Яблучний пиріг з манкою

Класичний яблучний пиріг з манкою

У класичному рецепті яблучного пирога з манкою додатково використовується звичайна пшенична мука. Саме вона дає пишність, готова випічка трохи нагадує шарлотку з яєчного бісквітного тіста, тільки виходить більш волога і масляниста, це завдяки додаванню жирів.

складові

  • 160 г цукру;
  • 160 г крупи;
  • 200 г кефіру;
  • 130 г борошна;
  • 12 г соди;
  • 2 г солі;
  • 500 г кисло-солодких яблук;
  • 120 г масла;
  • 2 г кориці.

Покроковий рецепт яблучного пирога з манкою

Крок 1:

Почати потрібно з з’єднання манної крупи і кефіру. Напій беремо теплий або хоча б кімнатної температури. Змішуємо в мисці, відставляємо крупу для набухання. Приблизно на це буде потрібно чверть години.

Крок 2:

Відразу ж нарізати масло шматочками, скласти в невелику мисочку, розтопити в мікрохвильовій печі або просто розігріти на плиті. Відставляємо, нехай остигає.

Крок 3:

У порожню миску відправляємо яйця, додаємо до них рецептурний цукор, кидаємо трохи солі, яка поліпшить смак тесту. Збиваємо кілька хвилин віночком.

Крок 4:

Манна крупа набухла? Можна додати до неї яєчну суміш і залити вершкове масло.

Крок 5:

Ретельно розмішуємо рідкі інгредієнти і тільки після цього засипаємо пшеничне борошно. Потрібна повна чайна ложка, гасимо оцтом. Замішуємо тісто, залишаємо ще хвилин на п’ять або сім.

Крок 6:

Нарізаємо яблука шматочками, присипаємо меленою корицею, розмішуємо і викладаємо в масу для пирога.

Крок 7:

Тісто з шматочками фруктів розмішати, перелити в змащену форму. При діаметрі 20 см такий пиріг буде випікатися 40 хвилин. Якщо форма ширше, то час скоротиться. Температура в першому варіанті 180 ° C, у другому 190 ° C.

Кориця не всім до смаку. Якщо не подобається пряний аромат, то можна просто не додавати. Або замінити її лимонним соком, цедрою, можна також додати ванілін, але його тільки в тісто. На яблука ароматний порошок сипати небажано.

Швидкий рецепт яблучного пирога з манкою на молоці

Для приготування тіста використовується молоко. Крупа в ньому швидко розбухає, досить постояти хвилин 5-10. Випікати швидкий яблучний пиріг можна в духовці або в мультиварці. У першому варіанті відразу включаємо піч на 200 градусів, так як тісто замішується дуже просто і швидко.

складові

  • 220 г цільного молока 2,5-3,2% жирності;
  • 1 ст. манної крупи;
  • 35 г просіяного борошна;
  • 25 г масла;
  • 250 г яблук будь-якого сорту;
  • 3 яйця;
  • 8 г розпушувача;
  • 160 г білого цукру.

Як швидко приготувати яблучний пиріг з манкою

Крок 1:

Підігріти молоко приблизно до 40 градусів, нехай буде трохи тепліше температури тіла. Додати манну крупу, розмішати.

Крок 2:

У миску висипати пісок, відправити туди ж яйця, потім добряче збити міксером, приблизно хвилину на найвищій швидкості.

Крок 3:

Додати до яєць борошно, викласти крупу в молоці, додати розпушувач, влити пару ложок будь-якого масла. Збити все це ще 20-30 секунд.

Крок 4:

Покришити довільними скибочками яблука, пересипати в основну суміш.

Крок 5:

Перекласти масу для пирога в форму близько 23 см, товстий шар не робити, щоб не затягувати приготування. Поставити пиріг з манкою і яблуками в духовку на 25 хвилин.

Форми для пирогів з манки з яблуками можна не тільки змащувати маслом, а й додатково обсипати цієї ж крупою. Завдяки такому нехитрому прийому випічка не прилипне, денце НЕ раскиснет від соків, на ньому і на боковинах з’явиться хороша скоринка.

Сухий яблучний пиріг з манкою

Варіант дуже простого насипного пирога, для якого навіть не потрібно замішувати тісто. Але зате знадобляться найсоковитіші і смачні фрукти, які подарують потрібний смак і консистенцію.

складові

  • 130 г борошна;
  • 160 г крупи;
  • 160 г цукру;
  • 5 г розпушувача;
  • 100 г масла 72%;
  • 500 г яблук.

Як приготувати

Крок 1:

У суху миску великого розміру висипаємо борошно з манною крупою, додаємо до них розпушувач і цукровий пісок. Можна також додати трохи ванілі або кориці, це за бажанням. Розмішуємо, прибираємо в сторону.

Крок 2:

Очищаємо яблука. Якщо шкірка тонка, то можна залишити. Натираємо стружкою середнього розміру.

Крок 3:

Розсувну форму застелити листком пергаменту, обов’язково змастити і висипати трохи сухої суміші. Вирівняти рукою шар.

Крок 4:

Викласти шар з тертих яблук. Потім знову суха суміш і яблука. Кількість шарів довільне, але пиріг завжди закінчується сумішшю з манної крупи. Яблук можна викладати більше, з товстими фруктовими прошарками виходить смачніший і ніжний пиріг.

Крок 5:

Завершує збірку пирога вершкове масло. Його потрібно натерти і викласти зверху. Або порізати тонкими пластинками і розкидати.

Крок 6:

Поставити форму з насипним пирогом на півгодини в духовку, прогріту на 180.

Терте яблуко швидко темніє, стає сіре і непривабливе. Але цього можна не допускати, якщо відразу полити фрукт свіжим лимонним соком.

Яблучний пиріг з манкою на сметані з маргарином

У тесті для такого пирога можна використовувати будь-яку кислу сметану. Якщо продукт дуже густий, то його потрібно заздалегідь розбавити молоком або водою, домагаючись злегка текучої консистенції. Вершкове масло замінюється маргарином, який практично не впливає на смак тесту, але здешевлює його вартість.

Складові:

  • 180 г крупи;
  • 220 г сметани;
  • 3 яблука;
  • 100 г маргарину;
  • 3 яйця;
  • 35 г борошна (пшеничне);
  • 1 ч. Л. соди;
  • 0,5 лимона.

покроковий рецепт

Крок 1:

У сметану додати соду, розмішати. Залишити на хвилинку для гасіння.

Крок 2:

У миску відправити яйця, засипати рецептурний пісок і збити міксером на великих оборотах три хвилини.

Крок 3:

Викласти до яєць сметану, збити ще трохи, засипати манну крупу і розпушувач з просіяного через сито борошном. Розмішати. Залишити тісто на 12-15 хвилин.

Крок 4:

Розтопити маргарин. Можна підігріти жир в мікрохвильовій печі. Поставити в сторону, нехай охолоне, потім додати топлений маргарин в тісто.

Крок 5:

З половинки лимона зняти цедру, порубати і також висипати в основну масу. Сік віджати в миску.

Крок 6:

Нарізати яблука дольками, полити підготовленим соком, акуратно розмішати для рівномірного розподілу.

Крок 7:

У змащену форму відправити половину тіста з манкою, потім розкидати шар з яблук і знову покрити тестом. Але можна спочатку викласти шматочки фруктів, потім залити тестом. Або ж просто перемішати яблука з замішаної масою, зробити пиріг по типу шарлотки.

Крок 8:

Поставити форму із заготівлею в духовку. Бажано її розігріти заздалегідь, щоб не пересушувати випічку. Тримати близько 35-40 хвилин при 190 градусах.

Якщо подобається аромат цедри, то можна її додавати не тільки в тісто, а й на шар з яблук. З ними прекрасно поєднуються лимонні, апельсинові, мандаринові скоринки. Якщо цитрусів немає, то просто насипаємо в тісто для пирога трохи кориці, а яблука можна збризнути розведеною лимонною кислотою.

Яблучний пиріг з манкою, родзинками і сиром

Варіант просто чудесного пирога зі смаком яблук, винограду і приголомшливим вершковим ароматом. Сир додається відразу в тісто, завдяки цьому воно виходить не зовсім звичайне. Щоб родзинки вийшов м’який і ароматний, його можна залити водою заздалегідь, нехай настоїться близько півгодини.

Складові:

  • 240 г сиру;
  • 35 г родзинок;
  • 200 г крупи;
  • 400 г яблук;
  • 10 г (приблизно 1 ч. Л.) Соди;
  • 15 мл оцту;
  • 190 г цукру;
  • яйце;
  • 90 г масла.

Як приготувати

Крок 1:

Масло розтопити будь-яким доступним способом, нехай остигає. Ізюм спочатку перебрати, потім промити, в кінці залити теплою водою. Залишити для розм’якшення.

Крок 2:

Сир збити з яйцем і цукровим піском. Якщо в продукті спочатку багато сухуватим грудочок, то можна використовувати блендер або перетерти через сито, тільки після цього змішувати з іншими інгредієнтами.

Крок 3:

Додати манну крупу і розтоплене масло, розмішати. Погасити соду оцтом, відправити в загальну масу.

Крок 4:

Яблука вимити, очистити від шкірки, нарізати маленькими шматочками. Віджати родзинки. Перекласти все це в раніше підготовлене тісто.

Крок 5:

Якщо форма для випічки з металу, то ретельно змастити, обсипати сухарями або звичайною мукою. Якщо вона виконана з силікону і до стінок нічого не прилипає, то відразу викладаємо сирне тісто.

Крок 6:

Випікати при 180 градусах. За часом приготування яблучно-сирного пирога займе близько півгодини. Готовність можна оцінити візуально по рум’яного кольору або ж проколоти паличкою центральну частину.

До речі, якщо яблука кислі і сир теж, то соду можна зовсім не гасити. Те ж саме, якщо вона замінюється готовими до застосування розпушувачами. Але в цьому випадку кількість продукту потрібно збільшити в 2-2,5 рази.