Метилгліоксалю в меді і інших продуктах: в чому його користь?

Речовина з начебто не селищем нічого хорошого назвою «метилгліоксалю» насправді може бути великим другом нашого організму. У чому його користь, в якому меді і інших продуктах його можна знайти?

Мед здавна вважається продуктом, що володіє особливо цінними поживними і оздоровчими якостями. Сьогодні завдяки вченим ми набагато більше знаємо більше про компонентах, що містяться в скарби, подарованими бджолами, і про їх властивості. Одним з цінних речовин, що містяться в меді, є метилгліоксалю, який представляє собою дуже активне з’єднання, яке демонструє потужну антибактеріальну дію. Звідки він береться і в якому меді його найбільше?

Метилгліоксалю – що це таке?

Метилгліоксалю (MGO) – це органічна сполука з групи Гліоксаль, що належить до альдегідів. Його інші назви – «піровиноградної альдегід», «ацетілформальдегід». Це з’єднання є речовиною з гігроскопічними властивостями – воно легко розчиняється у воді і етанолі. Також воно без проблем виводиться з організму. У нашому тілі воно присутнє природним чином, як побічний продукт багатьох метаболічних процесів (переважно гліколізу), однак у такий спосіб виробляється лише в невеликих кількостях.

Метилгліоксалю: користь

  • метилгліоксалю надає антибактеріальну (І не тільки) дію: він пригнічує розмноження бактерій (зокрема, стрептококів), грибків і вірусів, впливаючи на клітинні структури шкідливих мікроорганізмів і перешкоджаючи їх поширенню по тілу. Саме тому метилгліоксалю «підвладна» застуда і інфекції: він запобігає і лікує подібні захворювання, зміцнює імунну систему.
  • Прискорює загоєння ран, опіків і обморожень, але в той же час не ефективний при лікуванні діабетичної стопи.
  • надає протизапальну дія.
  • володіє протипухлинними властивостями. Саме це дозволяє говорити, що метилгліоксалю бореться проти раку. Крім того, експериментальні дослідження показали, що активність цієї речовини підсилює вітамін С, який, як і воно, має антиоксидантні властивості.

Метилгліоксалю в меді …

Як отримати користь з властивостей метилгліоксалю і знайти їм практичне застосування? У 2008 році в журналі Molecular Nutrition Food Research Journal були опубліковані результати досліджень професора Томаса Генле, який виявив і описав цю речовину в новозеландському меді манука. Саме він вважається рекордсменом за таким показником: зміст MGO в ньому найбільш висока і досягає від 30 до 550 мг / кг меду.

Яка саме кількість даного активної речовини присутня в натуральному продукті, має зазначатися на етикетці: на ній має бути присутня інформація про мінімальний його утриманні. Новозеландський мед манука має відповідні позначення – MGO 30+, MGO 100 +, MGO 200+, MGO 400+ і MGO 550 +. Перші два різновиди мають найнижчий рівень цього з’єднання, мед 200+ – це вже підвищений рівень MGO, а мед 400 + і 550 + вважається товаром з високим і дуже високим рівнем його концентрації.

Цілком очевидно, що чим більше MGO в меді, тим сильніше його дія і тим більше користі організму він принесе. Крім того, концентрація метилгліоксалю в меді манука зростає з часом – в результаті природних процесів, що відбуваються в цих продуктах. Воно може перевищувати навіть 1000 мг / кг меду, що досягається за рахунок його зберігання після вилучення його з вуликів в умовах, відповідних для дозрівання.

А як щодо інших сортів «бджолиного дару»? Невелике його кількість є у всіх медах, але манука на сьогоднішній день є найбільш багатим і неперевершеним джерелом MGO. Його кількість в 100 і навіть більше разів перевищує вміст в інших видах. Як виявляється, саме метилгліоксалю визначає корисні властивості цього меду в більшій мірі, ніж фенольні сполуки (фенольні кислоти і флавоноїди), які теж присутні в європейському меді.

Більш поширені у нас сорти, які містять невелику кількість метилгліоксалю, – це, перш за все, різноманітні види темних медів – верескового, гречаного, падевого.

… і не тільки

Важливим джерелом MGO вважається все, що містить 100 мг на кілограм продукту. Метілгіоксаль міститься природним чином у багатьох з них, наприклад:

  • сирах;
  • хлібі;
  • кава;
  • деяких спиртних напоях;
  • зеленому чаї;
  • сої;
  • помідорах;
  • апельсиновому соку;
  • какао.

Однак в інших джерелах важко знайти настільки ж високу концентрацію метилгліоксалю, як в меді манука. Його доведені корисні – потужні антибактеріальні, антиоксидантні – властивості швидко привели до того, що новозеландський мед став дуже популярним натуральним ласощами, яке віднесли до групи функціональних продуктів харчування.

Якщо є або з’явиться така можливість, варто користуватися цим природним даром – медом манука, особливо в період епідемії застуди та ГРВІ. Тоді користь метилгліоксалю виявить себе в повну міць, допомагаючи обходитися без серйозних ліків.