Що таке хронопітаніе

Хронопітаніе, або хронологічне харчування, відноситься не до дієт, як іноді вважають, а до систем вживання їжі. Вона практично не обмежує список продуктів і не змушує скрупульозно підраховувати калорії, але з дієтами її ріднить те, що процес схуднення виявляється досить швидким.

Хронопітаніе можна назвати й інакше – харчування по біоритмам. Адже суть його в тому, що корисною може бути абсолютно будь-яка їжа, якщо її вживання відповідає біологічним ритмам організму.

Харчування по годинах (біологічним) – далеко не новомодний винахід. Розробка принципів хронобиологии і хронопітанія відноситься до 80 рр. ХХ століття, але система стала відомою і популярною завдяки П. Леконту, дієтолога, учневі творців цієї системи. На основі аналізу добової активності великої кількості ферментів і гормонів Леконт вибудував раціон відповідно до біоритмами організму. Отже, що, згідно з цією теорією, є правильне харчування по біологічному годиннику?

Графік прийому їжі по біологічному годиннику

Харчування за біоритмами: сніданок

Традиційна чашка кави – це невдалий варіант для сніданку. В цей час повинна вживатися багата жирами і повільними вуглеводами їжа, причому в досить великій кількості. Графік вироблення гормонів і ферментів такий, що жир засвоюється найкраще саме з ранку. Харчування за біоритмами має на увазі вживання в цей час таких продуктів, як яйця, вершкове масло, сир, тости, зроблені з цільнозернового хліба.

Харчування по годинах: обід

В рамках хронологічного харчування обід – це час для споживання тваринних білків і невеликої кількості крохмалистих овочів.

Харчування по біологічному годиннику: полуденок

Золоте правило хронопітанія говорить, що до 17.00 в організм не повинно потрапляти ніякого цукру, причому мова йде навіть про солодкі фруктах, не кажучи вже про тістечка й чаї з цукром. Тому фрукти, солодощі, жири рослинного походження (наприклад, горіхи) розумно вживати в полудень. У цей час – з п’яти до шести вечора – солодощі засвоюються найкраще.

Харчування по біологічним ритмам: вечеря

На вечерю вибираються продукти, що містять мінімум калорій.

Найкраще їсти чотири рази на день, сніданок приурочити до проміжку 6.30-9.30, обід – 12.00-13.30, полуденок – 17.00-18.30. Вечеря повинна бути таким, щоб пройшло не менше години після полудня і залишалося менше години до сну. Він може бути взагалі пропущено, але ось полуденок обов’язково повинен бути присутнім.

Інші принципи хронопітанія

  • Червоне і біле м’ясо повинні бути присутніми в раціоні не частіше, ніж два-три рази за весь тиждень, зате кожен день можна їсти морепродукти і рибу – головним чином, на вечерю.
  • Картопля, бобові, крохмалисті овочі, крупи не повинні вживатися в кількості понад дев’ять столових ложок за день.
  • Меню повинно бути максимально різноманітним, наприклад, можна чергувати курку і індичку, телятину, яловичину, змінювати сорти риби, курячі яйця періодично замінювати перепелиними.
  • Чи не повинні бути забуті спеції, сухі і свіжі трави, малосольні огірочки, каперси.
  • Дозволені до вживання соєвий соус, гірчиця, майонез домашнього приготування.
  • Морква, буряк, банани потрібно їсти дуже помірно зважаючи на їх високої глікемічного індексу.
  • Оскільки з віком засвоєння лактози дається нам важче, не варто налягати на молоко і молочні продукти. Перевагу варто віддавати твердим і блакитним сирам.

Чому харчування за біоритмами корисно для здоров’я і втрати ваги

Якщо ви будете дотримуватися прийому їжі по біологічному годиннику і є те, до перетравлювання чого організм в даний момент готовий, всі необхідні елементи будуть отримані в такій кількості, в якому потрібно. Відбувається оптимізація обмінних процесів, тому сам по собі знімається питання про зайві або, навпаки, саме ті кілограмах.

Хронопітаніе, повторимося, не дієта, вона покликана не позбавляти від якоїсь кількості зайвих кіло за рекордно короткі терміни, а допомогти знайти оптимальну вагу. Якщо говорити про ідеал, то потрібно харчуватися за такою схемою все життя, а нормалізація ваги настане сама собою через місяць-три.