Харчо по-грузинськи

Харчо по-грузинськи – класичний рецепт

У національних рецептах Грузії використовують зерна граната, горіхи, аличу, трави, прянощі. Немає такої людини, якій би не сподобалося «харчо по-грузинськи». Цей супчик готують на основі густого бульйону і обов’язково заправляють рисом. У смаку легка кислинка, а апетит підвищує запах трав і горіхів.

Складові:

  • 600 гр. жирної яловичини;
  • 70 гр. аличі;
  • 150 гр. помідор;
  • 70 гр. волоського горіха;
  • 112 гр. круглого рису;
  • За 4 горошини запашного і чорного перцю;
  • 3 літри води;
  • 20 гр. часнику;
  • 3 лавр. Ліста.

Покроковий рецепт класичного харчо по-грузинськи

Крок 1:

М’ясо залийте водою. Додайте спеції.

Крок 2:

Варіть бульйон на повільному вогні дві години. Якщо вода швидко випаровується, то її доведеться поступово додавати.

Крок 3:

Рис переберіть і замочіть на 30 хвилин у холодній воді.

Крок 4:

Аличу і помідори обдайте окропом.

Крок 5:

Протріть фрукти через сито, а кісточки викиньте.

Крок 6:

Засипте рис в бульйон.

Крок 7:

Коли рис буде готовий, додайте пюре з помідорів і аличі.

Крок 8:

Волоські горіхи обсмажте, потовчіть і додайте в харчо.

Крок 9:

Дістаньте м’ясо і розділіть на порції.

Накрийте каструлю кришкою. Через 30 хвилин можна годувати своїх домочадців. Окремо подайте часник і кінзу.

На основі класичного рецепту придумано багато варіантів з сучасними спеціями і добавками. В цьому немає нічого поганого, важливо одержати не легкий рисовий супчик, а пряна і ситне блюдо, що володіє головними достоїнствами грузинської кухні.

Правила приготування харчо по-грузинськи: 1. Для бульйону потрібен жирний шматок мяса.2. Рис беріть круглої форми.3. Не змішуйте багато спецій.4. Обов’язково додавайте часник, томати і ткемалі.5. Готову страву відразу не подають, воно має настоятися.

Швидке приготування харчо по-грузинськи

Скористайтеся сучасними продуктами, щоб приготувати харчо. Вам знадобиться томатна паста, готовий соус ткемалі і яловича тушонка.

Складові:

  • 1 банка тушонки;
  • 70 гр. томатної пасти;
  • 50 мл соусу ткемалі;
  • 150 гр. рису;
  • 50 гр. волоських горіхів;
  • 2, 5 л води;
  • 7 гр. часнику.

Як швидко приготувати харчо по-грузинськи

Крок 1:

Почніть з рису. Його потрібно промити і залити водою на 10 хвилин.

Крок 2:

Поставте рис варитися в окремій каструлі.

Крок 3:

В іншій ємності закип’ятіть воду для харчо. Крок 4:

Відкрийте тушонку. Акуратно, щоб не обпектися, опустіть вміст в окріп.

Крок 5:

Додайте в суп томат і ткемалі.

Крок 6:

Зварений рис відкиньте на друшляк, промийте і додайте в харчо.

Крок 7:

Тепер залишилося додати в харчо по-грузинськи горіхи, перець, сіль і зелень.

У киплячому бульйоні часник втрачає свої смакові якості, тому додавайте його в порційну тарілку перед трапезою. Зелень теж можна подати окремо.

Харчо по-грузинськи в мультиварці

Зручно готувати харчо в мультиварці, використовуючи по черзі три програми. Спочатку м’ясо підсмажуємо в маслі, потім доварювали з іншими інгредієнтами, в завершенні наполягаємо на підігріві.

Складові:

  • 300 гр. картоплі;
  • 600 гр. свинини;
  • 140 гр. лука;
  • 90 гр. рису;
  • 100 гр. томатного пюре;
  • 30 гр. ткемалі;
  • 70 мл рафінованої олії;
  • 2 л води;
  • 3 гілочки кінзи;

Як приготувати

Крок 1:

Рис замочіть.

Крок 2:

Свинину розділіть на дрібні шматочки по 2 см.

Крок 3:

Наріжте і картопля з цибулею.

Крок 4:

Влийте в чашу мультиварки масло.

Крок 5:

Задайте програму «Жарка» на 10 хвилин.

Крок 6:

Викладіть спочатку цибулю, а потім м’ясо.

Крок 7:

Кришку мультиварки не закривайте його, а продукти постійно розмішуйте.

Крок 8:

На дев’ятій хвилині додайте томатне пюре.

Крок 9:

Приступайте до наступного етапу приготування харчо по-грузинськи. Додайте в чашу рис, картопля і воду.

Крок 10:

Користуйтеся програмою «Суп» на 1,5 години.

Крок 11:

Через годину додайте ткемалі і перець. Перевірте на сіль.

Крок 12:

Користуйтеся програмою «На підігріві».

Товчений часник, горіхи і кінзу подавайте індивідуально в кожну тарілку. Якщо ж захочете ці інгредієнти додати в загальну чашу або каструлю, то обов’язково харчо доведіть до кипіння.

Харчо по-грузинськи в глиняних горщиках

Національна страва подавайте красиво. Приготуйте харчо в порційних горщиках. Кількість продуктів вказано на 1 горщик 230 мл.

Складові:

  • 70 гр. м’яса;
  • 10 гр. одна восьма цибулини;
  • 25 гр. або четвертинка помідора;
  • 18 гр. (1 столова ложка) рису;
  • 1 гр. або зубок часнику;
  • 19 гр. або 1 зливу;
  • 5 гр. 1 ч. Л. хмелі-сунелі;
  • сіль;
  • 82 мл. води.

покроковий рецепт

Крок 1:

Шматок м’яса посоліть і обсипте приправами.

Крок 2:

Рис замочіть у воді.

Крок 3:

Лук і помідор наріжте на часточки.

Крок 4:

Вийміть зі слив кісточки. Фрукти натріть на терку.

Крок 5:

Часник подрібніть і присипте сіллю.

Крок 6:

Приступайте до закладки. На дно порційного горщика покладіть м’ясо, потім цибулю, рис, помідор, сливу. Воду дещо не доливайте до краю. Врахуйте, що в рецепті загальна вага інгредієнтів для харчо по-грузинськи склав 230 грамів.

Крок 7:

Накрийте горщики кришками і поставте на деко в духовку.

Крок 8:

Через годину перевірте готовність рису і м’яса.

Крок 9:

Зменшіть нагрів і залиште пів години на ловлення.

Можна додати при бажанні шматочок картоплі, моркви та болгарського перцю, а свіжий помідор замінити томатною пастою. Головне, не забудьте в харчо по-грузинськи додати спеції.

Харчо по-грузинськи з гранатовим соком і тклапі

У кожній родині свої традиції приготування харчо. Одні додають ткемалі, інші сливове пюре, а треті висушене тклапі з аличі. Ми спробуємо дві смачні добавки: терпкий сік гранту і кислуваті шматочки тклапі. Що це таке? Це висушена алича з меленими горіхами, рулон грузинського тклапі схожий на російську пастилу.

Складові:

  • 1 кг жирної яловичини на кістках (грудинки);
  • 1 середня головка часнику;
  • 2 головки цибулі;
  • 10 гр. борошна;
  • 200 гр. круглого рису;
  • Половина морквини;
  • 3 шт. лаврові листки;
  • 150 мл томатного соку або пюре;
  • 130 гр. тклапі в рулоні;
  • 10 гр. запашного пера;
  • 1 стручок гіркого перцю;
  • 50 гр. волоських горіхів;
  • 70 мл гранатового соку;
  • 1 ст. л хмелі-сунелі;
  • 1 пучок різної зелені;
  • Сіль.

Покрокова інструкція

Крок 1:

З цілого шматка яловичини зріжте плівку і частина жиру.

Крок 2:

Відокремте м’ясо від кісток.

Крок 3:

Кістки залийте водою і поставте на сильний вогонь.

Крок 4:

Зніміть піну і зменшіть нагрів.

Крок 5:

Варіть бульйон близько двох годин.

Крок 6:

М’якоть наріжте на шматочки.

Крок 7:

Бульйон процідіть і вилийте в чисту каструлю.

Крок 8:

Додайте в бульйон з кісток лаврові листочки, сіль, запашний перець і сирі шматочки яловичини.

Крок 9:

Рис залийте водою.

Крок 10:

Наріжте цибулю.

Крок 11:

Моркву наріжте на кружечки.

Крок 12:

Цибулю і моркву обсмажте з борошном і з хмелі-сунелі в яловичому жирі.

Крок 13:

Візьміть ємність з рисом і поміняйте каламутну воду на чисту.

Крок 14:

Пересипьте мокрий рис в бульйон.

Крок 15:

Поверніть «лаваш» тклапі в трубочку, а потім наріжте як локшину.

Крок 16:

Якщо у вас немає готового томатного пюре, то зробіть його самі. Свіжі помідори відваріть в невеликій кількості води, а потім перетріть через сито. Для цієї мети блендер не годиться, так як у вас не вийде видалити несмачні помідорні насіння.

Крок 17: Найоригінальніша харчо по-грузинськи виходить зі свіжим гранатовим соком. Зерна придушити ступкою, а рідина без кісточок злийте.

Крок 18:

Додайте в бульйон смажену цибулю і моркву.

Крок 19:

Опустіть в бульйон шматочки тклапі.

Крок 20:

Розбийте горіхи і вийміть ядерця.

Крок 21:

Горіхи прокатати качалкою.

Крок 21:

Головку часнику розділите на зубочки. Зніміть з них лушпиння, а потім придушити.

Крок 22:

Часник і горіхи потрібно розтерти разом.

Крок 23:

Перевірте готовність м’яса і рису.

Крок 24:

Зачерпніть ополоником бульйон і перелийте в склянку.

Крок 25:

Надріжте кінчик червоного перцю.

Крок 26: Опустіть надрізаний перець в стакан з бульйоном.

Крок 27:

Додайте частина гіркого бульйону в харчо, розмішайте і спробуйте через п’ять хвилин на смак.

Крок 28:

Влийте гранатовий сік.

Крок 29:

Останній і важливий штрих в нашому рецепте- це горіхи з часником. Додали?

Крок 30:

Зачекайте, поки харчо закипить.

Крок 31:

Вимкніть вогонь, щільно закрийте кришку, а зверху покладіть рушників для кращого збереження тепла.

Через тридцять хвилин розливайте наваристий харчо по мисках. Зелень підрівняйте і красиво укладіть на окрему страву.