Холодець з тріски

Класичний рецепт заливного з тріски без желатину

Таке заливне часто називають «Різдвяне», його зазвичай готують на зимові свята. З тріски блюдо виходить красиве, радує ароматом. Додатково знадобляться кістки, голови, плавники, хребти, які можна взяти від іншої риби.

складові

  • 1,5 кг рибних неліквідних частин;
  • 2 моркви;
  • 1 л рибного бульйону;
  • 1 цибулина;
  • 500 г тріски (філе);
  • 2 яйця;
  • 30 г зеленого горошку;
  • сіль, лавр, перець.

Покроковий рецепт класичного заливного з тріски

Крок 1:

Неліквідні частини риби промити, залити водою, щоб вона ледь покрила продукти. Поставити на плиту, додати одну морквину і цибулину, лавр, перець. При закипанні видалити з риби піну, зменшити вогонь. Готувати при ледь помітному бурлінні 2 години. Бульйон процідити через 4 шари марлі або дрібне сито.

Крок 2:

Відміряємо літр бульйону, повертаємо на плиту, після закипання додаємо одну очищену і розрізану на декілька частин моркву, потім кладемо філе тріски, солимо. Проварюємо 20 хвилин, не даючи активно булькати. Рибу охолоджуємо, охолоджуємо. Морква залишаємо для прикраси.

Крок 3:

Якщо в бульйоні з’явилися якісь частинки від риби, то його потрібно процідити ще раз. Наливаємо в форму для заливного тонкий шар бульйону, не більше половини сантиметра, прибираємо на холод, щоб підкладка застигла.

Крок 4:

Поки можна відварити і порізати кружальцями яйця, вирізати фігурки з відвареної моркви. Охолоджену тріску також нарізаємо акуратними шматочками будь-якої форми і розміру.

Крок 5:

Дістаємо миску з застиглої або почала застигати підкладкою. На ній розкладаємо яйця, шматочки риби, морква, розкидаємо зелений горошок. Можна складати будь-які композиції на свій розсуд.

Крок 6:

Беремо ложку і акуратно починаємо поливати зверху продукти, намагаючись їх не зрушувати. Бульйон потрібно використовувати холодний, щоб не порушувати нижній шар

Крок 7:

Прибираємо заливне на 3-5 годин, а краще на ніч, щоб воно повністю застигло.

Холодець з тріски виходить красивіше і виглядає цікавіше, якщо для оформлення використовувати перепелині яйця.

Швидкий рецепт заливного з тріски з желатином

Все частіше для рибного заливного з тріски використовують желатин. Цей продукт дозволяє заощадити час, не потрібно витрачати кілька годин на варіння насиченого бульйону з кісток і плавників. До того ж така закуска завжди виглядає красиво, бульйон НЕ мутний, йому можна надати будь-який смак.

Складові:

  • 1 кг тріски;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 моркви;
  • 2 яйця;
  • 20 г желатину;
  • 3 гілочки петрушки;
  • 0,5 лимона.

Як швидко приготувати заливне

Крок 1:

Промити, випатрати тріску, якщо тушки НЕ порожнисті. Залити 1,5 літрами води, поставити на плиту. Додати нарізану моркву, цибулину кладемо цілком. Варимо рибу до готовності, але важливо не перетримати. Хвилини за чотири солимо, перчимо.

Крок 2:

Виймаємо тріску з бульйону, остудити, то ж саме робимо з морквою. Все інше проціджуємо, теж охолоджуємо. Тріску нарізаємо шматочками, хребет прибираємо.

Крок 3:

Желатин заливаємо склянкою охолодженого бульйону, залишаємо набухати. Час погоджуємо з інструкцією.

Крок 4:

Яйця відварюємо, даємо охолонути, очищаємо, розрізаємо. З моркви вирізаємо кружечки або інші фігурки. Тонко нарізаємо лимон, промиваємо і підсушуємо петрушку.

Крок 5:

Розкладаємо рибу та інші залишають заливного в мисках або в тарілках, не забуваємо про зелень і скибочки лимона.

Крок 6:

Желатин розтоплюємо, просто підігріваємо. Як тільки він повністю розчиниться, змішуємо з 4 склянками бульйону, обов’язково пробуємо, перчимо і солимо.

Крок 7:

Заливаємо приготовані продукти, відправляємо застигати на холод, але ні в якому разі не заморожуємо.

Необов’язково готувати холодець з великою кількістю додаткових овочів, яєць, зелені, багатьом людям більше подобається сама риба і желе з бульйону.

Холодець з тріски з креветками

Варіант шикарного заливного з тріски з желатином. Креветки для нього можна використовувати будь-якого виду і розміру. Важливо тільки не готувати їх занадто довго, інакше смак молюсків не втішаться.

Складові:

  • 400 г тріски;
  • 150 г креветок;
  • 10 маслин;
  • 15 г желатину;
  • лимон, спеції, зелень.

Як приготувати

Крок 1:

Зварити тріску до готовності, бульйон після закипання посолити. Вийняти рибу, залишити для охолодження.

Крок 2:

Креветок промити, закинути в рибний бульйон проварити три хвилини. Виловити шумівкою, залишити остигати. Бульйон процідити.

Крок 3:

Відлити трохи бульйону, приблизно 150 мл, остудити, залити желатин. Ми залишаємо набухати. Відміряємо ще 2 склянки бульйону.

Крок 4:

Лимон потрібно порізати красивими часточками, досить 4-5 штучок, маслини розрізати навпіл або четвертинками. Залежно від розміру. Також підготувати відварну тріску.

Крок 5:

Як тільки желатин повністю розбухне, його потрібно розтопити. Можна поставити на водяну баню або в мікрохвильову піч. Змішуємо з відміреною раніше бульйоном, заправляємо спеціями, наливаємо трохи в миски, прибираємо застигати.

Крок 6:

Розкладаємо на тонкому застиглому шарі желе шматочки тріски і маслини. Поливаємо бульйоном, щоб він ледь покрив закуску. І знову прибираємо застигати.

Крок 7:

Як тільки шар трохи схопиться, розкладаємо на нього креветки і прикрашаємо лимоном, можна додати зеленню. Акуратно розливаємо залишки бульйону. Прибираємо заливне в холодильник на п’ять годин.

За таким же принципом можна робити заливне з кальмарами, різними іншими морепродуктами і молюсками. Навіть звичайні крабові палички можуть стати чудовою прикрасою і доповненням закуски.

Холодець з тріски з желатином «Дві риби»

Для приготування такого холодцю з тріски знадобиться невеликий шматок горбуші. З двома видами риби закуска виглядає красивіше, а смак багатший. Желатин використовуємо будь-який в зазначеній кількості.

складові

  • 400 г тріски;
  • 400 г горбуші;
  • 2 яйця;
  • 25 г желатину;
  • спеції;
  • 0,5 лимона.

покроковий рецепт

Крок 1:

Закладаємо рибу в каструльку, заливаємо близько 1,2 літра води, доводимо до кипіння, прибираємо пінку. Додаємо лавр, горошки перцю, варимо бульйон. Риби не перетримуємо. Як тільки вона звариться, виймаємо. Бульйон відразу ж процідити.

Крок 2:

Залити склянкою теплого бульйону желатин, залишити набухати. Поки можна нарізати приготовлену рибу, відварити і порізати яйця, зробити прикраси з лимона.

Крок 3:

Набряклий желатин розтопити, додати до нього ще 3-3,5 склянки бульйону, розмішати, спробувати. Якщо потрібно, то ще присолити, поперчити.

Крок 4:

Розкласти шматочки тріски і горбуші в миски, доповнити яйцями, лимоном, залити приготовленим бульйоном. Прибрати в прохолодне місце для застигання желатину.

В цей вид заливного також можна додавати зелений горошок, використовувати для прикраси відварену моркву, зелень, оливки або маслини. Види додаткових продуктів і спосіб прикраси залежить тільки від особистого смаку.

Холодець з тріски з майонезом

Чи не найшвидший спосіб приготування заливного з тріски. Так як він без желатину, але зате з майонезом. Закуска виходить світла, не зовсім звичайна, але має дуже приємний смак і хорошу жирність.

складові

  • 1,5 кг рибних відходів для бульйону;
  • 0,7 кг тріски;
  • 1 морква;
  • 250 г майонезу;
  • 1 цибулина;
  • зелень, спеції.

Як приготувати

Крок 1:

Промиваємо рибні частини для бульйону, заливаємо водою до їх рівня, кидаємо цибулину і готуємо близько 1,5 години на невеликому вогні, обов’язково видаляємо пінку і все те, що буде підніматися нагору. Потім виловлюємо і прибираємо всі продукти з бульйону.

Крок 2:

У цьому ж бульйоні відварюємо тріску і очищену морквину до готовності. Акуратно виймаємо шумівкою, щоб не поламати рибу. Відвар проціджують.

Крок 3:

Відміряємо 800 г бульйону, додаємо майонез, спеції, збиваємо вінчиком до однорідності. Відливаємо стакан білого бульйону, він знадобиться для верхнього шару.

Крок 4:

Нарізаємо відварену моркву невеликими скибочками. Відокремлюємо від кісток тріску, ріжемо або ламаємо шматочках. З’єднуємо все це з рибним білим бульйоном, розмішуємо, переливаємо в миски, прибираємо застигати.

Крок 5:

Як тільки верхній шар почне схоплюватися, виливаємо бульйон без риби, який ми раніше відставили. На ньому можна розкласти зелень, шматочки моркви або часточки лимона. Прибираємо закуску на холод.

Точно також можна готувати холодець зі сметаною або свіжими вершками, але важливо не додавати їх у великій кількості, а також робити концентрований відвар. Інакше заливне просто не застигне.