Стан сп’яніння без вживання спиртного: як і чому це можливо?

Деякі люди відчувають сп’яніння без алкоголю. Це не просто чиїсь суб’єктивні відчуття – це хвороба, так званий синдром авто пивоварні. У чому його причини, по яких симптомах визначається наявність, як діагностується і лікується синдром авто сп’яніння?

“Я раптом п’янію без вина …”: що це за хвороба?

Синдром авто-пивоварні – це хвороба, при якій пацієнт епізодично відчуває почуття сп’яніння … без алкоголю, без вживання якого б то не було його кількості. До чого такий стан може призвести, неважко здогадатися: пацієнт може мати, наприклад, професійні проблеми. До того ж у нього можуть періодично виявлятися неприємні нездужання, що нагадують симптоми звичайного похмілля. Які причини синдрому автопівоварні і чи можна якось вилікувати цю дивну хворобу?

Синдром автопівоварні (по-іншому – синдром кишкової ферментації, по-англійськи званий абревіатурою GFS від gut fermentation syndrome) – це захворювання дуже рідкісне ^ досі по всьому світу виявлено тільки кілька випадків. Однак якщо врахувати, що на інтернет-форумах часто можна зустріти скарги людей на “якесь незрозуміле” стан сп’яніння без алкоголю, то можна припустити, що це явище більш часте, ніж “кілька випадків”, досліджених офіційною медициною. Але повернемося до того, що про нього говорять саме лікарі.

Ця проблема може виникнути і у дорослих, і у дітей – і, безумовно, ускладнити життя пацієнтам будь-якого віку. У приклад можна привести двадцятирічного хлопця з Варшави, про який голосно заговорили останнім часом. Молодий чоловік страждав цим незвичайним захворюванням протягом тривалого часу, і ніхто не міг йому допомогти. При спробах хлопця отримати медичну допомогу лікарі підозрювали його в тому, що він просто був п’яним і морочив їм голову. Більш того – вони навіть пропонували йому психіатричне лікування. В кінцевому підсумку з’ясувалося, що поляк страждає на цю дивну хворобу.

У людей з синдромом авто-пивоварні бувають епізоди, які не тільки нагадують стан алкогольного сп’яніння, а й які такими по суті і є. У другому випадку у пацієнтів – незважаючи на повне утримання від спиртного – в крові з’являється алкоголь. Що просто разюче – його зміст може складати навіть кілька проміле!

Стан сп’яніння без алкоголю: причини

Як таке можливо? Про причини виникнення почуття сп’яніння без алкоголю – хоча б через те, що цей синдром надзвичайно рідкісний – відомо далеко не все. До теперішнього часу в ході спостережень виявлений зв’язок синдрому кишкової ферментації, зокрема, з синдромом короткої кишки або хворобою Крона. Також було відзначено, що ця проблема може бути наслідком антибіотикотерапії. Але що є безпосередньою причиною самовільного появи алкоголю в організмах пацієнтів? Так ось – це гриби.

Різні гриби – перш за все, дріжджі – відомі тим, що вони здатні до виробництва алкоголю. Знанням про це людина користується вже давно, з використанням дріжджів проводиться багато спиртних напоїв, які вживаються людьми. Ці мікроорганізми можуть виробляти етанол в процесі різних змін, для яких вони використовують вуглеводи.

У правильних умовах дріжджі “живуть” в людському шлунково-кишковому тракті, але їх, безумовно, менше, ніж зазвичай присутніх там бактерій. Однак різні явища (в тому числі антибіотикотерапія) можуть порушувати склад кишкової флори, в результаті чого справа може дійти до розмноження в шлунково-кишковому тракті дуже значної кількості грибів.

Такі види цих організмів, як, наприклад, Candida albicans або Saccharomyces cerevisiae, здатні перетворювати цукру в спирт. А коли в організмі знаходиться велика їх кількість, може виникнути синдром кишкової ферментації. Відповідно, людина може відчувати себе п’яним, хоча не пив.

Синдром авто пивоварні: симптоми

Основним симптомом ефекту сп’яніння без спиртного є епізоди, коли в крові хворих з’являється алкоголь, і це абсолютно не пов’язано зі споживанням напоїв “з градусами”. Проте, етанол не береться до організмах людей з нізвідки. Гриби виробляють його з вуглеводів, в зв’язку з чим саме поставка в тіло вуглеводів (особливо простих) разом з їжею в найбільшою мірою сприяє виникненню і посиленню симптомів синдрому автопівоварні.

Проблеми, пов’язані з синдромом кишкової ферментації, виникають не тільки з того, що пацієнт знаходиться в стані алкогольного сп’яніння в несподіваних і абсолютно не доречних для цього ситуаціях (наприклад, під час перебування в школі або на роботі). Виробництво алкоголю в організмі призводить також до того, що, коли етанол буде вже метаболізованих, хворі відчувають типові симптоми похмілля, зокрема, головні болі, сильну спрагу і нервове роздратування.

Синдром автоопьяненія, хоча і може здатися хворобою курйозної, насправді є проблемою далеко не смішний. Адже люди, які відчувають відчуття сп’яніння без алкоголю, можуть зазнавати труднощів у різних аспектах життя. Наприклад, їм може бути важко зберегти роботу (роботодавці переконані, що їх співробітники часто “вживають”). Крім того, люди з синдромом бродіння кишечника можуть бути абсолютно помилково і незаслужено звинувачені в алкоголізмі. В кінцевому рахунку ця “прикольна” хвороба може призвести до появи чергових порушень в роботі організму – таких, як, наприклад, депресія або різні тривожні розлади.

діагностика

Саме розпізнавання синдрому нескладно, тут найважливіше – запідозрити, що пацієнт може страждати саме їм. У діагностиці синдрому бродіння кишечника використовуються, в першу чергу, такі дослідження, як тест навантаження глюкозою в поєднанні з подальшим визначення етанолу в крові, а також аналіз калу. Завдяки їм можна стверджувати, що у пацієнта в організмі насправді є види дріжджів, які здатні до виробництва спирту.

Сп’яніння без спиртного: лікування

У лікуванні синдрому використовуються кілька різних методів. Перш за все, пацієнтам рекомендується дієта. Вони повинні пам’ятати про те, що важливо скорочувати кількість споживаних вуглеводів. Адже, як уже говорилося вище, саме їх вживання сприяє виробленню спирту дріжджами. Знаходять застосування і пробіотики, а у важких випадках захворювання пацієнтам пропонуються протигрибкові препарати.