Яблучний пиріг на дріжджах

Варіант 1. Яблучний пиріг на дріжджах – класичний рецепт

Класика російської кухні – дріжджовий яблучний пиріг. Що вже говорити, пироги у нас поважали і любили, та й соковитих стиглих яблук завжди було в надлишку, тому готували випічку і в містах, і в селах. Класичний варіант приготування пирога з тих пір практично не змінився: пишне тісто виходить все таким же м’яким і ніжним, начинка соковитою і солодкої, а аромат просто фантастичним.

Складові:

  • молоко – 320 мл;
  • борошно – 9 склянок;
  • 2 яйця;
  • цукор – 230 г;
  • 120 г масла вершкового;
  • дріжджі швидкодіючі – 20 г;
  • сіль – 10 г;
  • яблука – 4 шт.

Вибирайте ті сорти яблук, які вам більше подобаються. Любіть десерти з ненав’язливою кислинкою, використовуйте «Симеренко», «Глостер», подобаються солодкі пироги – беріть «Джонаголд», «Фуджі». Солодкість також можна відрегулювати, збільшивши або зменшивши кількість цукрового піску в начинці.

Спосіб приготування:

1. У металеву ємність влийте злегка підігріте молоко, додайте 100 г цукру, сіль і дріжджі, все гарненько розмішайте, накрийте кришкою і дайте трохи настоятися.

2. Вершкове масло розтопіть, остудіть і додайте в дріжджову суміш. Сюди ж розбийте 1 яйце, гарненько розмішайте.

3. В отриману суміш всипте чотири склянки просіяного борошна. Вимісити тісто віночком або міксером. Після дайте настоятися під рушником півгодини.

4. Потихеньку всипте борошно і замісіть тісто на столі руками до м’якої однорідної консистенції. Тільки не підсипати сильно багато борошна, так як тісто може стати щільним, через що готовий пиріг вийде затягнутим.

5. Тесту знову дайте відлежатися на столі. Перед формуванням пирога злегка пам’ятаєте руками.

6. Яблука помийте, виріжте серединку спеціальної виїмкою, очистіть, наріжте середніми шматочками.

7. Розділіть тісто на дві частини: одну велику, другу поменше. Великий шматок розкачайте коржем, покладіть на промаслений глибокий лист, зробивши з боків аркуша бортики.

8. На тісто покладіть підготовлені яблука, посипте цукром, що залишився.

9. Меншу частину тіста розріжте невеликими шматочками, розкачати їх в тонкі ковбаски і покладіть зверху на яблука у вигляді сіточки. Або можете розкачати 6-9 ковбасок, сформувати косички і прикрасити ними пиріг.

10. Зверху пиріг змастіть добре збитим яйцем.

11. Випікайте 45 хвилин при температурі не вище 190 градусів.

Якщо немає бажання возитися з прикрасою пирога, ви можете зробити його закритим, просто розкотивши з другої частини тесту тонкий корж. В цьому випадку рекомендують посередині зробити невеликий отвір для виходу пари.

Варіант 2. Відкритий яблучний пиріг на дріжджах з медом і корицею

Безумовно, яблука чудово поєднуються і з медом, і з корицею. Так чому б не скористатися цією ідилією інгредієнтів і не поєднати їх, приготувавши смачний і ароматний пиріг.

Інгредієнти на тісто:

  • дріжджі швидкодіючі – 30 г;
  • 130 мл молока;
  • борошно – 5 ст. ложок;
  • трохи менше кілограм масла вершкового;
  • цукор – 10 г;
  • сіль – 5 м

начинка:

  • яблука – 3 шт .;

Для заливки:

  • сметана середньої жирності – 1 невелика баночка;
  • мед – 170 г;
  • 35 г кориці меленої;
  • 10 г борошна;
  • пісне масло – 20 мл.

Спосіб приготування:

1. За кілька годин до випікання пирога зробіть листкове тісто на дріжджах: в підігріте молоко всипте дріжджі, залиште на 15 хвилин. Покладіть шматочок масла, всипте борошно, замісити тісто, закрийте кришкою і залиште на півгодини. Добре відлежатися тісто розкачати тонким коржем, покладіть на неї шматочок м’якого вершкового масла, скрутіть конвертиком і знову розкачайте в коржик. Коржик згорніть, закутайте в плівку і покладіть в холодильник на 10 хвилин. Дістаньте тісто з холодильника, знову розкачайте в коржик, загорніть ще трохи олії і знову розкачайте, покладіть знову в холодильник. І так повторіть 5-8 разів.

2. Охолоджене тісто розкачати в тоненьку корж, перекладіть на глибокий лист, застелений фольгою, змастіть розтопленим маслом по всій поверхні.

3. Приготуйте заливку для пирога: викладіть мед в невелику залізну чашечку і розтопіть на слабкому вогні, остудіть, додайте до нього сметану і корицю, ретельно збийте міксером.

4. У сметанно-медову масу додайте борошно. Знову добре збийте до ніжної однорідної маси.

5. Яблучка помийте, почистіть, видаліть серединку, наріжте смужками і розподіліть по всій поверхні тіста.

6. Полийте яблука заливкою.

7. Випікайте при 210 градусів 25 хвилин.

Для рецепта годиться тільки рідкий мед, якщо у вас зацукровані продукт, його рекомендують розтопити на водяній бані, не доводячи до кипіння.

Варіант 3. Відкритий яблучний пиріг на дріжджах з сиром

Ніжна сирна маса доповнює і підсилює смак соковитих яблук, роблячи випічку ще ніжніше з не сильно вираженим вершковим смаком. Обов’язково спробуйте, тим більше рецепт не складніше класичного.

Інгредієнти на тісто:

  • борошно – 9 склянок;
  • 70 г цукру;
  • ваніль – 5 г;
  • молоко – 170 г;
  • пол упаковки масла вершкового;
  • 2 яйця;
  • дріжджі сухі – підлогу пачки;
  • 3 щіпки солі.

Для першої начинки:

  • 2 жмені сиру;
  • 2 яйця;
  • сметана – підлогу баночки;
  • 260 г цукру;
  • 35 г борошна.

Для другої начинки:

  • яблука – 2 шт .;
  • кориця мелена – пів чайної ложечки.

посипання:

  • пол плитки шоколаду.

Спосіб приготування:

1. У попередньо розтоплене і охолоджене вершкове масло всипте сіль, розмішайте і влийте молоко, розбийте яйця, ще раз ретельно перемішайте.

2. Всипте в суміш цукор, борошно і дріжджі, знову розмішайте.

3. Замісити тісто і дайте йому півгодини відлежатися під рушником.

4. «Відпочиле» тісто трохи обомніте руками.

5. Розкачайте з тіста тоненьку корж, покладіть на деко, застелене пергаментом.

6. Приготуйте сирну начинку: в глибоку чашку викладіть сир, додайте яйця, цукор і борошно, збийте міксером до однорідної консистенції.

7. Начинку з сиру викладіть на тісто, розрівняйте пластмасовою лопаткою.

8. Яблучка помийте, звільніть від серцевини і шкірки, наріжте тоненькими кружальцями. Викладіть в ряд на сирну начинку, зверху посипте корицею.

9. Плитку шоколаду подрібніть на тертці і посипте нею яблука. Шоколад беріть без добавок, щоб в готовому пирозі не було сторонніх смаків і запахів.

10. Випікайте 45 хвилин.

Тут шоколад ви можете і зовсім виключити зі списку інгредієнтів, компонент не обов’язково, і без нього пиріг виходить смачним і ніжним.

Варіант 4. Пиріг на дріжджах з яблучного варення

Якщо у вас немає яблук, а спекти пиріг хочеться, використовуйте яблучне варення. Повірте, смак буде хоч трохи і іншим, але все так само чарівним.

Складові:

  • 460 г борошна;
  • цукор – 50 г;
  • ваніль – 1 пачка;
  • дріжджі сухі – 40 г;
  • 350 мл молока;
  • 1 яйце;
  • шматочок домашнього вершкового масла;
  • яблучне варення – половина підлогу літрової баночки;
  • яєчний жовток.

Спосіб приготування

1. Борошно змішайте з дріжджами, ваніллю, цукром. Влийте в масу злегка підігріте молоко, перемішайте.

2. В окремій чашці збийте яйце, влийте в нього розтоплене масло, розмішайте і влийте в молочну суміш, замісити туге тісто.

3. Накрийте тісто чистою тканиною і дайте піднятися в теплому місці під рушником.

4. Розріжте тісто на дві половини, одну розкачайте в коржик, рясно промажте яблучним варенням.

5. Розкачайте другий шматок і накрийте їм перший, краї добре защипите.

6. Змастіть пиріг збитим з водою жовтком, покладіть на змащений маслом жароміцний лист, помістіть в гарячу духовку на півгодини.

Щоб пиріг під час нарізки не кришиться, дайте йому охолонути прямо на деку. Смачного.