Грузинська закуска з баклажанів

Грузинська закуска з баклажанів: класичний рецепт

Різні овочеві закуски готують по всьому світу. Але є окремі країни, де кухарі роблять з них справжні шедеври. Ставляться до них і грузинські майстри кулінарної справи. Сьогодні ми переконаємося в цьому на прикладі декількох грузинських закусок з баклажанів.

Складові:

  • баклажани – 1,2 кг;
  • солодкий червоний перець – 210 г;
  • цибуля – 210 г;
  • часник – 5 зуб .;
  • помідор – 1,4 кг;
  • сіль;
  • дві ложки масла;
  • половина пучка свіжої кінзи;
  • половина пучка петрушки;
  • половина пучка синього базиліка;
  • стручок чилі.

Як бачите, для приготування грузинської закуски з баклажанів використовуються відразу декілька видів овочів і зелені. А це означає, що страва вийде не тільки смачним, але і неймовірно корисним.

Спосіб приготування

1. Свіжі баклажани вимити, нарізати половинками кілець і перемістити в потрібну миску. Потім засипати шматочки сіллю і влити прохолодну воду, яка забере гіркоту.

2. Через годину баклажани злегка віджати, просушити серветками і обсмажити в достатній кількості масла приблизно по 2-3 хвилини з обох сторін.

3. Перекласти готові плоди в круглу форму для запікання, а потім зачистити цибулю і солодкий перець.

4. Нарізати овочі дрібними кубиками або брусочками (за бажанням) і засмажити їх в тому ж маслі. На це знадобиться 3-4 хвилини.

5. Розмістити солодкий перець і ріпчасту цибулю зверху на баклажани. Також не забувайте солити кожен шар.

6. Подрібнити петрушку, кінзу, синій базилік, чилі і часник, перетерти інгредієнти в порівняно однорідну масу і перекласти її в глибоку миску.

7. Помідори натерти на дрібній тертці, видаляючи шкірку, після чого змішати з зеленню, хмелі-сунелі і рослинним маслом.

8. Перелити ароматну масу в форму з овочами і запекти її в духовці при 170 градусах протягом 15 хвилин. Після часткового охолодження подати закуску, доповнивши її справжнім грузинським вином.

Якщо у вас немає часу або бажання натирати помідори, можна замінити їх розведеною у воді томатною пастою. Крім того, баклажани можна попередньо запекти в духовці, особливо, коли вони старі і жорсткі. Також намагайтеся, щоб всі інгредієнти були однаковими по консистенції, тоді блюдо вийде смачним.

Грузинська закуска з баклажанів з горіхами і гранатовим соком

Грузинські господині рідко дотримуються точних рецептів, завжди додаючи якісь додаткові інгредієнти. Наприклад, гранатовий сік і волоські горіхи, які, до слова, неймовірно популярні в цьому регіоні.

Складові:

  • вузькі баклажани – 1,1 кг;
  • дві середні цибулини;
  • три помідори;
  • часник – 4 зуб .;
  • чилі – 1/2 стручка;
  • сіль – 11 г;
  • волоський горіх – 55 г;
  • половина пучка кінзи;
  • половина пучка синього базиліка;
  • хмелі-сунелі;
  • рафінована олія – ??20 мл;
  • гранатовий сік – 90 мл.

Спосіб приготування

1. Для цього рецепта нам будуть потрібні вузькі баклажани. Отже, плоди промити, нарізати разом зі шкіркою порівняно тонкими кільцями і перекласти їх в глибокий таз.

2. Засипати шматочки крупною сіллю, залити водою і залишити на годину, щоб позбутися від гіркоти.

3. У цей час очистити цибулини, вимити коренеплоди і нарізати їх кільцями.

4. Також порізати НЕ бланшірованние промиті помідори кружечками.

5. У чаші для блендера подрібнити часник, чилі, волоський горіх, кінзу і базилік. Після цього ввести сіль, рафінована олія і хмелі-сунелі.

6. Відставити заправку в сторону, а паралельно злити рідину з-під баклажанів.

7. На дно підходящої форми укласти половину баклажанів, цибулі і помідорів, додати 1/2 частину горіхової заправки, додати в тому ж порядку овочі і ввести залишок пряної маси з горіхами.

8. На останньому етапі влити гранатовий сік і запекти закуску в духовці при 180 градусах протягом 15-17 хвилин.

Якщо ви хочете отримати більше гостру закуску, збільште кількість чилі. Його, до речі, можна замінити будь-яким гострим перцем в свіжому або сушеному вигляді. При відсутності блендера можна скористатися м’ясорубкою або подрібнити інгредієнти заправки вручну.

Подрібнена грузинська закуска з баклажанів

Крім гарячої подачі грузинська закуска з баклажанів пропонується і в холодному вигляді. Причому, як правило, баклажани подрібнюються і змішуються з гострою горіховою заправкою, після чого блюдо добре охолоджується і подається до м’яса або свіжому хлібові.

Складові:

  • три баклажана;
  • волоські горіхи – 95 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • половина пучка кінзи;
  • половина пучка синього базиліка;
  • чилі;
  • винний оцет – 5 мл;
  • масло для змазування баклажанів;
  • сіль;
  • хмелі-сунелі;
  • зерна граната.

Спосіб приготування

1. Великі, але не перезрілі баклажани промити, щедро змастити маслом, наскрізь проколоти зубочисткою і запекти в духовці до м’якості при 180 градусах. На це приблизно піде 30-35 хвилин.

2. Акуратно, щоб не обпектися, зняти м’яку шкірку і нарізати готові баклажани середніми шматочками, які перекласти в високу ємність.

3. У чашу блендера додати вимиті листочки кінзи і базиліка, очищені зубчики часнику, волоський горіх, сіль, винний оцет і чилі без насіння.

4. Подрібнити інгредієнти до однорідної пасти, після чого перекласти заправку в посуд з баклажанами.

5. Виделкою змішати масу, намагаючись максимально подрібнити м’які баклажани і рівномірно розподілити всі інгредієнти між собою.

6. Ложкою сформувати кульки, укласти їх на тарілку для подачі, прикрасити промитими зернятками граната і перемістити на полицю холодильника.

7. Остудити грузинську закуску з баклажанів протягом години, після чого її можна подати на стіл.

Щоб приготувати соковиті баклажани, крім духовки, можна скористатися мікрохвильовкою (час приготування 10-12 хвилин) або зробити це на відкритому вогнищі. Готовність плодів визначається зморщеною шкіркою і легкістю при проколюванні ножем або шпажкою. Для прикраси допустимо використовувати рубану зелень і подрібнений горіх.

Консервована грузинська закуска з баклажанів

Взимку і навесні купити свіжі овочі проблематично, тому їх можна законсервувати влітку. Саме так ми і зробимо з нашої закускою, тим більше зробити це дійсно простіше простого.

Складові:

  • середні свіжі баклажани – 1 кг;
  • дві цибулини;
  • три солодких перцю;
  • половина стручка чилі;
  • томатна паста – 30 мл;
  • столовий оцет – 15 мл;
  • часник – 4 зуб .;
  • сіль – 10 г;
  • свіжий кріп – 1/2 пучка;
  • цукор – 20 г;
  • рафінована олія – ??25 мл.

Спосіб приготування

1. Баклажани вимити, нарізати половинками кружечків, укласти в суху посуд і засипати сіллю. Також влити воду, щоб вона покрила плоди, встановити легкий гніт і залишити на годину.

2. Коли час буде під кінець, зрізати верхівку болгарських перців, видаливши перегородки і насіння, а також позбутися від лушпиння цибулі. Нарізати овочі порівняно тонкими брусочками.

3. Злити каламутну рідину з-під баклажанів і з’єднати їх з цибулею і перцем у великій мисці.

4. Висипати всередину сіль, рубаний гострий чилі, рафінована олія і білий цукор. Перемішати вміст миски лопаткою.

5. На мінімальному вогні довести масу до бурління, після чого ввести дрібно нарізаний кріп, томатну пасту і роздавлені зубчики часнику.

6. Накрити посуд кришкою і томити, не збільшуючи температуру, ще 20 хвилин.

7. Влити столовий оцет, вимкнути вогонь і негайно розкласти баклажани в чисті банки.

8. Стерилізувати овочі протягом 25 хвилин в каструлі з водою, після чого закатати консервацію і остудити. Залишилося розмістити банки з грузинської закускою з баклажанів на полицю комори або підвалу.

Для консервування будь-яких овочів небажано використовувати іншу зелень, крім кропу. Часто петрушка або кінза стають джерелом псування зимових заготовок. Тому, хоч кріп нечасто зустрічається в грузинській кухні, краще зупинити свій вибір саме на цьому виді зелені.