Ваш настрій впливає на смак їжі

Готуючи будь-яку страву, ви ділитеся з ним своєю енергією!

Ми дуже зайняті кожен день і, скаржачись на брак часу, не приділяємо належної уваги їжі. Часто поглинаємо їжу в поспіху, не звертаючи уваги на те, що їмо, бо в голові у нас крутяться десятки невирішених питань, які не дають спокою. Не дивно, що потім ми скаржимося на проблеми з шлунково-кишковим трактом.

У багатьох культурах вживання їжі вважалося чи не священнодійство. У єврейській традиції кухня порівнюється з храмом, вважається, що готує їжу жінка контактує з богом. Але не потрібно бути прихильником будь-якої релігії, щоб оцінити важливість приготування їжі. Правила приготування їжі універсальні для всіх.

Під час трапези нам варто забути про всі проблеми і насолоджуватися їжею і спілкуванням з близькими. Не випадково чільні свята ототожнюються з сімейним застіллям. Прикладом може служити вечерю в Святвечір. Неповторний смак різдвяних страв і випічки, приготованих дбайливими руками мами чи бабусі, залишається в пам’яті часто на все життя.

Чому? Тому що вони приготовлені спеціально для нас, просякнуті турботою про дім і любов’ю до всіх в ньому живуть. І не дивно, що на смак ця їжа набагато краще, ніж позбавлені такої позитивної енергії товари з магазину або страви, приготовані іншими людьми. І це незважаючи на те, що способи приготування їжі часто використовуються однакові!

Людина, що готує страву, передає йому позитивну або негативну енергію – в залежності від настрою. Якщо ви готуєте через силу, знехотя, то це дійство не доставляє вам задоволення, що негативно впливає на смак їжі. Тому правила приготування їжі такі.

Важливо перед маніпуляціями на кухні заспокоїтися, вимити руки, причому розглядати цей ритуал потрібно не тільки в буквальному сенсі, а й як символічне дію, допомагає позбутися від напруги, всіх турбот, проблем, що накопичилися протягом дня. Гігієна приготування їжі, звичайно, важлива, але потрібна і свого роду гігієна душевного стану. Готуючи їжу, намагайтеся з ніжністю і любов’ю думати про тих, для кого вона готується. Зосередьте на цьому процесі всю свою увагу, не намагайтеся в цей час краєм ока дивитися в газету або на телевізор: все це теж негативно впливає на смак їжі.

Друге важливе питання – спосіб вживання приготованих страв. Подбайте про те, щоб зі столу зникли всі непотрібні предмети. Вимкніть телевізор, радіо, інші джерела звуку, причому дотримуйтесь цей церемоніал незалежно від того, сидите ви за столом з родиною або в гордій самоті. У деяких культурах прийнято перед їжею молитися. Це робить настрій піднесеним, але за умови, що молитва йде від серця, а не вимовляється байдуже, за звичкою. Під час їжі необов’язково повинна панувати тиша. Для кого-то саме вона комфортніше, інших же тиша напружує – в цьому питанні потрібно керуватися особистими відчуттями. Спілкуючись, не варто зачіпати будь-які гострі питання, обговорювати невирішені проблеми.

Важлива також і «техніка» прийому їжі. Її було заковтують в поспіху. Краще вчитися є маленькими укусами, ретельно пережовуючи, зосереджуючись на цьому процесі. Шлунку набагато простіше перетравлювати добре подрібнену їжу. Крім цього, істотно зменшується ризик переїдання, тому що ви зосереджені на сигналах, що посилаються вашим тілом.

Особливо актуальні ці рекомендації під час свят, які збирають родини, друзів навколо столу. Атмосфера суєти, нервозності зведе нанівець результати зусиль навіть самого кращого кухаря. Краще поставити на стіл менше страв, але приготованих з більшою ретельністю, і є в спокійній і доброзичливій атмосфері.