Гречано-рисова каша

Класичний рецепт гречаної-рисової каші

На варіння гречки і рису потрібно приблизно однакову кількість часу. Саме тому кулінари придумали поєднувати ці крупи в одній страві. Такий рецепт подобається навіть тим, хто не любить вживати каші «в чистому вигляді». Також він виручить, якщо в шафі залишилося зовсім небагато крупи, а приготувати вечерю потрібно на всю сім’ю.

Складові:

  • Рис – 200 г;
  • Гречка – 200 г;
  • Лук – 150 г;
  • Морква – 150 г;
  • Масло вершкове – 70 г;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль, перець, приправи за смаком.

Покроковий рецепт гречаної-рисової каші

Крок 1:

Промийте крупи. Можна заливати їх водою окремо, але зручніше змішати рис і гречку в одній ємності, потім вже приступати до промиванні.

Крок 2:

Почистіть цибулю і моркву. Обполосніть овочі під прохолодною водою, дрібно нарубати або натріть на тертці.

Крок 3:

У сковороді розтопіть шматочок масла. Обсмажте на ньому цибулю до прозорості, потім додайте до нього моркву. Коли на кухні з’явиться характерний приємний аромат, можете вимикати вогонь під сковорідкою.

Крок 4:

Налийте воду в каструлю з товстими стінками. Для приготування каш краще використовувати чавунний казан, це істотно покращує смак. Закип’ятіть воду, висипте туди гречку і рис.

Крок 5:

Один раз перемішайте крупи в каструлі, додайте сіль і спеції. Зменшіть вогонь, варіть 15 хвилин.

Крок 6:

Додайте в каструлю обсмажені овочі, розмішайте ще раз. Накрийте кришкою, вимкніть вогонь. Нехай блюдо настоїться протягом півгодини. Тільки після цього можна знімати кришку і розсипати кашу по тарілках.

Поліпшити смак страви можна за допомогою різних добавок і спецій. Висипати в кашу грибне асорті, додайте фрикадельки з фаршу або шматочки обсмаженого м’яса. Деякі люди готують солодку кашу «Дружба» з медом і сухофруктами. Іноді її подають з оригінальними соусами.

Швидкий рецепт гречаної-рисової каші

Якщо у вас немає часу на підготовку овочів і інших доповнень, можна приготувати швидкий варіант каші на воді або молоці. Само по собі це блюдо може здатися простакуватим, але в поєднанні з м’ясом або грибами воно стане відмінним гарніром.

Складові:

  • Рис – 150 г;
  • Гречка – 150 г;
  • Вода – 600 мл;
  • Вершкове або оливкова олія, сіль.

Як швидко приготувати гречано-рисову кашу

Крок 1:

Перед приготуванням рекомендується промити крупу, але це не обов’язково, якщо у вас немає зайвого часу. З’єднайте рис і гречку в одній каструльці, перемішайте і посоліть.

Крок 2:

Залийте суміш круп холодною водою. Нехай постоїть 15-20 хвилин.

Крок 3:

Поставте каструлю на плиту, доведіть до кипіння на середньому вогні.

Крок 4:

Вилийте в кашу оливкова олія або покладіть шматочок вершкового. Варіть до повного випаровування рідини, потім зніміть каструлю з плити, накрийте кришкою. Можна приступати до дегустації вже через 5-10 хвилин після вимкнення вогню.

Щоб блюдо вийшло ще смачніше, з’єднайте воду і молоко в рівних пропорціях. В цьому випадку можна не наполягати крупи, а відразу ж поставити каструлю на вогонь. Така каша чудово поєднується з овочами і сиром. Можна подати її з шматочками томатів і фети.

Гречано-рисова каша з грибочками

У цьому рецепті використовується асорті з печериць, глив і лісових грибів. Вони прекрасно поєднуються один з одним, надаючи готовому страві неповторний смак і аромат. Посилити його можна за допомогою приправи або саморобного порошку з висушених грибів.

Складові:

  • Гречка – 100 г;
  • Рис – 100 г;
  • Вода – 350 г;
  • Печериці – 100 г;
  • Гливи – 100 г;
  • Лісові гриби – 100 г;
  • цибулина;
  • Масло для смаження, сіль, базилік.

покроковий рецепт

Крок 1:

У цьому рецепті каші змішуються один з одним вже після приготування. Можна варити їх одночасно або по черзі. Перед приготуванням обов’язково промийте крупи холодною водою.

Крок 2:

Прожарити гречку на сухій гарячій сковороді. Коли вона злегка обжарится, з’явиться виражений аромат. У цей момент потрібно посолити кашу, залити її гарячою водою. Можна пересипати гречку в каструлю або готувати далі на сковорідці, на смак це ніяк не вплине.

Крок 3:

Варіть гречку на сильному вогні під кришкою протягом п’яти хвилин. Після цього потрібно зменшити вогонь, готувати ще 10 хвилин. Зніміть кашу з плити, можете покласти в неї шматочок вершкового масла.

Крок 4:

В іншій каструлі закип’ятіть воду, потім опустіть туди промитий рис. Посоліть, варіть під кришкою на невеликому вогні 15-20 хвилин.

Крок 5:

Поки рис готується, очистіть і промийте всі гриби і цибулину. Наріжте ці інгредієнти однаковими за розміром кубиками. Обсмажте цибулю на гарячому маслі, потім пересипте його в тарілку.

Крок 6:

На сковороду з ароматним маслом викладіть гриби, смажте на сильному вогні. Через кілька хвилин потрібно посолити їх, додати дрібку базиліка. Замість солі можна використовувати соєвий соус, він посилить смак грибів.

Крок 7:

Не завжди є можливість використовувати свіжі лісові гриби. В цьому випадку ви можете обійтися сушеними лисичками і підберезники. Їх потрібно перемолоти в блендері або кавомолці.

Крок 8:

Висипати грибний порошок в сковорідку, туди ж додайте смажену цибулю. Перемішайте вміст сковороди, обсмажуйте ще кілька хвилин.

Крок 9:

З’єднайте два види каші і смажені гриби в одній ємності. Страва готова до вживання, перед подачею можна посипати його зеленню.

Існують різні варіанти приготування цієї каші. Наприклад, ви можете додати крупи на сковороду до обсмаженою грибам, потім туди ж порційно вливати воду. Додавайте нову порцію рідини тільки після того, як попередня повністю випарується. В цьому випадку вийде своєрідне різотто.

Солодка гречано-рисова каша з сухофруктами

Солодка каша особливо подобається дітям. Її можна вживати на сніданок або замість десерту. Завдяки спецій це блюдо набуває оригінальний і насичений смак. Для гостроти можна додати трохи перцю, але така каша підійде не всім.

Складові:

  • Крупа гречана – 100 г;
  • Рис – 100 г;
  • Горіхи волоські – 50 г;
  • Ізюм – 70 г;
  • Курага, чорнослив та інші сухофрукти за бажанням – 70 г;
  • Масло вершкове – 20 г;
  • Цукор – 20 г;
  • Кориця, імбир, кардамон – по 5 г;
  • Дрібка солі.

Як приготувати

Крок 1:

Два види крупи промийте, перемішайте зернятка. Опустіть їх в каструлю з водою. Співвідношення гречки, рису і рідини повинна бути 1: 1: 3.

Крок 2:

Волоські горіхи потрібно подрібнити. Потім змішайте їх з сухофруктами і спеціями.

Крок 3:

Коли вода в каструлі закипить, висипте в неї фруктово-горіхову суміш, додайте вершкове масло, цукор і щіпку солі. Варіть кашу ще 15 хвилин.

Крок 4:

Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою. Нехай каша настоюється протягом години. Щоб вона довше залишалася теплою, можна обернути каструлю ковдрою або рушниками.

Якщо вам не подобається насичений смак спецій, його можна пом’якшити, додавши трохи більше цукру. Замість нього можна використовувати рідкий мед, або навіть згущене молоко. Іноді в це блюдо додають гарам масала, але цю суміш прянощів нелегко знайти в звичайних магазинах.

Гречано-рисова каша з м’ясом

Щоб заощадити час, можна приготувати кашу з шматочками м’яса або фаршем. В цьому випадку ви отримуєте повноцінний обід, яким можна пригостити будь-якого члена сім’ї.

Складові:

  • Гречка – 200 г;
  • Рис – 200 г;
  • Окріп – 1 л;
  • М’ясо (свинина або яловичина) – 500 г;
  • морквина;
  • цибулина;
  • Кріп – кілька гілочок;
  • Масло для смаження, сіль, перець.

покроковий рецепт

Крок 1:

Для приготування цієї страви краще використовувати сотейник або глибоку каструлю з товстим дном і стінками. Розігрійте в ній масло.

Крок 2:

Цибулину і моркву потрібно почистити, дрібно нарізати. Обсмажте цибулю на гарячому маслі до прозорості.

Крок 3:

М’ясо промийте, зріжте кістки і жир, нарубати на невеликі порційні шматки. Натріть їх спеціями і сіллю, потім викладіть в сотейник до обсмаженої цибулі.

Крок 4:

Через п’ять хвилин після м’яса потрібно додати в каструльку морква.

Крок 5:

Залийте м’ясо склянкою води, тушкуйте під кришкою протягом півгодини. Поки воно готується, промийте крупи, змішайте їх один з одним.

Крок 6:

Висипати гречку і рис в сотейник. Залийте залишками води, присолите, варіть кашу до випаровування всієї рідини.

Крок 7:

Коли каша буде готова, потрібно дати їй настоятися під кришкою. Перед подачею посипте кожну порцію рубаним кропом.

Підкреслити аромат м’яса допоможуть спеції. Найкраще з цим завданням справляються різні види перців, коріандр і куркума. Якщо ви вирішите додати в кашу гриби, не забудьте про орегано та базилік.