Користь запеченого в духовці часнику. Як запекти часник в духовці, щоб зберегти корисні властивості

Якщо ви будете їсти печену часник, користь для здоров’я буде не набагато менше, ніж в разі сирого пряного овоча. У чому саме вона полягає і як запекти часник в духовці, щоб він залишався корисним для організму, не кажучи вже про хороших смакових якостях?

Сирий часник – це натуральний антибіотик. Присутній в ньому аллицин має бактерицидні, противірусні та протипаразитарні властивості. Овоч позитивно впливає на стан всього організму, тому варто додавати його в страви – це всім давно і широко відомо. А який вплив на організм надає і чим корисний печена часник?

Але спочатку кілька слів про його кулінарних достоїнствах і приготуванні в духовці. Запечена часник має зовсім інший смак і аромат в порівнянні зі свіжим – ніжніший. Зубчики набагато м’якше – їх можна їсти відразу після запікання або додавати в соуси або інші страви. Запечена часник сподобається нам з усіма «компаньйонами» – навіть просто розтертим по звичайному шматку хліба.

Як запекти часник в духовці?

Розігріваємо духовку до температури 200 градусів. Відрізаємо гострим ножем близько 1 см головки, щоб «відкрити» зубки. Укладаємо його на деко, викладений алюмінієвою фольгою (можна полити оливковою олією). Випікати потрібно протягом приблизно 30 хвилин – до тих пір, поки часник не стане м’яким і не змінить колір на коричневий. Після закінчення цього часу залишаємо його остигати. Запечена часник, користь і смак якого однаково гідні уваги, готовий до вживання. В такому його вигляді у нас не повинно виникнути проблем з тим, щоб вивільнити зубчики з лушпиння.

Як запекти часник в духовці цілком, щоб збереглася користь?

Це питання не риторичне, адже в результаті, наприклад, відварювання часник втрачає бактерицидні властивості, зберігаючи тільки протигрибкові. Не рекомендується його також і смажити, тому що лікувальна дія послаблюється. Як же зберегти важливі властивості часнику, що піддається термічній обробці?

Щоб запечений часник приносив користь для здоров’я, перед тим як вставити майбутній делікатес в духовку, потрібно його трохи розім’яти і залишити на 10 хвилин. Чому? Цінний для здоров’я аллицин не присутній в ньому природним шляхом. Ця речовина з’являється, коли стінки клітин пошкоджуються, в результаті з’єднання присутніх в часнику Алліна і аллінази.

Підігрівання часнику відразу після розрізання руйнує аллінази, перш ніж вона встигне з’єднатися з Алліном. Без цього ферменту зубчики овоча не роблять настільки позитивного впливу на здоров’я. Вичікування декількох хвилин між розминкою і термообробкою уможливлює об’єднання цих компонентів, перш ніж аллінази буде нейтралізована через дії високої температури. Тоді вона переживе не тільки запікання, але і відварювання часнику і жарку.

Печена часник: користь і вплив на організм


Згідно з тим, що повідомляють редактори Newsner, після з’їдання вже 6 зубчиків запеченого часнику можна помітити позитивні зміни в організмі. Щоб їх підтримати, рекомендується після вживання протягом 24 годин випивати не менше 2 літрів води. Крім того в цей час варто їсти продукти, які полегшують травлення (наприклад, овочі), а також уникати оброблених харчових продуктів, червоного м’яса і цукру-рафінаду. Таке лікування можна проводити раз на місяць.

Протягом години після споживання 6 зубчиків організм буде поглинати цінні поживні речовини, які в нього надійшли: аллицин, вітаміни групи В і марганець. Крім того, робота кишечника буде покращена. Це заслуга присутності в складі часнику клітковини, яка допомагає очистити кишечник від зайвих продуктів обміну речовин.

Запечена часник – користь після закінчення 2-4 годин. За цей час присутні в зубчиках антиоксиданти можуть потрапити в кровотік. За допомогою крові вони потрапляють в клітини організму, які в результаті будуть захищені від негативного впливу вільних радикалів і окисного стресу.

Через чергових два години поживні речовини, що містяться в часнику, починають позитивно впливати на хід обмінних процесів. В результаті віддаляється накопичилася рідина (вони підтримують роботу нирок). Набряк тканин зменшується. Крім того, починається спалювання жиру.

Чим корисний запечений часник після закінчення 7 годин з моменту вживання? 6 зубчиків делікатесу з духовки посилять імунний захист. Тут мають значення антибактеріальні властивості. Користь печеного часнику полягає в тому, що кількість антитіл, які борються з бактеріями, відповідальними за розвиток хвороб, зростає.

Через 10 годин після прийому часнику він починає впливати на клітини організму, запобігаючи процеси передчасного старіння. Тим самим овоч запобігає утворенню зморшок. Це заслуга вітамінів, мінеральних солей і сірчаних сполук, які запобігають окисленню і збільшують надходження кисню в окремі клітини.

Що відбувається в організмі через 24 години після споживання заготовки з духовки? Активні сполуки ініціюють процеси, позитивно впливають на загальний стан. Користь запеченого часнику полягає, зокрема, в:

  • зниженні концентрації холестерину і тригліцеридів в крові,
    поліпшенні роботи кишечника,
  • регулюванні кров’яного тиску і захисту від захворювань з боку серцево-судинної системи,
  • зменшенні втоми,
  • зміцненні кісток і суглобів,
  • поліпшенні толерантності до фізичного навантаження, працездатності.

Приготувати запечений часник в духовці легко, а користь від нього буде чималою. Цей спосіб варто взяти на озброєння людям, яким у силу якихось причин не рекомендується «водити дружбу» з сирим пряним овочем.