Пропарений рис (рис парбоілд): корисні властивості, відміну від простого, використання в кулінарії

Пропарений рис (він же рис парбоілд) з часу своєї появи на ринку став фаворитом багатьох господинь. Він не склеюється, але це не єдина його гідність. Давайте дізнаємося, в чому полягає різниця пропареного рису зі звичайним і чим він корисний, а також що в принципі можна з нього готувати.

Пропарений рис – що це таке?

Чи не перетворити дрібні зварені зернятка білого рису в суцільну клейку масу після термічної обробки – це досить складне завдання не лише для звичайних домогосподарок, але і для досвідчених знавців кулінарного мистецтва. Вона спрощується, якщо звернути більше уваги на вибір виду крупи, що в даному випадку зводиться до заміни звичайного длиннозерного на пропарений. Рис парбоілд – що це таке за своєю суттю?

Рис пропарений – це довгозерний білий рис, його різновид, яка була піддана спеціальним процесам сушіння. Інший спосіб виробництва рис шліфованого пропареного заснований на короткочасній обробці сирих зерен рису повітрям під підвищеним тиском в поєднанні з гарячою парою (звідси і назва – «пропарений»). Це зменшує втрату цінних поживних речовин, оскільки вони акумулюються всередині кожного зернятка.

Корисні властивості пропареного рису

Завдяки спеціальній методиці виробництва рис парбоілд має відмінні корисні властивості.

Почнемо з кулінарних достоїнств. При варінні в домашніх умовах він ніколи не буде склеюватися, окремі зернятка залишаться відокремленими один від одного. Рис парбоілд відрізняється більш коротким часом приготування, легкістю, сипучістю, «пухнастість» готового до вживання продукту.

Пропарений рис – так само, як і будь-який інший його вид – є зерном, що не містить клейковини, тому може стати елементом безглютенової дієти.

100-грамова його порція забезпечує поставку великої кількості крохмалю і невеликої кількості клітковини, завдяки чому такий рис можна зарахувати до легко засвоюваній організмом їжі.

Перераховані корисні властивості дають підставу рекомендувати пропарений рис:

  • спортсменам для харчування після тренувань;
  • дітям;
  • літнім людям, чия травна система працює вже не так добре;
  • особам, які борються з поганим харчуванням або дефіцитом маси тіла;
  • завдяки низькому вмісту клітковини і короткому часу перебування в шлунково-кишковому тракті парбоілд заслуговує на увагу людей, що мають проблеми зі шлунком (наприклад, виразку, печію), оскільки він не підвищує секрецію шлункового соку;
  • хворим на цукровий діабет, оскільки продукт сприяє більш повільного і стабільного всмоктуванню в глюкози кров за рахунок повільної деструктуризации крохмалю.

На особливу увагу заслуговує також високий вміст вітамінів групи B, особливо ніацину, тіаміну і піридоксину.

  • Ніацин (вітамін PP, B3, нікотинова кислота) бере участь в обміні білків, вуглеводів, жирів і холестерину, зміцнює нервову систему і «піклується» про збереження належного стану шкіри.
  • Тіамін (вітамін B1), в свою чергу, зміцнює м’язову, а також нервову систему, запобігає хворобі бері-бері і підтримує метаболізм вуглеводів в організмі.
  • Вітамін B6 (піридоксин) регулює синтез білків і, отже, нуклеїнових кислот, а також гормонів і імуноглобулінів, «дбає» про хороший стан шкіри.

Пропарений рис і звичайний: в чому різниця, який корисніше?

На перший погляд, рис парбоілд містить такі ж поживні речовини, що і звичайний білий довгозерний. Рис пропарений має калорійність приблизно ту ж: середніх розмірів порція (приблизно 100 г) поставляє близько 360 кілокалорій, з яких:

  • близько 80 г вуглеводів у вигляді крохмалю,
  • 8 г рослинного білка,
  • 1 г жиру,
  • близько 1,5 г харчових волокон.

Різницю між пропарений і звичайним рисом можна побачити тільки в змісті вітамінів і мінеральних речовин, яких у другому значно менше. Рис парбоілд поставляє в організм в три рази більше вітамінів групи В, в два рази більше кальцію і містить більшу кількість селену, калію і магнію.

Крім того, варто звернути увагу на більш високий вміст резистентного крохмалю, що відноситься до нерозчинним харчових волокон.

Таким чином, якщо порівнювати простий і пропарений рис, користь у другого більше. А шкода загрожує тільки при дуже активному вжитку: може розвинутися запор. Це негативний наслідок нівелюється збільшенням кількості свіжих овочів і фруктів і рідин в раціоні.

Застосування рису парбоілд в кулінарії

Як вже зазначалося вище, найбільш важливою характеристикою цього рису з кулінарної точки зору є те, що він не склеюється після варіння і його важко переварити. Легко відокремлюються один від одного зернятка добре підходять для використання в салатах і як гарнір до основних страв з м’ясними або овочевими соусами. Крім того, рис парбоілд хороший в солодких стравах і в десертах, які вживають холодними. Оскільки його важко розварити, він ідеально підходить для овочевих супів.

Це доступний за ціною продукт, і варто обов’язково спробувати його приготувати, оскільки і за смаком, і за виглядом пропарений рис перевершує звичайний, не кажучи вже про більшу користь для здоров’я.