холодний борщ

Варіант 1. Класичний холодний борщ

Холодний борщ – прекрасний суп, втамовує голод, але не обтяжують шлунок. Варіантів приготування багато, використовують крім буряка і інші продукти: наприклад, ковбасу, рибу, овочі та інші. Почнемо з класичного рецепту холодного борщу, який завжди можна адаптувати під свій смак.

Складові:

  • 4 буряків;
  • 4 яйця;
  • свіжі огірки – 3 штуки;
  • 6 пір’ячко зеленої цибулі;
  • 7 гілочок кропу;
  • сметана знежирена – 130 г;
  • пол лимона;
  • 40 г гірчиці гострої;
  • цукор – 20 г;
  • сіль – 15 г;
  • 2,5 літра води очищеної.

Покроковий рецепт холодного борщу

Крок 1:

У металеву ємність влийте 2 літри води, злегка підсолити, дочекайтеся закипання на помірному вогні.

Крок 2:

Очищений буряк наріжте соломкою.

Крок 3:

Закиньте в киплячу воду буряк, всипте цукор, відіжміть сік від половинки лимона. Варіть до розм’якшення буряка. Сік лимона можете замінити оцтовою кислотою 9-ти відсоткової.

Крок 4:

Вимкніть вогонь, відвар остудіть.

Крок 5:

Огірки промийте, наріжте дрібними кубиками, зелень цибулі і кропу подрібніть, викладіть в остиглий відвар.

Крок 6:

Охолодіть все в холодильнику 60 хвилин.

Крок 7:

Відваріть яйця, остудіть, звільніть від шкаралупи, подрібніть, залиште трохи для прикраси.

Крок 8:

У чистій чашці змішайте гірчицю зі сметаною.

Крок 9:

Розлийте борщ по тарілках, зверху покладіть по столовій ложці сметанно-гірчичною суміші і посипте подрібненими яйцями.

Якщо хочеться більше гострого борщу, то гірчиці можна покласти більше, а для більш м’якого смаку взагалі виключити її з рецептури.

Варіант 2. Швидкий рецепт холодного борщу

Холодний борщ за наступним рецептом готується швидко, так як буряк не потрібно варити, її просто маринують протягом декількох хвилин в оцтової кислоти. При цьому суп виходить не тільки освіжаючим і смачним, але і з приємною легкою кислинкою.

Складові:

  • 3 буряка;
  • свіжі огірки – 4 штуки;
  • 4 картоплі;
  • півдесятка яєць;
  • зелена цибуля – 5 стеблинок;
  • пол букетика кропу;
  • 30 г цукру;
  • оцтова кислота середньої кислотності – 40 мл;
  • 30 г солі;
  • сметана – 350 г;
  • 2 літри води очищеної.

Як швидко приготувати холодний борщ

Крок 1:

Очистіть буряк, наріжте смужками, влийте оцтову кислоту, перемішайте і залиште на 15 хвилин.

Крок 2:

Помиту картоплю відваріть до пом’якшення на помірному вогні.

Крок 3:

В окремому посуді зваріть яйця, остудіть, звільніть від шкаралупи, наріжте 2 яйця дрібним кубиком, а три залиште для прикраси.

Крок 4:

Огірки наріжте квадратиком.

Крок 5:

Зелена цибуля, кріп помийте, дрібно наріжте.

Крок 6:

З картоплі зніміть шкірку, наріжте квадратиком.

Крок 7:

У ємність з водою викладіть промаринуватися буряк, прокип’ятіть три хвилини.

Крок 8:

Відвар з буряком остудіть і викладіть всі підготовлені інгредієнти, додайте цукор, сіль, розмішайте.

Крок 9:

Подавайте в тарілках, прикрасивши половинками яєць і поклавши по столовій ложці сметани.

Для цього рецепта можна використовувати консервовану буряк в банках.

Варіант 3. Холодний борщ з вареною ковбасою

А якщо хочеться швидко, смачно, легко і одночасно ситно пообідати, то можна скористатися наступним рецептом. Наявна в складі варена ковбаса додає борщу поживність.

Складові:

  • 3 середні буряка;
  • 6 картоплин;
  • 5 яєць;
  • 3 огірка;
  • зелена цибуля – 5 стеблинок;
  • букетик кропу;
  • сметана – 150 г;
  • 30 мл оцтової кислоти;
  • ковбаса;
  • сіль – 20 г;
  • фільтрована вода – 2 літри.

покроковий рецепт

Крок 1:

Помиту картоплю відварити в мундирі, остудіть, наріжте квадратиком.

Крок 2:

Відваріть яйця, очистіть, подрібніть, залиште 2 штуки для прикраси.

Крок 3:

Буряк очистіть і натріть на тертці корейської, викладіть в каструлю з водою, дочекайтеся закипання, потім зменшіть вогонь, влийте оцет і варіть на слабкому вогні до розм’якшення.

Крок 4:

Вимкніть вогонь, відвар остудіть.

Крок 5:

Наріжте кубиком ковбасу й огірки.

Крок 6:

Помитий зелена цибуля наріжте кільцями.

Крок 7:

Всі продукти перемішайте в одній чашці, підсолити.

Крок 8:

При подачі розкладете по тарілках, залийте відваром, поклавши трохи буряків, столову ложку сметани і половинку яйця.

При подачі сметану можна замінити майонезом. Нерідко крім зеленої цибулі додатково кладуть і іншу свіжу зелень.

Варіант 4. Холодний борщ на кефірі

Холодний борщ за цим рецептом готується теж швидко і легко, так як в його склад входить вже готова маринована в оцті буряк, яка надає супчику ще більшу пікантність і невелику кислинку. А окремо подається картопля робить його ситним.

Складові:

  • 300 г маринованого буряка в банки;
  • 5 картоплин;
  • огірки, яйця – по 3 штуки;
  • 5 пір’ячко зеленої цибулі;
  • 6 гілочок кропу;
  • 6 склянок кефіру середньої жирності;
  • сіль – 30 г;
  • 100 г вершкового масла;
  • 300 г сметани.

Як приготувати

Крок 1:

Для початку відваріть яйця, картоплю, остудіть, очистіть.

Крок 2:

Зелену цибулю помийте, наріжте маленькими кільцями і злегка набагато з сіллю, залиште на кілька хвилин, щоб пустила сік.

Крок 3:

Наріжте огірки, яйця квадратиком, викладіть в чашку з зеленою цибулею, перемішайте.

Крок 4:

Додайте маринований буряк, попередньо злив сік, знову перемішайте, посоліть.

Крок 5:

Залийте все кефіром, перемішайте.

Крок 6:

При подачі розлийте по тарілках, зверху покладіть сметану.

Крок 7:

Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати шматочками, викладіть глибоку порційну тарілку гіркою, перемішайте з вершковим масло, посипте зеленню і поставте на стіл.

Маринований буряк допустимо замінити відвареної, так теж вийде смачно і корисно.

Варіант 5. Холодний борщ з копченою тріскою

Дуже незвичайний варіант холодного борщу. Поєднання буряка та копченої тріски надає страві легку екзотику. Напевно і у вашій родині знайдеться хоча б одна людина, якій сподобається цей вишуканий, але вельми несподіваний рецепт. А щоб краще зрозуміти смак такого супчика, потрібно обов’язково його приготувати і спробувати.

Складові:

  • 4 невеликих буряка;
  • 1 середня копчена тріска;
  • огірки – 4 штуки;
  • яйця – 5 штук;
  • петрушка, кріп – по 1 букетик;
  • зелень цибулі – 7 стеблинок;
  • сметана – 100 г;
  • 30 мл оцтової кислоти;
  • цукор – 20 г;
  • сіль – 20 г.

покроковий рецепт

Крок 1:

Очищену і відварну буряк наріжте смужками, викладіть в невелику каструльку, залийте водою до половини обсягу, влийте оцет і прокип’ятіть на помірному вогні. Приберіть з вогню, остудіть.

Крок 2:

Помитий зелена цибуля подрібніть, пам’ятайте з сіллю.

Крок 3:

Огірки наріжте квадратиком і викладіть до цибулі.

Крок 4:

Відвар з буряком влийте в огірки з цибулею, всипте цукор, розмішайте.

Крок 5:

Яйця промийте, покладіть в невелику ємність з підсоленою водою, відваріть 7 хвилин, очистіть і розріжте на дві половинки.

Крок 6:

Розлийте по тарілках, покладіть трохи сметани, половинку яйця і невеликий шматочок копченої тріски, посипати подрібненою петрушкою і кропом.

Копчену тріску можна замінити іншою подкопченной рибою, наприклад, сьомгою або фореллю.

Варіант 6. Холодний борщ з щавлем на кислому молоці

Щавель і редиска надають супчику неперевершену легкість і свіжість. Холодний борщ, приготовлений у такий спосіб, сподобається не тільки дорослим, але й дітям.

Складові:

  • 3 огірка;
  • 2 буряки;
  • 5 листочків щавлю;
  • 1 кг редиски;
  • яйця – 4 штуки;
  • 400 мл кислого молока;
  • сметана середньої жирності – 180 р
  • зелень цибулі – 8 стеблинок;
  • кріп – підлогу букетика;
  • сіль – 30 г.

Як приготувати

Крок 1:

Щавель промийте, обшпарте гарячою водою, покладіть в невелику каструльку з водою і проваріть 2 хвилини, злийте воду, щавель остудіть.

Крок 2:

Відварну буряк наріжте смужками.

Крок 3:

Щавель подрібніть і перемішайте з буряком в одній чашці.

Крок 4:

Огірки і редиску помийте, наріжте дрібним квадратиком і викладіть до буряка і щавлю.

Крок 5:

Зелень цибулі обполосніть, наріжте дрібними кільцями і всипте до інших овочів, посоліть і перемішайте.

Крок 6:

Влийте кисле молоко, перемішайте.

Крок 7:

Розлийте по тарілках, покладіть трохи сметани, половинку вареного яйця, посипте кропом.

Кисле молоко можна замінити сироваткою. А щоб страва вийшла ситніше при подачі можна в окремій тарілці поставити відварну картоплю, посипаний зеленню.