Гречані млинці на молоці

Варіант 1. Класичний рецепт гречаних млинців на молоці

Тісто для млинців традиційно замішують на пшеничній муці. Але якщо ви хочете різноманітності, приготуйте млинці на гречаної борошні. Блюдо виходить менш калорійним, тому його дозволяють включати в раціон, навіть тим, хто змушений дотримуватися дієти.

Складові:

  • гречана мука – стакан;
  • цукровий пісок – 60 г;
  • пшеничне борошно в / с – стакан;
  • кухонна сіль;
  • швидкодіючі дріжджі – 7 г;
  • курячі яйця – три шт .;
  • фільтрована вода – половина склянки;
  • молоко – 3,5 склянки.

Покроковий рецепт гречаних млинців на молоці

Крок 1:

Дві третини всього обсягу молока закип’ятити. Решта злегка прогрійте.

Крок 2:

Гречану муку просійте через дрібне сито в глибоку чашку. Влийте в нього воду, а потім гаряче молоко. Гарненько розмішайте дерев’яною ложкою.

Крок 3:

Розчиніть в злегка прогрітому молоці дріжджі. Перелийте дріжджову суміш в гречану масу. Перебити міксером і залиште в теплі на пару годин, прикривши рушником.

Крок 4:

Розітріть жовтки з цукровим піском. Масло розтопіть і остудіть до теплого стану. Введіть жовтки і масло в піднялося тісто. Розмішайте і введіть невеликими частинами пшеничне борошно і ретельно перемішайте спеціальною насадкою міксера. Яєчні білки збийте міксером в щільну піну. Введіть їх в тісто і акуратно перемішайте лопаткою, руху знизу вгору. Залиште тісто ще на дві години на теплому місці.

Крок 5:

Тісто, що підійшло розмішайте. Викладайте невелику кількість тіста на розпечену сковороду, розподіліть його по дну і випікайте до рум’яності. Потім переверніть і підрум’яньте з іншого боку. Так випікайте млинці, поки тісто не закінчиться.

Гречана мука не має клейковини, тому, якщо замісити тісто тільки на ній, млинці будуть ламатися. Щоб цього не сталося, в тісто обов’язково додають пшеничне.

Варіант 2. Швидкий рецепт гречаних млинців на молоці

Класичні гречані млинці готують на дріжджах. Таке тісто вимагає чимало часу на підйом. Якщо ви хочете прискорити процес, приготуйте млинці з дріжджового тіста. Такі млинці виходять тонкими і ніжними.

Складові:

  • гречана мука – стакан;
  • цукор-пісок – 5 г;
  • два курячих яйця;
  • щіпка солі;
  • борошно пшеничне – половина скл .;
  • жирне коров’яче молоко – 2,5 склянки.

Як швидко приготувати гречані млинці на молоці

Крок 1:

Перес обидва види борошна через сито і з’єднайте їх в глибокому посуді. Додайте щіпку солі і цукор. Перемішайте сухі інгредієнти.

Крок 2:

Молоко злегка прогрійте. Введіть його невеликими порціями в суху суміш і розмішайте. Яйця вбийте в окрему миску і збийте вінчиком або виделкою. Влийте яєчну суміш в тісто і розмішайте. Має вийти звичайне млинцеве тісто. Якщо воно мало рідке, додайте трохи води.

Крок 3:

Сковороду добре розжарити, і змастіть будь-яким жиром. Ополоником візьміть невелику кількість тіста, вилийте його на сковороду і розподіліть по дну, похитуючи її. Готуйте, поки не схопиться верх, переверніть і підрум’яньте.

Щоб млинці не приставали до сковороди, додайте в тісто олію і розмішайте. Якщо вам не вдалося купити гречану муку, можете зробити її самостійно, перемолу крупу в кавомолці.

Варіант 3. Гречані млинці на молоко та пиво

Млинці з гречаного борошна на молоко та пиво виходять неймовірно ароматними, смачними і корисними. Пиво зробить тісто повітряним і ніжним.

Складові:

  • 120 г гречаного борошна;
  • щіпка кухонної солі;
  • 190 г пшеничного борошна;
  • 40 г масла слив .;
  • курячі яйця – два шт .;
  • 300 мл пива світлого;
  • 300 мл молока коров’ячого.

Як приготувати

Крок 1:

Пшеничну і гречану муку просійте в спільний посуд. Додайте щіпку кухонної солі. В середині гірки зробіть поглиблення, вбийте в нього яйця і влийте молоко, попередньо злегка його підігрів.

Крок 2:

За допомогою віночка вимісити тісто так, щоб не залишилося грудок. В отриману суміш тонким струменем введіть пиво, не припиняючи процесу збивання. Має вийти тісто, консистенції рідкої сметани. Посуд прикрийте чистим рушником і відставте в сторону на годину. Шматочок масла розтопіть на сковороді, остудіть його і вилийте в тісто. Розмішайте.

Крок 3:

Розігрійте сковороду, змастіть дно тонким шаром жиру. Беріть невелику кількість тіста, розподіліть його по дну і готуйте, поки верх не схопиться. Потім лопаткою акуратно переверніть і підрум’яньте з іншого боку.

У тісто можете додати дрібно посічену зелень або трохи сиру. У такі млинці можете звернути несолодке начинку або подати їх з червоною ікрою.

Варіант 4. Гречані млинці на молоці і сметані

Завдяки сметані млинці виходять ніжними і пишними. Тісто замішується швидко, залишиться тільки почекати, поки воно підніметься і спекти млинці.

Складові:

  • половина скл. гречаного борошна;
  • щіпка кухонної солі;
  • півтора скл. борошна пшеничного;
  • 30 г цукру;
  • половина скл. молока;
  • пакетик сухих дріжджів;
  • половина скл. кип’яченої води;
  • скл. сметани;
  • три курячих яйця;
  • 30 г масла слив .;
  • олія соняшникова.

покроковий рецепт

Крок 1:

Просіваємо через сито гречану крупу, з’єднуємо її з дріжджами. Заливаємо суху суміш теплою сумішшю води і молока. Гарненько перемішуємо. Якщо тісто вийшло дуже густим, додаємо ще молока. Ми залишаємо тісто в теплі підніматися.

Крок 2:

Пшеничне борошно просіваємо через сито і з’єднуємо її зі сметаною. Замішуємо тісто негусто. Забиваємо в нього яйця, додаємо м’яке масло, щіпку солі і цукру. Ретельно перемішуємо до отримання рідкуватий маси без грудок.

Крок 3:

Підійшла опару на гречаної борошні з’єднуємо з рідким тестом, розмішуємо і знову залишаємо в теплі на годину.

Крок 4:

Готове тісто розмішуємо. Добре розпечену сковороду змащуємо жиром. Викладаємо в неї тісто і розподіляємо його рівним шаром по дну. Смажимо, поки верх не схопиться. Лопаткою акуратно перевертаємо і смажимо ще пару хвилин.

Гречані млинці дуже ніжні, тому перевертати їх потрібно дуже обережно. Краще робити це спеціальною лопаткою. Кожен млинець змастіть топленим маслом і подавайте з медом, солодким соусом або ікрою.

Варіант 5. Гречані млинці на молоці «Княжі»

Гречані млинці за цим рецептом готують без додавання пшеничного борошна. За старих часів млинці готували на заквасці. Сучасні господині використовують для цих цілей дріжджі. Саме такими млинцями руські князі пригощали своїх гостей на бенкетах.

Складові:

  • 150 г гречаного борошна;
  • щіпка дрібної солі;
  • півтори склянки коров’ячого молока;
  • 30 г цукру;
  • пакетик сухих активних дріжджів;
  • 30 г сметани;
  • 30 г топленого масла;
  • куряче яйце.

Як приготувати

Крок 1:

Молоко переливаємо в сотейник і злегка прогріваємо на повільному вогні. Всипаємо цукор і тремтіння. Інтенсивно розмішуємо до повного їх розчинення. Відставляємо суміш в сторону хвилин на десять, щоб дріжджі почали працювати. Ще раз перемішуємо.

Крок 2:

Переливаємо дріжджову суміш в широку чашку, просіюємо в неї борошно. Додаємо сметану і розтираємо, поки не залишиться жодного грудки. Чашку загортаємо в теплу ковдру і залишаємо на три години в теплому місці. Ємність для замішування тіста повинна бути досить місткою, так як воно значно збільшиться в об’ємі.

Крок 3:

У підійшло тісто додаємо яєчний жовток, вливаємо топлене масло і солимо. Вимішуємо до однорідного стану і розводимо молоком. Має вийти досить рідке тісто, щоб млинці вийшли тонкими.

Крок 4:

Яєчний білок збиваємо за допомогою міксера в стійку піну. Вводимо збиті білки в тісто і обережно, щоб вони не осіли, перемішайте лопаткою, рухами від низу до верху. Змащену жиром сковороду добре розігрійте на сильному вогні. Розподіліть по дну тісто і смажте до рум’яної з двох сторін. Складайте готові млинці в стопку, змащуючи кожен топленим маслом.

У рецептах наводиться приблизна кількість молока. Його може знадобитися трохи більше або менше. Орієнтуйтеся на бажану густоту тіста. Для аромату можете додати ванілін або корицю.