Яблука при грудному вигодовуванні: чи можна зелені печені сушені

Всім відомо, що після народження малюка молодим матусям можна вживати лише певні види продуктів. Яблука виступають ідеальним варіантом фруктів, які можна їсти при грудному вигодовуванні. Вони роблять позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт як мами, так і дитини. Однак не всі види даного ласощі можуть бути так корисні.

Чи можна вживати при лактації?

Зелені яблука при грудному вигодовуванні є самим гіпоалергенним продуктом, збагаченим вітамінами Е, Р, В1, В2, С, а також мікроелементами (залізом і фосфором), які просто необхідні в післяпологовий період.

Свіжі зелені яблука при годуванні можна їсти вже на наступний день після пологів:

  • вони прекрасно вирішують проблему запорів, якими дуже часто страждають матусі на останніх тижнях вагітності і в перші дні після пологів, які не перетравлюється клітковина допомагає ефективно і швидко спорожнити кишечник;
  • яблука відмінно втамовують апетит після важкого розродження;
  • якщо ж організм молодої мами на сирі фрукти реагує високим газообразованием або дискомфортом шлунка – необхідно утриматися від вживання даного продукту;
  • також слід пам’ятати про міру – за день можна з’їдати не більше 2-3 яблук, попередньо ретельно вимитих теплою водою.

Корисний і смачний фрукт

Коли краще відмовитися від вживання даних фруктів:

  • жінки, які страждають на ожиріння, повинні вживати ці фрукти в невеликих кількостях, так як в них міститься багато вуглеводів;
  • яблука підвищують кислотність шлункового соку, а також збільшують апетит;
  • містяться в складі кислоти можуть спровокувати появу гіперчутливості зубної емалі;
  • фрукти, привезені з далеких країн, покривають спеціальним складом воску, щоб вони краще перенесли транспортування, вживати ці склади не можна, тому з таких яблук краще прибирати шкірку або ж мити їх під гарячою водою з милом;
  • червоні сорти можуть спровокувати алергічну реакцію у малюка, тому краще утриматися від їх вживання на час лактації або ж їсти потроху, відстежуючи реакція дитини;
  • багато хто сумнівається, чи можна їсти сирі яблука годуючим жінкам, адже вони можуть викликати підвищене газоутворення у малюка, якщо матуся не страждає на цю недугу – він не потурбує і дитини.

Вживати яблука при лактації потрібно обов’язково. Якщо жінка їх спокійно їла під час вагітності, то вони не викличуть проблем і зараз. Також дізнайся все про рентген зуба при грудному вигодовуванні і прикорм при грудному вигодовуванні.

Користь даних фруктів.

  1. Запечені яблука набагато легше засвоюються організмом при грудному вигодовуванні, саме тому для годуючих матерів вони є найбільш переважними. Однак при тепловій обробці ці фрукти втрачають частину корисних речовин, а ось клітковина, навпаки, краще засвоюється. Також печені яблука при грудному вигодовуванні виступають чудовим профілактичним засобом від закрепів, так як вони містять пектин в великих кількостях, що сприяє вкоренилася обмінним процесу в організмі. Більш того, даний вид фруктів прекрасно регулює кров’яний тиск, тому виступає повністю безпечним і дуже корисним десертом для молодої мами.
  2. Сушені яблука не менш корисні при грудному вигодовуванні, ніж печені. Вони являють собою сухофрукти, які можна їсти, як в чистому вигляді, так і варити компот із сушених яблук при грудному вигодовуванні. Другий варіант виступає найкращим, тому що під час сушіння на фруктах утворюється дуже багато різних паразитів, які вживати вкрай небажано. Навіть ретельне промивання не дасть такого ефекту, як кип’ятіння.
  3. Їсти шарлотку під час лактації теж можна, однак важливо пам’ятати, що до складу випічки потрібно включати лише щадні продукти, що не містять жири, барвники та ароматизатори. Якщо ви хочете зробити звичайну випічку – вона не буде шкідлива і можна буде її їсти в будь-яких кількостях.
  4. Зелені фрукти рекомендується вживати вже в перший місяць після народження дитини і в останні тижні перед родової діяльністю, так як саме в цей період найчастіше відбуваються збої кишечника і спостерігаються запори у жінок. Ще одним плюсом виступає те, що такі фрукти прекрасно втамовують апетит вже відразу після народження малюка, тому їх цілком можна брати на прогулянку з коляскою, щоб перекусити. Але незважаючи зазначені плюси і, здавалося б, абсолютну нешкідливість даного фрукта, варто дотримуватися певних запобіжних заходів. Наприклад, не слід вживати більше 2-3 зелених фруктів за добу, а також обов’язково необхідно їх мити перед вживанням.

Розглянемо докладніше, які види яблук можна їсти і чи існують протипоказання до їх вживання.

вид користь Протипоказання
червоні
  • багаті вітамінами і мікроелементами;
  • попереджають виникнення запорів;
  • вгамовують апетит.
  • схильність до алергічних реакцій;
  • надлишок маси тіла, так як такий вид містить дуже багато цукру і вуглеводів;
  • викликають кольки у дітей;
  • порушують цілісність зубної емалі.
зелені
  • гіпоалергенні;
  • попереджають виникнення запорів;
  • добре втамовують апетит;
  • підвищене газоутворення;
  • дискомфорт шлунка;
  • рідкий стілець у малюка;
  • не проходять термічну обробку.
печені
  • ніжний, приємний смак;
  • містять повний склад вітамінів і мінералів;
  • сприятливо впливають на роботу кишечника і шлунка;
  • відновлюють організм після пологів, завдяки вмісту пектину;
  • не містять ГМО.
  • індивідуальна непереносимість;
  • цукор в складі може бути протипоказаний жінкам з надлишком маси тіла.
сушені
  • зберігають всі вітаміни і мікроелементи;
  • сприятливо впливають на роботу кишечника і шлунка;
  • відновлюють організм після пологів, завдяки вмісту пектину.
  • поява паразитуючих особин під час сушіння.
шарлотка
  • сприятливо впливають на роботу кишечника і шлунка;
  • містить вітаміни і мінерали;
  • ніжний, приємний смак.
  • зміст в пирозі жирів, барвників, ароматизаторів та інших хімічних речовин.
компот
  • підвищує вироблення молока;
  • не викликає негативних реакцій у дитини;
  • не викликає негативних реакцій з боку шлунка.
  • в повному обсязі зберігає вітаміни і мікроелементи;
  • додавання цукру викликає коліки у малюка.

запечене яблуко

Можливі ризики і небезпеки

Розглянемо, які ж небезпеки можуть принести ці фрукти для мами і малюка. Яблука мають деякі негативні властивості, які слід враховувати годуючим матерям:

  • червоні яблука перенасичені вуглеводами, тому повинні вживатися з обережністю жінками з надлишком маси тіла;
  • зелені яблука здатні підвищувати кислотність шлункового соку, що необхідно пам’ятати жінкам з порушеннями шлунково-кишкового тракту, тому можна вам їсти ці фрукти – підкаже лікар;
  • підсилюють апетит;
  • кислота яблучна може викликати підвищену чутливість зубної емалі;
  • додавання цукру в компот з яблук при грудному вигодовуванні може викликати коліки у малюка;
  • червоні яблука можна вживати лише в тому випадку, якщо вони не викликають алергії у дитини.

Більш того, велику увагу слід приділити яблукам, привезеним з інших країн. Такі фрукти обробляють різними хімікатами, щоб вони краще перенесли транспортування. Найвища концентрація нітратів міститься в шкірці. Саме тому перед вживанням необхідно зрізати шкірку фрукта або ж ретельно промивати її гарячою водою з милом.

рецепти приготування

Відомо чимало рецептів приготування печених яблук при грудному вигодовуванні. Всі вони досить прості і не віднімають багато часу. При цьому зберігають всі корисні властивості цього фрукта і позитивно впливають на організм в цілому. Розглянемо кілька рецептів приготування печених яблук.

У духовій шафі:

  • взяти 8-10 великих яблук;
  • ретельно вимити;
  • вирізати з кожного серцевину, не пошкодивши нижню частину фрукта;
  • насипати в отвір цукор;
  • можна додати мед, за умови, що на нього у малюка немає алергії;
  • викласти заправлені фрукти на деко;
  • поставити в духову шафу на 15 хвилин.

Уже через 10-15 хвилин ви почуєте неповторний аромат, перед яким буде складно встояти. Це означає, що страва готова.

вітамінне ласощі

За допомогою мікрохвильової печі:

Якщо в квартирі немає духовки або вона не працює, можна легко приготувати таку страву за допомогою мікрохвильової печі. На сьогоднішній день – це досить популярний спосіб приготування, так як мікрохвильовка є практично у кожного, а тривалість готування займає лічені хвилини.

  • взяти 8-10 великих яблук;
  • ретельно вимити;
  • розрізати на половинки;
  • вирізати з кожної половини серцевину;
  • зробити отвори за допомогою зубочистки;
  • насипати в отвір цукор;
  • можна додати вершкове масло;
  • встановити на таймері мікрохвильовки час 2 хвилини і максимальну температуру;
  • викласти заправлені фрукти на блюдо;
  • поставити в мікрохвильовку на встановлений час.

Приготування досить швидке, проте смак буде все ж відрізнятися від того, який вийде в духовій шафі. Чим більша кількість яблук ви викладаєте на блюдо – тим більше часу буде потрібно на їх приготування. Дізнайся давати воду при грудному вигодовуванні і що робити, якщо лактаційний криз в 3 місяці.