Корисні властивості кефіру і йогурту

Ферментовані молочні напої були відкриті випадково. Молоко, «подорожувати» з бедуїнами по пустелі, добирався до пункту призначення скислим, але зате приємно освіжає. Виявилося, що воно ще корисніше, ніж свіже. Кефіри і йогурти набагато краще засвоюються організмом, ніж молоко, і це не єдина їхня корисна властивість.

Кефір родом з Кавказу, де його робили в домашніх умовах з коров’ячого або козячого молока. А ось йогурт був відомий вже у стародавніх єгиптян. Але, швидше за все, винайшли його в Індії. Там його робили з загущенного шляхом довгого відварювання буйволиного молока, а пізніше з козячого і коров’ячого. Спочатку в ХХ столітті йогурти продавали в аптеках. Але світ став використовувати їх як їжу, коли швейцарці додали до них фрукти.

властивості кефіру

Кефір – це напій, який отримують із звичайного молока з певним відсотком жирності або знежиреного, пастеризованого, підданого алкогольно-молочної ферментації з додаванням закваски, отриманої з кефірних грибків, або з чистих культур бактерій. Ферментація триває 1-3 дні в герметично закритих судинах при температурі 12-14 градусів. Щоб отримати йогурт, використовують ферментацію пастеризованого і загущенного шляхом додавання термофільних бактерій лактобацил (або біфідобактерій для біойогуртів).
Корисні властивості кефіру багатогранні. Він може перешкоджати розвитку деяких злоякісних утворень, наприклад, раку товстої кишки. Також він стимулює апетит, містить велику кількість вітамінів групи В, які підтримують роботу нервової системи. Напій перетравлюється швидше, ніж солодке молоко. Впливає на секрецію жовчі і соків в шлунково-кишковому тракті, а також на перистальтику кишечника. Кефір можна рекомендувати людям з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, що видужують після хвороби, а також людям з непереносимістю лактози, тому що поживні і дієтичні властивості кефіру пов’язані з частковою ферментацією лактози. Натуральний йогурт також допомагає очищати шлунково-кишковий тракт від токсинів, запобігаючи розвитку патогенних бактерій і підвищуючи опірність організму.

Йогурт: властивості

Йогурт містить близько 3,3% білка, 2-6% жиру, 3,1% цукру, 0,8% молочної кислоти, слідові кількості алкоголю. В одній склянці продукту міститься 415 мг дуже добре засвоюється кальцію (з молока знежиреного – 302 мг), а також вітаміни та інші біоречовини. Він усуває патогенні і гнильні бактерії з шлунково-кишкового тракту. Продукт багатшими кальцієм, ніж молоко, містить в 4-5 разів більше амінокислот. Корисні властивості йогурту такі: він полегшує синтез вітамінів в організмі, допомагає імунітету, сприяє засвоєнню заліза, допомагає при запорах і метеоризмі.

Найздоровішими вважаються натуральні йогурти, тому що вони не містять цукру і штучних ароматизаторів, зате мінералів і вітамінів в них найбільше. Тому їх можна без побоювання давати дітям, не боячись алергічної реакції. Ці йогурти прекрасно замінюють сметану, завдяки чому страви стають менш калорійними і більш здоровими. У фруктових йогуртах більше калорій, вони можуть містити барвники і желатин.

Сьогодні все більш популярними стають йогурти з біфідобактеріями, які зазвичай живуть в нашому травному тракті. Вони пригнічують розвиток гнильної мікрофлори, нейтралізують наслідки прийому антибіотиків, відновлюючи баланс бактеріальної флори. Йогурти або кефір містять живі культури або бактерії, які гальмують розвиток шкідливої ??флори в кишечнику. Цим їх корисні властивості не обмежуються. Вони полегшують процес засвоєння організмом містяться в молочних напоях поживних речовин (кальцію, фосфору, білка, вітамінів групи В). За даними останніх досліджень, ці продукти також впливають на вироблення ферментів, що діють в імунній системі.