Харчо з волоськими горіхами

Класичний рецепт харчо з волоськими горіхами

Харчо – це суп, який прийшов з грузинської кухні. Він надзвичайно ароматний і ситний. Існує багато варіацій цієї страви, але найпопулярніша – з волоськими горіхами. Вони надають супу смачний і благородний смак.

Для приготування найчастіше використовують м’ясо яловичини, баранини або свининки. Але можна зварити його і з куркою, це буде більш швидкий і легкий рецепт. Для заправки обов’язково потрібно використовувати спеції, найкраще з яких підійде хмелі-сунелі.

Складові:

  • півкіло яловичини;
  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • півсклянки рису;
  • дві столові ложки рослинної маслечка;
  • півсклянки очищених волоських горішків;
  • п’ять зубків часнику;
  • 8-10 горошин чорного перцю;
  • 60 гр. томатної пасти;
  • лист лавра;
  • столова ложка борошна
  • сіль і зелень;
  • півсклянки соусу ткемалі;
  • один корінь петрушечкі.

Покроковий рецепт харчо з волоськими горіхами

Крок 1:

М’ясо яловичини промити холодною водою, видалити ножем плівочки і нарізати на невеликі шматочки. Покласти в каструльку, залити водою і поставити варити. Відразу додати корінь петрушки, який потрібно буде прибрати, коли м’ясо звариться.

Крок 2:

Лук очистити від лушпиння і нарізати тим способом, який подобається – кубиками або соломкою. На розігрітій олії обсмажити шматочки цибулі до золотистого кольору. Потім всипати ложку борошна, все перемішати і через хвилину додати томатну пасту.

Крок 3:

Готове м’ясо вийняти з бульйону, перекласти в сковорідку і вимкнути під нею плиту.

Крок 4:

У каструлю з бульйоном насипати промитий кілька разів рис, посолити і варити близько п’яти хвилин. Важливо, щоб зерна рису залишалися твердими.

Крок 5:

Волоські горіхи подрібнити за допомогою ножа і злегка підсушити на сухій сковороді, щоб їх запах став яскраво вираженим.

Крок 6:

З сковороди перекласти в бульйон м’ясо і цибулю, додати соус і довести все до закипання води.

Крок 7:

Горіхи пересипати в каструлю, розмішати і продовжувати варити на средненько вогні.

Крок 8:

Горошки перцю розім’яти, щоб вони дали аромат, зубчики часнику почистити і дуже дрібно нарізати, зелень (будь-яку) промити водою і подрібнити. Все це перекласти в каструлю, додати лист лавра і вимкнути плиту.

Закрити суп кришечкою і дати настоятися. Після цього харчо можна подавати до столу.

Швидкий рецепт харчо з волоськими горіхами

Харчо можна приготувати набагато швидше, якщо замість яловичини взяти м’ясо курки. На його варіння до готовності йде небагато часу, що дозволяє зварити суп буквально за сорок хвилин разом з підготовкою продуктів.

Складові:

  • одна курка;
  • чотири цибулини;
  • півтори ложки борошна;
  • півсклянки соусу ткемалі з сливи;
  • стаканчик волоських горіхів;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • чайна ложечка товченого насіння кінзи;
  • чайна ложечка хмелі-сунелі;
  • пучок свіжої кінзи;
  • лист лавра;
  • сіль.

Як швидко приготувати харчо з волоськими горіхами

Крок 1:

Тушку курячу ретельно промити, обробити на невеликі шматочки. Перекласти їх в каструлю, налити 2,5 літра холодної води і поставити варити до напівготовності птиці.

Крок 2:

В окрему каструлю зняти жир, який буде виділятися в бульйоні. На ньому згасити до м’якості дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Потім додати шматочки курячого м’яса, доведені до напівготовності і продовжувати гасити ще близько чверті години.

Крок 3:

У каструлю з куркою і цибулею всипати всю порцію борошна, розмішати і через 4-5 хвилин налити курячий бульйон.

Крок 4:

Через 10-12 хвилин в суп додати соус ткемалі. Якщо його немає, то можна замінити томатами (500гр.), Які потрібно протерти через ситечко. Після закипання додати в харчо подрібнені волоські горіхи, часник. Посипати спеціями, покласти лавровий лист, насіння і дрібно нарізану кінзу.

Поварити суп ще пару хвилин і зняти з вогню. Дати йому настоятися близько десяти хвилин і гарячий, з насиченим ароматом харчо можна подавати на обід або вечерю.

Харчо з волоськими горіхами, бараниною і аджикою

Популярний гострий варіант харчо з грузинської аджикою. Якщо такої немає, то її можна замінити на гострий перець, порубаний на дрібні шматочки.

Складові:

  • 600-700 гр. баранини;
  • пара ложок жиру або масла;
  • дві великі цибулини;
  • півтори ложки гострої аджики;
  • три чверті склянки рису;
  • одна велика морква;
  • два великих болгарських перцю;
  • 3-5 зубчиків часнику;
  • три столові ложки томатної пасти;
  • спеції, свіжа зелень;
  • 100-120 гр. волоських горіхів.

Як приготувати

Крок 1:

У казані або каструлі з товстим дном розігріти жир.

Крок 2:

Бараняче м’ясо добре промити водою, розділити на шматочки, обсушити серветкою і смажити на жирі до рум’яної. Коли з м’яса почне виділятися сік, зменшити вогонь до самого мінімального і томити ще близько чверті години.

Крок 3:

Лучок і моркву почистити, нарізати на маленькі кубики і додати до м’яса. Продовжувати смажити на самому мінімальному вогні приблизно вісім хвилин.

Крок 4:

Додати перець, спеції – найкраще хмелі-сунелі або зіру. Почекати, щоб вони прогрілися і дали страві аромат.

Крок 5:

Залити продукти гарячою водою і варити до кипіння.

Крок 6:

Коли водичка закипить, всипати промитий рис, посолити і тримати на плиті, поки крупа не дійде до напівготовності.

Крок 7:

Болгарський перчик нарізати тонкою соломкою і додати в харчо.

Крок 8:

Волоські горіхи порубати на дрібні шматочки, висипати на суху сковорідку і злегка обсмажити.

Крок 9:

Томатну пасту розвести 50 мл. води і додати часничок, пропущений через прес. Потім покласти аджику і всю масу розтерти ложкою. В кінці засипати горіхи.

Крок 10:

Заправку додати в суп і кип’ятити його ще пару хвилин.

Всипати в харчо нарізану зелень і вимкнути плиту. Після того, як суп настоїться, можна приступати до обіду.

Харчо з волоськими горіхами і чорносливом

Варіант харчо з бараниною і волоськими горіхами можна урізноманітнити за допомогою чорносливу. Він дасть пікантність цього гострого грузинському супу і незвичайний смак.

Складові:

  • півкіло баранячого м’яса;
  • дві столові ложки рисової крупи;
  • п’ять зубчиків часнику;
  • маленька баночка томатної пасти;
  • 6-7 волоських горіхів;
  • парочка столових ложок соусу ткемалі;
  • парочка чайних ложок хмелі-сунелі;
  • три лаврових листки;
  • пара ложок меленого червоного перцю;
  • 5-6 горошин черногоперца;
  • чайна ложка морської солі;
  • свіжа кінза.

покроковий рецепт

Крок 1:

Баранину промити, зрізати жірінкі і плівки, розділити на порційні шматочки. Залити холодною водою об’ємом 2 літри. Після закипання зняти піну, зменшити вогонь і варити ще близько 60 хвилин.

Крок 2:

Лучок дрібно нарізати і посмажити на рослинному маслечко.

Крок 3:

Додати в каструлю з м’ясом цибулю, хмелі-сунелі і звичайний лавровий лист.

Крок 4:

Горіхи потовкти, або подрібнити в блендері.

Крок 5:

Чорнослив ретельно промити і потримати в гарячій воді пару хвилин.

Крок 6:

Чорнослив, горіхи, томатну пасту і соус ткемалі додати до супу, все перемішати.

Крок 7:

Коли супчик знову почне кипіти, всипати рис і проварити ще близько трьох хвилин. Зняти каструльку з вогню і додати в неї часничок, пропущений через прес і кінзу, дрібно нарізану ножем.

Крок 8:

Закрити каструльку кришкою і томити не менше 20 хвилин.

Густий, ароматний і ситний харчо готовий! Можна приступати до їжі.

Харчо з волоськими горіхами і гранатовим соком

Цікавий смак виходить у харчо з горішками, якщо додати в нього гранатовий сік. За бажанням можна зменшити кількість спецій і часнику, щоб суп не був таким гострим, але залишався ароматним.

Складові:

  • три великих томата;
  • півкіло яловичини;
  • півсклянки рису;
  • 110 гр. очищених волоських горіхів;
  • 130-150 мл. гранатового соку;
  • велика цибулина;
  • одна морквина;
  • 3-4 зубчиків часнику;
  • пара чайних ложок хмелі-сунелі;
  • півчайної ложки сушеної зіри;
  • півчайної ложки сушеного тархуна;
  • мелений чорний перець;
  • пучок кінзи або петрушки;
  • пучок кропу.

Як приготувати

Крок 1:

Лучок очистити і дрібно нарізати, підсмажити в каструлі до м’якості, моркву нарізати на тонку соломку і додати до цибулі.

Крок 2:

Яловичину добре промити, видалити плівки, нарізати на невеликі шматочки і додати до овочів в каструлі. Гасити близько двадцяти хвилин, щоб м’ясо початок пускати сік.

Крок 3:

Налити до м’яса 3 літри гарячої води або окропу, тримати на вогні дві хвилини.

Крок 4:

Рис промити кілька разів в проточній воді і додати в каструлю. Посолити і тримати на середньому вогні 10 хвилин.

Крок 5:

Помідори ошпарити окропом, після цього зняти шкірку і натерти томати на тертці або пропустити через сито. Змішати зі спеціями.

Крок 6:

Горіхи нарубати ножем на дрібні шматочки і всипати до томатів, посипати меленим перцем і ретельно перемішати. Отриману заправку і гранатовий сік додати до супу і продовжувати варити протягом шести хвилин.

Крок 7:

Часник дрібно нарізати або розчавити пресом, зелень нарубати ножем і додати в суп.

Під закритою кришкою томити суп кілька хвилин. Смачного!