Гречано-рисова каша

Класичний рецепт гречаної-рисової каші

На варіння гречки і рису потрібно приблизно однакову кількість часу. Саме тому кулінари придумали поєднувати ці крупи в одній страві. Такий рецепт подобається навіть тим, хто не любить вживати каші «в чистому вигляді». Також він виручить, якщо в шафі залишилося зовсім небагато крупи, а приготувати вечерю потрібно на всю сім’ю.

Складові:

  • Рис – 200 г;
  • Гречка – 200 г;
  • Лук – 150 г;
  • Морква – 150 г;
  • Масло вершкове – 70 г;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль, перець, приправи за смаком.

Покроковий рецепт гречаної-рисової каші

Крок 1:

Промийте крупи. Можна заливати їх водою окремо, але зручніше змішати рис і гречку в одній ємності, потім вже приступати до промиванні.

Крок 2:

Почистіть цибулю і моркву. Обполосніть овочі під прохолодною водою, дрібно нарубати або натріть на тертці.

Крок 3:

У сковороді розтопіть шматочок масла. Обсмажте на ньому цибулю до прозорості, потім додайте до нього моркву. Коли на кухні з’явиться характерний приємний аромат, можете вимикати вогонь під сковорідкою.

Крок 4:

Налийте воду в каструлю з товстими стінками. Для приготування каш краще використовувати чавунний казан, це істотно покращує смак. Закип’ятіть воду, висипте туди гречку і рис.

Крок 5:

Один раз перемішайте крупи в каструлі, додайте сіль і спеції. Зменшіть вогонь, варіть 15 хвилин.

Крок 6:

Додайте в каструлю обсмажені овочі, розмішайте ще раз. Накрийте кришкою, вимкніть вогонь. Нехай блюдо настоїться протягом півгодини. Тільки після цього можна знімати кришку і розсипати кашу по тарілках.

Поліпшити смак страви можна за допомогою різних добавок і спецій. Висипати в кашу грибне асорті, додайте фрикадельки з фаршу або шматочки обсмаженого м’яса. Деякі люди готують солодку кашу «Дружба» з медом і сухофруктами. Іноді її подають з оригінальними соусами.

Швидкий рецепт гречаної-рисової каші

Якщо у вас немає часу на підготовку овочів і інших доповнень, можна приготувати швидкий варіант каші на воді або молоці. Само по собі це блюдо може здатися простакуватим, але в поєднанні з м’ясом або грибами воно стане відмінним гарніром.

Складові:

  • Рис – 150 г;
  • Гречка – 150 г;
  • Вода – 600 мл;
  • Вершкове або оливкова олія, сіль.

Як швидко приготувати гречано-рисову кашу

Крок 1:

Перед приготуванням рекомендується промити крупу, але це не обов’язково, якщо у вас немає зайвого часу. З’єднайте рис і гречку в одній каструльці, перемішайте і посоліть.

Крок 2:

Залийте суміш круп холодною водою. Нехай постоїть 15-20 хвилин.

Крок 3:

Поставте каструлю на плиту, доведіть до кипіння на середньому вогні.

Крок 4:

Вилийте в кашу оливкова олія або покладіть шматочок вершкового. Варіть до повного випаровування рідини, потім зніміть каструлю з плити, накрийте кришкою. Можна приступати до дегустації вже через 5-10 хвилин після вимкнення вогню.

Щоб блюдо вийшло ще смачніше, з’єднайте воду і молоко в рівних пропорціях. В цьому випадку можна не наполягати крупи, а відразу ж поставити каструлю на вогонь. Така каша чудово поєднується з овочами і сиром. Можна подати її з шматочками томатів і фети.

Гречано-рисова каша з грибочками

У цьому рецепті використовується асорті з печериць, глив і лісових грибів. Вони прекрасно поєднуються один з одним, надаючи готовому страві неповторний смак і аромат. Посилити його можна за допомогою приправи або саморобного порошку з висушених грибів.

Складові:

  • Гречка – 100 г;
  • Рис – 100 г;
  • Вода – 350 г;
  • Печериці – 100 г;
  • Гливи – 100 г;
  • Лісові гриби – 100 г;
  • цибулина;
  • Масло для смаження, сіль, базилік.

покроковий рецепт

Крок 1:

У цьому рецепті каші змішуються один з одним вже після приготування. Можна варити їх одночасно або по черзі. Перед приготуванням обов’язково промийте крупи холодною водою.

Крок 2:

Прожарити гречку на сухій гарячій сковороді. Коли вона злегка обжарится, з’явиться виражений аромат. У цей момент потрібно посол