Грибний суп з лисичок

Грибний суп з лисичок – класичний рецепт

Грибний суп – це частина не тільки пісного або дієтичного столу, але і звичайного щоденного обіду. У рецептуру цього супчика крім овочів або круп додається за бажанням і м’ясо. Таке першу страву має право бути і пюреобразних супом з молоком, вершками або сиром. Останній додається в бульйон при варінні, якщо обраний плавлений сир. Або тертим при подачі, якщо сир твердого сорту – «Пармезан». Про це і деякі тонкощі приготування супу з лисичками буде розказано в рецептах статті.

Складові:

  • 100 г лисичок;
  • 1-2 бульби картоплі;
  • 70 г моркви (одна невелика);
  • одна цибулина;
  • 2 ст. ложечки соняшникової олії;
  • дві ст. л. томатної пасти (або пюре);
  • 100 г пшона;
  • за смаком сіль і спеції.

Покроковий рецепт грибного супу з лисичок

Крок 1:

Свіжі лисички гарненько промийте і зачистите. Великі наріжте, а дрібні залиште цілими. Потім ще рас сполосніть в чашці з водою. Відваріть і витягніть їх з першого відвару. Покладіть в каструлю для варіння супу. Залийте холодною водою і поставте на вогонь.

Крок 2:

Очистіть і сполосніть овочі для рецепта. Картопля наріжте брусочками, а цибулю і моркву подрібніть. Бульбоплоди поки залиште в холодній воді. А овочі пасеруйте на олії на сковороді.

Крок 3:

Переберія і промийте пшоно, відправте до лисичкам разом з картоплею. Перемішайте. З’являтиметься піна, прибирайте її – вона псує зовнішній вигляд і смакові якості супу.

Крок 4:

Покладіть в суп пасеровку і томатну пасту. Заправте за смаком спеціями і сіллю.

Крок 5:

Варіть блюдо ще близько 25 хвилин при повільному кипінні і наполовину закритою кришці.

Супчик вариться не тільки зі свіжими грибами, але з замороженими або сушеними. Перші попередньо рекомендується відтанути і відварити (якщо вони заморожувалися НЕ вареними), а другі настояти в теплій воді до відновлення м’якості. Попереднє відварювання дає можливість позбутися від присмаку гіркоти, який часто переслідує страви з лисичками.

Швидкий рецепт грибного супу з лисичок

У швидкому варіанті варіння супу використовується вже готовий концентрований бульйон. Його можна зварити заздалегідь. Крім того, блюдо готується в мультиварці. Вона сама контролює процес приготування, господині потрібно тільки закинути в неї продукти і включити в роботу.

Складові:

  • 100 г грибів лисичок;
  • пучок зелені базиліка;
  • головка цибулі;
  • 320 г картоплі (2-3 шт.);
  • 1,5-2 л овочевого або курячого бульйону;
  • за смаком сіль;
  • сметана (для подачі).

Як швидко приготувати грибний суп з лисичок

Крок 1:

Свіжі гриби гарненько промийте в ємності з холодною водою, якщо в пластинках грибів є пісок або земля, все це опуститься на дно. Зніміть гриби і перекладіть в іншу воду. Ще раз промийте, а потім наріжте гриби на тонкі скибочки. Залийте водою в каструлі і швидко доведіть до кипіння. Зніміть їх з вогню і шумівкою перекладіть гриби в чашу мультиварки. Налийте підготовлений раніше овочевий бульйон (або курячий).

Крок 2:

Очищені і промиті картоплини і головку цибулі наріжте. Лук краще дрібніші. Додайте овочі до грибів. Посипте бульйон сіллю, включіть режим роботи мультиварки на варіння 60 хвилин. Якщо у вашому агрегаті є функція мультіповара, то ставте час на 40-45 хвилин. За цей час всі продукти встигнуть дійти до готовності.

Крок 3:

Листочки базиліка промийте та висушіть, дрібно наріжте. Коли суп буде готовий і прийде час наливати його в тарілку, додайте зелені і трохи сметани. Подавайте блюдо гарячим.

Лисички можуть бути не єдиними грибами в супі. Рекомендується додавати схожі пластинчасті грибочки – сироїжки, печериці, грузді або інші за бажанням.

Свіжа зелень в рецепті може використовуватися абсолютно будь-яка пряна, її вибір залежить від переваг господині і її гостей.

Грибний суп з лисичок і селери

Кореневої селера – знахідка для тих, хто веде здоровий спосіб життя або дотримується низькокалорійну дієту. Цей коренеплід має ситним смаком і зовсім не має в собі калорій – на 100 г всього 32 ккал. Додавання його в суп замість картоплі (на 100 г 76 Ккал) або круп рятує власниць фігуристих талій від набору ваги.

Складові:

  • 150 г лисичок;
  • 150 г м’якоті курки;
  • головка селери (корінь);
  • один помідор;
  • пару горошин перцю запашного;
  • лавровий лист;
  • сіль;
  • оливкова олія (для подачі).

Як приготувати

Крок 1:

Проведіть первинну обробку грибочків (очищення, промивання) і наріжте їх на шматочки. Потім покладіть в каструлю і залийте холодною водою. Але не багато, рідина повинна тільки покривати шматочки. Коли маса закипить, відкиньте гриби на сито. У каструлю налийте свіжу воду і перекладіть лисички.

Крок 2:

М’якоть курки після миття дрібно наріжте і киньте до грибів. Варіть суп на сильному вогні до закипання бульйону. Піну обов’язково зніміть. Додайте горошини перцю і лавровий лист.

Крок 3:

Очистіть і промийте корінь селери і помідор. Потім корінь наріжте соломкою, шматочками або брусочками. А помідор подрібніть в пюре.

Крок 4:

Перекладіть в каструлю овочі і перемішайте. Варіть супчик ще близько півгодини. Потім витягніть лавровий лист і зніміть каструлю з плити.

Крок 5:

Налийте в супову тарілку або миску грибний суп з лисичок і побризкати оливковою олією. Відразу ж подайте блюдо до столу.

Оливкова олія в приготуванні супу спеціально не береться тепловій обробці, щоб в ньому в цілості й схоронності залишилися вітаміни молодості і краси А і Е. Якщо вдома є інше рослинне масло (кунжутне, льняне або соняшникова), використовуйте для подачі супу його.

Грибний суп з лисичок з молоком і рисом

Молочний суп з лисичками навряд чи не сподобається вам або вашим дітям. Тим більше, що готовий його варіант можна перебити занурювальним блендером в пюреобразную масу. Так вийде ніжний французький суп-пюре.

Складові:

  • 200 г свіжих лисичок;
  • один цибулю-шалот;
  • дві ст. л. вершкового масла;
  • 200 мл молока (жирність будь-яка);
  • кінчик перцю «Чилі»;
  • жменю круглого рису;
  • сіль.

покроковий рецепт

Крок 1:

Лисички обов’язково переберіть, зачистите і промийте. Потім наріжте і відваріть пару хвилин. Перший бульйон злийте. А гриби перекладіть в чисту каструлю. Налийте 1,5-2 літра води і поставте на помірний вогонь.

Крок 2:

У холодній воді промийте рис і киньте його в каструлю з майбутнім супом. Перемішайте.

Крок 3:

Лучок наріжте дрібними кубиками, можна навіть крихтою. Подрібніть кінчик пекучого перцю. Обидва овоча пассеруйте на вершковому маслі до позолоти в кольорі. Додайте масу в суп і варіть далі.

Крок 4:

Молоко доведіть до кипіння і влийте в суп тільки після того, як всі інші продукти стануть м’якими. Посоліть і зніміть каструлю з вогню.

У рецептуру супчика господиня може додати і інші овочі за своїм смаком. Наприклад, цілком доречна буде гарбуз або навіть кабачок, солодкий перець або морквина. Молоко в приготуванні за бажанням замініть сиром. Підійде плавлений або будь-який м’який. Якщо ж узятий твердий сир, то натріть його на тертці і посипте суп в тарілці. При використанні солоного «Сугугуні» додатково сіль в суп рекомендується не додавати.

Грибний суп з лисичок – крем-суп

Крем-суп з лисичок, капусти і вершків має ніжну, воістину кремову консистенцію. Ви не встоїть, щоб не спробувати тарілочку такого дивного страви. І звичайний обід здасться святом!

Складові:

  • 8-10 шт. лисичок;
  • 200 мл вершків;
  • 400 г капусти броколі або цвітної;
  • половина моркви;
  • одна цибулина;
  • дві ст. л. пшеничного борошна;
  • 1 ч. Ложка томатної пасти;
  • 1-2 ст. л. соняшникової олії;
  • сіль, приправи.

Як приготувати

Крок 1:

Лисички після миття проваріть в воді пару хвилин і злийте її. Потім залийте свіжу кип’ячену воду (1,5 літра) і почніть варити суп.

Крок 2:

Всі овочі для рецепта очистіть і вимийте. Наріжте на шматочки. Капусту відразу перекладіть в бульйон до грибів. А цибулю і моркву пассеруйте на маслі, потім покладіть в суп. Додайте томатної пасти, солі і приправ за смаком. Перемішайте і варіть суп ще близько півгодини.

Крок 3:

Зберіть погружной блендер і подрібніть масу в пюре, щоб все частинки продуктів стали однорідною сумішшю. Додайте вершки і прогрійте суп кілька хвилин. Кип’ятити краще не потрібно. Відразу після цього подавайте блюдо до столу.

У будь-який з рецептів для більш ситного смаку можна додавати крупи або бобові, наприклад промитий рис або пшоно, зелений або консервований горошок. Смачного!