їсти менше цукру, не обійдеться без згадки цієї групи вуглеводів. Хліб, булочки, макарони і т.п. – все це провокує швидке зростання рівня глюкози в організмі, про наслідки якого вже говорилося вище. Тому краще від них або відмовитися, або значно обмежити.

8. Змініть мислення

Бажаючи бачити своє харчування без цукру, потрібно пам’ятати, що багато речей запрограмовані в нашій голові. Тому якщо ми думаємо про солодкі продукти як про щось, що приносить нам велике задоволення, то нема чого дивуватися, що рука постійно тягнеться до цукорниці. Якщо ж ми змінимо мислення і почнемо розглядати цей продукт як щось «нелегальне», шкідлива речовина, яке потихеньку веде наш організм до загибелі, то, можливо, ми б уже побоялися їсти цукерки одну за одною. А якщо дійсно організму потрібно щось солодке, краще поїсти фруктів.

Таким чином, рішення задачі, як їсти менше солодкого, вимагає зусиль в різних напрямках, включаючи перебудову мислення. Однак ці зусилля абсолютно точно будуть виправдані.