Грецька закуска з баклажанів

Класична грецька закуска з баклажанів

У цьому рецепті закуски використовуються баклажани з різними овочами і маслинами. Для заправки використовується оливкова олія, його іншими видами замінювати небажано.

складові

  • 450 грам баклажан;
  • 15 мл лимонного соку;
  • 40 грам фіолетового лука;
  • 10 грам гострого перцю;
  • 180 грам помідорів;
  • 20 грам зелені петрушки;
  • 10 маслин;
  • 15 грам часнику;
  • 50 мл олії оливи;
  • сіль перець.

Спосіб приготування

1. Промити баклажани, розрізати кожен уздовж на дві частини. Гострим ножем на м’якоті «намалювати» сіточку, посипати сіллю, залишити на 10 хвилин.

2. Прополоскати баклажани, віджати, перекласти у форму. Одну часточку часнику порізати тонкими пластинками і засунути в прорізи баклажанів. Розрізати навпіл помідори, розмістити поруч. Скропити овочі оливковою олією.

3. Поставити овочі в духовку і запекти при 180 ° C рівно 40 хвилин, остудити.

4. Акуратно ложкою вийняти м’якоть з баклажанів, залишаючи тільки тонку шкірку. У томатів зняти шкірку, м’ясисту частину перекласти до баклажанів.

5. Що залишився часник очистити, нарізати дрібно. Також покришити маслини, зелень петрушки і шматочок гострого перцю. Перекласти інгредієнти в загальну масу.

6. Лук потрібен салатний, краще брати фіолетовий або червоний, покришити овоч дуже дрібно і тонко, перекласти в закуску.

7. Зробити заправку. Просто з’єднати лимонний сік з сіллю, можна насипати трохи чорного перчика. Розмішати і додати оливкове масло. Перелити в загальну масу.

8. Ретельно розмішати овочі з доданою масою і грецька закуска готова! Залишилося тільки перекласти масу в тарілку, розгладити зверху зворотною стороною ложки. Прикрасити можна маслинами і гілочкою петрушки.

Краще доповнення грецької закусці – чорний хліб. Але не потрібно розкладати овочеву масу на шматочки заздалегідь, так вони розм’якнуть і вийдуть несмачні.

Грецька закуска з баклажанів з йогуртом

Варіант пряної закуски, для приготування якої знадобиться грецький йогурт, жирність значення не має. Для прикраси використовуються волоські горіхи, при необхідності цей інгредієнт можна виключити.

складові

  • 2 баклажана;
  • 0,5 ч. Л. зіри;
  • 180 грам йогурту;
  • 0,5 ч. Л. коріандру;
  • 7 горошин перцю;
  • 1 ст. л. ядер волоського горіха;
  • 2 зубчики часнику;
  • 10 мл олії.

Спосіб приготування

1. Вимити баклажани, в декількох місцях виделкою зробити глибокі проколи. Це потрібно, щоб овоч швидше пропікся. Покласти у форму, поставити в духовку і на середній температурі (180-190) запекти до м’якості.

2. Висипати на суху сковорідку горошини перцю, додати зіру, насипати коріандр і прогріти на невеликому вогні. Не потрібно тримати довго, спеції просто повинні розкрити свій аромат.

3. Пересипати спеції в ступку і добре розім’яти. На гарячу сковорідку можна поки відправити горішки, нехай полежать і підсохнуть.

4. Часник просто очистити, розрізати часточки на кілька частин.

5. Печені баклажани остудити, вийняти м’якоть, перекласти в блендер.

6. Додати до овочу часник, підготовлені прянощі, посолити, збити все разом до отримання паштетною маси.

7. Додати йогурт. Якщо він рідкуватий, то кладемо не весь. Повинна вийти консистенція ікри, яка не буде стікати з шматочків хліба.

8. Перекладаємо закуску в миску, посипаємо шматочками волоського горіха.

Замість йогурту можна використовувати сметану, але вона не повинна бути рідка і кисла. Як варіант – розбавити баклажани майонезом. Не варто забувати, що цей соус складається переважно з масла, дуже жирний, отже, калорійність закуски виросте в кілька разів.

Грецька закуска з баклажанів з квасолею

Варіант грецької закуски з баклажанів, яку можна вживати відразу або закочувати на зиму. Різниця лише в додаванні або виключенні оцту. Квасоля можна брати темних або білих сортів.

складові

  • 1 кг баклажанів;
  • 800 грам помідорів;
  • 110 грам масла;
  • 100 грам часнику;
  • 250 грам квасолі;
  • 50 мл оцту;
  • 70 грам цукру;
  • 200 грам перцю;
  • 250 г моркви;
  • 1 ст. л. солі.

Спосіб приготування

1. Напередодні залити квасолю холодною водою, щоб боби добре набрякли. Потім поставити на плиту і відварити до м’якості, але перетримувати не потрібно. Боби тріснути або розвалитися не повинні.

2. Перекрутити помідори, перелити в каструлю, поставити на плиту.

3. Очистити часник, подрібнити, перекласти до помідорів.

4. Натерти великою соломкою моркву, нарізати також болгарський перець. Засипати в каструлю після закипання томата, розмішати, проварити разом 7 хвилин.

5. Нарізати кубиками або брусочками баклажани, перекласти до овочів, влити рослинне масло, розмішати і готувати на маленькому вогні 15 хвилин.

6. Викласти в каструлю приготовлену квасоля. Тепер можна додати сіль, засипати цукровий пісок. Розмішуємо, на маленькому вогні готуємо ще 20 хвилин.

7. В кінці додаємо оцет, розмішуємо, даємо покипіти 2-3 хвилини і швидко розкладаємо по стерильним банкам.

Якщо закуска НЕ ??буде забиратися на зиму, то замість оцту для смаку краще використовувати лимонний сік. Він корисніший, ароматні, додасть пікантності, але не зашкодить шлунку.

Грецька закуска з баклажанів з сирним сиром і горіхами

Варіант дуже ніжною закуски, яка готується з печених баклажанів. Сир використовується сирний, м’який.

складові

  • 2 баклажана;
  • 150 г сирного сиру;
  • 3 зубчики часнику;
  • 30 грам горіхів;
  • головка цибулі;
  • 2 ложки масла;
  • сіль перець.

Спосіб приготування

1. Розрізати навпіл промиті баклажани, покласти в форму. Поруч розмістити одну велику цибулину. Місця зрізів у баклажан змастити будь-яким маслом. Відправити в духовку, запекти до готовності. Температура 200 ° C.

2. Остудити овочі, звільнити від шкурок, з лука також зняти лушпиння. Перекласти все разом в блендер, додати часник, посолити, поперчити за смаком. Збивати хвилину.

3. Додати до баклажанів сирний сир, збити повторно.

4. Горіхи порубати ножем, шматочки дрібні робити не потрібно, з’єднати з грецької закускою, розмішати і готово! Зелень додаємо за бажанням.

Сир можна замінити сиром, але тільки жирним і ніжним, попередньо його потрібно добре збити, тоді різниця не відчується. Смак горіхів буде більш виражений, якщо їх попередньо обсмажити. Так як духовка вже включена, можна зробити це в ній, розклавши ядерця на невеликому піддоні.