Груша при грудному вигодовуванні – чи можна

Тема харчування жінки при грудному вигодовуванні – мабуть, одна з найбільш суперечливих і міфологізованих серед матусь. І тут можна зустріти дві крайності. Перша взагалі приємна, але в корені невірна – вона примушує їсти все, що душа забажає і в необмеженій кількості. Кажуть, можна ще майонез додати! Друга – ще більш безглузда – полягає в тому, що такі поняття як «смачно їсти» і «мама, яка годує» взагалі несумісні. Мовляв, доля всіх матусь при ГВ – давитися вівсянкою.

А знаєте, що найцікавіше? Жінок, які дотримуються першої або другої крайності дуже багато. Ми вирішили руйнувати міфи про маминому харчуванні, і сьогодні під нашим пильним оком виявилася груша при грудному вигодовуванні.

Без усяких сумнівів, раціон жінки, яка годує свого малюка грудьми, повинен бути наповнений вітамінами і корисними речовинами. А ще будь-яка з’їсть мамою їжа повинна бути гіпоалергенної і відмінно засвоюватися немовлям. Ще, звичайно, хотілося б зробити меню в такий важливий період різноманітним і смачним. Поєднати ці три бажання здатні в собі різні фрукти. Без них дійсно важко уявити корисний і смачний раціон харчування. Однак не всі вони однаково дозволені для мами, що годує. Що ж щодо груші?

Користь, та й годі

Якщо запитати у мам при грудному вигодовуванні, за що вони так люблять грушу, то найпопулярнішою відповіддю буде хвала смакових якостей улюбленого фрукта. Про багату вмісті вітамінів і мікроелементів все тільки здогадуються. А адже груша – справжній скарб корисних властивостей для організму! Напевно після того, як ви дізнаєтеся, що цінність продукту не обмежується солодким смаком, ви полюбите його ще сильніше.

Перелік корисних якостей груші досить великий. Посудіть самі:

  • фрукт відомий своїм позитивним впливом на кровоносні судини;
  • впливає на підвищення імунітету;
  • підтримує відмінний апетит;
  • знижує шкідливий холестерин в крові;
  • славиться природним антимікробну дію;
  • допомагає в боротьбі з депресією і поганим настроєм;
  • ефективно бореться з запорами;
  • при своїй високій поживності він є низькокалорійним;
  • сприяє здоровій роботі серцево-судинної системи;
  • прекрасно підвищує гемоглобін, адже може похвалитися великим вмістом заліза, ніж в яблуці або гранаті;
  • фолієва кислота в складі фрукта позитивно впливає на роботу мозку і нервової системи;
  • груша відмінно впливає на діяльність щитовидної залози за рахунок високого вмісту йоду;
  • регулює злагоджену роботу шлунково-кишкового тракту.

Зізнайтеся, захотілося вам грушу ще сильніше? Швидше за все, так, адже так здорово, коли смак і користь знаходять себе в одному продукті.

Аргументом проти продукту часто є той факт, що він містить в своєму складі велику кількість клітковини. Чи можна грушу, з огляду на цю обставину?

Чи така страшна клітковина, як її малюють

Абсолютно всі сорти груші характеризуються високим вмістом клітковини. Загальновідомо, що це грубе волокно здатне вплинути на кольки у дитини, викликати підвищене газоутворення і здуття животика. І ось в страху цих наслідків матусі сумно зітхають при одній лише думці про грушу і вирішують від неї відмовитися під час грудного вигодовування.

А адже клітковина в складі цього фрукта буде швидше його гідністю, ніж недоліком. При дотриманні декількох правил безпечного вживання, груша подарує вам і вашому карапузові користь для травлення. Вона здатна також допомогти в боротьбі з розладами стільця, адже має м’який крепящим ефектом.

І все-таки користь клітковини і багаж інших цінних властивостей груші не робить її ласощами, дозволеному в будь-якій кількості. У безпечного вживання фрукта є кілька простих законів.

настала пора

Кожну маму – любительку груш – хвилює питання, коли можна буде вводити в раціон цей продукт, щоб мінімізувати всі ризики від його вживання для дитини.

Категорична заборона на цей фрукт покладається в перший місяць після пологів. Справа в тому, що чутлива мікрофлора кишечника у новонародженого тільки починає своє становлення і чуйно реагує на кожен продукт. Груша може негативно вплинути на цей природний процес, тому з її введенням в раціон поспішати не варто.

Згідно з рекомендаціями сучасних педіатрів і дієтологів, оптимальний вік немовляти для таких змін в маминому меню – це 3 місяці. Майже у всіх малюків в цей час робота шлунково-кишкового тракту стане більш-менш стабільною, а значить і реакція на нові продукти буде більш нейтральною.

обмеження порції

Отже, настає довгоочікуваний момент, коли ви вже можете урізноманітнити своє меню грушею. І напевно дуже хочеться з’їсти цілий фрукт за один раз. Але для годуючої матусі це недозволена розкіш.

До народження малюка ви могли не замислюватися про строгих обмеженнях в кількості того чи іншого продукту. Чи могли тоді подумати, що зовсім скоро якась груша буде воістину величезною порцією. Але малюк вніс свої корективи в ваш раціон, і тепер цілий фрукт для першої проби в період грудного вигодовування буде дійсно великою порцією. Спочатку слід обмежитися однією невеликою часточкою.

Якщо реакція дитини на ваш грушевий експеримент була позитивною, то можете поступово збільшувати порцію.

Годує режим передбачає щоденну частку фруктів 400 м Груша відмінно впишеться в цю норму, її середня вага становить 135 г.

Кілька правил безпеки

Всі діти реагують на грушу по-різному, і іноді все-таки мають місце бути негативні реакції у вигляді розладів травлення або алергії. Якщо під час вагітності ви вживали цей фрукт і відмінно його засвоювали, то при годуванні грудьми проблем у вигляді алергії бути не повинно.

Щоб все-таки звести весь ризик до мінімуму, візьміть собі на замітку кілька правил безпечної трапези:

  • їжте фрукт через півгодини прийому їжі;
  • краще купувати груші в сезон або вирощувати самостійно;
  • якщо ви все-таки купуєте плоди, то найкориснішими будуть ті, що вирощені у вашому регіоні;
  • не запивати їх водою;
  • кращий варіант – продукт зеленого кольору;
  • якщо ви вибираєте покупні фрукти, для більшої безпеки варто зрізати з них шкірку;
  • є груші краще після того, як організм дитини освоїть яблука.

Якщо знати міру і кілька правил обережності, то не сумнівайтеся – груша подарує вам виключно користь і гастрономічне задоволення.

Як вибрати: відео

В якому вигляді є

Залишається тільки дізнатися – в якому вигляді можна вживати цей чудовий фрукт.

  • Груші при грудному вигодовуванні в свіжому вигляді будуть відмінним рішенням, якщо вас турбують закрепи.
  • Якщо розлади шлунка потурбували вашого малюка, його врятує відвар з сушеної груші з вівсянкою.
  • Буде ідеально, якщо у вас в саду є свіжі плоди. По-перше, їх головна перевага – це натуральність, а по-друге, власно вирощені продукти максимально подарують всю користь вам і малюкові.
  • Але все-таки більшість матусь задовольняються покупними фруктами. Якщо ви купуєте груші в магазині, ретельно мийте їх під проточною водою і чистіть від шкірки.
  • Дуже корисні при годуванні груддю запечені груші. Їх можна вводити в раціон раніше інших видів приготування продукту.
  • Відмінними смаковими якостями і величезною користю володіє компот з груші. Фрукт в ньому буде чудово поєднуватися з іншими, дозволеними в період грудного вигодовування.
  • Ви також можете побалувати себе грушевим варенням або джемом. Якщо ви жодного разу не пробували його готувати, народження малюка – відмінний привід освоїти новий рецепт. Зараз ви будете балувати їм себе і домашніх, а коли малюк підросте – розділіть трапезу ще і з ним.

Куплені варіанти джему або варення можуть містити в собі консерванти, барвники і надлишок цукру. Таке тріо точно не підходить для раціону годуючої мами.

Ще один варіант застосування груш – це пюре з цього фрукта. Його ви зможете їсти в чистому вигляді і додавати, наприклад, в каші.

Якщо ви любите груші, без жодних сумнівів вводите їх в свій раціон при грудному вигодовуванні. Головне не забувайте про вікове обмеження такої трапези і запобіжні заходи!