Користь і шкода, калорійність рисових вафель: розвінчуємо міфи

Рисові вафлі (вафлі з рисового борошна) – це популярний сучасний замінник хліба. Ми із задоволенням хрускотом ними на роботі або перед телевізором, монітором комп’ютера. Вважаємо, що вони є здоровою закускою між прийомами їжі, вдалим варіантом ласощі при схудненні. Чи так це, рисові вафлі – це користь чи шкода, доречний чи ні продукт при дієті?

Виявляється, їх безкарне вживання може дуже швидко позначитися на фігурі. Вони бідні клітковиною і втамовують голод лише на дуже короткий час. Що ми ще про них не знаємо? Давайте обговоримо міфи і факти про популярну сьогодні різновиди вафель.

Швидко заспокоюють голод

Міф. Однією штучки, як правило, нікому не вистачає, тому ми їмо ще і ще. Думаючи, що в цих ласощах не надто багато калорій, що вони корисніше хліба, можемо з’їсти штук 5 і більше. Тим часом, калорійність рисових вафель – 40 ккал в одній товстої вафлі. Легко порахувати, що кілька штук поставить в організм стільки ж калорій, скільки і солодка дріжджова булочка, яка значиться у нас в шкідливих і ті, що виконують продуктах. Це означає, що рисові вафлі для схуднення і збереження ваги повинні вживатися в помірних кількостях.

Рисові вафлі на дієті – відмінне рішення

Правда і міф. Вживання легкозасвоюваних вафель замість білих булок прямо з пекарні – це гарний початок для змін, які повинен внести в своє життя кожна людина, яка сідає на дієту. Але вафлі з рисового борошна, як уже говорилося, треба їсти помірно. У них високий глікемічний індекс, а це призводить до того, що рівень цукру в організмі швидко збільшується. Для тих, що худнуть такий ефект рисових вафель користі не несе. З цієї точки зору краще вибирати продукти, багаті на клітковину, які забезпечують більшою дозою енергією і насичують на довше.

Такий продукт краще шматки чорного хліба

Міф. Хрустке ласощі є кращою альтернативою чорному хлібу, якщо у вас немає доступу до буханця хорошої якості. Рисові вафлі корисніше і здоровіше звичайної випічки з пшеничного борошна, але вони не замінять нам запашного скибочки цільнозернового житнього хліба. В останньому набагато більше клітковини і корисних вуглеводів, які дуже потрібні в збалансованому харчуванні.

У рисових вафлях багато солі

Правда. Варто читати етикетки уважніше і вибирати продукт без солі (та інших смакових добавок, наприклад, цукру і карамелі). Надлишок цієї спеції в раціоні призводить до того, що організм затримує воду, з’являються набряки. В такому випадку шкода рисових вафель очевидний. З іншого боку, сприятливо на нашу травну систему впливають вафлі з додаванням насіння соняшнику, Чіа і горіхів. Доброю добавкою, на яку варто звернути увагу, є водорості. У них багато необхідного нам йоду, також, на відміну від продуктів, багатих сіллю, вони не піднімають тиск.

Такий делікатес – це порожні і безглузді калорії

Міф. Вафлі випікають в основному з білого рису, тобто основного джерела вуглеводів. Найбільш цінними є вироби з коричневого рису, що містять в 3 рази більше клітковини в порівнянні з білим і мають набагато більш низький глікемічний індекс. У темному рисі багато магнію, заліза, фолієвої кислоти і вітамінів групи B.

Вафлі з рисової муки корисні для людей, що сидять на безглютенової дієті

Правда. Вони є відмінною заміною хліба для хворих на целіакію: не містять глютенові білків, не викликають алергічної реакції і легко засвоюються. Однак варто завжди вивчати етикетки, Тому що деякі хрусткі кружечки можуть містити слідові кількості пшениці.

Якщо ви налягає на рисові вафлі, їх користь і шкода, калорійність повинні прийматися до уваги. Адже це хрустке ласощі не може вживатися в великих кількостях без наслідків для організму.