Яйця після тренування

Збалансований раціон і регулярні «продумані» прийоми їжі – один з основних елементів тренувального прогресу будь-якого спортсмена.

Яйця – це один з продуктів, без яких не обходиться щоденне меню атлета, адже саме вони «постачають» в їх організм високоякісний білок.

цінність продукту

У звичних для будь-якого спортсмена яйцях міститься протеїн, цінні амінокислоти, корисні жири. Поряд з цим в жовтках присутній холестерин – речовина, яка при попаданні в організм не тільки порушує ліпідний обмін, а й відкладається на стінках судин, стаючи причиною розвитку атеросклерозу.

На щастя, судити про холестерин, що міститься в яйцях, так однозначно не можна – яким він буде для організму ( «шкідливим» або «корисним») залежить від виду термічної обробки продукту і того, з чим його поєднувати. Наприклад, яєчня, приготовлена ??на невеликій кількості рослинного масла принесе тільки користь. А якщо доповнити блюдо беконом, ковбасою чи салом, воно неодмінно «обернеться» для організму черговий «порцією» шкідливого холестерину.

Користь яєць для спортсменів полягає в наступному:

  • 1 куряче яйце містить у собі 6 г високоякісного білка;
  • У продукті присутні незамінні амінокислоти, необхідні організму з метою відновлення м’язових структур;
  • Яйця багаті вітамінами і мікроелементами (зокрема, калієм, кальцієм, залізом і фосфором);
  • Містять моно- і поліненасичені жирні кислоти, що регулюють гормональний баланс в організмі;
  • Є в яйцях і лецитин – одна з важливих складових нервових волокон і головного мозку;
  • Незважаючи на те, що більшість фахівців «лають» даний продукт за вміст холестерину, ця речовина, тим не менш, бере участь в процесі синтезу тестостерону (гормону, що несе відповідальність за зростання м’язової маси).

Правила вживання

Як краще їсти яйця?

Разова «дозування» залежить від багатьох чинників – віку, статі, маси тіла і специфіки раціону атлета. В середньому, добова норма продукту – 2-5 штук.

Що стосується термічної обробки, рекомендується віддати перевагу яєчню, приготовлену на невеликій кількості рослинного масла (оливкової, льняної, кукурудзяного) або зварити яйця круто.

Чи можна їсти після тренування яйця? Фахівці не тільки дозволяють, але навіть рекомендують «закривати білкове вікно» за допомогою цього продукту. Така «міра» допоможе швидко відновити сили, забезпечить «здоровий» зростання м’язів і заповнить дефіцит корисних речовин в організмі, який утворився після активного тренінгу. Яйця після тренування краще їсти у відвареному вигляді в кількості 2-3 штук за раз.

У чому користь перепелиних яєць

Крім курячих «зародків», спортсменам рекомендується збагачувати свій раціон і перепелиними яйцями. Цей продукт має ряд переваг:

  • Можна їсти разом зі шкаралупою;
  • Дозволено вживати в чистому вигляді (ризик заразитися сальмонельозом відсутня);
  • Насичені «корисним» холестерином;
  • Містять незначну кількість калорій;
  • Багаті залізом і селеном;
  • Беруть участь в кровотворенні, підвищують рівень гемоглобіну;
  • Очищають органи шлунково-кишкового тракту від «забруднень».

Добова норма перепелиних яєць для чоловіків-спортсменів – 20 штук, жінок – 14 (їх п’ють сирими протягом дня або відварюють, опускаючи в окріп на 30 секунд).

Як і курячі, перепелині яйця можна вживати після тренування для того, щоб «закрити білкове вікно».