Новинка в світі овочів – капуста калеттес (калеросс)

Здавалося б, природа обдарувала нас дуже великою кількістю овочів і фруктів самих різних видів. Незважаючи на це, людина постійно шукає способи відкрити нові види рослини або … створити нові. Таким чином з’явилася капуста каллет (каллетес, Kalettes) – результат схрещування листової капусти і брюссельської. Як вона виглядає, які має поживні властивості, з чим найкраще її є?

Калеттес – це овоч-гібрид: він був створений в результаті схрещування листової капусти і брюссельської. Його назва походить від англійських найменувань цих овочів: kale – листова капуста, brussels – брюссельська. Вона також відома під назвою «калеросс» (Kalerosse), хоча до цих пір малопопулярна, малодоступна і відома в основному лише великим шанувальникам і знавцям овочів. Однак, наприклад, у США вона стає все більш поширеною – так само як і в країнах Західної Європи. Можливо, скоро отримаємо можливість побачити її на своїх прилавках і ми – будемо готові до зустрічі!

Калеттес – маленька кучерява капуста з зелено-бордовими дрібними листочками. Має горіховий, солодкуватий смак. Цей інноваційний овоч навіть нагородили призом Star Chefs Innovator Avard на десятому щорічному Міжнародному конгресі шеф-кухарів (ICC) як «найбільш захоплюючий новий продукт в категорії продукти і напої». До сих пір, як ми вже відзначали, він мало відомий широкому колу споживачів, але найближчим часом має всі шанси завоювати серця і шлунки ширшої аудиторії. Чому?

походження

Капуста калеттес є результатом тривали більше 10 років досліджень, що проводяться однією з найбільших компаній з вирощування овочів в Англії – Tozer Seeds.

Що важливо, калеросс не є генетично модифікованим організмом: як уже говорилося, її створили шляхом перехресного запилення брюссельської і листової різновидів за допомогою традиційних методів, а не ГМО.

Культуру вже поширили в Австрії, США, Великобританії. У багатьох європейських країнах вона продовжує залишатися «невидимкою», але час від часу окремі фірми починають братися за її вирощування, а це значить, що наші шанси нарешті побачити «таємничу незнайомку» на полицях вітчизняних магазинів підвищуються.

Капуста калеттес: корисні властивості

Всі ми знаємо, наскільки цінними поживними властивостями володіють брюссельська і листова різновиди. Калеросс як поєднання їх обох є надзвичайно багатим джерелом важливих дзвінків, зокрема, вітаміну А, C, B6, кальцію і магнію.

Особлива користь калеттес в тому, що новий овоч дуже багатий на вітамін К: 85 г калеросс покриває 120% денної норми цієї речовини.
Люди, які беруть антикоагулянти, повинні бути уважними до кількістю вживаного овочу, оскільки він може послабити дію прийнятих ними препаратів і таким чином заподіяти їм шкоду.

Крім того, капуста калетта:

  • є хороший джерело хлорофілу і клітковини;
  • містить дуже мало калорій;
  • відноситься до легкозасвоюваних продуктів.

Як зберігати і готувати калеросс?

Капуста калеттес щодо легка в приготуванні. Їй можна знайти широке застосування в сирому вигляді – в якості інгредієнта салатів і коктейлів. А можна її і смажити, варити або запікати на грилі. Цікавий, «ошатний» зовнішній вигляд і оригінальність походження дозволяють з успіхом використовувати калеросс для прикраси різних блюд.

Калеттес слід зберігати в холодильнику. Перед приготуванням обрізають кінчики і опускають овоч на кілька хвилин в холодну воду, щоб його кучеряві листя відновили свою пружність.