Користь білої куркуми цедоаріі і використання цитварного кореня

Останнім часом куркума стала користуватися особливою популярністю. Вона відома завдяки своїм антибактеріальним і протизапальним властивостям, прекрасно виправдовує свою присутність в стравах і в догляді за шкірою. Однак мало хто знає, що є біла куркума. Що вона собою являє, яку користь приносить здоров’ю і як може використовуватися в кулінарії і домашній косметології?

Біла куркума: що це таке, історія, опис

Куркума біла, або плямиста, – це пряність, відома ще з часів Античності, «двоюрідна сестра» популярної жовтої куркуми. Її походження пов’язане з Індією та Індонезією. У шостому столітті араби привезли білу куркуму в Європу, де в Середні століття вона користувалася величезною популярністю і цінувалася торговцями прянощами, оскільки люди вважали, що її аромат є поєднанням запахів куркуми, манго і імбиру. Ця рослина загордилось Ніколасом Калпепер, відомим лікарем і травником 17-го століття, за його здатність боротися з отрутою, виганяти «вітер», припиняти блювоту, зупиняти менструацію і флюс, вбивати глистів і допомагати при кольках. В даний час ця пряність в Старому Світі дуже рідкісна, її замінив імбир, проте вона все ще використовується в азіатській кухні. Ця речовина використовується також в індійських духів і релігійних обрядах.

З біологічної точки зору приправа біла куркума – це коричневий зовні корінь багаторічної трав’янистої рослини curcuma zedoaria (куркума цедоарія). Всередині у нього тверда «м’якоть» кремового, світло-жовтого кольору з гірким смаком і запахом, схожим на куркуму і манго, з камфорним відтінком. Завдяки цьому аромату цей різновид куркуми називається amb halad (амба халдеї) – «амб» на мовах гінді означає «манго». Однак, на погляд деяких, в прянощі більш відчутна легка імбирна нотка, ніж фруктова. Продається спеція у вигляді меленого порошку або як сухі сірі шматочки з «нутрощами» від жовтого до сіро-білого кольору. Зберігають її в щільно закритих контейнерах.

Ця рослина природним чином зростає в тропічних і субтропічних регіонах вологих лісів (причому тільки в період мусонів) – в східних індійських Гімалаях, Індонезії, але також завдяки своїм лікувальним властивостям культивується в Європі і в США.

Біла куркума: користь для здоров’я

Біла куркума дуже корисна для нашого організму. Ця рослина характеризується широким спектром хімічних складових, які включають тіанін, крохмаль, куркумін, ефірні масла, цукру, сапоніни, смоли, жирні кислоти, мінерали, вітамін А, флавоноїди, а також токсичний білок, який має здатність запобігати зростання ракових клітин. Нижче перераховані деякі з корисних для здоров’я властивостей білої куркуми, якими ми можемо скористатися в повсякденному житті.

  1. Допомога травленню

Протягом тисячоліть біла куркума використовувалася для лікування проблем з травленням, в основному в шлунково-кишковому тракті. Вона ефективна в лікуванні кольок, нетравлення, спазмів, втрати апетиту, зараження глистами, метеоризму, порушення стільця і ??втрати смаку. Це також натуральна допомога в профілактиці стресових виразок.

  1. Знімає запалення і біль

Біла куркума – протизапальний засіб, які допомагає лікувати запалення, рани та інші шкірні захворювання. Вона використовувалася в індонезійській народній медицині для лікування запальних захворювань кишечника (неспецифічного виразкового коліту). Також це натуральні ліки застосовувалося для захисту легенів у хворих на астму шляхом вивільнення обмеження запальних медіаторів в ході короткостроковій терапії.

Сечогінні властивості білої куркуми підтримують ліквідацію токсичних для організму речовин і зайвої рідини, особливо в суглобах. Якщо детоксикації немає, це може привести до запалення і болю при артритах і ревматизмі.

Куркуменол, з’єднання, отримане з цього кореневища, демонструє знеболюючий ефект кращої, ніж аспірин.

  1. знижує температуру

Куркума цеодарія також знижує температуру тіла при гарячкових станах шляхом усунення інфекційних мікробів і сприяючи пропотеванию.

  1. антимікробна активність

Екстракт куркуми демонструє потужну антимікробну активність відносно E.coli, S.aureus, деяких Cornyebacterium, Candida sp, Aspergillus sp. та інших мікроорганізмів. Дослідження показало, що антимікробну дію білої куркуми виявилося потужнішим ефекту комерційних ополаскивателей для пригнічення росту збудників інфекції.

Крім того, екстракт білої куркуми також пригнічує грибкову «діяльність» в організмі людини, ефективний у припиненні зростання резистентності грибів. Він також запобігає зростання amoeba, Entamoeba histolytica.

  1. антиалергічна активність

Масла у складі куркуми зеодоріі володіють від помірної до хорошою антиоксидантну активність; вони «шукають» вільні радикали і хелатирующими (пов’язують) іони важких металів. Куркуміноїди, присутні в екстракті, мають виражену протиалергічну дію і надають терапевтичний вплив на шкіру при алергічних реакціях. Куркумін демонструє найвищу антиалергенну активність, пригнічуючи активність запальних білків і запобігаючи викид хімічних речовин, які запускають алергічні реакції.

  1. лікування виразок

Вважається, що борошно з кореня білої куркуми зменшує кількість і кислотність шлункового соку, тому її можна використовувати як засіб проти виразки. Однак для підтвердження цього властивості ще потрібні клінічні дослідження на людях.

  1. протитоксичний дію

Екстракт корисного цитварного кореня також може бути протиотрутою в разі укусів змії, оскільки вона може пригнічувати активність зміїної отрути.

  1. протипухлинна активність

Біла куркума, як вважають, відіграють важливу роль в пригніченні метастазів раку і поширенні онкопатології від одного органу до інших. Антиоксиданти, ефірні масла білої куркуми, як передбачається, зменшують вплив деяких вільних радикалів. Але її ефективність в боротьбі з раком все ще потребує подальших досліджень.

  1. Зниження рівня цукру в крові

Є припущення, що біла куркума здатна знизити рівень цукру в крові. Однак для його докази потрібні медичні дослідження.

  1. Препарати для жінок

Біла куркума використовується для лікування деяких жіночих проблем, наприклад, Белей, для полегшення болю при менструації і т.п.

Куркума біла: застосування в народній медицині

Поки вчені продовжують «спостерігати» за користю білої куркуми, народна медицина спирається на традиційне багаторічне використання її оздоровчих і профілактичних переваг. Вона здавна застосовується для лікування порушень менструального циклу, диспепсичних розладів, метеоризму, блювання, нежиті, кашлю, астми, бронхіту, лихоманки, для зменшення кількості жиру на животі. Біла куркума цінується за здатність очищати кров. Вона має антисептичну дію і полегшує загоєння ран. Використовується як «помічниця» травленню, в випадках здуття живота і колік. Крохмаль, що міститься в куркумі, легко засвоюється і поживний, тому це прекрасний засіб з Далекого Сходу підходить для хворих або для самих маленьких.

Цитварний корінь проявляє лікувальні властивості і в «делікатній» сфері: кажуть, що вона допомагає лікувати розлади сексуального характеру у чоловіків і у жінок. Зміцнює м’язи матки, допомагає під час пологів, використовується для лікування еректильної дисфункції у чоловіків, а також діє як афродизіак.

Згідно Аюрведе, користь білої куркуми полягає в тому, що призводить до балансу капху дошу, чий надлишок пов’язаний з рідинами на зразок мокротиння і слизу в легенях і інших ділянках тіла. Мокрота і слиз блокують носові ходи і призводять до труднощів з диханням і дихальним розладам, астмі та кашлю.

В яких кількостях і як використовувати Цитварний корінь

Клінічні випробування по дослідженню впливу трав’яного чаю з С. zedoaria виявили, що дози від 500 мг до 1,5 г порошку сухого кореня безпечно споживати протягом 2 місяців. У народній медицині не так багато даних про дозування, але вважається, що близько 1-4 г сушених коренів є безпечним кількістю. Однак ці корені гіркі на смак.

Як зробити лікувальний настій з білою куркуми

Додайте одну столову ложку дрібно нарізаного кореня на півлітра окропу. Залиште його розм’якшуватися на півгодини. Потрібно пити настій за півгодини до їжі, щоб отримати користь для здоров’я травної системи (він запобігає нетравлення шлунка, якщо вжити пряність за 30 хвилин до їди). Потрібно випивати по одній чашці два або три рази на день.

Застосування білої куркуми в кулінарії і косметології

В індійській кухні вона зазвичай використовується свіжої або маринованої як інгредієнт багатьох популярних в країні страв. Порошок часто використовується як загусник. В Індонезії, як правило, застосовується сушена приправа, де найчастіше задіюється як інгредієнт каррі, особливо для страв з морепродуктів. Можливо вона і розтертої і в поєднанні з популярною жовтої куркумою або імбиром використана для приготування пасти каррі для баранини або курки. У Таїланді свіжа дрібно нарізана смужками біла куркума застосовується в якості інгредієнта салатів.

Як косметичний засіб біла куркума освітлює пігментацію шкіри, бореться з акне. Якщо коли-небудь вам вдасться отримати в розпорядження цю приправу, спробуйте заодно зробити маску, яка оживить і освітлить вашу шкіру.

Інгредієнти домашньої маски з білої куркуми для особи:

  • щіпка спеції
  • 10 крапель лимонного соку
  • 1 столова ложка борошна з сочевиці
  • молоко для розмішування.

Необхідно змішати всі інгредієнти разом, нанести на обличчя і змити круговими рухами через 20 хвилин. Якщо застосовувати таку маску один раз на тиждень, шкіра буде врятована від прищів, чорних крапок, до неї повернеться блиск. І досить тільки щіпки куркуми, не потрібно додавати цілу ложку, щоб переконатися в тому, який хороший можна отримати ефект.

Те, що можна знайти в магазинах, – це жовта куркума, і багато людей навіть не знають про існування інших різновидів цієї спеції. Біла куркума – рідкісна в наших широтах «птах», однак різнобічна користь для здоров’я заслуговує того, щоб при нагоді скористатися її чудовими властивостями, високо цінуємо на мудрого Сході.