Яблучний пиріг-перевертиш

Класичний рецепт яблучного пирога-перевертні

Пиріг-перевертиш отримав таке цікаве назву через нестандартного способу випікання. Зазвичай начинку кладуть поверх тесту, а в пирозі перевертні все навпаки. Такий незвичний метод дозволяє в кращу сторону змінити смакової результат страви.

Для приготування класичного яблучного пирога-перевертні можна брати і дріжджове, і прісне тісто, підійде також здобне, і листкове. Пиріг із здобного і листкового тіста вийде дуже ніжним і повітряним. Для любителів ситної випічки краще використовувати дріжджове тісто. А ось прісне тісто краще тим, хто стежить за своєю фігурою.

Складові:

  • цукор-пісок – 250-300 гр;
  • вершкове масло (від 72% жирності) – 180-200 гр;
  • соковиті яблука (солодкого сорту) – 1 кг;
  • 4 курячих яйця;
  • один лимон;
  • пшеничне борошно – 200 гр;
  • розпушувач – 2 ч.л .;
  • кориця – до смаку;
  • ванілін – 1 пакетик (10 гр).

Покроковий рецепт яблучного пирога-перевертні

Крок 1:

Підготувати продукти: яблука промити, зняти шкірку і видалити серцевину з насінням, борошно просіяти, а вершкове масло заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно стало м’яким.

Крок 2:

У формі, в якій буде готуватися пиріг, необхідно зробити карамель. Буде потрібно взяти цукор (не весь, а приблизно 150 гр) і змішати його з маслом. Повинна вийти однорідна маса. Вичавити сік з лимона і половину додати в олійно-цукрову суміш. Посипати корицею – досить буде 1 чайної ложки. Поставити на маленький вогонь і постійно помішувати, щоб не пригоріло. У результаті повинна вийти однорідна кипляча суміш. Зняти форму з плити.

Крок 3:

Яблука нарізати маленькими шматочками, розміром не більше 1 см. Красиво викласти їх на отриману карамель. Залишити їх просочуватися.

Крок 4:

Для тіста розділити яйця на жовтки і білки. Всі жовтки ретельно змішати з цукром, що залишився. Потім додати ванілін і близько 100 гр масла. Старанно розмішати всі інгредієнти, щоб не залишилося ніяких грудочок. Далі маленькими порціями додавати борошно і розпушувач. Тісто по густоті повинно вийти таке, як для оладків.

Крок 5:

Тісто влити в форму на яблука. Поставити в духовку приблизно на 40 хвилин. Температуру поставити 180 С.

Крок 6:

Коли пиріг буде готовий, важливо правильно витягти його з форми, щоб він не розвалився. Для початку потрібно відокремити пиріг від стінок, провівши ножем по всьому периметру форми. Після цього покласти долоню на тісто, натиснути і повернути таким чином, щоб яблука відійшли від дна, але не відстали від тесту. Накрити форму тарілкою відповідного діаметру, різко перевернути і пиріг сам випаде, при цьому не деформуючись.

Ось і все – смачний і оригінальний яблучний пиріг-перевертиш готовий.

Швидкий рецепт яблучного пирога-перевертні

Якщо несподівано нагрянули гості, то будь-яку господарку зможе виручити швидкий рецепт пирога-перевертні з яблуками. Готується він всього півгодини, і вже можна буде пригощати друзів.

Складові:

  • 5 яблук середнього розміру;
  • 1 упаковка листкового тіста;
  • 5 ст. л. цукрового піску;
  • 1 ч. Л. ванілі;
  • 50 гр вершкового масла.

Як швидко приготувати яблучний пиріг-перевертиш

Крок 1:

Промити яблука, зчистити шкірку і нарізати на 4 частини.

Крок 2:

У суху сковорідку насипати цукор, коли він почне розходитися, додати масло і посипати ваніллю, розмішати. Покласти нарізані яблука і тримати на вогні близько 5 хвилин, до того, як яблука придбають карамельний відтінок. Перекласти фрукти в форму для випічки і зверху полити сиропом.

Крок 3:

Лист листкового тіста трохи розкачати, по поверхні зробити кілька проколів виделкою. Накрити листом яблука, краї тіста при цьому підвертати всередину форми.

Крок 4:

Духовку заздалегідь прогріти до 200 С і поставити в неї форму з майбутнім пирогом на 20 хвилин.

Через зазначений час пиріг необхідно вийняти з духовки. Перевернути на блюдо – і можна подавати гостям до чаю.

Рецепт яблучного пирога-перевертні з листкового тіста

Існує простий, але дуже смачний рецепт яблучного пирога «догори дном». Печені яблука в поєднанні з ароматом кориці і ванілі жодного домочадця не залишать байдужими.

Складові:

  • листкове дріжджове тісто – 200 гр;
  • кислі (зелені) яблука – 10 шт середнього розміру;
  • апельсин – ? частина;
  • цукор – 1 склянка;
  • масло вершкове – 1 упаковка (200 гр);
  • кориця і ванілін – по 1 ч. л.

Як приготувати

Крок 1:

Поставити духову шафу розігріватися до 200-230 С. Тісто дістати з холодильника, розморозити і розкачати до такого розміру, щоб воно було трохи більше розміру форми під пиріг. Прибрати в холод, щоб воно не підійшло.

Крок 2:

Яблука очистити, видалити серцевину і шкірку. Нарізати на 2 частини і полити соком з половини апельсина.

Крок 3:

У сковороді з високими бортами розтопити масло, додати цукор і ванілін, корицю. Нагрівати, постійно помішуючи до того моменту, як цукор повністю розчиниться.

Крок 4:

Зняти сковорідку з вогню, в карамельну масу акуратно покласти яблучні половинки на ребра, намагатися укладати їх щільними рядами. Поставити на маленький вогонь і тушкувати близько 20-25 хвилин.

Крок 5:

Взяти розкатаний лист тіста і розправити його на карамельно-яблучної маси таким чином, щоб краї тіста загнулася за начинку. Виделкою поставити 4-5 проколів і прибрати форму в духовку на півгодини.

Крок 6:

Вийняти форму з готовим пирогом і дати йому постояти близько чверті години. Потім накрити блюдо тарілкою відповідного діаметру і швидким рухом перевернути форму.

Яблучний пиріг-перевертиш з дріжджового листкового тіста готовий. Подавати до столу рекомендується, поки він ще не охолов. При бажанні замість апельсинового соку можна використовувати мандариновий або лимонний.

Яблучний пиріг-перевертиш з медом і грушами

Такий рецепт пирога ідеально підходить для чаювання в холодний зимовий вечір, з чашкою чаю з молоком. Це справжній десерт, який сподобається і домашнім, і гостям.

Складові:

  • великі соковиті яблука – 2 шт;
  • груші – 2 шт;
  • оливкова рафінована олія – ??підлогу чашки;
  • мед – 15 гр;
  • розпушувач – третина ст.л;
  • коричневий цукор – 150 гр для тесту і 2 ст. л. для карамелі;
  • мелена кориця – половина ч.л;
  • фруктовий сік або вода – 15 мл.

покроковий рецепт

Крок 1:

1 грушу і 1 яблуко помити, очистити і видалити серединку і насіння. Натерти на крупній тертці, щоб вийшла маса, схожа на пюре. Додати корицю і цукор. Ретельно змішати інгредієнти ложкою. Якщо немає коричневого цукру, можна замінити його на звичайний.

Крок 2:

Влити в отриману суміш рослинне масло. Борошно просіяти, змішати з розпушувачем і всипати у фруктове пюре. Замісити тісто руками, структура повинна вийти густий. При необхідності можна додати ще трохи борошна. Поставити розігріватися духовку до 200 С.

Крок 3:

У сотейнику розвести 2 столові ложки цукру з фруктовим соком (апельсиновим, грушевим або грейпфрутовим), або водою. Підігрівати суміш на невеликому вогні близько 4-5 хвилин, постійно помішуючи.

Крок 4:

У круглу форму для випічки влити карамель. Час, що залишився яблуко і грушу почистити і нарізати часточками. Розкласти їх на карамельну масу так, щоб вони лягли внахлест. Залити фрукти тестом і розрівняти зверху лопаткою. Поставити в духовку на 30-40 хвилин.

Крок 5:

Дати пирогу трохи охолонути і перевернути на тарілку з форми.

Пиріг виходить в міру солодким і дуже ніжним. Подавати його краще злегка остигнув.

Яблучний пиріг-перевертиш по-французьки

Такий ароматний пиріг найкраще піч під вечір, а на ранок до сніданку буде готовий просочений, солодкий десерт.

Складові:

  • стакан пшеничної муки;
  • 170 гр вершкового масла;
  • курине яйце;
  • пів чайної ложки солі;
  • пару пучок мускатного горіха;
  • 2 ст. л. води;
  • 6 ст. л. цукрового піску;
  • 11 стиглих червоних яблук;
  • 1 ст. л. соку лимона.

Як приготувати

Крок 1:

Вершкове масло (100 гр.) Нарізати на невеликі кубики і змішати з просіяного борошном. Додати 1 ст.л. цукру, сіль і мускатний горіх. Руками перетерти масу до стану крихти. Вбити яйце і продовжувати розтирати вручну. За необхідності трохи розбавляти суміш водою (1-2 ложки). Тісто у формі кулі покласти в холод.

Крок 2:

Для начинки краще всього використовувати яблука дрібного розміру. Їх необхідно промити, почистити від шкірки і насіння, і розділити кожне на 2 частини. Скропити соком лимона.

Крок 3:

У сковорідку, в якій пиріг запікаються, покласти масло, що залишилося і цукор, розтопити, помішуючи. Скласти половинки яблук в цукрову масу і обсмажувати, поки вони не просочаться солодкістю. На все піде близько 15 хвилин.

Крок 4:

Тісто розкачати у формі кола. Чи не робити його занадто тонким, щоб начинка не порвала тісто. Накрити отриманим колом з тіста яблука. Краї підігнути за борти форми. Поверхня проколотьчастічно виделкою.

Крок 5:

Поставити випікатися в духовку приблизно на півгодини при температурі близько 190-200 С. Не страшно, якщо сироп буде випливати – поступово він вбереться в тісто. Перевернути трохи охолонувши пиріг на тарілку і прикрасити цукровою пудрою.

Подавати такий десерт можна з кульками морозива, збитими вершками або сметаною. Мускатний горіх, ваніль або кориця надають страві неповторний аромат. Смачного!