Грибний суп-пюре з білих грибів

Класичний рецепт густого супу-пюре з білих грибів

Боровики відносяться до найцінніших грибів. Вони не просто смачні, за поживними властивостями, білі гриби нічим не поступаються м’ясу. Будь-які страви з боровиками виходять не тільки по-особливому ароматними, але і корисними. Якщо свіжі гриби засушити або заморозити, ними можна буде поласувати не тільки в сезон. Білі гриби, як і печериці, можна додати практично в будь-яку страву. Популярні супи з боровиків, але особливо смачними з ними виходять ароматні супи-пюре. Почнемо з класичної рецептури.

Складові:

  • півкіло білих грибів;
  • чотири склянки молока, помірної жирності;
  • велика цибулина;
  • невеликого розміру морква;
  • 20 грамів вершкового, високопроцентного масла;
  • дві ложки першосортною борошна.

Покроковий рецепт супу-пюре з білих грибів

Крок 1:

Ретельно промиваємо очищені від сміття гриби прохолодною водою. Обсушивши, розрізаємо і подрібнюємо блендером. Можна скористатися і м’ясорубкою, налаштованої на максимальне подрібнення.

Крок 2:

У каструлю з товстим багатошаровим дном кладемо трохи масла і поміщаємо на помірний нагрів. Розтопивши, викладаємо в масло грибну масу, опускаємо цільну очищену цибулину і моркву, її теж не розрізаємо. Встановлюємо найменший нагерв, тушкуємо гриби з овочами не менше півгодини.

Крок 3:

Дістаємо з каструлі цибулю і моркву. Розводимо тушковану грибну масу 250 мілілітрах питної води, збільшуємо нагрівання до середнього.

Крок 4:

Поки суп закипає, в сковороді розтоплюємо ложку масла. Висипаємо борошно і, швидко розмішуючи, обсмажуємо, поки суміш не придбає кремовий відтінок.

Крок 5:

Не перестаючи розмішувати, тонкою цівкою вливаємо прохолодне молоко. Домігшись однорідності, даємо суміші закипіти.

Крок 6:

Виливаємо молочну масу в каструлю з супом, доводимо до закипання. Потім знижуємо температуру до мінімуму і доводимо суп за лічені хвилини двадцяти. В кінці додаємо сіль і, якщо побажаєте, улюблені спеції.

Суп вийде чудовим і з заморожених грибів. Їх спочатку потрібно як слід розморозити і добре обсушити.

Швидкий рецепт ароматного супу-пюре з білих грибів

Для швидкого варіанту можна вибрати свіжі або заморожені грибочки. Готується суп-пюре досить просто і з цим впорається навіть недосвідчений кулінар. Супчик виходить ніжним, ароматним і не менш смачним, ніж класичний.

Складові:

  • боровики добірні, свіжі або заморожені – 400 гр .;
  • дві невеликих цибулини;
  • масло, вершкове, 72-відсоткове – 50 гр .;
  • дві склянки води або готового курячого бульйону;
  • 250 гр. вершків, жирністю не нижче 30%.

Як швидко приготувати суп-пюре з білих грибів

Крок 1:

Перш за все готуємо гриби. Для цього ретельно промиваємо свіжі боровики і добре обсушуємо їх рушниками. Якщо користуєтеся замороженими продуктами, добре Отта їх при кімнатній температурі і, як і свіжі, просушіть.

Крок 2:

Нарізаємо грибочки невеликими кубиками. Дрібненько кришимо цибулини.

Крок 3:

Розтоплюємо в сталевий сковороді олію і опускаємо в нього спочатку цибулю. Обсмаживши скибочки до стану прозорості, кладемо гриби і тушкуємо на малому вогні, хвилин п’ять або трохи довше.

Крок 4:

У каструлю, відповідного обсягу наливаємо холодну воду (як варіант, бульйон), додаємо обсмажені з цибулею гриби. Довівши до закипання, проварюємо, знизивши нагрів, близько чверті години.

Крок 5:

Відставляємо каструлю з плити. Давши супу призуп, перебиваємо прямо в каструлі блендером до однорідності.

Крок 6:

Повертаємо каструлю з Пюріровать супом на плиту, встановлюємо середній нагрів. Довівши до закипання і безперервно розмішуючи, вводимо вершки і присаливаем на свій розсуд. Не даючи кипіти, прогріваємо суп-пюре на самому мінімумі температури п’ять хвилин.

Чим жирніше вершки, тим більш насиченим смак супу. Важливо, після того як додасте вершки не давати супу кипіти. При закипанні вони можуть згорнутися – суп буде зіпсований.

Грибний суп-пюре з білих грибів з картоплею

Всього лише додавши до рецептом трохи картоплі можна отримати набагато більш ситне блюдо. Вершки бажано підібрати з високим вмістом жиру.

Складові:

  • дві невеликих картопельку;
  • 400 грамів добірних грибів, свіжих;
  • півсклянки вершків;
  • одна цибулина;
  • пучок свіжого «дрібного» кропу;
  • 700 мл питної води.

Як приготувати

Крок 1:

Зачистивши ніжки від бруду, добре промиваємо гриби, склавши в каструлю, заливаємо до них воду і ставимо варити. До закипання акуратно знімаємо піну, оскільки грибний відвар нам ще стане в нагоді.

Крок 2:

Проваривши при незначному кипінні боровики 25 хвилин, зціджувати відвар, відкинувши гриби на друшляк, і відфільтровує його через марлю. Зливаємо грибний бульйон в чисту каструлю.

Крок 3:

У сковороді на «повільному» вогні розтоплюємо масло. Опускаємо в нього гриби разом з цибулею. Перемішуючи, обсмажуємо до прозорості цибульних скибочок. Викладаємо вміст сковороди в невелику миску.

Крок 4:

Очистивши картопля, нарізаємо на невеликі кубики і опускаємо їх в киплячий грибний бульйон. Відварюємо до м’якості, після чого дістаємо і перекладаємо до грибів.

Крок 5:

Занурювальним блендером перебиваємо гриби і картопля в пюре. Вливаємо в масу 120 мл грибного відвару, розмішуємо. Поступово доливаючи вершки, доводимо до бажаної густоти.

Крок 6:

Розміщуємо каструлю з супом-пюре на плиту, трохи солимо і повільно прогреваем. Лише тільки проявляться ознаки закипання, відразу отставляем з плити.

При подачі прикрашаємо порції грибного супу дрібненько порізаним кропом. Для більшого ефекту, можна окремо на вершковому маслі обсмажити пластинки грибів і покласти їх зверху.

Ситний суп-пюре з білих грибів з курячою печінкою

Суп з грибів у вигляді пюре, та ще й з печінкою, дуже ситний. Їдці, які вважають кожну калорію, це блюдо – не про вас! Зате тим, хто зайнятий важкою фізичною роботою, кому доводиться довго перебувати на свіжому морозному повітрі, рецепт підходить ідеально.

Складові:

  • охолоджена куряча печінка – 350 гр .;
  • 200 гр. білих, переважно свіжих, грибів, але підійдуть і заморожені;
  • дві цибулини;
  • часник;
  • 750 мілілітрів молока;
  • дві невеликих морквини;
  • питна вода – 400 мл;
  • свіжий кріп;
  • дві повні ложки «Селянського» масла.

покроковий рецепт

Крок 1:

Свіжі, вимиті гриби, цибулю і дві часникових часточки ріжемо невеликими скибочками. Очищену моркву натираємо через великі осередки на тертці.

Крок 2:

Оглядаємо курячу печінку на неприбрані жовчні міхури, акуратно вирізаємо при необхідності. Обмивання печінку прохолодною водою, і обсушити, нарізати дрібно, по можливості равноразмернимі кубиками.

Крок 3:

Кладемо ложку вершкового масла в сковороду і поміщаємо на середній вогонь. Викладаємо в розтопити жир спочатку цибулю з часником і обсмажуємо, помішуючи, дві хвилини. Лише тільки скибочки цибулі втратять матовість, додаємо моркву і гриби. Накривши сковороду, продовжуємо готувати, не забуваючи помішувати, щоб овочі не підгоріли.

Крок 4:

Як тільки морквина стане досить м’якою, викладаємо в сковороду курячу печінку. Обсмажуємо все разом хвилин 10, поки вся печінка повністю не змінить колір.

Крок 5:

Вливаємо в сковороду по 100 мл води, а потім молока. Добре перемішавши, тушкуємо на малому вогні ще хвилин близько десяти, після чого перекладаємо з сковороди в миску. Трохи остудивши, подрібнюємо, використовуючи блендер.

Крок 6:

У каструльці з багатошаровим дном повільно розтоплюємо залишок масла, посипаємо його борошном. Перемішуючи, прожарюємо на невеликому вогні до кремового відтінку.

Крок 7:

Вливаємо до обсмаженої борошні молоко, що залишилося і, інтенсивно розмішуючи віночком, щоб не було грудок, доводимо до закипання.

Крок 8:

Викладаємо в каструлю з молочною сумішшю пюре з печінки і грибів. Ретельно розмішати, розбавляємо до потрібної густоти кип’яченою водою. Злегка присолити суп-пюре, доводимо його до закипання. В кінці додаємо дрібненько нарізану кріп і, прогрів не менше хвилини, знімаємо з плити.

Використовуючи описану рецептуру, грибні супи-пюре готують також з яловичої або свинячої печінкою. В цьому випадку знадобитися витратити більше часу на гасіння, оскільки печінку доходить великих тварин до готовності довше. Свинячу печінку бажано вимочити в молоці, тоді вона буде ніжніше.

Смачний суп-пюре з білих грибів на овочевому відварі з вином і вершками

Вершки надають супу ніжність, а вино привносить абсолютно незвичайні нотки. Страви з винної добавкою, звичайно не пропонують дітям, а дорослим варто розуміти, що при прогріванні дещиця спирту встигає випаруватися і в готовій страві його залишається мізерний залишок.

Складові:

  • півкіло боровиків;
  • 50 мл сухого виноградного вина, будь-якого білого сорту;
  • вершки жирністю не вище 22%, можна і 12%;
  • ложечка топленого масла;
  • 100 гр. кореневої селери;
  • одна морквина;
  • половинка невеликої цибулини;
  • невеликий лимон;
  • півлітра води;
  • один корінь петрушки.

Як приготувати

Крок 1:

Очищаємо коріння, одну цибулину і моркву. Склавши в каструлю, заливаємо півлітра холодної води. Помістивши на плиту, готуємо бульйон. Варимо недовго, як тільки вода закипить, трохи знижуємо нагрів і проварюємо овочі з корінням чверть години. Готовий відвар проціджують через сито.

Крок 2:

На хвилину опускаємо лимон в окріп, потім дістаємо, розрізаємо і добре віджимаємо половинки цитруса над чашкою. Віджатий сік проціджуємо.

Крок 3:

Грибочки промиваємо і ріжемо пластинками.

Крок 4:

Частина грибів складаємо в миску, поливаємо двома ложками лимонного соку. Добре перемішавши, відставляємо в сторону, промаринуватися.

Крок 5:

У сковороді на топленому маслі обсмажуємо цибулю і гриби, що залишилися. Готуємо на середньо-слабкому вогні, протягом хвилин десяти.

Крок 6:

Переклавши обсмажені боровики в каструлю, подрібнюємо блендером до стану пюре. Додаємо до грибної маси овочевий відвар, вливаємо вино, доводимо до закипання.

Крок 7:

Опускаємо в киплячий суп мариновані лимонним соком боровики. Підсолюємо, приправляємо перцем і знову доводимо до закипання. Вводимо вершки і відразу прибираємо з нагріву.

У такому варіанті слід використовувати нізкопроцентниє вершки, так як в суп додається вино і мариновані гриби. При взаємодії з кислотою вершки з підвищеним рівнем жирності можуть моментально згорнутися.

Ароматний суп-пюре з білих грибів з сиром

Якщо хочеться грибного супчику додати пікантності, ця рецептура підійде найкраще. Бажано підібрати гострі сорти твердого сиру, і додавати саме його.

Складові:

  • п’ять великих свіжих або заморожених боровиків;
  • дві ложки «Фермерського» масла;
  • літр питної води або овочевого відвару;
  • 50 мл оливкової олії;
  • два яйця;
  • 150 гр. твердого гострого сиру;
  • гілочка свіжого базиліка.

покроковий рецепт

Крок 1:

Гриби ретельно полощіть під струменем проточної води. Добре обсушити, нарізати дрібно, шматочками або тоненькими пластинками.

Крок 2:

У товстостінній каструлі повільно розтоплюємо вершкове масло і підливати до нього оливкову. Змішавши, опускаємо в суміш масел гілочку базиліка. Протомой на повільному вогні з хвилину, витягаємо зелень.

Крок 3:

У каструлю з ароматним маслом опускаємо гриби. Обсмаживши хвилину, підливаємо чверть склянки овочевого відвару і Томім, поки вся видима рідина не вбереться і випарується. Це може зайняти близько двох хвилин.

Крок 4:

Присипаємо гриби невеликою кількістю перцю, вливаємо в каструлю відвар і злегка присаливаем. Дочекавшись закипання, готуємо на малому вогні при закритій кришці 30 хвилин. Слідкуйте, щоб суп не кипів інтенсивно, його поверхня повинна лише злегка хвилюватися.

Крок 5:

Виливши в чашку яйця, добре розбовтуватися їх виделкою. При безперервному розмішуванні вводимо яєчну масу в суп після закінчення варіння, доводимо до закипання.

Крок 6:

Знімаємо каструлю з плити, перебиваємо вміст блендером до однорідності і знову поміщаємо на вогонь. Засипаємо в грибний суп, подрібнений на дрібній тертці сир. Прогріваємо, розмішуючи, домагаючись розчинення всієї сирної стружки.

Суп бажано подавати відразу по готовності. Кожну порцію додатково присмачити вершками, або приправити подрібненою зеленню.

За вищеописаним рецептурами грибні супи-пюре готують не тільки зі свіжих або заморожених грибів, цілком підійдуть і сушені боровики. Такі гриби слід готувати не менше, ніж за вісім годин до приготування – їх потрібно розмочити. Це можна зробити в воді, але якщо використовувати молоко, розмочені гриби на смак будуть схожі на свіжі, і навіть з більш вираженим ароматом.