Як готувати білу спаржу? Калорійність, користь і шкода

Біла спаржа сприятливо впливає на організм при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, гидратирует тіло, покращує стан шкіри волосся і нігтів. Адепти народній медицині бачать в ній засіб від імпотенції. Які насправді користь і шкода білої спаржі і як її готувати?

Біла спаржа: що це таке, склад, харчова та енергетична цінність

Як біла, так і зелена спаржа – це пагони одного і того ж виду овоча, тільки їх вирощують по-різному. Щоб спаржа залишилася білою, молоді рослини «відрізаються» від прямих сонячних променів: їх вирощують присипаними землею. Це стимулює зростання, одночасно блокуючи вироблення хлорофілу, завдяки чому зрілі пагони характеризуються значно більш тонким смаком і ароматом. Зелені ж головки виступають над поверхнею грунту.

Позбавлена ??кольору різновид зберігає при цьому більшість корисних переваг своїх зелених «сестер». Це легко засвоювані овочі з низькою енергетичною цінністю: калорійність білої спаржі (100 грам) всього лише 18 калорій. Також для неї характерний високий вміст води (95%), вітамінів і мінералів.

  • Спаржа білого кольору містить такі цінні речовини:

    • вітамін C;
    • фолієву кислоту і інші вітаміни групи В;
    • каротин;
    • магній;
    • калій;
    • залізо;
    • кальцій;
    • йод;
    • кверцетин;
    • рутин;
    • протодіосцин;
    • аспарагин;
    • глутатіон;
    • клітковину та ін.

Корисні лікувальні властивості білої спаржі

  • Спаржа – це відомий лікарський засіб при захворюваннях серцево-судинної системи. Що знаходиться в її складі аспарагин знижує артеріальний тиск, розширює кровоносні судини і покращує роботу серця.
  • Покращує стан шкіри, волосся, нігтів, кісток, зубів.
  • Виробляє сечогінну дію, полегшує дефекацію.
  • Покращує гідратацію організму.
  • сприяє лікуванню хвороби Альцгеймера, підтримує терапію ракових захворювань.
  • Якщо мова йде про білу спаржі, користь її ще й в тому, що вона регулює рівень цукру в крові. Вживання овоча, щонайменше, два рази на тиждень, рекомендовано людям, що страждають на діабет. Ніжна м’якоть містить мало вуглеводів і має низький глікемічний індекс. Вміщені в ньому речовини підсилюють дію інсуліну.
  • Ніжні пагони є багатим джерелом «вітаміну молодості» Е та інших антиоксидантів (рутина, глутатіону), які затримують старіння організму.
  • Легкозасвоюваний суп-крем з білої спаржі є ідеальним стравою для людей, які страждають від хронічної ниркової недостатності.
  • Харчування, багате спаржею, може полегшити роботу травної системи, а також зміцнювати опірність організму. Ці овочі є джерелом інуліну і олігосахаридів – речовин, які не перетравлюються в кишечнику і виконують роль живильного середовища для «хороших» бактерій, які допомагають травленню і вбивають патогенні бактерії.
  • Біла спаржа в великих кількостях містить фолієву кислоту. 10 зварених пагонів здатні задовольнити половину добової потреби організму в цьому речовині. Вживання овоча майбутніми мамами під час вагітності допоможе запобігти розвитку дефектів нервової трубки дитини. Крім того, фолієва кислота відновлює пошкоджені клітини.
  • Білок глутатіон зміцнює імунну систему, допомагає очистити печінку від токсинів, покращує процеси її загоєння і відновлення.

Як зазначалося спочатку, вважається, що спаржа (в тому числі біла) наділена таємною владою стимулювати потенцію. Ймовірно, причиною такого стану речей є специфічна форма овоча. Однак офіційна медицина досить скептично ставиться до подібних «талантам» рослини. Воно не впливає безпосередньо на якість інтимного життя чоловіків. В даний час посилення потягу приписується поживними компонентами, які покращують стан здоров’я в цілому і тим самим підвищують фізіологічний інтерес до протилежної статі. На збільшення потенції у чоловіків можуть впливати фітоестрогени, які, на думку деяких вчених, підвищують рівень тестостерону в організмі.

Про що не завадить знати?

Спаржа (в т. Ч. Біла) підступна: приблизно через півгодини після її поїдання віддається організмом сеча починає погано пахнути.

Проте шкода може бути і більш значним і довгостроковим. Ці овочі містять пурини, які можуть викликати накопичення сечової кислоти в організмі. Тому не слід споживати їх в надлишку людям, що страждають на подагру і каменями в нирках.

Надмірне споживання у деяких людей може спровокувати здуття живота (в цьому випадку можна з’їсти трохи кмину).

Як готувати білу спаржу?

Протягом сотень років цей засіб використовується як компонент лікарських препаратів від хвороб серцево-судинної системи, нирок, запальних процесів шкіри, артеріальної гіпертензії, серцевої аритмії, подагри, діабету. Щоб витягти з білої спаржі максимальну користь, потрібно знати, як її готувати.

Позбавлена ??хлорофілів різновид трохи складніше в обробці, ніж зелена «родичка» – більш волокниста, делікатна, з трохи земляним присмаком.

За яким рецептом б не готувалося блюдо з білої спаржі, спочатку потрібно її очистити, починаючи з місця під головкою і прямуючи вниз. Шкірка у цих пагонів твердіше, ніж у зелених.
Потрібно Було відрізати і здеревілі кінчики. Свіжа спаржа вимагає видалення невеликої частини – близько 2 сантиметрів. А чим старше овочі, тим більшу частину кінчика потрібно відрізати.

Готують білу спаржу цілком, в пучках, з виступаючими над рівнем води ніжними головками, в підсоленій (чи ні – за смаком) киплячій воді до готовності. Це займає приблизно 12 хвилин.

кілька хитрощів

  • Якщо вариться біла спаржа, додайте у воду лимонного соку. Але не робіть цього в разі її зеленої «колеги», тому що лимон може «обдарувати» її сірим кольором.
  • Під час варіння варто додати в каструлі і зняту шкірку – це посилить аромат овоча.
  • Спаржу можна вживати по-різному, наприклад, з додаванням олії або соусу вінегрет. Популярністю користується також овоч, запечений під соусом бешамель і посипаний пармезаном.

Якщо у вашому розпорядженні виявиться біла спаржа, обов’язково варто звести з нею близьке знайомство. Це низькокалорійний і надзвичайно корисний овоч. А якщо знати, як готувати спаржу білого кольору, ваш раціон поповниться легкозасвоюваними стравами з цікавим смаком, який так люблять європейці.