Яблучно-сливовий пиріг

Класичний яблучно-сливовий пиріг

Тісто для такого пирога замішується на вершковому маслі. Причому додавати його можна в розм’якшеному або в розтопленому стані, як вийде. Зливи і яблука беремо за вагою, але можна чогось додати більше або менше, намагаючись вписатися в рекомендовані рецептурою рамки.

складові

  • 0,2 кг борошна;
  • 0,13 кг масла;
  • 0,25 яблук;
  • 6 г розпушувача;
  • три яйця;
  • 0,15 кг слив;
  • 0,15 кг цукру (пісок).

Покроковий рецепт класичного яблучно-сливового пирога

Крок 1:

Яйця краще взяти кімнатної температури. Засипаємо до них пісок. Збивати краще міксером, вийде швидко. Доводимо суміш до гарної пінки, вводимо масло, але не всі, залишаємо 15 грам, і ще трохи збиваємо яйця.

Крок 2:

Так як тісто буде легке і пишне, краще борошно просіяти. Робимо це разом з розпушувачем. Пересипаємо в тісто, розмішуємо.

Крок 3:

Маслом, що залишилося потрібно змастити форму. Якщо до неї все прилипає, то краще не ризикувати і застелити пергаментом.

Крок 4:

Яблуко очищаємо, якщо у нього товста шкірка, нарізаємо кубиками, змішуємо з тестом. Переливаємо масу в застелену або просто змащену форму.

Крок 5:

Зливи поділяємо половинками. Якщо вони не хочуть роз’єднуватися, то спочатку надрезаем, потім провертає в різні боки, прибираємо кісточки.

Крок 6:

Розкладаємо сливи по пирогу, зріз знизу, опукла сторона вгору. Чи не поглиблюємо. Тісто при випічці підніметься, сливи трохи потонуть.

Крок 7:

Ставимо сливово-яблучний пиріг в піч. При температурі 180 печемо півгодини.

Сіль дає не тільки різноманітних страв, а й тесту глибокий смак. Навіть якщо її немає в рецептурі, невелика щіпка зайвою не буде. Але якщо масло замінюється маргарином, він вже містить сіль, це потрібно враховувати.

Швидкий рецепт яблучно-сливового пирога

Ні швидше випічки, ніж з готового тіста. Тут використовується дріжджовий варіант. Щоб начинка нормально пропеклась, а денце НЕ відволожилося, потрібно готувати все за правилами.

Складові:

  • 500 г тесту;
  • 4 сливи;
  • 3 яблука;
  • 2 ст. л. крохмалю;
  • 4 ст. л. цукру;
  • яйце.

Як швидко приготувати яблучно-сливовий пиріг

Крок 1:

Тісто розгортаємо тонко, так як воно дріжджове і після випічки ще підніметься. Один шматок кладемо в форму або просто на деко. Присипаємо його ложкою крохмалю. Бажано робити це рівномірно, можна через ситечко.

Крок 2:

Нарізаємо яблука та сливи часточками, викладаємо упереміш на пласт тесту. Змішуємо крохмаль, що залишився з цукром, посипаємо фрукти зверху.

Крок 3:

Другий шматок тіста теж тонко розгортаємо, робимо багато наскрізних надрізів. Накриваємо сливову начинку, з’єднуємо вільні краю.

Крок 4:

Яйцем змащуємо пиріг. Це можна робити ганчірочкою або пензлем. Відразу ставимо в духовку і при 200 градусах доводимо до готовності.

Перед випічкою листкового тіста дуже важливо заздалегідь розігрівати духовку. Якщо поставити пиріг в погано прогріту піч, він почне підсихати, потім буде сильно кришитися. Це відбувається через низьку вологості листкового тіста.

Яблучно-сливовий пиріг з безе

Чи не найпростіший у приготуванні пиріг, але результат перевершить всі очікування. На піщаному Тарту смачна фруктова начинка і все це прикрите повітряним хмарою безе. Пиріг не тільки смачний, але і дуже красивий. Масло для тесту можна замінювати молочним маргарином.

складові

  • 1,3 ст. цукру;
  • 8-9 слив;
  • 150 г масла;
  • 3 яйця;
  • 5 г розпушувача;
  • 0,27 кг борошна;
  • 4 яблука;

Як приготувати

Крок 1:

Відокремлюємо білки. Прибираємо їх в сторону, але не в холодильник. Стежимо, щоб посуд був суха, а жовток до білків не потрапив.

Крок 2:

Розтираємо борошно і масло. Або замінюємо його маргарином. Додаємо склянку цукру, змішаного з жовтками, інше залишаємо для безе, розтираємо ще раз, замішуємо тісто, не забуваємо засипати розпушувач. Розкачуємо, відправляємо в форму 22-24 см. Обов’язково робимо бортики близько двох сантиметрів.

Крок 3:

Нарізаємо сливи і яблука дольками. Укладаємо на приготовлену основу. Ставимо цю частину пирога на 15-17 хвилин в духовку, печемо при 200 градусах.

Крок 4:

Цим часом білки з’єднуємо з цукром, збиваємо до щільних піків, тобто робимо безе.

Крок 5:

Виймаємо з духовки форму і на начинку викладаємо безе. Робимо це швидко ложкою і відразу ж ставимо назад. Знижуємо температуру в печі до 180. Готуємо пиріг ще чверть години. Шар безе повинен трохи підрум’янитися.

Безе буде смачніше, якщо в нього додати ванілін, можна насипати цедру або влити лимонний сік. Цікаво виходить, якщо ввести трохи кокосової стружки. Якщо раптом безе НЕ зіб’ється до густою і щільною піни, то не потрібно переживати. Змащуємо (поливаємо) білками фруктову начинку і просто випікаємо, просто шапочка буде не така пишна і повітряна.

Яблучно-сливовий пиріг з дріжджового тіста

Один з найсмачніших варіантів домашнього яблучно-сливового пирога, нехай він і вимагає більше часу на приготування. Тісто буде заводитися на сухих дріжджах з молоком. Можна точно також його готувати на воді або змішати з нею молоко в будь-яких пропорціях. Масло використовується для тесту і для начинки, яка піддається попередній тепловій обробці.

складові

  • 350 мл молока;
  • 11 г дріжджів;
  • 400 г яблук;
  • 100 г масла;
  • 200 г слив;
  • 180 г цукру;
  • 1 ч. Л. солі;
  • яйце;
  • 4,5 ст. муки.

покроковий рецепт

Крок 1:

Дріжджі люблять теплу середу, тому молоко підігріваємо. Додаємо 4 ложки цукру, розмішуємо і відразу ж розтоплюємо масло, нехай охолоне. Після цукру в тісто висипаємо дріжджі, очікуємо повного розчинення.

Крок 2:

Як тільки дріжджі розійдуться, наливаємо половину масла, засипаємо борошно і вимішуємо м’яке домашнє тісто. Ми залишаємо в теплі, прикриваємо рушником. Через 1,5 години потрібно перевірити, воно має піднятися. Опускаємо руками, але м’яти необов’язково, даємо підійти повторно.

Крок 3:

Масло, що залишилося гріємо на плиті, додаємо в нього залишки цукрового піску, прогріваємо кілька хвилин, вводимо порізані шматочками яблука. Випаровуємо зайвий сік, потім вводимо і сливи. За бажанням заправляємо начинку корицею, можна насипати подрібнену цедру. Остужаем.

Крок 4:

Тісто потрібно розділити. Пиріг можна зробити повністю закритим або з гратами зверху. У будь-якому варіанті одна частина буде менше. Великий шматочок розгортає, укладаємо в форму, виправляється бортики.

Крок 5:

Викладаємо начинку, розподіляємо шар. Або накриваємо тестом, або розгортаємо корж, нарізаємо смуги і робимо решітку. У закритому пирозі потрібні дірочки, але не маленькі, через них повинен виходити пар.

Крок 6:

Сформований пиріг залишаємо на десять хвилин, потім змащуємо яйцем. Печемо до рум’яної скоринки при 200 градусах.

Дріжджові пироги дають величезний простір для фантазії. Їх можна посипати насінням або кунжутом, прикрасити квіточками, джгутиками і гілочками із залишків тіста. Якщо не потрібен один великий пиріг, то робимо два або більше, розділивши начинку. Пиріжки з фруктами теж можна готувати за цим рецептом.

Яблучно-сливовий пиріг на сметані з медом

Рецептура соковитого пирога з фруктовою начинкою і приголомшливим ароматом меду. Перед ним дійсно складно встояти. Мед потрібен рідкий, при необхідності його просто підігріваємо. Жирність сметани беремо не менш 20%.

складові

  • три яйця;
  • 0,25 кг сметани;
  • яблуко;
  • два ст. борошна;
  • склянку меду;
  • чотири сливи;
  • 0,5 ч. Л. кориці;
  • 150 г масла;
  • ложка розпушувача.

Як приготувати

Крок 1:

Розм’якшене масло перекласти в миску. Збити пару хвилин міксером, поступово влити рідкий мед. Збиваємо ще приблизно стільки ж за часом.

Крок 2:

Як тільки мед з маслом з’єднаються, додаємо по одному яйця, а потім і викладаємо сметану. Продовжуємо збивати ще хвилинку.

Крок 3:

До борошна засипаємо повну ложку розпушувача. Спочатку їх змішуємо між собою, потім додаємо в медову масу, робимо тісто.

Крок 4:

Яблука і сливи промиваємо, ріжемо тонкими пластинками. Форму для випічки змащуємо.

Крок 5:

Виливаємо половину медового тіста. Розтягуємо, на ньому розподіляємо часточки яблук і слив, злегка присипаючи корицею. Покриваємо залишилися медовим тестом.

Крок 6:

Ставимо випікатися на 45-50 хвилин, температура в духовці 180. Можна яблучно-сливовий пиріг готувати і в мультиварці, технологія замісу не зміниться, збірка точно така ж, але час випічки збільшиться до 70 хвилин. Режим використовується відповідний.

Щоб інгредієнти добре з’єднувалися між собою і не розшаровується при збиванні, бажано купувати товари однакової температури. Борошно перед додаванням потрібно просівати.