Харчо з перловкою

Класичний рецепт гострого харчо з перловкою

Блюдо настільки ж просто, наскільки й смачно. Суп виходить гострим і ситним, він легкий в приготуванні, єдине про що доведеться потурбуватися, це перловка. Її ми будемо готувати ретельно, за всіма канонами і ніхто не посміє сказати, що наш харчо несправжній!

Складові:

  • яловичина, вирізка – 400 грамів;
  • 100 грамів перловки;
  • півкілограма картоплі;
  • дві цибулинки і солодка морквина;
  • один помідор, великого розміру і корешочек петрушки;
  • столова ложка сливового соусу Ткемалі і стільки ж олії;
  • кінза, часник і ложечка хмелі-сунелі.

Покроковий рецепт харчо з перловкою

Крок 1:

Перлову крупу ретельно переберіть, ошпарьтеокропом, злийте, залийте водою нормальної температури і доведіть до кипіння. Проваріть пару хвилин і знову зцідіть, переклавши в друшляк. Підготовлена ??таким способом перловка вийде і красивіше і смачніше.

Крок 2:

Вирізку промити, обсушити і наріжте порційними шматочками. Варимо харчо в трилітровій каструлі, покладіть в неї м’ясо і очищену цибулину, залийте до обідка водою і поставте на включену плиту. Після закипання зніміть «шум», зменшіть нагрів і накрийте кришкою, через хвилину зніміть її, покладіть перловку і відрегулюйте температуру так, щоб вода ледь помітно хвилювалася.

Крок 3:

Цибулину очистіть і наріжте, спочатку кільцями, потім їх ще раз, на вісім частин, морквину просто натріть побільше, разом з петрушкою. Розжарити масло, підрум’яньте цибулю, після нього морква, змішайте пассеровку і відсуньте до бортикам. На середину викладіть суміш з протертого помідора і Ткемалі, додайте вогню, помішуючи, прогрійте пару хвилин.

Крок 4:

Перемішайте вміст сковороди, присолите, посипте перчиком і хмелі-сунелі, влийте пару ложок бульйону з каструльки і прогрійте зовсім небагато. Часник очистіть, наріжте пластинками, порубати ще дрібніші. Додайте в пассеровку, вимкніть під сковородою нагрів.

Крок 5:

Картопля, нарізаний скибочками, покладіть в бульйон, до вже стала м’якою перловці і зварити м’яса, засічіть чверть години. Викладіть в суп засмажку і всі спеції, перемішавши, спробуйте на сіль і додайте, скільки вважаєте за потрібне.

Харчо готовий, подайте його в колоритних глиняних мисках, окремо запропонувавши рубану кінзу, іншу зелень, сметану і соус з гострого перцю.

Швидкий рецепт харчо з перловкою на тушонку

Перлову крупу в прискореному рецепті використовуємо швидкорозварювану. Її можна приготувати, як пропонується нижче, а можна запарити на півгодини в термосі або проварити приблизно такий же час в СВЧ-печі.

Складові:

  • чотирьохсот-грамова банка натуральної яловичої тушонки;
  • столова ложка бульйонні концентрату і стільки ж подрібненого часнику;
  • по три цибулинки і невеликих помідора;
  • третину склянки перлової крупи, швидкого приготування;
  • дві ложки томатного «Краснодарського» соусу або кетчупу зі спеціями;
  • сіль, зелень, перець – за смаком;
  • соняшникова олія – ??три ложки, обов’язково ароматне.

Як швидко приготувати ситний харчо з перловкою

Крок 1:

Оскільки продажу є кілька сортів швидкорозварювані Крупа, і кожен виробник рекомендує свій спосіб приготування – орієнтуйтеся на його інструкцію. Відваріть потрібну кількість крупи так, щоб готова розсипчаста перловка займала в обсязі трохи більше склянки. Кашу, зовсім трохи не дійшла до готовності, промийте в друшляку.

Крок 2:

Продукти розраховані на повну дволітрову каструлю, дуже добре, якщо у вас вона з багатошаровим дном. Нагрійте посуд, викладіть в неї жир з консервів, дайте йому розтанути і почати пузиритися. Викладіть половину часнику, а поверх нього м’ясо. Розімніть і дайте йому трохи прогрітися, посипте перцем, перемішайте, почекайте ще пару хвилинок. Відставте з вогню, трохи остудіть і залийте окропом, поверніть на плиту і доведіть до кипіння.

Крок 3:

Розжарити масло, прямо в сковороду нарізайте цибулю скибочками довільного розміру і форми, помішуйте, тим часом, так само «у вільному стилі», наріжте в миску помідор. Додайте його в пассеровку, коли цибулька на краях почне покриватися бурштинової скоринкою. Трохи притискаючи шумівкою, дайте помідору розм’якнути і трохи розсуньте зажарку до країв.

Крок 4:

В середину сковороди вилийте томат, якщо це кетчуп, додайте до нього по щіпці тертої гвоздики, білого перцю і кориці. Помішуйте. Коли томат почне густіти з’єднайте його з іншою засмажкою.

Крок 5:

У каструлю викладіть пассеровку, сухий бульйон, перемішайте, проваріть п’ять хвилин, прямо туди ж покришите зелений цибулька і відключіть нагрів. Витримавши під кришкою хвилин вісім, додайте в харчо залишок часнику і дайте настоятися ще трохи.

Харчо з перловкою і бочковими огірками

Харчо з солоними огірками чимось схожий на розсольник, але характерний набір спецій, робить блюдо легко впізнаваним. Сплутати ароматний суп з кавказьким колоритом і простий розсольник – неможливо.

Складові:

  • 1/3 кілограма телячої вирізки і розрубане реберця з м’якоттю;
  • півсклянки крупи перлової, хорошої якості;
  • половина часниковою головки;
  • одна велика цибулина і дві картоплини;
  • дві ложки Ткемалі;
  • три огірочка бочкового засолу і один корінь петрушки;
  • півсклянки дрібно нарізану зелені – петрушка зі свіжою кінзою;
  • порівну запашного і чорного перчика – всього чайна ложечка, і стільки ж хмелі-сунелі.

Як приготувати

Крок 1:

Перловку перебираємо і обшпарюємо. Злив воду двічі, замочуємо в термосі окропом на дві години. Пропорція крупи і води 1: 2,5. Починаючи готувати харчо, відкриваємо термос, витрушуємо розбухлу крупу в друшляк і промиваємо гарячою, а потім холодною водою.

Крок 2:

У трилітрову каструлю складаємо нарізану яловичину, підливати холодну воду, щоб покрила всі шматочки, швидко доводимо до кипіння. Зливаємо відвар, замінюємо його окропом, наповнюючи каструлю трохи не доверху. Кладемо запашний перець і лаврушку, варимо при помірному кипінні, поки м’ясо не почне відставати від реберця.

Крок 3:

М’ясо вийміть і розберіть від кісток, щоб позбутися від можливого попадання дрібних осколків, процідіть бульйон. Поверніть все в каструлю, а після закипання висипте в бульйон розбухлу крупу. Варіть хвилин двадцять і перевірте готовність перловки, вона повинна бути вже досить м’якою. Наріжте кубиками очищену картоплю, покладіть в суп і засічіть п’ятнадцять хвилин на варіння.

Крок 4:

Лук, половину часнику і корінець петрушки очистити, нарізати дрібно, кубиками. У розігрітій олії спассеруйте до темного рум’янцю, додайте ткемалі і перемішайте, вогонь збавте до мінімального. Огірки натріть великої теркою, втрутився в пассеровку, тушкуйте ще пару хвилин.

Крок 5:

Додайте в суп спеції, присолите, викладіть і розмішайте зажарку, при помірному кипінні проваріть ще кілька хвилин і посипте зеленню. Вимкніть плиту, накрийте кришкою, а зверху ще й щільною тканиною, витримаєте так хвилин двадцять.

Пісний харчо з перловкою

Якщо страва не повинно містити продуктів тваринного походження – суворо дотримуйтесь пропонованим рецептом. Якщо ж допустимі невеликі відхилення від цього правила – пассеруйте томат на смальці, суп стане помітно ситніше.

Складові:

  • три картоплини, по дві морквини і ріпчасті цибулини;
  • часник;
  • півсклянки томатної пасти і трохи менше – олії;
  • два листка лаврове листя;
  • по половині склянки перлової крупи і мелених горіхів;
  • петрушка – пучок зелені і один корінь;
  • перець пекучий – щіпка, запашний – 5 горошин;
  • хмелі-сунелі і мелений сушений базилік – за смаком;

покроковий рецепт

Крок 1:

Перлову крупу перебираємо, замочуємо на ніч, зливаємо воду і варимо до повної готовності. Промиваємо гарячою, а після неї і холодною водою.

Крок 2:

Картоплю відварюємо в мундирі, остудити, нарізаємо кубиками. Розпалює в казанку масло, зменшуємо вогонь і через хвилину, акуратно, в один захід, викладаємо томатну пасту. Швидко прикриваємо кришкою від бризок і чекаємо, поки вони припиняться. Розмішуємо, солимо і перчимо, прожарюємо хвилин сім на малому нагріванні, обов’язково розмішуючи.

Крок 3:

Морквину і цибулю розпускаємо на велику соломку, перемішуємо з почали густіти томатом, додаємо корінь петрушки і рубаний часник, половину від кількості. Пасеруємо до напівготовності Засипаємо в пассеровку горіхи, кладемо і перемішуємо спеції.

Крок 4:

Даємо трохи охолонути, відставивши з вогню, вливаємо два літри окропу, знову розігріваємо до кипіння. Прогрів хвилини три, пробуємо на сіль і перець, закладаємо перловку і картопля, досолюємо за потребою, посипаємо часником і зеленню, наполягаємо обов’язково.

Простий ароматний харчо з перловкою

Рецепт помітний своєю простотою. Швидким його не назвеш, але за приготування може взятися кухар будь-якої кваліфікації і навіть зовсім без неї – зуміти приготувати розкішний харчо за пропонованим рецептом буде непросто.

Складові:

  • кілограм яловичини;
  • червона цибулина і невеликого розміру солодка морквина;
  • пригорща рубаною кінзи і стільки ж петрушки;
  • половина склянки подрібнених волоських горіхів;
  • по ложці томату, ароматного масла і рубленого часнику
  • половина склянки Ткемалі;
  • сто грамів перловки;
  • хмелі-сунелі, горошковий і пекучий перець.

Як приготувати

Крок 1:

Перловку замочіть заздалегідь, починаючи варити харчо, воду в крупі замініть окропом. Приблизно через годину злийте остигнула воду і ретельно промийте зерна.

Крок 2:

Вимиту і нарізану на 50-грамові шматочки яловичину залити окропом в п’ятилітрової каструлі і варити дві чи довше, до готовності. М’ясо вийняти шумівкою на тарілку, а в каструлю засипати підготовлену перловку, бульйон посолити.

Крок 3:

Цибулю і моркву очистити і обполоснути, натерти коренеплід, а цибулину нарізати четвертинками кілець. Спасерувати на маслі овочі з томатом, вмішати в пассеровку горіхи, Ткемалі і спеції.

Крок 4:

Викласти всі продукти, включаючи м’ясо, в каструлю і варити п’ять хвилин, посипати часником і зеленню, почекати ще хвилину і вимкнути нагрів. Обов’язково дайте супу настоятися!