У яких продуктах найбільше прихованого цукру?

Прихований цукор в продуктах – підступний ворог, оскільки не всі знають про його присутності і руйнівну дію. Що важливо, найчастіше він виявляється там, де складно запідозрити його наявність. Отже, представляємо продукти, що містять прихований цукор.

До чого суворі дієти для схуднення і виснажливі вправи, чи є в нашому раціоні як і раніше залишаються продукти, що містять у складі велику кількість цукру? За даними ВООЗ, споживання цієї солодкої добавки не повинно перевищувати 10% від добової потреби в калоріях. Слідувати цим рекомендаціям на практиці важко, тому що етикетки продуктів часто вводять нас, споживачів, в оману.

Прихований цукор в продуктах харчування заважає худнути і залишатися здоровими. Тому це одна з найнебезпечніших пасток, пов’язаних з харчуванням.

Ось список продуктів, в яких прихований цукор з’являється найчастіше. Для підтримки здоров’я і кращого самопочуття буде правильно значно їх обмежити або взагалі повністю виключити з щоденного меню.

фруктові йогурти

На думку багатьох, вживання фруктового йогурту може замінити одну з 5 рекомендованих порцій фруктів в день. На жаль, магазинні продукти з бананами, полуницею або манго на етикетці найчастіше представляють собою справжню калорійну бомбу. Скільки цукру в йогурті? Буває, що невелика баночка містить його стільки ж, скільки батончик або шматок торта з кремом!

Також вони містять багато ароматичних смакових добавок, які, вживаються в надлишку протягом тривалого часу, можуть викликати нездужання і проблеми зі здоров’ям.

Фасовані салати з готовими соусами

Салати на винос в барах швидкого обслуговування і доступні в більшості супермаркетів – ілюзорний вибір здорової закуски. Склад готового салатного соусу – це предмет засудження багатьох дієтологів, оскільки в ньому міститься велика кількість солі і зайвого прихованого цукру.

Крім того, найчастіше такі заправки готують на основі майонезу, через що їх енергетична цінність збільшується і вони негативно впливають на рівень холестерину.

мюслі

Люди, які хочуть харчуватися здоровіше, часто замінюють улюблені кукурудзяні або вівсяні пластівці на мюслі. Це не завжди кращий вибір, тому що готовий змішаний продукт можуть мати зайвий прихований цукор або взагалі глюкозно-фруктозний сироп в складі. Тому так важливо уважно читати етикетки.

Кращим варіантом буде приготування домашнього перекусу, наприклад, з підсмаженими горіхами, вівсяними пластівцями, гарбузовим насінням, родзинками і сушеної журавлиною.

Нарізаний і розфасований хліб

Нарізану на скибочки і упакований, він має більш тривалий термін зберігання. Фасовані хлібобулочні вироби спокушають споживача, оскільки значно спрощують і прискорюють процес харчування в умовах нашого щоденного цейтноту. На жаль, розрізаний на шматочки і упакований в плівку хліб «нашпигований» речовинами, які запобігають його передчасному висиханню. Але і це ще не все: в його складі також часто набагато більше прихованого цукру, ніж в традиційних буханках.

Молочно-фруктові коктейлі

Популярні смузі, а також молочні напої зі смаком какао або фруктів – це модні сьогодні перекушування, які швидко вгамовують відчуття голоду. Однак вони не містять цінних поживних речовин – лише велика кількість цукрів, барвників і ароматизаторів, тому, як правило, стимулює бажання вживати додаткові порції.

Якщо ви хочете ласувати фруктовим рідким перекусом або молочним напоєм, кращим варіантом буде самостійно приготована суміш свіжих фруктів з додаванням молока, наприклад, рослинного.

банани

На відміну від інших продуктів з цього списку, цукор в банані натуральний, а не штучний. Але як і раніше являє собою досить серйозну загрозу для здоров’я і фігури, якщо виходити за рамки розумного. Знаючи, скільки цукру в банані, потрібно і корисно цей фрукт є як енергетичний перекус, але вживання декількох плодів в день – це пряма дорога до зайвої ваги.

Ще один плід, на який варто звернути увагу з точки зору змісту прихованого цукру, – це виноград.

Соус барбекю і кетчуп

У сезон гриля два цих продукту – невід’ємна добавка до ковбас, реберцям і іншим вкусностям, запікати на багатті. Вони прекрасно підкреслюють смак м’ясних страв, але в той же час постачають в організм велику кількість спецій. Ложка кетчупу може містити до половини чайної ложки прихованого цукру.

Використовуючи готові суміші спеції для маринування м’яса, також варто перевірити, чи немає в їх складі прихованого цукру.

Арахісове масло

Це більш здорова альтернатива шоколадним кремом і варення. На жаль, арахісове масло – це продукт харчування, теж містить прихований цукор, через якого ми споживаємо набагато більше солодкого інгредієнта, ніж потрібно. Як і в разі згадуваної вище їжі, потрібно читати етикетки, набуваючи арахісове масло. Версію без додавання цукру найпростіше знайти в магазинах здорової їжі.

Продукти типу Light

І, нарешті, «класика», яка позбавляє спокою дієтологів і фахівців з харчування. Продукти з позначенням Light на упаковці (або «без жиру», «знежирений», «0 жиру») містять менше цих самих жирів, але зате в їх складі присутній дуже багато вуглеводів і підсилювачів смаку. Щоб уникнути такого прихованого цукру і забезпечити різноманітність меню, краще використовувати традиційні продукти в напівжирної версії.

Продукти харчування, що містять прихований цукор, оточують нас на кожному кроці. Потрібно знати про це, щоб усвідомлено складати раціон, який забезпечить передбачувані результати.