Яблучний пиріг зі сметаною заливкою

Класичний яблучний пиріг зі сметаною заливкою

Пиріг, який отримав визнання, мабуть, не менше, ніж поетеса, ім’ям якої він названий. Нерідко його називають навіть пирогом-тортом, віддаючи належне ніжному сметанному суфле.

складові

Для тесту

  • два повних склянки високосортної білого борошна;
  • 0,5 маленької ложечки негашеного соди;
  • 200 грамів жирної сметани;
  • 150 грамів «Селянського» масла.

У начинку

  • шість великих яблук, будь-якого кисло-солодкого сорту;
  • півтори склянки сметани;
  • 200-грамовий стакан рафінованого цукру;
  • велике яйце;
  • 55 грамів борошна.

Покроковий рецепт яблучного пирога зі сметаною заливкою

Крок 1:

Яблука очищаємо, розрізавши навпіл, витягуємо з половинок насіння з перегородками. Ріжемо м’якоть тонкими пластинками.

Крок 2:

За допомогою водяної бані розтоплюємо вершкове масло і, щоб швидко остудити, поміщаємо миску в більшу за обсягом посудину з холодною водою.

Крок 3:

Відміряють необхідну кількість борошна, додаємо до неї соду. Двічі пересівати ситом з дрібними осередками.

Крок 4:

В об’ємній мисці розмішуємо сметану з остиглим маслом. Поступово підсипаючи борошно, спочатку орудуючи віночком, після перейшовши на ручний заміс, заводимо тісто. Воно буде м’яким і не дуже крутим.

Крок 5:

Стінки і дно невеликої жаровні натираємо маслом і викладаємо в нього, розплющене в коржик тісто. Притискаючи пальцями, розподіляємо його по всьому дну і заводимо трохи на борту, щоб утворилися бортики.

Крок 6:

Викладаємо у форму з тестом яблука і розрівнюємо, щоб шар фруктів у всіх місцях був однакової висоти.

Крок 7:

У сметану виливаємо яйце, насипаємо цукор і збиваємо високоспритний міксером, без залишку розчиняючи цукор. В кінці малими порціями починаємо досипати муку.

Крок 8:

Виливаємо сметанним масу поверх яблучних часточок і даємо трохи постояти, щоб вона рівномірно розтеклася.

Крок 9:

Розміщуємо жаровню в гарячу духовку, приблизно на годину. У правильно приготовленого пирога, начинка не повинна залишитися рідкої.

Пиріг можна пробувати вже через півгодини після випічки, але особливо смачним він буде після повного охолодження. Якщо десерт витримати більше години на холоді, він стане ще смачніше.

Швидкий яблучний пиріг зі сметаною заливкою з листкового тіста

Слоёнка – паличка-виручалочка не тільки для ледарів, а й на випадок несподіваних гостей, або просто настрою поїсти солоденького. Запасіться напівфабрикатом і, при наявності фруктів, вам знадобляться лічені хвилини на підготовку і зовсім небагато часу на випічку.

Складові:

  • бездріжджовий листкового напівфабрикат – 300 гр .;
  • ложка крохмалю;
  • два яйця;
  • цукор – приблизно стакан;
  • три ложки високожирної сметани;
  • три великих яблука.

Пиріг можна випікати в будь-який вогнетривкої формі невеликого розміру, але оригінальніше він буде виглядати, якщо взяти круглу форму з отвором по центру.

Як швидко приготувати домашній яблучний пиріг зі сметаною заливкою

Обов’язково заздалегідь витягаємо з упаковки тісто і залишаємо на столі, щоб розтануло.

Крок 1:

Зволоживши маслом стіл, злегка прокатуємо на ньому пласт листкового тіста і розрізаємо на невеликі шматочки, довільної форми.

Крок 2:

Очищені від шкірки яблука ріжемо невеликими кубиками або брусочками. Важливо, щоб вони були одного розміру.

Крок 3:

Покривши рафінованим маслом стінки і дно форми, укладаємо в неї трохи шматочків листкового тіста. Зверху розкладаємо частина яблук і присипаємо їх цукром. За фруктам знову рівномірно розподіляємо шматочки листкового тіста. Розрахувати слід так, щоб вийшло чотири ряди, і останнім було тісто.

Крок 4:

Добре розбовтуватися в мисці яйця, додаємо сметану і ложечку цукру. Ретельно розмішати, підсипає крохмаль і добре збиваємо.

Крок 5:

Виливаємо заливку на майбутній пиріг. Випікаємо, поки верх не підрум’яниться. Витягувати з форми слід тільки після повного охолодження.

Оформляють поверхню такого пирога цукровою пудрою. При наявності вільного часу, можна розтопити водяною банею шоколад, щоб полити пиріг. Ніжний смак суфле, яким володіє остившая зметана заливка, добре поєднується з гірким шоколадом.

Бісквітний яблучний пиріг зі сметаною заливкою «Два молока»

Пообіцяєте своїм домашнім пиріг зі згущеним молоком і навіть непосидюча дітвора буде затамувавши подих стежити за вашими маніпуляціями і з захопленням накинеться на солодкий десерт.

Складові:

  • п’ять добірних яєць;
  • 200 гр. цукру;
  • ложечка розпушувача;
  • борошно – один стакан;
  • 2 гр. кристалічного ваніліну;
  • чверть ложечки солі;
  • кисло-солодкі яблука – 2 шт.

Для заливки:

  • цільна згущене молоко – 1 банка;
  • стакан сметани, жирністю не нижче 15%;
  • молоко коров’яче – 400 мл.

Як приготувати

Крок 1:

Разом з розпушувачем пересівати борошно в суху посуд.

Крок 2:

З яблук зчищають шкірку, м’якоть нарізаємо полусантіметровимі кубиками.

Крок 3:

Розмиті олією стінки і дно форми, присипаємо борошном або дрібної паніруванням.

Крок 4:

В окрему емальований посудину виливаємо яйця і відразу висипаємо до них рафінад і ванільний цукор. Міксером, поступово підвищуючи обороти, збиваємо протягом восьми хвилин.

Крок 5:

Розсипаємо по поверхні вийшла повітряної маси борошно і втручається рухами від низу до верху. Таким же способом втручаємося і шматочки яблук.

Крок 6:

Заповнюємо тестом раніше підготовлену форму і ставимо її на випічку в духовку. Випікається пиріг рівно 40 хвилин. Остужаем готовий бісквіт з яблуками, залишивши його у формі.

Крок 7:

З’єднуємо згущене молоко зі сметаною. Підливаємо молоко і ретельно перемішуємо.

Крок 8:

Чи не дістаючи з форми, рівномірно проколюємо поверхню охололого пирога вилкою і поливаємо його заливкою.

Крок 9:

Затягуємо форму харчовою плівкою і поміщаємо пиріг на 12 годину в холодильник.

Бісквітний пиріг з такою заливкою можна випікати ні з одними лише яблуками. Будь-які фрукти або ягоди прекрасно підійдуть для такого десерту.

Швидкий яблучний пиріг зі сметаною заливкою з лаваша

Ще один швидкий десерт, на цей раз замість листкового тіста використовуємо лаваш. Процес теж відрізняється, але результат незмінно чудовий.

Складові:

  • лист тонкого лаваша, свіжої випічки;
  • 800 гр. яблук із щільною солодкуватої м’якоттю;
  • вершкове, з високим процентним вмістом масло – 50 грамів;
  • 150 гр. цукру;
  • п’ять яєць;
  • 200 гр. сметани, некислим, нерідких;
  • цукрова, саморобна пудра – 50 гр .;
  • порційний пакетик порошкового ваніліну.

покроковий рецепт

Крок 1:

Вимиті яблука нарізаємо тонкими брусочками. Зрізати з плодів шкірку чи ні, справа смаку, але якщо шкурка щільна, краще від неї позбутися.

Крок 2:

Розтоплюємо вершкове масло в глибокій сковороді. Додаємо цукор і, помішуючи, прогріваємо хвилини три.

Крок 3:

Викладаємо до розтопити цукру скибочки яблук. Обсмажуємо п’ять хвилин, перемішуючи.

Крок 4:

Нарізаємо лаваш квадратами або прямокутниками і застилає ними дно форми, рясно змащене вершковим маслом.

Крок 5:

Розкладаємо яблучну начинку і закриваємо її залишилися шматками лаваша.

Крок 6:

До однорідності збиваємо сметану з яйцями і цукровою пудрою. Додаємо ванільний порошок і добре розмішуємо заливку.

Крок 7:

Заливаємо сметаною масою сформованих пиріг і ставимо його в духовку на 10 хвилин. Випікаємо, встановивши нагрів 180 градусів.

Жирність сметани для заливання має важливе значення. Чим жирніше сметана, тим ніжніше і щільніше начинка. Але не варто і перестаратися, домашню сметану потрібно розбавляти молоком.

Найпростіший яблучний пиріг зі сметаною заливкою з сирного суфле

Здавалося б, після попередніх рецептів, куди вже простіше! Але ж ні, можна ще спростити приготування. І це на випадок, якщо готового тіста у вас не знайдеться. Вийде пиріг, який не поступається «листковий» а чимось і краще – зроблений-то повністю власноруч.

Складові:

  • борошно з максимальним вмістом клейковини – 2,5 склянки;
  • неповна ложечка харчової соди або повна розпушувача;
  • 250-грамова пачка маргарину;
  • стакан цукрового рафінаду;
  • п’ять яблук, середньорозмірних;
  • повний 250-мілілітрові стакан сметани;
  • одне яйце;
  • дві ложки крохмалю;
  • ложечка кориці, розтертої до стану пудри.

Як приготувати

Крок 1:

Двічі пересівати борошно, змішавши її з одним з розпушувачів.

Крок 2:

Крупно натираємо в миску з борошном охолоджений маргарин.

Крок 3:

Долонями швидко перетираємо борошно з маргарином, до утворення дрібної крихти. Розміщуємо миску з розсипчастим тестом в холодильник.

Крок 4:

Очищені від шкірки і насіння яблука ріжемо тонко, в формі часточок.

Крок 5:

Готуємо заливку. Збиваємо сметану з цукром і крохмалем до однорідної маси. Додаємо розхитані окремо яйце і корицю, ретельно змішуємо, можна навіть трохи збити.

Крок 6:

Дістаємо з холодильника масляну крихту і розсипаємо її по натертим олією деку. Зверху нещільним шаром викладаємо яблучні дольки і заливаємо все сметаною заливкою.

Крок 7:

Готується яблучний пиріг на 180 градусах, жаровню ставлять в уже розігріту до рекомендованої температури духовку. Час випічки 50 хвилин. Нарізаємо пиріг шматками прямо в листі після охолодження.