хрусткі біляші

Варіант 1. Класичний рецепт хрустких біляшів

Популярність рецептів хрустких біляшів з’ясовна: вони смачні і соковиті, і на відміну від звичайних пишних не містять багато калорій, дуже легкі і найголовніше ситні. Це цілком проста, не дорога випічка, яка з’їдається в одну мить.

Інгредієнти на тісто:

  • борошно – півтори чашки;
  • кефір середньої жирності – 150 мл;
  • сода – 20 г;
  • 1 яйце.

начинка:

  • півкілограма яловичини;
  • 300 г свинини;
  • картопля – 400 г;
  • 1 яйце;
  • 1 цибулина;
  • 150 г вершкового масла;
  • по 20 г перцю запашного і солі.

Покроковий рецепт хрустких біляшів

Крок 1:

Замісити тісто: в невелику чашку вливаємо кефір, розчиняємо в ньому соду, залишаємо на кілька хвилин. Розбиваємо в кефірну суміш яйце, всипаємо борошно кілька разів просіяне через сито, добре вимішуємо до ніжного еластичного стану. Посипаємо борошном, даємо відлежатися 15 хвилин під рушником.

Крок 2:

Приготуємо фарш: з м’якоті яловичини і свинини зрізаємо все плівки і сухожилля, зайвий жир, обполіскувати, обсушуємо на паперових серветках. Все м’ясо дрібно подрібнюємо гострим ножем.

Крок 3:

Очищаємо картоплю і цибулю, миємо й рубаємо дрібними кубиками.

Крок 4:

Фарш перчимо, солимо, ретельно розмішуємо.

Крок 5:

Тісто розрізаємо на маленькі кульки, розгортаємо в тоненькі коржики.

Крок 6:

У центр кладемо по пів столової ложки приготованого фаршу і трохи вершкового масла.

Крок 7:

Міцно защипуємо краї з усіх боків, в середині залишаємо дірочку.

Крок 8:

Жарильна лист змащуємо маслом, розкладаємо біляші, змащуємо їх поверхню збитим віночком яйцем і ставимо в гарячу духовку на 40 хвилин.

Крок 9:

Через 10 хвилин випікання в дірочку в середині вливаємо по однієї чайної ложечки холодної кип’яченої води, те ж саме повторюємо ще через кілька хвилин випікання.

Крок 10:

Подаємо в злегка охолодженому вигляді, як ситної добавки до різних супів замість хліба.

В даному рецепті кефір можна замінити кислим молоком, на ній біляші теж вийдуть хрусткими і поживними.

Варіант 2. Швидкий рецепт хрустких біляшів

Рецепт для тих, хто любить ситну домашню випічку, але не любить довге метушню на кухні. Для приготування хрустких біляшів можна використовувати фарш з курки, телятини або свинини, також можна взяти змішану масу.

Складові:

  • кефір 3,5% жир-ти – 2 склянки;
  • цукор, сода, сіль – по пів чайної ложечки;
  • борошно – 4 жмені.
  • будь-який м’ясний фарш – 4 жмені;
  • часник – 3 зубки;
  • 2 цибулини;
  • зелень цибулі – 4 пір’їнки;
  • пісне масло – 200 мл.

Як швидко приготувати хрусткі біляші

Крок 1:

Очищаємо часник і видавлюємо його в готовий фарш.

Крок 2:

Очищену цибулину подрібнюємо і всипаємо в фарш разом з подрібненою зеленню цибулі, перчимо, солимо, добре розмішуємо.

Крок 3:

Кефір вливаємо в невелику чашечку і злегка підігріваємо в мікрохвильовій печі, всипаємо в нього соду, сіль, цукор, розмішуємо до розчинення.

Крок 4:

Вводимо борошно при частому збиванні віночком, добиваємося злегка густуватої маси.

Крок 5:

Розігріваємо в сковороді олію.

Крок 6:

Кладемо на сковороду одну столову ложку тесту, чекаємо, поки на ньому з’являться повітряні бульбашки.

Крок 7:

Викладаємо на коржики з тіста в середину по чайній ложці фаршу, прожарюємо кілька хвилин.

Крок 8:

Перевертаємо біляші вниз начинкою і смажимо ще кілька хвилин.

Крок 9:

Подаємо до столу в гарячому вигляді до теплого молока.

Тісто вийде трохи хрустке, якщо в тісто додати яйце. Важливо, щоб масло було добре розігріте, інакше ні тісто, ні начинка не схопляться.

Варіант 3. Хрусткі біляші на сметані

Ще один дуже простий і швидкий рецепт хрустких біляшів. Тільки тісто в цьому варіанті зводиться з додаванням сметани. Поєднання ніжною основи з фаршем з курячого м’яса і картоплі надає виробам ще більшу пікантність. Прекрасний варіант, щоб порадувати близьких до вечері.

Складові:

  • борошно – 6 жмень;
  • маргарин – 300 г;
  • сметана 15-ти відсоткової жирності – 6 столових ложок;
  • яйця два;
  • 4 невеликі гомілки курки;
  • 2 цибулини;
  • 6 картоплин;
  • лаврушка – 1 листочок;
  • по 30 г перцю запашного і солі.

покроковий рецепт

Крок 1:

У невеликій чашці розтираємо яйце зі зліг підталим маргарином, викладаємо сметану, перемішуємо і всипаємо посіяну борошно, гарненько вимішуємо руками до м’якого еластичного стану.

Крок 2:

Тесту даємо трохи відлежатися під рушником 20 хвилин.

Крок 3:

Очищену картоплю обполіскувати, ріжемо середнім кубиком.

Крок 4:

Від курячих гомілок відокремлюємо м’якоть і подрібнюємо в м’ясорубці разом з картоплею.

Крок 5:

Всипаємо очищений і дрібно подрібнену цибулю.

Крок 6:

Рвемо на дрібні шматочки лавровий листочок і додаємо в фарш, перчимо, подсаливаем, все гарненько розмішуємо.

Крок 7:

Тісто ділимо на шматочки, кожен розгортаємо в коржик і кладемо по 1 чайній ложці фаршу, формуємо беляш з дірочкою в середині.

Крок 8:

На лист з пергаментним папером розкладаємо біляші, промазуємо яйцем і ставимо в гарячу духовку на 25 хвилин.

Тут, як і в інших рецептах, можна використовувати будь-який вид м’яса для фаршу. Прованські трави і спеції, введені в начинку, додадуть біляші особливий смак.

Варіант 4. Хрусткі біляші на кефіру дріжджовому тесті

Теж дуже хрусткими і одночасно неймовірно смачними і соковитими виходять біляші на основі кефіру і дріжджів. Звичайно, вони занадто калорійні через що входить до складу начинки свинячого сала, але спробувати їх хоча б раз, однозначно, варто.

тісто:

  • сухі дріжджі – щіпка;
  • цукор – 50 г;
  • 40 мл води;
  • кефір з низьким відсотком жирності – 1 склянка;
  • борошно – 6 жмень;
  • сіль – 15 г;
  • 2 жовтки від яєць;
  • соняшникова олія – ??30 мл.

начинка:

  • філе яловичини – трохи менше півкілограма;
  • свиняче сало – 150 г;
  • 3 цибулини;
  • вершки не сильно жирні – 40 г;
  • сіль, запашний перець.

покроковий рецепт

Крок 1:

Приготуємо опару для майбутнього тесту: в невелику чашечку всипаємо дріжджі і 20 г цукру, вливаємо кип’ячену воду, добре розмішуємо і залишаємо в теплі на 20 хвилин.

Крок 2:

Кефір вливаємо в глибоку ємність, трохи підігріваємо на слабкому вогні.

Крок 3:

Вводимо в кефір яєчні жовтки, солимо, всипаємо цукор, вливаємо опару, гарненько розмішуємо.

Крок 4:

Всипаємо борошно, заздалегідь просіяне в кілька прийомів, вимішуємо еластичне, не прилипає до рук тісто.

Крок 5:

Накриваємо чистою тканиною і даємо полежати до підняття 15 хвилин.

Крок 6:

Приготуємо начинку: подрібнюємо яловичину в м’ясорубці, заздалегідь очистивши шматок від плівок і сухожиль.

Крок 7:

З сала при необхідності відрізаємо шкірку і теж подрібнюємо на м’ясорубці, змішуємо з м’ясом.

Крок 8:

В м’ясну суміш вводимо подрібнений на м’ясорубці цибулю, подсаливаем, перчимо, додаємо вершки, все ретельно розмішуємо.

Крок 9:

Тісто ділимо маленькими шматочками, розгортаємо в коржі, в середину кладемо невелика кількість начинки, формуємо біляші трикутної форми.

Крок 10:

Обсмажуємо спочатку з одного боку 2 хвилини і з іншого боку такий же час.

Крок 11:

Гарячі біляші викладаємо в глибоку тарілку гіркою, подаємо в якості доповнення замість хліба до різних супів або м’ясних страв.

Тісто для вищеописаних біляшів можна заводити заздалегідь за кілька днів до випічки, зберігається воно в холодильнику 72 години.

Варіант 5. Хрусткі біляші на заварний дріжджовому тесті

Цей варіант хрустких біляшів відрізняється особливим насиченим смаком. Чудова тісто, соковита начинка – встояти неможливо.

Складові:

  • борошно – трохи менше кілограма;
  • соняшникова олія в тісто – 150 мл;
  • 30 г сухих дріжджів;
  • 20 г цукру;
  • фарш з яловичини готовий – 3 жмені;
  • 4 білих цибулини;
  • кріп – 4 гілочки;
  • червоний, чорний перець – по 30 г;
  • сіль – 10 г;
  • масло для обсмажування – 130 мл.

Як приготувати

Крок 1:

Заведемо заварне тісто: в миску вливаємо злегка підігріту воду, всипаємо дріжджі, розмішуємо до розчинення, додаємо цукор, знову розмішуємо і даємо постояти в теплі 15 хвилин. В іншій чашці перемішуємо соняшникову олію з невеликою кількістю борошна, заливаємо 1,5 склянками гарячої води, гарненько розмішуємо дерев’яною лопаткою до ніжної консистенції. В олійно-борошняну масу вливаємо дріжджову суміш, подсаливаем і всипаємо решту борошна, вимішуємо до еластичного стану.

Крок 2:

Накриваємо тісто чистою тканиною і даємо відлежатися 15 хвилин.

Крок 3:

Очищаємо цибулю, викладаємо його в чашку з фаршем.

Крок 4:

Додаємо подрібнений кріп, вливаємо трохи теплої води, подсаливаем, перчимо сумішшю перців, гарненько розмішуємо.

Крок 5:

Тісто розділяємо на шматочки, розгортаємо в коржики, кладемо приготований фарш, формуємо круглі біляші.

Крок 6:

Розкладаємо біляші на змащений маслом жарова лист і випікаємо в розпеченій духовці 15 хвилин при помірній температурі.

Хрусткі біляші на заварний дріжджовому тесті можна також смажити на сковороді.